"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Щонайменше 32 миротворці ООН - 28 військових і четверо поліцейських, серед яких одна жінка, - стали жертвами умисних нападів у 2022 році
*
ООН скерувала першу партію гуманітарної допомоги для Соледара Донецької області. Три вантажівки доставили їжу, воду, засоби гігієни та медикаменти
Про це повідомив речник Управління ООН з координації гуманітарної допомоги (OCHA) Йенс Лерке
*
ЄБА звернулась до генсека ООН Антоніу Гутерреша і посла Туреччини в Україні із закликом зробити все можливе для сприяння збільшенню кількості перевірок суден з українською агропродукцією, а також сприяти подальшому продовженню зернової ініціативи.
Про це йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації.
*
Сполучені Штати передали в Комітет Радбезу ООН з питань санкцій проти КНДР докази постачань північнокорейським режимом зброї російській ПВК «Вагнер» для застосування у війні рф проти України.
Про це повідомив на брифінгу в Вашингтоні координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі
*
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після розмови з італійським візаві Антоніо Таяні заявив, що Італія долучиться до ініціативи України стосовно спецтрибуналу для розслідування злочину агресії Росії
*
Офіси генеральних інспекторів Пентагону США, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку оприлюднили Спільний стратегічний план нагляду на 2023 фінансовий рік щодо допомоги, яка надається Україні.
*
Міністр фінансів США Джанет Єллен звинуватила Росію в погіршенні економічних проблем країн Африки.
Про це вона заявила під час виступу в Дакарі (Сенегал).
"Війна Росії та вепонізація продовольства загострили продовольчу безпеку та спричинили невимовні страждання. Глобальні економічні труднощі, спричинені діями однієї людини — президента Путіна — створюють непотрібне гальмування економіки Африки", – сказала Єллен.
Також у її зверненні було викладено бачення адміністрації Байдена щодо взаємовигідної економічної співпраці між африканськими урядами та США.
Також Єллен не оминула увагою Китай та закликала Пекін забезпечити суттєве списання боргу, щоб допомогти країнам відновити свої позиції.
*
Міністерство фінансів США має намір визначити статус ПВК «Вагнер» як «транснаціональної злочинної організації» через її причетність до скоєння воєнних злочинів у різних країнах, у тому числі в Україні
*
Прокуратура США в п'ятницю оголосила обвинувачення 51-річному Владиславу Осипову – громадянину Росії та Швейцарії – та 52-річному британцю Річарду Мастерсу через допомогу в ухилянні від санкцій російському олігарху Віктору Вексельбергу
*
Президент США прокоментував можливість постачання німецьких танків Leopard в Україну, запевнивши, що наша держава отримає все необхідне для боротьби з російським агресором.
Про це Джо Байден сказав після промови в Білому домі з нагоди зимової зустрічі мерів міст США.
«Україна отримає всю необхідну допомогу», - відповів Байден на запитання репортера, чи підтримує він намір Польщі передати Україні танки німецького виробництва.
Показово, що про це президент США сказав після завершення в Німеччині восьмого засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн»
*
Нові національні поради органів охорони здоров'я Канади твердять, що ризику від вживання алкоголю можна уникнути тільки повністю відмовившись від нього.
Але якщо ви таки хочете випити, то ліміт вичерпується двома чарками на тиждень, - про це йдеться у нових рекомендаціях, затверджених урядом.
Це суттєві зміни у позиції національних органів охорони здоров'я відтоді, як у 2011 році були ухвалені попередні рекомендації щодо безпечного вживання алкоголю.
Донині безпечними вважалися 10 "дрінків" на тиждень для жінок та 15 для чоловіків.
Нові рекомендації засновані на дослідженні, профінансованому Health Canada - національною системою охорони здоров'я.
У ньому також міститься порада обов'язкових попереджень про шкоду для здоров'я на усіх горілчаних виробах.
"Головним висновком (дослідження) є те, що будь-яка кількість алкоголю шкодить вашому здоров'ю", - каже Ерін Гобін, старший науковий співробітник Public Health Ontario та член групи експертів, які працювали над розробкою рекомендацій згідно із новим дослідженням.
"І якщо ви вже п'єте, то що менше - тим краще", - каже вона.
Висновки щодо дослідження, проведеного Canadian Centre on Substance Use and Addiction (CCSA), викладені майже на 90 сторінках. Дослідники особливо зосередилися на ризиках для здоров'я, пов'язаних із тим, що раніше вважали низькими дозами алкоголю.
Згідно із CCSA, все, що перевищує дві стандартні дози (близько 341 мл пива міцністю у 5% або 142 мл вина міцністю 12%), підвищує ризики негативних наслідків для здоров'я, таких, як рак грудей та рак товстої кишки.
Такі застереження можуть стати "холодним душем" для 80% дорослих канадців.
Як зауважує доктор Гобін, для більшості жителів Канади три чарки на тиждень - не така вже й велика доза алкоголю. Але для тих, хто їх випиває, це означає, наприклад, що ризик раку мозку та горла зростає на 15%.
Експерти твердять, що кардинальні зміни в рекомендаціях щодо вживання алкоголю - фактично, від двох склянок на день до двох на тиждень - є результатом ретельних і тривалих досліджень.
*
Британська розвідка стверджує, що приватна військова компанія "Вагнер" має у підпорядкуванні до 50 тисяч бойовиків, задіяних у війні в Україні, і таким чином вона стала ключовим компонентом військової кампанії РФ
*
Країни Європейського Союзу працюють над десятим пакетом санкцій проти Росії, який, як планується, набуде чинності в лютому – до річниці російського повномасштабного вторгнення в Україну
*
Прокуратура Берліна розпочала розслідування стосовно "російського будинку науки і культури", який діє у столиці Німеччини
*
У Німеччині припинила діяльність компанія, що мала працювати для "Північного потоку-2"
*
Лідерка Болгарської соціалістичної партії Корнелія Нінова в п'ятницю оголосила, що їй не вдалось сформувати уряд, що означає розпуск парламенту й проведення дочасних виборів – уже п’ятих за два роки в країні
*
Нідерланди та Японія, де знаходяться ключові постачальники обладнання для виробництва напівпровідників, близькі до того, щоб приєднатися до зусиль адміністрації Байдена, спрямованих на обмеження експорту цих технологій до Китаю
*
На американській авіабазі у німецькому Рамштайні закінчилася восьма зустріч країн-союзників України.
У німецькому Рамштайні у п'ятницю, 20 січня, закінчилося восьме засідання Контактної групи з питань оборони України. Учасники зустрічі, а це керівники оборонних відомств понад 50 країн, не дійшли згоди щодо постачання Києву основних танків Leopard. Очікується, що остаточне рішення з цього приводу може бути ухвалене пізніше.
Сьогодні увага союзників була сфокусована на допомозі Україні, яка зробить її успішною на полі бою безпосередньо "зараз", заявив Міністр оборони США Ллойд Остін під час прес-конференції за підсумками зустрічі.
Він підтвердив слова свого німецького колеги Бориса Пісторіуса про те, що сторони не мають "одностайної думки" про танки і заявив, що Німеччина не готова постачати Leopard для України. Зазначимо, що США також відмовилися надати Abrams через "високу ціну їхнього обслуговування".
Остін додав, що на сьогодні багато країн Євросоюзу згодні передати німецькі танки, які є у них, тому переговори продовжаться. Зокрема, Захід має вікно можливостей до весни, щоб передати танки, перш ніж ЗСУ почнуть контрнаступ.
"Ми розуміємо, про який проміжок часу ми говоримо: з сьогоднішнього дня і до весни, коли буде сприятлива пора для контрнаступу. Коли мова про танки, так, сьогодні Польща пропонує Україні надати танки. Поки якісь інші додаткові оголошення я не можу надати ", - сказав він.
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус назвав помилковим враження, що утворилася "згуртована коаліція, на шляху якої стоїть Німеччина".
"Є вагомі аргументи на користь поставки, є вагомі аргументи проти", - сказав Пісторіус, додавши, що він поки що не може сказати, яким буде рішення і коли воно буде ухвалено.
Водночас, він доручив міністерству перевірити свої запаси Leopard 2 для можливого постачання в Україну. Аудит повинен визначити точну кількість танків, які є у збройних силах ФРН та у виробників. Увага приділятиметься кількості танків та їх стану. Все це стане підготовкою до дня, "який може наступити", сказав Пісторіус.
Він також не вважає, що затягування постачання танків може призвести до поразки України.
"Ні, тому що ми ухвалимо рішення якнайшвидше. І ми вже підтримуємо Україну великими обсягами і продовжуватимемо нашу підтримку стільки, скільки буде потрібно, поки війна не закінчиться", - повідомив він.
Ллойд Остін повідомив, що США передають Україні додаткові ЗРК NASAMS та вісім систем ППО Avenger. Також глава Пентагону заявив, що новий пакет допомоги допоможе задовольнити потребу ЗСУ у бронетехніці та бойових машинах. Допомога США включає: 59 бойових машин піхоти Bradley; 90 бронетранспортерів Stryker; 53 бронемашини з посиленим протимінним захистом MRAP; 350 багатоцільових колісних транспортних засобів високої мобільності HMMWV.
Інші види озброєння, які Україна має отримати від союзників за підсумками восьмої зустрічі у форматі Рамштайн:
- ППО від Франції, Німеччини та Великобританії, зокрема, батарея ЗРК Patriot від Німеччини;
- ракети для Patriot, дві пускові установки та навчання від Нідерландів;
- купівля Канадою ЗРК NASAMS та снарядів до неї;
- танки Challenger 2 від Великої Британії;
- БМП CV90 та САУ Archer від Швеції;
- 19 гаубиць від Данії;
- більше вертольотів, ПЗРК Stinger та іншого обладнання від Латвії;
- великий пакет допомоги від Естонії, який включає 155 мм снаряди для гаубиць і не тільки.
- Міністр оборони Німеччини також анонсував новий пакет військової допомоги Україні обсягом один мільярд євро. Крім ЗРК Patriot, до нього увійдуть ще сім САУ Gepard та ще один ЗРК Iris-T SLM з додатковими керованими ракетами.
Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі під час зустрічі в Рамштайні висловив думку, що навряд чи Україна зможе вигнати окупантів з усієї своєї території внаслідок військової перемоги у 2023 році: "Це не означає, що цього не може статися, не означає, що цього не станеться, але це буде дуже, дуже складно.
На думку генерала, цього року можлива стабілізація фронту, яка залежатиме від постачання військової допомоги українським захисникам та їхнього навчання. Міллі також вважає, що захисники України у 2023 році можуть провести "значну" тактичну наступальну операцію та звільнити ще частину своєї території.
"Але я все ж таки вважаю, що врешті-решт ця війна, як і багато війни до неї, закінчиться за столом переговорів", - додав він.
Міллі також повідомив, що втрати ЗС РФ з початку вторгнення досягають значно більше ста тисяч, також Кремлю за допомогою мобілізації зараз вдалося набрати 200-250 тисяч для поповнення втрат.
Сьогоднішня зустріч зміцнить стійкість України, а союзники підтримуватимуть Київ стільки, скільки потрібно для її перемоги.
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що консультації щодо постачання Німеччиною танків Leopard 2 Україні продовжуватимуться. Також він зазначив, що підтримує передачу Києву нових пакетів озброєння.
"Той факт, що сотні нових бойових машин піхоти, бронетехніки та бойових танків тепер надаються Україні, це матиме величезне значення для країни... Ця підтримка дозволить не лише українцям захиститися від нових наступів Росії, а й дозволить їм розпочати власні наступальні дії, щоб відвоювати територію", - сказав Столтенберг.
*
Польща сподівається, що Німеччина врешті-решт погодиться передати Україні танки Leopard 2, і загалом вдасться створити коаліцію країн, яка налагодить постачання цих машин для ЗСУ
*
Польща передасть Україні танки T-72 та БМП для озброєння однієї бригади ЗСУ і готова підготувати до березня особовий склад цього військового з’єднання
*
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що він більш ніж упевнений у тому, що Німеччина не зупинить відправку танків Leopard в Україну "ні сьогодні, ні в найближчі дні"
*
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував весняний пакет військової допомоги Україні на суму понад 1 млрд євро
*
Португалія надасть Україні 14 бронетранспортерів, боєприпаси і медичне обладнання. У міністерстві додали, що Португалії від початку російського вторгнення відправила в Україну 532 тонни військової техніки, летальної та нелетальної
*
Високопосадовці США радять Україні зачекати з початком масштабного наступу на російські сили, доки вона не отримає останню партію американської зброї, а її війська не пройдуть відповідне навчання
*
Країни, які підтримують Україну, повинні зосередитись не лише на наданні Києву нових озброєнь, але й на боєприпасах для старих систем і допомозі в їх обслуговуванні - Генсек НАТО
*
Швеція та Фінляндія підписують двосторонній меморандум про взаєморозуміння, завдяки якому Фінляндія зможе передати Україні свій рекордний пакет військової допомоги на понад 400 млн євро
*
Міненерго схвалило запити від 30 енергетичних компаній на закупівлю необхідного обладнання на понад 107 мільйонів євро
*
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) посилює цифрову підтримку України та підтримає розвиток "Дії" в інших країнах
*
Німецький IT-гігант SAP надасть 1000 безкоштовних ліцензій на програмне забезпечення для Міноборони України
*
Міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце пообіцяла виділити додаткові 52 мільйони євро на відновлення України в умовах триваючих російських атак на інфраструктуру
*
Німеччина виділить 7 млн євро на підтримку українських біженців у Молдові
*
Кабінет Міністрів у п’ятницю, 20 січня, прийняв рішення щодо будівництва нових енергоблоків Хмельницької АЕС за американською технологією
*
Вищий антикорупційний суд 20 січня засудив до трьох з половиною років ексголову Державної авіаційної служби України Дениса Антонюка - його визнали винним в тому, що він з корисливих мотивів надав незаконні переваги авіакомпанії "МАУ"
*
Військова розвідка Росії розробила план здійснення державного перевороту в Болгарії у 2016 році, який вдалось зірвати після превентивного арешту його учасників
*
Російська державна корпорація "Росатом" може бути причетною до постачання сировини й електроніки збройним силам Росії, користуючись тим, що через важливість для західного ринку досі не потрапила під санкції
*
Через відмову частини українського персоналу Запорізької атомної електростанції співпрацювати з окупантами, а також брак власних кадрів росіяни не можуть ані запустити, ані експлуатувати енергоблоки станції
*
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив у п’ятницю на зустрічі у форматі "Рамштайн" в Німеччині, що у Росії вичерпуються боєприпаси і вона зазнала значних бойових втрат
*
Росія у 2022 році знизила на 41% у річному вимірі обсяг імпорту сонячних панелей з Китаю - бізнес ставив на паузу купівлю сонячних енергоустановок через "складну економічну ситуацію"
*
Торік дев'ять російських авіакомпаній припинили польоти через санкції
*
Файного дня всім