"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
В ООН сподіваються, що стамбульські домовленості щодо зерна допоможуть знизити ціни на продовольство
*
Кожен третій українець страждає від браку продовольства - ВПП ООН
*
Американська конгресвумен українського походження Вікторія Спартц закликала ООН призупинити «зернову угоду», допоки не буде гарантована краща безпека для України, а також відправити в Чорне море кораблі для забезпечення роботи гумкоридорів
*
Швейцарія заблокувала рахунок постпреда росії при представництві ООН
*
Україна поінформувала Радбез ООН про воєнний злочин росіян в Оленівці
*
Міжнародний хрест Червоного Хреста намагатиметься потрапити до окупованої Оленівки, де утримувалися українські полонені
*
Кислиця в Радбезі ООН - Список воєнних злочинів росії поповнюється щодня й щогодини, і нині існує безліч доказів терористичної природи нинішнього російського режиму
«Серйозно! Невже російський дипломат вважає, що Рада Безпеки - це студія шоу скабєєвої?» - заявив Кислиця.
*
Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) разом із всеукраїнським громадським центром «Волонтер» і за підтримки МОН запустили індивідуальні консультації для дітей, батьків і опікунів у межах проєкту психологічної підтримки «Поруч»
*
Світ не визнає псевдореферендум на Херсонщині – заява Євросоюзу в ООН
*
Постпред США при ООН: Росія «підпалила Статут ООН»
Лінда Томас-Грінфілд, виступаючи на засіданні РБ ООН, заявила, що Росія, зважаючи на все, має намір прибрати Україну з карти світу
*
Держсекретар США Ентоні Блінкен сказав міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, що Америка буде продовжувати допомагати Україні захищатися від російської агресії. Це була перша телефонна розмова Блінкена та Лаврова з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
*
Політика США щодо Тайваню не змінилася – Байден у розмові із Сі Цзіньпіном
Президент Сполучених Штатів Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін 28 липня обговорили напругу навколо Тайваню під час телефонної розмови, яка тривала більше ніж дві години, повідомив Білий дім.
Двоє політиків «обговорили низку питань, важливих для двосторонніх відносин, а також інші регіональні та глобальні проблеми», повідомляє адміністрація Байдена.
Згідно із заявою, Байден підкреслив, що політика Сполучених Штатів щодо Тайваню не змінилася. Він додав, що Сполучені Штати «рішуче виступають проти односторонніх зусиль змінити статус-кво або підірвати мир і стабільність у Тайванській протоці».
Згідно з описом розмови, який оприлюднив Пекін, Сі підкреслив претензії Китаю на острів, де десятиліттями керує демократичний уряд.
*
Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі на закритому брифінгу у п’ятницю анонсував оголошення нового пакету військової допомоги Україні.
Кірбі зазначив, що новий пакет військової допомоги буде оголошено "дуже скоро", але відмовився уточнювати, що увійде до його складу. Відомо, що йтиметься про виділення зброї із наявних запасів армії США указом президента.
"Загалом можете очікувати (в новому пакеті військової допомоги) побачити ті ж речі, що й у військовій допомозі, яку ви вже бачили", – додав представник Білого дому.
*
США виділили $280 млрд на виробництво мікрочіпів, щоб позбутися залежності від Китаю
*
Дмитро Кулеба поговорив з Ентоні Блінкеном: домовилися про подальше зміцнення України
*
США та Японія розпочинають економічний діалог для протистояння Китаю та Росії
*
США, Франція та Росія вступили у боротьбу за вплив в Африці.
Представники керівництва трьох країн здійснюють поїздки континентом
Російські, французькі та американські лідери роз'їжджають Африкою в надії заручитися підтримкою їхніх позицій щодо війни в Україні, що, на думку деяких експертів, свідчить про найжорсткішу конкуренцію за вплив на континенті з часів холодної війни.
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та президент Франції Еммануель Макрон протягом цього тижня відвідають кілька африканських країн.
Глава Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер минулого тижня вирушила до Кенії та Сомалі. Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд відвідає Гану та Уганду наступного тижня.
«Ніби в Африці розгортається нова «холодна війна», в якій сторони, що змагаються, намагаються заручитися впливом», – заявив Вільям Гумеде, директор фонду Democracy Works, що просуває ефективне державне управління.
У своїх поїздках по континенту, що страждає від посухи і голоду, Лавров намагається представити Захід лиходієм, звинувачуючи його в зростанні цін на продовольство, в той час як західні лідери звинувачують Кремль у цинічному використанні продовольства як зброю і веденні завойовницької імперської війни, що, як вони розраховують має знайти відгук у аудиторії в постколоніальній Африці.
Глава російської дипломатії днями відвідав Єгипет, Конго, Уганду та Ефіопію, обіцяючи дружбу та звинувачуючи США та європейські країни у зростанні цін на продовольство, викликаному проведенням «безрозсудної» екологічної політики.
Росія також намагається вплинути на громадську думку в Африці через свою державну телевізійну мережу RT, раніше відому як Russia Today. RT оголосила, що відкриє нове бюро в Йоганнесбурзі.
Для Росії це боротьба за те, щоб її почули в Африці. Це важливо не для реальних військових дій, а для довгострокового політичного впливу, – заявив професор журналістики у Вітватерсрандському університеті у ПАР. – Вони шукають родючий ґрунт для вирощування свого впливу, і, звичайно, голоси в ООН теж мають велике значення».
Під час поїздки Африкою президент Франції Макрон звинуватив Кремль у використанні таких телеканалів, як RT, у поширенні пропаганди на підтримку війни.
Макрон закликав африканців виступити проти Росії.
«Я говорю вам тут, в Африці, на континенті, який постраждав від колоніального імперіалізму: Росія – одна з останніх колоніальних, імперських держав. Вона вирішила завоювати сусідню країну, аби захистити свої інтереси. Такою є реальність», – сказав він.
Глава USAID Пауер знаходилася у Східній Африці, де обіцяла допомогти регіону у боротьбі з голодом та руйнівною багаторічною посухою. При цьому вона не втрималася від критики на адресу Росії.
«Заблокувавши експорт українського зерна та обмеживши торгівлю власними російськими добривами, Путін своїми діями завдає біль народу Кенії та інших країн світу, – заявила Пауер у Найробі. – Він завдає біль народу Кенії, щоб отримати вигоду для себе».
*
Уряд Канади оголосив про викуп у населення забороненої вогнепальної зброї
*
Росія перекинула в Україну майже всі свої війська — розвідка Канади
*
Приватна благодійна організація Фундація Гнатишина, заснована 24-м генерал-губернатором Канади Рамоном Джоном Гнатишиним, оголосила програму підтримки українських митців у воєнний час.
«На честь 20-річчя Фонду та з метою зміцнення культурної спадщини України Фонд оголошує про програму премій, покликаних визнати та відзначити винятковий талант артистів-виконавців у віці 35 років та молодше, пропонуючи десять премій по $10 000 молодим канадським артистам-виконавцям українського походження та десять премій по $10 000 молодим громадянам України, які нещодавно стали переселенцями», - розповіли у Фонді.
За повідомленням, 2023 року буде організовано гала-концерт за участю переможців конкурсів, отримані кошти від якого будуть спрямовані на відновлення чи реконструкцію культурного центру або культурного простору в Україні.
Кандидати запрошуються до подання заявок до 19 вересня 2022 р. Для отримання посібника з проведення конкурсу, інформації про художні дисципліни та доступу до форми заявки потрібно перейти за посиланням.
Лауреати премії будуть обрані журі, що складається з експертів у галузі мистецтва з усієї Канади. Результати будуть оголошені восени 2022 року. Премії буде вручено на початку 2023 року.
*
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що через провали ЗС РФ у війні з Україною російський диктатор Володимир Путін може змінити свою стратегію.
В ефірі Sky News Уоллес наголосив, що війська РФ зазнають невдачі у низці українських регіонів.
«Наразі росіяни зазнають невдач у багатьох місцях фронту… Путінські плани A, B і C зазнали невдачі, і він може звернути увагу на план D», — заявив глава британського оборонного відомства.
*
Білорусь відкликала посла із Великої Британії
*
Президент Румунії Клаус Йоганніс розкритикував нещодавні висловлювання прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо раси під час візиту до Румунії та закликав партію цієї країни UDMR, яка представляє етнічних угорців, прояснити свою позицію щодо цих заяв
*
На в'їзді до Латвії з росії тепер звертають особливу увагу на тих, кого можна запідозрити у підтримці російської агресії проти України. У деяких випадках в'їзд забороняється, шенгенська віза анулюється
*
ЄС: Представники рф нестимуть міжнародну відповідальність за злочини в Україні
*
Санкції сповільнюють російський наступ в Україні — чиновник Пентагону. За оцінкою США, російське просування на Сході та Півдні України сповільнилось до повзучого, зупиняється в деяких місцях, або навіть відкочується назад, зокрема на Херсонщині
*
Міністр оборони України Олексій Резніков обговорив з главою Пентагону Ллойдом Остіном поточну ситуацію та оборонну допомогу. Скоро з'являться кошти для зміцнення нашої обороноздатності
*
Українські військові на південному фронті протягом 29 липня знищили 105 російських окупантів і 28 одиниць техніки, влучили в їхній пункт управління та склади, вогневим ураженням змусивши ворога відмовитися від планів іти в контратаку на Херсонщині
*
Станом на 26 липня 2022 року міжнародна фінансова допомога Україні сягнула майже 13 млрд дол., проте цього було недостатньо для компенсації відпливу з країни валюти
*
Понад 60% українців хочуть бачити реформи ще до закінчення війни – опитування
*
Молдова куплятиме газ у Румунії в обхід росії
*
Військові навчання в білорусі продовжені як мінімум до 6 серпня. Загальна кількість таких "продовжень" становить 14 тижнів
*
російська державна компанія «росатом» перераховує гроші дочірній компанії, яка будує атомну електростанцію вартістю 20 мільярдів доларів на узбережжі Середземного моря Туреччини, не боячись, що проєкт можуть відкласти через санкції
*
У росії гарнізонний військовий суд Ростова-на-Дону заарештував заступника командувача Південного військового округу з матеріально-технічного забезпечення генерал-лейтенанта Віктора Воронова за підозрою у розтраті коштів міноборони рф
Файного дня всім