"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Комітет ООН із ліквідації дискримінації щодо жінок на своїй жовтневій сесії у Женеві визнав досягнення України у сфері гендерної рівності.
Обговоренню цієї події була присвячена панельна дискусія "Результати розгляду Комітетом ООН дев’ятої періодичної доповіді в Женеві”, що відбулася в Укрінформі. Учасники дискусії констатували, що за останні два місяці Україна вже вдруге доповідає у сфері прав людини.
"У вересні доповідали про захист прав людей, а в жовтні ми доповідали про Конвенцію щодо ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок. Це черговий раз свідчить, що права людини для нас важливі, незважаючи на те, що в країні триває війна. Ми багато говорили про те, як порушуються права жінок у зв'язку з розв'язаною росією повномасштабною війною. Підготовкою доповіді займалося міністерство соціальної політики України за участю урядової уповноваженої з питань гендерної рівності Катерини Левченко, а також міністерств, дотичних до виконання цієї Конвенції», - зазначила заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва.
Вона додала, що також у Женеві були підготовлені 10 альтернативних звітів від громадських об’єднань України з прав людини. Тобто Комітет мав можливість розглянути як урядовий документ, так і незалежне бачення громадських правозахисних організацій.
*
російська федерація не допускає гуманітарні місії та вантажі ООН на тимчасово захоплені території України.
Про це повідомила журналістам помічниця речника генсека ООН Стефані Тремблей.
«Ми не маємо доступу через лінію зіткнення», - сказала вона, відповідаючи на запитання журналістів.
Тремблей зазначила, що гуманітарні місії продовжують розширювати свою діяльність і готують вантажі «для доставки в райони, де ведуться активні бойові дії, а також у місця, які нещодавно перейшли під контроль (України – ред.)».
За словами Тремблей, за останні чотири тижні ООН та партнерські організації доправили шість гуманітарних конвоїв у райони Харківської та Херсонської областей, які нещодавно стали доступними для міжнародних організацій. Серед вантажів - вода, засоби гігієни, медикаменти, набори для перебування у сховищах взимку тощо. Останній з конвоїв призначений для більш як 7500 осіб у трьох громадах Херсонщини.
Необхідність надання гуманітарної допомоги стає ще нагальнішою у зв'язку з енергетичною кризою в Україні, зауважила представниця пресслужби.
«Ми та наші партнери продовжуємо працювати, аби збільшити обсяги екстреного водопостачання та санітарно-гігієнічних послуг», - наголосила Тремблей.
Вона додала, що починаючи з лютого гуманітарні організації надали послуги з водопостачання, санітарії та гігієни більш як 5,7 млн осіб.
*
ООН закликала зняти перешкоди для вивезення добрив із РФ
Проблеми з поставками добрив з РФ не повинні призвести до глобальної нестачі продовольства, вказали в ООН. У Женеві відбулися переговори із заступником голови МЗС РФ.
З боку ООН у переговорах брали участь генсекретар ЮНКТАД (Конференції ООН з торгівлі та розвитку) Ребека Грінспан і глава УКГВ ООН (Управління ООН з координації гуманітарних питань) Мартін Гріффітс.
Термін дії "зернової угоди" закінчується 19 листопада
Росія на початку листопада заявила, що відновлює реалізацію "зернової угоди" щодо безпечного експорту української сільгосппродукції через гуманітарні коридори в Чорному морі, зазначили в Міноборони РФ. У міністерстві зазначили, що Росія завдяки ООН і Туреччині одержала необхідні письмові гарантії з боку України, що гуманітарний коридор і українські порти не використовуватимуть для ведення бойових дій проти РФ.
Тим часом постпред РФ при ООН Василь Небензя говорив, що частина продуктової угоди, що стосується експорту російського продовольства і добрив, не працює.
Санкції не спрямовані безпосередньо проти цього експорту, проте їхня наявність ускладнює для російських транспортувальників заходження в європейські порти, обробку платежів і отримання страховки для суден. З цієї причини Москва пригрозила не продовжувати угоду. Термін дії договору закінчується 19 листопада.
*
Підрахунок голосів на виборах до Конгресу США ще триває і через два дні після голосування, яке відбулось у вівторок. Опозиційна Республіканська партія США трохи наблизилась до того, щоб отримати контроль над Палатою представників Конгресу США в четвер.
Республіканці, за попередніми оцінками, здобули 209 місць в Конгресі з необхідних для більшості 218 місць. Демократи отримали 192 місця. Доля ще 34 місць не вирішена, бо в округах ще триває підрахунок голосів.
Під час передвиборчих перегонів, лунали заяви щодо підтримки України, як від республіканців, так і від демократів. Зокрема лідер республіканців у Палаті Представників США Кевін Маккарті заявив, що США не будуть більше виписувати “необмежені чеки” Україні.
"Ми не повинні нікому надсилати "безлімітні чеки". Як Конгрес, ми відповідальні за нагляд за фінансовою допомогою".
Вікторія Спартц, конгресвумен-республіканка, штат Індіана
А номінований колишнім президентом США Дональдом Трампом письменник та венчурний капіталіст Джей. Ді. Венс, який за попередніми результатами виборів, отримає місце в Сенаті від штату Огайо, послідовно виступає проти надання допомоги Україні, а також заявляв, що йому “байдуже, що там відбувається”. Венс прийде на заміну іншому республіканцю Робу Портману, який був співголовою Групи підтримки України в Сенаті та підтримував ініціативи на допомогу Україні.
Сенатор з Вірджинії, від Демократичної партії Марк Ворнер в інтерв'ю Голосу Америки вказав на значну підтримку України серед американців а також політиків як Республіканської, так і Демократичної партій.
Якою буде подальша співпраця із Києвом, якщо республіканці візьмуть більшість в одній із палат Конгресу на цих проміжних виборах, журналістка Голосу Америки Катерина Лісунова поспілкувалась із конгресвумен-республіканкою, Вікторією Спартц, першою народженою в Україні конресвумен США. Політикиня виступає за посилення перевірок та звітності допомоги, яка надходить в Україну.
Спартц має потужні шанси зберегти своє місце в Конгресі на цих виборах. Станом на 11 листопада, на 5-му окрузі в штаті Індіана підраховано 99% голосів. Спартц випереджає свою опонентку від демократичної партії, Жанін Лейк із різницею 61% проти майже 39%. Нагадаємо, що вперше Спартц виборола місце в Палаті представників у 2020-му році. Американська політикиня народилася в місті Носівка, Чернігівської області. Вона переїхала до США у 2000-му році, у віці 22-х років.
"Білий дім має зрозуміти, що Конгрес буде стежити за тим, що вони роблять. Щоб переконатися, що усе, що їм передано, потрапляє в призначені місця. Це надзвичайно важливо для нас, як для американського уряду, так і для довгострокової підтримки України".
"Я справді вважаю, що ми маємо швидше виділяти більш якісну військову допомогу. Я також вважаю, що співвідношення безпекової допомоги має бути набагато вищим у порівнянні з будь-якою іншою допомогою".
*
Сполучені Штати наступного тижня проведуть сьоме засідання у так званому форматі "Рамштайн" за участю понад 50 країн світу.
Про це повідомила на брифінгу заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінг.
"Наступного тижня секретар проведе сьоме засідання Контактної групи з питань оборони України. Ця зустріч пройде віртуально тут, у Пентагоні, і дозволить секретарю та міністрам оборони майже 50 країн обговорити зусилля щодо забезпечення України засобами захисту її суверенітету від подальшої російської агресії. І буде додаткова інформація", - зазначила речниця.
Минула зустріч у форматі "Рамштайн" відбулася 12 жовтня. Тоді міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що українські війська за підтримки наданого Заходом озброєння змінили динаміку війни.
*
Канада має намір допомагати Україні доти, "доки це необхідно" - Джастін Трюдо
*
Британія надішле Україні ще 1000 ракет "земля-повітря"
*
58-річний Девід Сміт, який вісім років працював охоронцем посольства Великої Британії в Німеччині, визнав себе винним у порушенні закону про державну таємницю й шпигунстві на користь Росії протягом майже року
*
Британія наказала засекретити деякі деталі у розслідуванні отруєння “Новічком”
*
ЄС збирає свої незалежні підтвердження можливих постачань Іраном балістичних ракет РФ
*
Угорщина зробила "значний крок" на шляху до отримання мільярдів євро для економічного стимулювання, прийнявши вимоги Європейського Союзу щодо незалежності судової системи.
Про це повідомив Reuters в п'ятницю офіційний представник ЄС.
"Угорці прийняли умови Єврокомісії щодо проміжного етапу для забезпечення незалежності судової влади. Це не кінець переговорів, але це значний крок", - сказав представник ЄС, який говорив на умовах анонімності.
"Я не можу підтвердити, що ми завершили всі переговори щодо фондів відновлення, але ми завершуємо їх. Суперечки в значній мірі точилися навколо питання незалежності судової системи", - зазначив він.
Офіційний Будапешт поки не коментує цю інформацію, але в середу керівник апарату прем'єр-міністра Орбана заявив, що Угорщина робить деякі зміни в судовій системі, щоб відповідати умовам виконавчої влади ЄС.
Таким чином, буде усунуто останню перешкоду для досягнення домовленості щодо фонду відновлення, заявив на брифінгу Гергей Гуйяш.
Перебуваючи при владі з 2010 року, Орбан затягнув зашморг навколо ЗМІ, науковців та неурядових організацій, обмежив свободи мігрантів та геїв. Він також посварився з ЄС через допомогу Україні та санкції проти Росії.
Але коли цього року економіка Угорщини погіршилася, а форинт впав, Будапешт спробував укласти угоду з Брюсселем, щоб отримати гроші.
Представник ЄС заявив, що серед іншого Будапешт погодився припинити повноваження Верховного суду Угорщини втручатися в право угорських суддів консультуватися з Судом ЄС.
Європейська комісія також рекомендувала урізати ще 7,5 мільярда євро з дотацій, призначених для країни, через недоліки в її законах про державні закупівлі.
ЄС заявляє, що угорський уряд не забезпечуєь достатніх гарантій проти корупції, в той час як правозахисні групи звинувачують Орбана в тому, що він спрямовує європейські кошти своїм близьким соратникам, збагачуючи їх і забезпечуючи їхню лояльність.
Угорщина пообіцяла виконати 17 зобов'язань щодо зміцнення своєї антикорупційної системи і прийняла законодавство, спрямоване на вирішення проблем, що викликають занепокоєння ЄС.
*
Бюджет Європейського фонду миру, з якого зокрема виділялися кошти на військову допомогу Україні, витрачений і розпланований на 85-86%, що стане темою засідання Ради ЄС із закордонних справ 15 листопада в Брюсселі.
"Високий представник (ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель) стурбований фінансовою ситуацією Фонду. Він торкнеться цього питання наступного тижня і нагадає, що тепер ми маємо забезпечити фінансову стабільність Європейського фонду миру на довгострокову перспективу", – зазначив представник ЄС.
"Нам не лише потрібно продовжувати підтримувати Україну, але також переглянути у бік збільшення інші зобов'язання, зокрема в Африці та країнах близького сусідства. І ми маємо знайти кошти, щоб знову наповнити пакет Європейського фонду миру", – додав він.
На засіданні Ради ЄС наступного вівторка питання докладно обговорюватися не буде, оскільки для цього знадобляться ще кілька тижнів.
*
Посол Євросоюзу Матті Маасікас прокоментував очікування українців на прихід Збройних сил України у Херсон.
Маасікас опублікував у своєму Twitter фото з центральної площі Свободи, де люди почали збиратись з символікою України, а також вивісили прапор Євросоюзу.
"З Україною повертається і Європа. Херсон прямо зараз", - прокоментував Маасікас у своєму Twitter.
*
У пустелі Мохаве, що в американському штаті Каліфорнія, відбулися двотижневі навчання "Проєкт конвергенція", учасники яких відпрацьовували умови вторгнення Росії в Європу.
Навчання відбувалися на базі Національного тренувального центру армії США Форт-Ірвін за участі близько 4500 військовослужбовців зі США, Великої Британії та Австралії. Вони випробовували нові методи ведення бою з урахуванням уроків повномасштабної війни в Україні.
Перша половина "Проєкту Конвергенція" передбачала розгортання конфлікту на острові в Тихому океані. Друга фаза, яка завершилась на цьому тижні, імітувала сухопутну війну в Європі. Обидві відбулися на тлі зростання напруженості у відносинах Заходу з Китаєм і Росією.
Навчання зокрема відбувалися відкритих ландшафтах пустелі, які схожі на рівнинну місцевість українського степу. Військові застосовували безпілотники та винищувачі F-35 для виявлення цілей, які ліквідовували британські реактивні системи залпового вогню GMLRS.
Серед елементу навчань була також протидія російськомовним соцмережам Fakebook і Twatter, у яких "росіяни" поширювали приклади неналежної поведінки американських військовослужбовців та підбурювали цивільне населення до спротиву.
Як зауважує The Times, у навчаннях брав участь елітний британський полк рейнджерів, сформований минулого року як складова сил спеціальних операцій для виконання операцій за кордоном.
У 2023 році, як очікується, аналогічні навчання "Уорфайтер" (Warfighter) відбудуться вже в Європі (ймовірно, в Німеччині чи Польщі). Для них армія США перекине до Європи цілу дивізію.
Як повідомлялося, в новому стратегічному огляді генерального секретаріату національної оборони та безпеки Франції, опублікованому в середу, констатується, що вторгнення Росії в Україну поставило її на незворотний шлях конфронтації з колективним Заходом.
*
Процес інтеграції України в НАТО триває, про його завершення говорити зарано – член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін
*
Швеція слідом за Фінляндією оголосила про небажання розміщувати в себе ядерну зброю після вступу до НАТО
*
Колишня президентка Литви Даля Грібаускайте вважає, що її жорстка позиція щодо Росії завадить їй стати наступним генеральним секретарем НАТО після закінчення повноважень Єнса Столтенберга.
За словами Грібаускайте, найвищий пост в НАТО зазвичай отримує той, кого одностайно підтримують усі 30 держав-членів.
"Деякі країни подумають, що моя тверда позиція щодо Росії є перешкодою", - сказала Грибаускайте на полях щорічного Глобального форуму жінок-лідерів у Рейк'явіку.
"З Росією потрібно мати справу як з терористами, а не домовлятися і не йти на компроміси", – пояснила вона свою позицію.
За її словами, країни НАТО повинні негайно надати Україні більше військового обладнання, яке країни, в тому числі США, неохоче надають, наприклад, ракети великої дальності, які можуть вражати територію Росії.
*
НБУ розробив план роботи системних банків на випадок блекаутів
*
Посли G7 нагадали про важливість реформи процедури відбору до КСУ
*
Російська влада заявила, що спецоперація триває, і Херсонська область залишається російським регіоном - Пєсков
*
Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв звернувся у Telegram до росіян 11 листопада – у день відступу російських військ у Херсонській області – і закликав "не панікувати".
"Поняття територіального суверенітету в нашій країні нікуди не зникло. Все повернеться додому. У Російську Федерацію. Алармізм усіх небайдужих людей цілком пояснюваний, а істеричність і панікерство – ні. Не давайте приводу для радості ворогові близькому й далекому. І частіше нагадуйте йому про велич і безмежність "русского мира", – написав Медведєв.
*
Українські сили 10 листопада неухильно просувалися в Херсонській області в той час, як російські війська відходять на східний (лівий) берег Дніпра, пише в своєму новому звіті американський Інститут дослідження війни (ISW).
«Українські військові офіційні особи і геолокаційні відео в соціальних мережах підтверджують, що українські війська досягли успіхів на північний захід, захід і північний схід від Херсона за останні 24 години та просунулися в деяких районах на сім кілометрів. Як виглядає, російські сили поки що відходять у відносно хорошому порядку, і українські сили досягають очікуваних успіхів, не розбиваючи російські війська, як це було під час контрнаступу на Харківщині. Українські сили ударами з серпня успішно погіршили російські лінії постачання на західному (правому) березі, щоб змусити російські сили відійти, і звільнять Херсонську область до річки Дніпро в найближчі дні або тижні», – йдеться в повідомленні.
В ISW заявили, що для завершення відведення Росії знадобиться деякий час, і бої триватимуть по всій Херсонській області в той час, як українські війська просуватимуться вперед і стикатимуться із заздалегідь підготовленими російськими оборонними лініями, особливо навколо міста Херсона.
«Україна тримає ініціативу і готується до великої перемоги в Херсоні... Велика українська перемога, яка триває на Херсонщині, не буде останньою для України. Бої триватимуть на південному напрямку; в Бахмуті Донецької області (єдине місце, де російські війська все ще намагаються серйозно наступати); і на півночі Луганської області, де українські сили продовжують контрнаступальні операції», – наголосили дослідники.
*
Чотири Іл-76 ВКС РФ прилетіли на білоруський аеродром, розміщений у Мачулищах під Мінськом
*
Файного дня всім