"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.

Героям слава! Слава! Слава!

*

Найбільше у Польщі, Німеччині та Чехії: У Європі зареєстровано майже 5 млн біженців з України, - ООН

*

Росія стосовно США практикує стратегію миші, яка намагається прогризти будівлю зсередини. Останнім часом з'являються нові й нові дані про те, як Росія з допомогою своїх ставлеників проникає у ФБР, ЦРУ та Конгрес.

Цього місяця найбільш сенсаційною новиною став арешт колишнього високопоставленого співробітника ФБР 54-річного Чарльза МакГонігала. Він обвинувачений у зв'язках із Олегом Дерипаскою — близьким до Путіна російським олігархом. Згідно з обвинуваченням, МакГонігал брав у Дерипаски гроші для їх відмивання та на розслідування, що стосуються конкурентів олігарха. Дерипаска перебуває під санкціями, і діяльність МакГонігала була прямим їх порушенням.

Коли МакГонігал служив у ФБР, саме на ньому лежало доручення розслідувати діяльність російських олігархів і справу Дерипаски, який намагався знайти лазівки для порушення санкцій. (Зазначимо, що Дерипаска був соратником політичного діяча Пола Манафорта, який у 2016 році керував президентською кампанією Дональда Трампа. 2018 року Манафорт був засуджений за низку злочинів, пов'язаних із його відносинами з Росією. Трамп його помилував.)

Згідно з обвинувальним висновком, МакГонігал, що був консультантом, намагався допомогти вилучити прізвище Дерипаски з санкційного списку. Очевидно, діяльність МакГонігала в ширшому плані мала підривати ефект економічних санкцій, запроваджених проти багатих росіян після вторгнення Росії в Україну.

МакГонігал пропрацював у ФБР і ЦРУ 22 роки й дослужився до однієї з найважливіших посад у контррозвідці США. Як її високопоставлений співробітник, він мав доступ до великої кількості секретної інформації. Наприклад, отримував санкційні списки задовго до того, як санкції набирали чинності. МакГонігал мав широку інформацію про розслідування стосовно іноземних шпигунів та громадян США, підозрюваних у роботі на закордонні уряди. Він брав участь у найбільш резонансних справах: так, 2010 року він очолив розслідування WikiLeaks. Працюючи на ЦРУ, МакГонігал служив експертом діяльності російської розвідки, націленої на Сполучені Штати, і роботи США у вербуванні російських шпигунів.

МакГонігал, очевидно, був важливим джерелом секретної інформації, і легко уявити жах його колег у ФБР та ЦРУ, коли вони зрозуміли, з ким мали справу та скільки інформації могло витекти й, імовірно, витекло в табір ворога.

Вочевидь, МакГонігал не є ідеологічним соратником Путіна, — ним керувала звичайна жадібність, що привела його до співпраці за гроші ще й із Албанією та, можливо, з Китаєм.

На сьогодні МакГонігалу не було пред'явлено обвинувачення у шпигунстві, але кількість інформації в його розпорядженні не могла не цікавити іноземні держави, з якими він таємно співпрацював. Ця історія, безперечно, кидає тінь на такі шановані американські інститути як ФБР і ЦРУ.

Інша сумна історія цього місяця пов'язана з російськими контактами нового конгресмена від штату Нью-Йорк (округу Лонг-Айленд і Квінс) Джорджа Сантоса, який вигадав категорично всі аспекти своєї біографії, але промовчав про свої статки, що невідомо звідки взялися, і темні зв'язки.

Під час своєї передвиборної кампанії Сантос стверджував, що по закінченні коледжу у Нью-Йорку він став «досвідченим фінансистом та інвестором із Волл-стріт», успадкував від сім’ї нерухомість із 13 об'єктів і заснував благодійну організацію допомоги тваринам, яка врятувала понад 2500 собак та кішок.

Як з'ясувалося після його перемоги на виборах, конгресмен не закінчив жодного вишу, не працював у престижних фінансових компаніях, не отримував у спадок нерухомості та не рятував ні кішок, ні собак. Деталі його особистого життя теж виявилися фальшивкою.

Він виявився не євреєм, його рідні не рятувалися від Голокосту, його мати не перебувала в одній із веж-близнюків під час сумнозвісного теракту 11 вересня, а була тоді у Бразилії. Навіть його сексуальна орієнтація (він представився геєм) виявилася не цілком достовірною.

Образ, розігруваний Сантосом, був невипадковий, — він ідеально підходив для виборців передмістя Нью-Йорка. Тоді як освіта і трудовий досвід, нібито здобуті Сантосом, мали показати консервативний підхід у таких справах як збирання податків чи боротьба зі злочинністю, його особистий досвід свідчив на підтримку багатьох ліберальних цінностей, більш прийнятних у передмістях Нью-Йорка, ніж стандартні погляди консерваторів.

Однак усе це, як з'ясувалося, було обманом від початку й до кінця. Ба більше, державні відомства, які почали розслідування несподіваної появи великих коштів у Сантоса (що раніше не мав грошей навіть на квартплату), виявили його зв'язки з таким собі Ендрю Інтратером — бізнесменом, який підтримує тісні ділові відносини із двоюрідним братом — російським олігархом Віктором Вексельбергом, що перебуває під санкціями. Інтратер вніс значну суму в передвиборну кампанію Сантоса, але це не пояснює наявності в Сантоса всіх коштів.

Не дивно, що, ще не потрапивши в Конгрес, Сантос уже повторював російську пропаганду: «Послухайте, якби українці справді так ненавиділи Росію, то східна частина України не вітала б росіян на своїх територіях. Вони почуваються більше росіянами, ніж українцями», — сказав він в інтерв'ю Washington Post. Цю заяву виборці Сантоса явно проігнорували, або вона їх не збентежила.

У Конгресі Сантос, незважаючи на передвиборні обіцянки поміркованості, негайно пристав до правих консерваторів, яких республіканська конгресвумен Ліз Чейні прозвала «путінським крилом».

Імовірно, розслідування фінансів Сантоса покажуть, що він не тільки обдурював виборців, прикидаючись не тим, ким є насправді, а й порушував закони, які стосуються фінансування політичних кампаній. Якщо підтвердяться факти порушення законів про фінансування, він буде вигнаний із Конгресу та відправлений у в'язницю.

Складніші справи з «путінським крилом», що складається приблизно з двох десятків конгресменів, які голосують із питань України так, як хотів би Путін. Їхня мотивація поки що залишається нез'ясованою.

Російське проникнення в ключові інститути США дуже насторожує, але в історіях Сантоса та МакГонігала можна побачити й елемент позитиву. Приклади Сантоса і МакГонігала мають стати тривожним дзвіночком для виборців, які не звертають уваги на ставлення офіційних осіб до Росії. Із цих історій ясно випливає, що РФ, на яку ультраправі американці останніми роками готові дивитися зі схваленням, продовжує бути ворогом Америки, котрий робить усе можливе, аби підірвати роботу інститутів демократії та безпеки США, — Конгресу, ЦРУ і ФБР.

Крім того, обидві ці історії свідчать, що все таємне у США рано чи пізно стає явним, а американська державна машина хоч і дає збій, проте не так сильно поламана, як того хотілося б Росії.

*

У США радять Україні відійти від Бахмута - рф змі

Україні потрібен час, щоб дочекатися прибуття західних танків. У США вважають, що війна, ймовірно, затягнеться до 2024 року.

Українським військам, чекаючи західних танків, потрібно тягнути час, і, ймовірно, доведеться відійти від Бахмута, щоб зібрати ресурси для весняного наступу. Про це у четвер, 2 лютого, повідомляє Bloomberg із посиланням на неназваного американського чиновника США.

Так, у США радять українським силам тягнути час, щоб дозволити танкам та іншому озброєнню прибути.

При цьому, щоб зібрати ресурси для весняного наступу на півдні, Україні, можливо, також доведеться незабаром вивести свої війська зі східного міста Бахмут, заявили американські та європейські урядовці.

Однак там також вважають, що відступ із Бахмута не вплине на війну.

За словами високопосадовця, українські війська, швидше за все, встановлять оборонні лінії дуже близько до того місця, де зараз проходить лінія фронту.

Очікується, що з Бахмуту Росія просуватиметься до Слов'янська та Краматорська.

"Її військам навряд чи вдасться захопити всю східну частину Донецької області найближчим часом з огляду на величезні розміри території", - сказав співрозмовник видання.

Якщо Україна зосередиться на півдні навесні та влітку, то зможе відкрити можливості навколо Криму, оскільки російські військові будуть відрізані від постачання.

Водночас, Росія може спробувати відтіснити українські сили якнайдалі на північ, подалі від Криму.

Високопосадовець заявив, що Україна навряд чи зможе повернути Крим найближчим часом.

Проте, якщо Україні вдасться повернути собі територію на півдні в районі Мелітополя та розділити російські межі між Кримом та сходом країни до кінця літа, Київ створить підґрунтя для кількох важких місяців для Путіна та його військ.

Також співрозмовники видання вважають, що війна, ймовірно, затягнеться до 2024 року.

Зазначається, що наданого Україні озброєння поки що недостатньо для суттєвого відвоювання території, а більше зброї надійде за кілька місяців.

*

Міністри оборони Канади та шести європейських країн обговорили постачання запчастин та боєприпасів для важкої техніки, що надається Україні.

Про це написала у Twitter глава Міноборони Канади Аніта Ананд.

"Я зустрілася з колегами з Фінляндії, Нідерландів, Португалії, Іспанії, Німеччини та Швеції, щоб обговорити підтримку військової техніки, яку ми відправляємо в Україну, наприклад, основних бойових танків Leopard 2", - йдеться у повідомленні.


*

Басков, Газманов, пропагандисти та ЗМІ Пригожина. Канада розширила санкції проти Росії

Канада в п’ятницю, 3 лютого, запровадила санкції проти 38 людей та 16 організацій, причетних до поширення дезінформації та пропаганди країни-терориста Росії.

Як сказано в повідомленні на сайті уряду Канади, «культурним ідолам і медіа не можна дозволяти вільно використовувати свій статус для пропаганди брехні та невиправданої підтримки путінської війни».

Очільниця МЗС Канади Мелані Жолі наголосила, що Канада підтримує Україну і не дозволить діяти безкарно тим, хто поширює дезінформацію та пропаганду.

Канада запровадила додаткові санкції проти російських пропагандистів

Від: Міністерство міжнародних справ Канади

Прес-реліз

3 лютого 2022 року - Оттава, Онтаріо - Міністерство міжнародних справ Канади

Міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі сьогодні оголосила, що Канада запроваджує додаткові санкції у зв'язку з незаконним вторгненням Росії та спробою анексії української території.

Війна президента Владіміра Путіна в Україні ґрунтується на брехні та обмані. Російські дезінформаційні операції залучили знаменитостей і так звані новинні організації, які повторюють тези Кремля і намагаються виправдати звірства, що відбуваються по всій Україні.

Це призвело до згуртування оманливої підтримки російського режиму та продовження страждань мільйонів невинних українців. Саме тому Канада запроваджує санкції проти 38 фізичних та 16 юридичних осіб, причетних до поширення російської дезінформації та пропаганди.

Цей список включає, але не обмежується

МІА "Россия сегодня", державна медіакомпанія, яка об'єднує російськомовні інформаційні ресурси "РИА Новости", "ПРАЙМ", "ИноСМИ", "ТОК", "КОТ", "Baltnews", "Украина.ру", "Социальный навигатор" та "Арктика.ру";

United World International і Фонд боротьби з репресіями, дезінформаційні актори, тісно пов'язані з Євгеном Пригожиним, засновником і власником ПВК "Вагнера".

Микола Вікторович Басков, популярний співак і телеведучий, який відвідував російські війська в окупованій Україні та виступав на провоєнні та прорежимному концерті на Красній площі в Москві на підтримку незаконної анексії української території.  

Канада вживає активних заходів для боротьби з російською дезінформацією в рамках своїх зусиль на підтримку України. Не можна допустити, щоб культурні ікони та медіа-організації вільно використовували свій статус для просування брехні та невиправданої підтримки путінської війни.

Ці заходи враховують зусилля наших американських, британських, українських та інших європейських партнерів. Канада продовжуватиме співпрацювати з міжнародними партнерами для здійснення додаткового тиску на російський режим.

Цитати

"Російська дезінформація призвела до страждань мільйонів людей. У пошуках фальшивого авторитету для підтримки своєї брехні президент Путін закликав росіян, які мають публічні платформи, сприяти дезінформації та пропаганді. Президент Путін намагається маніпулювати громадською думкою. Канада не дозволить постачальникам дезінформації та пропаганди діяти безкарно. Канада стоїть разом з Україною".

- Мелані Джолі, Міністр закордонних справ Канади

Короткі факти

З моменту незаконної окупації та спроби анексії Криму Росією у 2014 році Канада запровадила санкції проти понад 2200 фізичних та юридичних осіб. Багато з цих санкцій було запроваджено у координації з союзниками та партнерами Канади.

Після подальшого вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Канада запровадила санкції проти ще понад 1 600 фізичних та юридичних осіб з Росії, України та Білорусі.

*

Посла Китаю у Канаді було викликано до міністерства закордонних справ країни для обговорення інциденту із прольотом китайської повітряної кулі над Північною Америкою.

*

Уповноважений уряду Британії з Північної Ірландії Кріс Хітон-Харріс у четвер розпорядився провести повторне розслідування обставин теракту 15 серпня 1998 року в північноірландському місті Ома, в результаті якого загинули 29 людей.

За словами Хітона-Харріса, розслідування, яке буде створене найближчим часом, вивчатиме ключові питання, пов’язані з терактом, зокрема чи знали відповідні служби про закладену бомбу і чи могли вони запобігти трагедії.

Очікується, що результати будуть принаймні частково доступними для ЗМІ й громадськості, але це має визначити відповідальний за розслідування.

Рішення було ухвалене після того, як у липні 2021 року найвищий суд Північної Ірландії задовольнив позов батька загиблого в теракті й зобов’язав провести розслідування по обидва боки кордону щодо того, чи могла розвідувальна інформація запобігти трагедії.

У Північній Ірландії протягом 1960-90-х років тривало протистояння на релігійному ґрунті між католиками, які виступали за возз’єднання з Ірландією, і протестантами-прихильниками перебування у складі Сполученого Королівства.

Конфлікт, який завершився в 1998 році підписанням так званої Страстноп’ятничної угоди, призвів до загибелі понад 3500 людей. Теракт в місті Ома стався через чотири дні після підписання угоди. Серед 29 загиблих була вагітна двійнею жінка.

Відповідальність за теракт узяло на себе парамілітарне угруповання "Справжня ІРА (Ірландська республіканська армія)", яка виступила проти перемир’я між католиками й протестантами роком раніше.

Родичі загиблих понад десять років вимагали розслідування теракту. У 2009 році суд нарешті визнав винними лідера "Справжньої ІРА" Майкла Маккевіта та ще трьох його спільників, та нікого з них засуджено не було.

Дванадцятьом родичам жертв теракту було присуджено понад 1,6 мільйона фунтів стерлінгів компенсації за напад, але до цього часу не було виплачено ані пенні.

*

Єврокомісія оприлюднила звіт про відповідність України законодавству ЄС

*

Україна може стати членом ЄС у 2029 році, - литовський політик Кубілюс

*

У Києві 3 лютого відбувся саміт Україна-ЄС. Лідери Євросоюзу запевнили в незворотності процесу євроінтеграції України, яка зрештою має стати членом ЄС. А українська влада висловила свої найважливіші сподівання до Брюсселя - якнайшвидше перейти до перемовин про вступ до ЄС, посилити санкції проти Росії та допомогти Україні з далекобійними ракетами.

*

 "Члени НАТО продовжують розглядати ефективний контроль над озброєннями як важливий внесок у досягнення наших цілей безпеки. Новий Договір СНО залишається в інтересах національної безпеки усіх держав, в тому числі членів НАТО", - йдеться у заяві. В НАТО наголосили, що невиконання Росією своїх зобов'язань підриває життєздатність договору.

"Ми закликаємо Росію виконати свої зобов'язання за договором, сприяючи інспекціям на російській території і повернувшись до участі в імплементаційному органі договору", - заявили в НАТО.

*

ЄС підтримав подальшу військову допомогу Україні та виділив 545 млн євро. ЄС в рамках навчальної місії EUMAM Ukraine підготує вдвічі більше українських військових, ніж планувалося раніше.

*

Шольц: Кремль зробив НАТО приводом для власного "розширення"

Володимир Путін давно задумував силове розширення території РФ і використав переговори Києва про ймовірне приєднання до НАТО як привід для нападу, переконаний канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у Москві до розв'язання Росією повномасштабної війни проти України канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz) запевняв його, що вступ України до НАТО "ще 30, 40 років не стоятиме на порядку денному", але переговори між Києвом і Брюсселем були для Путіна лише "приводом для давно задуманого плану силового розширення території Росії". Таку заяву Шольц зробив під час зустрічі з гостями заходу "Громадянський діалог" у Марбурзі ввечері 2 лютого.

Канцлер ФРН спростував думку одного зі слухачів заходу про те, що Росію нібито "спровокувало" на вторгнення в Україну розширення Північноатлантичного альянсу на схід. Шольц наголосив, що НАТО є оборонним союзом, а у зв'язку з російським вторгненням в Україну "не потрібно прикидатися, нібито слова "розширення НАТО на схід" є якимось аргументом".

Зазначимо, що за результатами соціологічного опитування Cemas, у жовтні 2022 року майже кожен п'ятий житель Німеччини (19 відсотків) вірив, що загарбницька війна Росії була "безальтернативною реакцією на провокації НАТО".

Шольц: Будемо уникати ескалації, що веде до війни РФ і НАТО

Німеччина докладатиме всіх зусиль, щоб уникнути ескалації, яка призведе до війни між Росією та НАТО, заявив також Шольц.

"Війна між НАТО і Росією була би жахливою подією. Ми несемо відповідальність за те, щоб такої ескалації не сталося", - сказав він.

Шольц зауважив, що є великим прихильником дипломатії, і саме тому є одним із небагатьох, "хто повсякчас розмовляє з Путіним телефоном". Але поки Росія не виведе свої війська з України, надання підтримки країні, на яку напали, є правильним рішенням, додав канцлер ФРН.

Раніше того ж дня Путін, коментуючи під час пам'ятних заходів з нагоди 80-річчя Сталінградської битви рішення Берліна передати Україні бойові танки Leopard 2 і дозволити реекспорт іншим країнам, сказав: "Неймовірно, але факт: нам знову погрожують німецькими танками "Леопард".

Тим часом користувачі соціальних мереж, коментуючи висловлювання Путіна у Волгограді, нагадали, що танки Leopard були розроблені та прийняті на озброєння німецькими збройними силами (Бундесвер) у середині 1960-х років. Відповідно, під час Другої світової війни загрожувати Росії вони ніяк не могли.

*

Україна продовжує переговори щодо пошуку майданчика для надання Повітряним силам тактичної авіації, а танки НАТО будуть використані Збройними силами для контрнаступу.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков на спільній пресконференції з віцепрем’єр-міністром — міністром національної оборони Польщі Маріушем Блащаком.

За його словами, між Києвом та західними партнерами тривають переговори щодо пошуку платформи для передання тактичної авіації Україні.

– Що це буде – F-16 чи Gripеn – це питання дискусійне, яке обговорюється з партнерами з країн НАТО, – заявив очільник Міноборони.

Водночас з західних танків буде сформовано танковий кулак для контрнаступу.

– Танкова коаліція з основними танками країн НАТО нам потрібна для контрнаступу. Тобто ми будемо використовувати їх як сталевий кулак для того, щоб пробивати їхню лінію оборони тоді, коли ці корпуси будуть готові. Наш Генеральний штаб ухвалить рішення, в якому саме місці це робити, — сказав Резніков.

Очільник українського МО додав, що задля стримування ймовірного нового російського наступу на Півдні та Сході українські захисники залучать наявні ресурси, передусім 155-мм артилерію та інші засоби ураження.

– Тому ми сьогодні кажемо, що пріоритетом на полі бою залишається 155-мм артилерія та снаряди до неї, — підкреслив Олексій Резніков.

Він зазначив, що через загрозу російського наступу Київ обговорює передання ЗСУ далекобійних засобів ураження з дальністю від 150 км. Ця зброя, за словами Резнікова, вже довела свою ефективність на полі бою, прикладом чого можуть бути РСЗВ HIMARS.

– Вони (росіяни, – Ред.) бояться HIMARS, тому всі свої важливі склади з паливом, амуніцією, командні пункти винесли за 120 км від лінії фронту. Тому ми обговорюємо з партнерами засоби ураження дальністю 150 км. Тоді ми зможемо в місця концентрації ворога завдавати ударів і не дати піти їм в цей наступ легкою прогулянкою, — резюмував Олексій Резніков.

Польський віцепрем’єр Блащак наголосив, що тривають переговори у форматі країн, які могли б безоплатно надати танки Leopard для захисту України.

– Польща взяла на себе роль зі створення коаліції країн, здатних підтримати Україну танками Leopard… Я повинен прямо сказати, що ця ініціатива набирає обертів. Я вдячний усім міністрам національної оборони, але для того, щоб це набрало обертів, потрібні певні зусилля і робота. Тому я вирішив організувати наступну зустріч держав у такому форматі тут, у Києві, – сказав він.

Блащак додав, що важка бронетехніка має вирішальне значення для захисту України від російської агресії.

– З боку наших колег, міністрів оборони країн, які мають танки Leopard, були зроблені заяви, але ми чекаємо остаточної заяви до середини лютого, – додав польський міністр.

Під час пресконференції польський міністр Блащак також повідомив, що українські танкові екіпажі розпочнуть тренуватися у Польщі вже за декілька днів.

*

Шефчович: Україна готова купити 2 млрд кубів газу на енергоплатформі ЄС

*

НБУ: дефіцит зведеного платіжного балансу за 2022 рік - $2,9 млрд

*

НБУ: фізособи в січні купили валюти на $564 млн більше, ніж продали

*

У Фонд підтримки енергетики України надійшло 144 млн євро

*

Україна та Єврокомісія домовилися знайти рішення щодо реформи КСУ наступного тижня

*

Концепцію податкової реформи узгодять з міжнародними партнерами

*

Російська Федерація скликає засідання Ради безпеки ООН на 8 лютого, аби пред’явити нові звинувачення через постачання західного озброєння Україні

Про це заявив заступник постпреда РФ при ООН Дмитро Полянський

*

В ООН закликали допустити росіян на Олімпіаду

В Організації Об'єднаних Націй вважають, що нинішнє становище є дискримінацією атлетів з країни-агресора.

Допустити росіян та білорусів до міжнародних змагань - такий заклик було опубліковано на офіційному сайті ООН. Його автори - експерти в галузі культурних прав та сучасних форм расової дискримінації та ксенофобії Олександра Ксантакі та Ашвіні К.П.

На їхню думку, нинішній стан справ у спорті - дискримінація росіян за національністю.

"Ми закликаємо МОК ухвалити рішення у цьому напрямку і піти далі, забезпечивши недискримінацію будь-якого спортсмена за ознакою його національності.

Рекомендація МОК порушила серйозні питання прямої дискримінації, тому що спортсмени не повинні зазнавати дискримінації за національною ознакою.

Ми розуміємо прагнення підтримати українських спортсменів та українську олімпійську спільноту, які разом з усіма українцями страждають від війни.

Але Олімпійський комітет і, у ширшому сенсі, олімпійське співтовариство також зобов'язані дотримуватися Олімпійської хартії і, у ширшому розумінні, міжнародних норм у сфері прав людини, які забороняють дискримінацію.

Коли держави так відверто ігнорують права людини, ми маємо більше зобов'язань щодо підтримки наших спільних цінностей", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, раніше у МОК обговорили умови повернення росіян на арени. На думку міжнародних функціонерів, у змаганнях мають брати участь у нейтральному статусі спортсмени, які активно не підтримували війну в Україні.

При цьому НОК України збирає Генасамблею, щоб обговорити бойкот Олімпійських Ігор у разі допуску на них спортсменів із країн-агресорів.

*

Черговий яскравий приклад того, як рф робить токсичною будь-яку міжнародну організацію своєю присутністю. Бажаю пережити Олександру Ксантакі та Ашвіні К.П. все те, що мають українці сьогодні у війні за свободу проти рф і білорусі. Перемоги Україні та Польщі у справі усунення російських та білоруських спортсменів від олімпійських ігор.

*

Файного дня всім