"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вказав на небезпеку поширення в сучасному світі антисемітизму, мови ворожнечі та дезінформації
*
Учасники неформальної Ради міністрів ЄС з питань юстиції, що відбулася сьогодні в Стокгольмі, вирішили підвищити взаємодію у боротьбі з організованою злочинністю та поєднати зусилля для притягнення до відповідальності росії за її злочини на території України
*
Загроза голоду в Сирії досягла максимального рівня за 12 років конфлікту в цій країні, заявили в п'ятницю у Всесвітній продовольчій програмі (ВПП).


*
Підкомітет з питань спорту латвійського парламенту рішуче засудив заяву Міжнародного олімпійського комітету про участь російських і білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях
*
Сполучені Штати засудили примусове припинення діяльності в рф московської Гельсінської групи, а також тиску на Фонд Андрія Сахарова й видання Meduza, та закликали кремль припинити утиски, а також агресивну війну проти України
*
Космічна китайська компанія - під санкціями США, через допомогу Росії
*
Міністр фінансів США Дженет Єллен у суботу завершує 10-денний візит до Африки, який включав візити до Сенегалу, Замбії та Південної Африки.
Під час поїздки Єллен наголосила на важливості континенту, сказавши, що «стратегія Сполучених Штатів щодо Африки зосереджена навколо простого визнання: Африка формуватиме майбутнє світової економіки».
Минулого року адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про свою нову стратегію щодо країн Африки на південь від Сахари в серпні та провела саміт лідерів США та Африки в грудні.
Аналітики кажуть, що США збільшують взаємодію з Африкою після обмеженої уваги, яку вони приділяли континенту за президентства Дональда Трампа. Китай залишається провідним торговим партнером в регіоні і продовжує домінувати там економічно, тоді як Росія працює над зміцненням військових і дипломатичних зв’язків.
Єллен прибула невдовзі після візиту міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова до Південної Африки, яка офіційно зайняла нейтральну позицію щодо війни в Україні та планує провести суперечливі спільні військово-морські навчання з Росією та Китаєм біля узбережжя міста Дурбан наступного місяця.
Боб Векеса, голова Африканського центру вивчення Сполучених Штатів у Йоганнесбурзі, сказав, що час візитів показує, що Росія та США намагаються привабити Африку.
"Чи випадково міністр закордонних справ Росії Лавров і міністр фінансів США Дженет Єллен здійснили свою африканську поїздку на початку року, збігаючись, фактично майже зустрівшись? – сказав Векеса. – На мій погляд, це не випадковість, оскільки йде велика геополітична битва, яка щойно загострилася протягом кількох місяців після першого вторгнення Росії в Україну».
Брукс Спектор, помічник редактора південноафриканської газети Daily Maverick і американський дипломат у відставці, повторив цю думку.
«Зараз конкуренція на африканському континенті між Росією та Сполученими Штатами, Китаєм і Сполученими Штатами значно помітніша та в багатьох відношеннях значно більша, ніж десятиліття або близько того тому, — сказав Спектор. – Звичайно, для Росії це виклик геополітичний і безпековий, тоді як для Китаю виклик переважно економічний і торговельно-орієнтований».
Єллен використала свою поїздку, щоб розкритикувати як Пекін, так і Москву. Її зауваження в Замбії про те, що Китай «перешкоджає» реструктуризації великого боргу країни викликали гнів Пекіна. Вона також звинувачує «жорстоку війну Росії» у підвищенні цін на енергоносії та спричиненні відсутності продовольчої безпеки в Африці.
США є третім за величиною торговим партнером Південної Африки. Єллен оголосила про створення нової спільної цільової групи, спрямованої на запобігання торгівлі дикими тваринами, пообіцяла збільшити торгівлю та інвестиції та похвалила країну за прагнення подолати поточну енергетичну кризу та залежність від вугілля, шляхом участі в програмі США «справедливий енергетичний перехід».
Але поки що під час свого візиту до Південної Африки Єллен, яка мала закриту зустріч із президентом Сірілом Рамафозою, утримувалася публічно від розмов про майбутні військово-морські навчання чи позицію Преторії щодо України.
Спектор сказав, що теми, які зазвичай не охоплюються міністром фінансів, швидше за все, з’являться «незалежно від брифа».
«Коли міністр Єллен прибула, у неї була ціла низка питань, які потрібно було вирішити, цілий ряд речей, деякі з яких виходили за межі більш звичайних тем, про які міністр фінансів могла поговорити, включаючи, що не дивно, російське вторгнення в Україну".
Коли міністр фінансів Південної Африки Енох Годонгвана зустрівся з Єллен у четвер, він зазначив, що її візит був «важливою подією», оскільки жоден міністр фінансів США не відвідував їх за вісім років.
На запитання, чи можна розглядати слова міністра як критику США за те, що вони ігнорують Африку, Девід Фельдманн, представник місії посольства США в Преторії, сказав Голосу Америки: «Ми направляємо вас до міністра фінансів Південної Африки за тлумаченням того, що він сказав."
Міністерство фінансів Південної Африки не відповіло на запит про коментар.
Щоб підкреслити важливість континенту, очікується, що цього року Африку відвідають і віце-президент США Камала Гарріс, і президент Байден.
*
Британія може передати Україні винищувачі під час виведення військ РФ — The Telegraph
*
Британія надала Україні понад 200 БМП різного типу
*
Велика Британія готова активно працювати над посиленням ефективності санкційної політики проти РФ – представник МЗС
*
Українські воїни у Британії опановують міжнародне гуманітарне право
*
Велика Британія може продати до 48 "зайвих" Eurofighter, і на них вже є покупець
Літаки йдуть "в пакеті" із фрегатами, транспортними літаками й танковими двигунами майже на 10 мільярдів доларів
*
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що зараз стало очевидним – Росія відстає у війні. Він закликав західних лідерів активізувати підтримку України впродовж найближчих тижнів та місяців. Про це він сказав у розмові з президентом США Джо Байденом, Франції – Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем та прем'єркою Італії Джорджею Мелоні, передає пресслужба британського уряду.
Сунак привітав рішення союзників оголосити про передачу ЗСУ бойових танків та заявив про непохитну підтримку України з боку Британії.
Він упевнений, що ці рішучі колективні дії стануть каталізатором для інших країн.
За словами Сунака, "тепер стало зрозуміло, що Росія відстає, і міжнародні партнери мають можливість активізувати зусилля щодо забезпечення міцного миру для України".
Він закликав союзників посилити свою підтримку впродовж найближчих тижнів та місяців.
Лідери привітали чітку координацію військових постачань та обговорили колективні міжнародні дії з усього спектру на підтримку України.
Раніше Spiegel анонсував переговори західних лідерів. За даними німецького видання, вони стосувалися танків для ЗСУ.
*
Завдяки зусиллям німецьких кіберфіхівців вдалося мінімізувати наслідки російських хакерських атак, скоєних після рішення ФРН передати Україні танки
*
У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі з нагоди Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту відбулася скорботна церемонія із вшанування пам’яті жертв цього жахливого злочину часів Другої Світової війни
*
«Українці вивчили уроки Голокосту. Вони створили сильну армію» – Зісельс
У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, що відзначається 27 січня на честь звільнення в’язнів табору смерті Аушвіц-Біркенау у 1945 році, політики, громадські діячі та представники єврейських громад нагадали, що злочини проти людяності знову відбуваються на території Європи.
«Не вивчення уроків Голокосту, Голодомору, геноциду вірмен та депортації кримськотатарського народу приводять людство до нових трагедій, війн, військових злочинів, геноцидів. Ми зараз це добре бачимо по агресивній війні, яку росія розв’язала у 2014 році проти України. Буча, Ірпінь, Бородянка, Харків, Маріуполь та багато інших тимчасово окупованих росією місць в Україні явили світу ще одну світову трагедію, яку можна поставити у ряд минулих страшних злочинів проти людства», – написав у мережі Facebook співпрезидент Асоціації єврейських організацій і громад (Ваад) України і виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс.
*
Міністр оборони України Олексій Резніков та генеральний інспектор міністерства оборони США Роберт Сторч обговорили питання співпраці та забезпечення контролю за озброєнням
*
Танки Leopard, які Іспанія вирішила передати Україні, надійдуть до нашої держави вже навесні
*
Новий міністр оборони ФРН Борис Пісторіус вимагає значно більше грошей для Бундесверу через загрози миру в Європі та необхідність надавати техніку Україні. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус не вважає достатнім розмір спеціального фонду для Бундесверу в розмірі 100 мільярдів євро.
*
Литовська Служба охорони держкордону в п'ятницю відправила в Україну три мікроавтобуси з обладнанням для блокування дронів, електрогенераторами, комплектами теплого одягу та безконтактними термометрами
*
Україні потрібно 17 млрд доларів для швидкого відновлення енергетики
*
УЗ визнала 1,4 млрд боргу держави перед Крюківським заводом і готова взяти в управління 25% підприємства
АРМА проводить конкурс на управління часткою колишнього російського акціонера
*
У Верховній Раді активно обговорюється можливість відновлення е-декларування до завершення воєнного стану, оскільки нічого не заважає посадовцям подавати декларації
*
Фільм «20 днів у Маріуполі» здобув нагороду на кінофестивалі «Санденс» у США
*
Кремль заявляє, що Вашингтон протягом багатьох років «демонізував» російську приватну військову компанію «Група Вагнера».
«Не вчора ми вперше почули подібні заяви з Вашингтона, які демонизують ПВК Вагнера. Це триває багато років. Такі заяви Вашингтона голослівні. Ми ніколи не бачимо зрозумілих аргументів», – заявив прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи рішення Мінфіну США визнати цю групу значною транснаціональною злочинною організацією.
Щодо заяв Вашингтона про дії групи Вагнера в ЦАР він заявив, що «жодних доказів і підтверджень» не надають.
*
Основна функція керівника приватної військової компанії "вагнера" євгена пригожина - медійна і політична. Він не керує бойовими загонами у війні проти України
*
Суд в Іспанії висунув обвинувачення в тероризмі пенсіонеру, якого підозрюють у причетності до розсилання поштових пакунків з вибухівкою
*
Спікер Сенату Чехії: Режим путіна потурає антисемітським заявам
*
У МЗС росії була викликана тимчасова повірена у справах Латвії Даце Рутка, якій було заявлено, що посол Латвії Маріс Рієкстіньш повинен залишити росію в двотижневий термін, раніше за термін намічений Латвією, 24 лютого
*
Файного дня всім