"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Делегація США й державний секретар Ентоні Блінкен особисто планують винести на обговорення в ООН українське питання, в тому числі агресію рф проти України загрожує Хартії Організації Об’єднаних Націй
*
До справи «Україна проти росії» хочуть долучитися ще 18 держав-членів Ради Європи
*
Президент України у п'ятницю заявив, що підтримає ідею відновлення експорту російського аміаку через Україну лише в тому випадку, якщо Росія поверне Україні українських військовополонених.
*
Глава КНР Сі Цзіньпін повідомив своїм військовим про потребу захоплення Тайваню до 2027 року
*
Блінкен про масові поховання в Ізюмі: “Має бути понесена відповідальність”
*
У Пентагоні передбачають продовження інтенсивних боїв в Україні та не тиснуть на Київ щодо переговорів
*
США відправлять в Україну два зенітно-ракетні комплекси NASAMS протягом наступних двох місяців
*
Спікерка Конгресу Пелосі: країни G7 «непохитно солідарні з Україною»
*
Президент США звернувся до жителів Сполучених Штатів Америки, нагадавши про важливість демократії та збереження Конституції, і проголосив День Конституції та Громадянства, закон про відзначення якого, в його нинішньому вигляді, було ухвалено 2004 року.
Напередодні Дня Конституції та Дня Громадянства президент США звернувся до американців із прокламацією, в якій наголосив на унікальності "переломного моменту історії" як для США, так і для всього світу.
Байден наголосив, що саме Америка в такий час має "показати світу, що демократія може принести користь".
"Ми бачили протягом усієї нашої історії: ніщо в нашій демократії не гарантоване. Америка - це ідея, яка потребує постійного управління. Ми повинні боротися за неї, [намагатися] заслужити її, оновлювати її з кожним поколінням", - заявив президент Байден і нагадав, що "батьки-засновники [США] зібралися разом майже 250 років тому...[щоб запустити] експеримент, який змінив світ. Вони не погоджувалися і сперечалися, але зрештою об'єдналися, щоб викувати нову систему самоврядування - систему, збалансовану між сильним федеральним урядом і штатами, об'єднаними рівноправними гілками влади та поділом влади".
"Америка [ніколи] не буде країною королів і диктаторів; це буде нація законів - нація порядку, а не хаосу; миру, а не насильства. Тут, в Америці, люди правлять голосуванням, і їхня воля перемагає", - наголосив президент США, і додав, що його "адміністрація зробить усе, що в [її] силах, щоб підтримувати й захищати Конституцію [США] від усіх ворогів, зовнішніх і внутрішніх, і захищати права та свободи, які вона обіцяє".
"Це означає, що ми повинні бути твердими, рішучими і непохитними в захисті права голосу і забезпеченні обліку кожного голосу. Це священне право, з якого випливають усі інші", - зазначив президент.
Джо Байден повідомив, що він "доручив федеральним агенціям сприяти забезпеченню вільного доступу [виборців] до голосування та призначив провідних захисників громадянських прав у Міністерстві юстиції, яке подвоїло свій штат співробітників, що відповідають за права голосування".
Президент США зробив також заяву про те, що необхідно, "щоб Конгрес, нарешті, ухвалив закони про свободу голосування та про розширення виборчих прав [Джона Льюїса], щоб запобігти придушенню волі виборців, захистити чиновників на виборах, заборонити [використання] тіньових грошей і покласти край партійним махінаціям, зберігши нашу демократію і дух нашої Конституції".
Глава Білого дому запевнив, що його "адміністрація і далі працюватиме над тим, щоб зробити процес натуралізації швидшим та ефективнішим і створити більш справедливу, впорядковану та гуманну імміграційну систему для всіх".
День Конституції та Громадянства (Constitution Day and Citizenship Day) відзначають у США щороку 17 вересня, починаючи з 2001 року відповідно до резолюції Конгресу 1952 р., а період із 17 до 23 вересня від 1955 року було визначено як Тиждень Конституції.
У 247-ий рік незалежності Сполучених Штатів Америки у своїй прокламації Джозеф Р. Байден-молодший, президент США, через повноваження, надані йому Конституцією та законами Сполучених Штатів, проголосив відзначення чергового "Дня Конституції та Дня Громадянства США" 17 вересня 2022 року.
*
Президент США Джо Байден застеріг кремлівського лідера від будь-якої ескалації війни в Україні із застосуванням ядерної або хімічної зброї, інакше росія матиме серйозніші наслідки, а сам путін та його оточення стануть найбільшими ізгоями у світі
*
Американська сторона послідовно виступає за звільнення своїх громадян, незаконно ув’язнених в росії, та зробила відповідну пропозицію щодо їх обміну, однак у рф досі не надали відповіді
*
Блінкен - Адміністрація США разом із Конгресом шукає альтернативу статусу країни-спонсора тероризму (SST) для росії, щоби ефективно притягти її до відповідальності за агресію, уникнувши непередбачених наслідків для інших країн
*
Брінк про візи для росіян: Ми намагаємося спрямовувати обмеження на тих, хто підтримує війну
*
Канадський броньовик Roshel Senator уперше помічений на полі бою в бійців KRAKEN
*
СКУ підтримав прем’єру стрічки «Свобода у вогні» на кінофестивалі в Торонто
*
Канада стала першою країною, яка надіслала Україні керовані артилерійські снаряди: для використання зі 155-мм гаубицями, наданими Заходом, українці отримали снаряди M982 Excalibur із GPS-наведенням.
Як і багато інших країн-членів НАТО, Канада зробила значний внесок у зміцнення обороноздатності України після вторгнення Росії у лютому 2022 року.
Канадська допомога на сьогодні включає 39 нових броньованих машин бойової підтримки, 8 нових ББМ Roshel Senator, 4 буксировані гаубиці M777 та 4600 одиниць протитанкової зброї. Канада також стала першою країною, яка надіслала Україні керовані артилерійські снаряди: для використання зі 155-мм гаубицями, наданими Заходом, українці отримали певну кількість снарядів M982 Excalibur із GPS-наведенням.
Новий матеріал аналітиків Стейна Мітцера та Юста Оліманса, присвячений канадській допомозі Україні
Рішення надіслати Україні абсолютно нові бойові броньовані машини (ББМ) помітно відрізняє Канаду від більшості інших країн, які постачали Україні важке озброєння. В кінці 2022 Канада передасть 39 броньованих бойових машин підтримки LAV 6 (ACSV). ACSV випускається у кількох варіантах, але Україна, швидше за все, отримає модель БТР. Попередня спроба відправити Україні 25 БТР Piranha, на яких базується LAV/ACSV, провалилася після того, як Швейцарія наклала вето на прохання Данії про їхнє постачання.
Ще одна втрачена область підтримки — це передача безлічі інфрачервоних турелів прямого огляду (FLIR) Wescam MX-15D для українських ударних БПЛА Bayraktar TB2. Рішення передати Україні турелі Wescam MX-15D для Bayraktar TB2 турецького виробництва є дуже іронічним, оскільки зараз Туреччина перебуває під санкціями за постачання ТВ2, оснащених турелями MX-15D, в Азербайджан. Незважаючи на запровадження санкцій проти Туреччини, Канада також провела власну кампанію зі збирання коштів для придбання TB2 від імені України.
Майбутнє подальшої військової допомоги Канади Україні поки що не визначено. Поповнення парку БПЛА TB2 в Україну може призвести до того, що Канада надасть більше турелей Wescam MX-15D FLIR. Розвинена промисловість країни дозволяє Канаді постачати машини типи ACSV і Roshel Senator без шкоди для власного військового потенціалу. Канада також має запаси модернізованих БТР M113, які одного прекрасного дня можуть бути передані Україні. Враховуючи, що конфлікт перейшов у вирішальну фазу, а сукупний внесок пожертв союзників уже помітний на полі бою, Канада, безперечно, знайде інші способи підтримати дедалі сильнішу Україну.
У наведеному нижче списку ми спробували зібрати військову техніку, надіслану чи обіцяну Канадою Україні за час російського вторгнення у 2022 році. Дані переважно були опубліковані урядом Канади. Список сортовано за категоріями озброєнь.
Буксировані гаубиці
4 155-мм M777 [квітень 2022] (включаючи нерозкриту кількість снарядів M982 Excalibur із GPS-наведенням)
Бронетранспортери (БТР)
39 броньованих машин бойової підтримки (ACSV) [Будуть надані]
Бронеавтомобілі піхоти
8 Roshel Senator [травень 2022 р.]
Інфрачервоні турелі переднього огляду (FLIR)
Wescam MX-15Ds [Постачаються з березня 2022 року і далі] (Для БПЛА Bayraktar TB2)
Протитанкове озброєння
100 безвідкатних гармат Carl Gustaf M2 [березень 2022 р.]
4500 протитанкових гармат M72 LAW [березень 2022 р.]
Зброя
Снайперські гвинтівки [лютий або березень 2022]
Карабіни [лютий або березень 2022]
Кулемети [лютий або березень 2022]
Пістолети [лютий або березень 2022]
Боєприпаси
Снаряди з GPS-наведенням M982 Excalibur для гаубиці M777 [квітень 2022 р.]
20000 155-мм снарядів для гаубиці M777 [квітень 2022]
2000 84-мм снарядів для Carl Gustaf M2 [березень 2022]
7500 ручних гранат C13 [березень 2022 р.]
1,5 мільйона набоїв [лютий або березень 2022 р.]
Військове спорядження
Шоломи CG634 [березень 2022]
Бронежилети [березень 2022]
1600 протиосколкових бронежилетів [березень 2022]
Протигази [березень 2022]
Окуляри нічного бачення [березень 2022]
Устаткування для індивідуального захисту й перевезення вантажів [лютий або березень 2022]
Різне обладнання
10 155-мм стволів (для гаубиць M777) [червень 2022 р.]
Устаткування для спостереження та розвідки [лютий або березень 2022 р.]
390 000 сухих пайків (MRE) [березень 2022 р.]
*
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає, що російський диктатор володимир путін "зруйнував останні мости діалогу, останні стовпи миру в Європі"
*
Євросоюз закликав владу Киргизстану та Таджикистану припинити бойові зіткнення в прикордонних регіонах, дотримуватися досягнутого режиму припинення вогню та розв'язувати спірні питання виключно мирним дипломатичним шляхом
*
Боррель - Європейський Союз шокований та рішуче засуджує звірства російських військовослужбовців на тимчасово окупованих територіях України, які були викриті після звільнення Харківщини та міста Ізюм
*
Президент Естонії - Захід не має знову потрапити в пастку, яка спрацювала після розпаду радянського союзу та пізніше у росії, яка ґрунтувалася на переконанні, що крах російської вертикалі влади може привести до влади в країні ще гірших персоналій, - оскільки саме це й трапилося, попри всі зусилля Заходу щодо «збереження стабільності»
*
Українські військові атакували ворога з неба і землі – авіація завдала 15 ударів по розташуванню ворога, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали 250 вогневих завдань
*
Українські хакери зламали сайти мособленерго та кримського інформаційного сервера
*
Міністерство оборони Греції заявило, що передасть Україні 40 радянських бойових машин піхоти БМП-1, а натомість отримає від Німеччини сучасні БМП Marder
*
Кабінет міністрів ухвалив дві постанови, які дозволять запустити оновлену програму пільгового іпотечного кредитування з жовтня
*
Дніпровський окружний адміністративний суд скасував компанії "Галтера" Ігоря Коломойського право експлуатації Дніпропетровського аеропорту
*
Кабінет міністрів виділив додаткові 35 млн грн для фінансування затверджених заявок за програмою "єРобота" щодо створення нових садів та теплиць
*
Zoom Video Communications надасть закладам освіти України ліцензії уніфікованої комунікаційної платформи Zoom Education та застосунків Large Meetings
*
Заступника начальника Головного управління Служби безпеки України у Києві та Київській області Юрія Палагнюка відсторонили від посади за втручання в процес переходу громад до Православної церкви України
*
За три дні ворожі військові випустили по Кривому Рогу 13 ракет, у тому числі й найдорожчі - "Кинджали"
*
Україна вийшла з угоди про співробітництво в галузі освіти, серед сторін якої були російська федерація та республіка білорусь
*
Файного дня всім