"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Якщо до цього росія як імперія визначала долю України від Європи, то тепер Україна як частина Європи визначатиме долю російської імперії - Дмитро Кулеба
*
Українська сторона працює з адміністрацією й Конгресом США щодо визначення статусу росії як країни-спонсора тероризму або країни-терориста, який відображав би її реальну сутність та посилював її ізоляцію - Оксана Маркарова
*
Білий дім оголосив, що президент США Джо Байден відвідає Польщу цього місяця перед роковинами вторгнення Росії в Україну. За словами представників Білого дому, Байден засвідчить солідарність західних країн з Україною напередодні очікуваного нового російського наступу на Україну.
«Він хоче поговорити про важливість рішучості та єдності міжнародної спільноти у підтримці України протягом року», — сказав Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США, виступаючи на брифінгу в Білому домі у п’ятницю, 10 лютого.
Кірбі додав, що очікується, що президент Байден також виступить із промовою напередодні офіційної річниці 24 лютого, і це буде «сильне послання», «не лише від Сполучених Штатів, а й міжнародного співтовариства» про підтримку України в «наступні тижні та місяці, які будуть «важкими та критичними».
За його словами, йдеться про те, щоб «чітко заявити українському народу, зокрема те, що Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати його, знаючи, що наступні тижні та місяці будуть важкими та критичними, особливо для Збройних сил України», – сказав Кірбі.
Президент планує відвідати Польщу 20-22 лютого. Білий дім заявив, що Байден зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою та іншими лідерами з регіону, «щоб обговорити двосторонні відносини, а також наші колективні зусилля з підтримки України і зміцнити НАТО».
«Він зустрінеться з лідерами бухарестської дев'ятки і групою наших натівських партнерів на східному фланзі, щоб знову підтвердити непохитну підтримку США безпеки Альянсу. На додаток президент Байден виступить з заявою напередодні першої річниці російського брутального і неспровокованого вторгнення в Україну, про те, як США підтримали людей України, в той час як вони захищають свободу і демократію, і як ми продовжимо підтримувати людей України так довго, як це буде потрібно», – сказала речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.


Американські оглядачі нагадують, що в цей час рік тому президент США наполегливо і публічно попереджав своїх західних союзників та Україну про те, що масове нарощування російських військ уздовж кордонів України є передвісником неминучого російського нападу.
Разом з тим, навіть у Вашингтоні, нагадує телеканал CNN, було багато скептиків, які ставили під сумнів здатність українців протистояти вторгненню та прогнозували швидке падіння столиці Києва під натиском переважаючих сил Росії.
Після того, як всупереч очікуванням українські бійці утримали столицю та звільнили частину окупованих Росією територій, Захід значно збільшив свою допомогу, що надходить у вигляді зброї, боєприпасів, а також фінансової та гуманітарної підтримки.
Адміністрація Байдена попереджає, що конфлікт може тривати місяцями чи навіть роками, але наполягає, що підтримка союзників буде непохитною.
*
У Вашингтоні назвали заяви рф про можливе скорочення видобутку нафти черговою спробою кремля перетворити енергоресурси на зброю
*
Колишнього віце-президента США Майка Пенса викликав для дачі свідчень спеціальний прокурор, відповідальний за розслідування спроб колишнього президента США Дональда Трампа та його прихильників скасувати результати виборів 2020 року, повідомляє особа, безпосередньо знайома з подією.
За словами особи, яка поговорила з Associated Press у четвер на умовах анонімності, повістку Пенсу в рамках розслідування справи вручив спеціальний прокурор США Джек Сміт.
Незвичний сценарій, коли колишній віце-президент може свідчити проти свого колишнього боса у кримінальному провадженні, розгортається в той час, коли Пенс розглядає можливість висунути свою кандидатуру на пост президента США у 2024 році проти Трампа. Вони були відчужені після того, як натовп прихильників Трампа штурмував будівлю Капітолію США 6 січня 2021 року, намагаючись перешкодити перемозі демократа Джо Байдена.
Новини ABC першими повідомили про повістку.
Пенс був у центрі спроб Трампа утриматися при владі після поразки на виборах 2020 року. Трамп помилково наполягав на тому, що Пенс, який мав церемоніальну роль у нагляді за сертифікацією виборів 6 січня, міг просто відхилити результати та відправити результати «назад до влади штатів».
Того дня прихильники Трампа, спонукувані брехнею про те, що вибори 2020 року були вкрадені, пройшли маршем до будівлі Капітолію, жорстоко проштовхнули поліцію та розбили вікна та двері, поки Пенс керував сертифікацією перемоги Байдена. Віце-президента разом із співробітниками та сім’єю доправили до безпечного місця, коли дехто з натовпу скандував: «Повісьте Майка Пенса!»
У листопаді генеральний прокурор Меррік Гарленд запросив Сміта, колишнього державного прокурора з питань корупції, стати спеціальним прокурором у справі щодо дій Трампа, які могли викликати заворушення 6 січня в Капітолії, а також щодо того, що Трамп продовжував зберігати секретні документи після звільнення з посади.
Федеральні прокурори приділяють особливу увагу тому, що союзники Трампа намагались призначити фальшивих президентських виборців у ключових штатах, де переміг Байден, і викликають для свідчень голів Республіканської партії в кількох штатах.
Федеральні прокурори доставили кількох посадовців адміністрації Трампа до журі присяжних для дачі свідчень, включно з колишнім радником Білого дому Трампа Петом Сіполлоне та колишнім керівником апарату Пенса Марком Шортом.
Комітет Палати представників, який розслідує напад 6 січня, рекомендував Міністерству юстиції висунути кримінальні звинувачення проти Трампа та його соратників, які допомогли йому розпочати кампанію тиску, щоб спробувати скасувати програш на виборах 2020 року.
*
У Держдепартаменті не бачать ознак прямої російської військової загрози Молдові або Румунії
Президент України і головнокомандувач ЗСУ повідомили про проліт російських ракет "Калібр", що призначалися для атаки на українські цілі, в небі над Румунією і Молдовою
*
Пентагон відправляє гуманітарну місію до Туреччини
За останніми даними, внаслідок землетрусу загинуло понад 20 213 осіб у Туреччині та понад 3,5 тис. у Сирії
*
Палата представників засудила програму Китаю з використання аеростатів спостереження
Голова комітету в міжнародних справах висловив сподівання, що резолюція надішле чіткий сигнал Компартії Китаю та супротивникам США в усьому світі
*
Шістьом китайським юрособам, які займалися розробкою та запуском розвідувальної повітряної кулі, яку минулого тижня збили над територією США, було заборонено купляти американські технології
*
Американські війська та їхні союзники в Азії готові до бойових дій після кількох років спільних навчань, заявив американський генерал, додавши, що невдачі Росії в Україні мають стати попередженням для потенційних азійських агресорів, таких як Китай і Північна Корея.
Такі союзники США, як Філіппіни, Японія та Австралія, серед інших, "показали, що вони об'єднаються, що вони не потерплять агресії з боку країн, які вирішили, що вони хочуть змінити світовий порядок", - заявив генерал-майор Джозеф Раян.
Хоча в Азії немає аналога НАТО, члени якого пообіцяли захищати один одного від зовнішніх атак, мережа американських договірних альянсів і оборонних партнерств, що підтримують міжнародний порядок, забезпечує регіональний захист, сказав він.
*
Глава Пентагону підтвердив підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії
Ллойд Остін зустрівся з міністром оборони Грузії
*
Канада виступає проти участі атлетів з росії та білорусі в Олімпійських іграх, які наступного року відбудуться у Парижі
*
У канадській розвідці кажуть, що рф зіткнулася із дефіцитом боєприпасів
*
Уряд Великої Британії запровадив санкції проти трьох громадян Болгарії за корупцію, пов'язаною з державними коштами
*
Участь Президента України в зустрічі голів держав і урядів Європейського Союзу 9 лютого є символом як волі українців, так і солідарності з ними європейців - Олаф Шольц
*
В адміністрації США вважають, що кожна країна, незалежно від її членства в альянсі НАТО, має право приймати суверенне рішення, чи передавати Україні бойові винищувачі
*
Білий дім - Сполучені Штати не заперечують ініціативам міжнародних лідерів, які прагнуть припинити насильство в Україні, однак державне керівництво в Києві та український народ самі мають вирішувати, коли настане момент говорити з росіянами про мир
*
Ден Райс, спеціальний радник Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного
Перше, що потрібно Україні, – це здатність наносити удари вглиб окупованих територій
*
Армія рф сконцентрувала свої сили на Бахмутському напрямку та намагається встановити контроль над трасою Констянтинівка-Бахмут
*
На ринку ЄС Україна може замінити російські та білоруські товари на $7 мільярдів
*
Кабінет Міністрів планує запустити відкриті аукціони з продажу конфіскованих російських активів та майна
*
Президенти Аргентини Альберто Фернандес та Колумбії Густаво Петро виступили за активізацію заходів щодо досягнення припинення вогню в Україні
*
У білорусі могилівський обласний суд у п’ятницю засудив до 22 років позбавлення волі двох так званих «рейкових партизанів» – Дмитра Клімова та Володимира Аврамцева. Ще один обвинувачений у справі Євген Мінкевич отримав термін у 1,5 роки і був звільнений за амністією
*
Файного дня і Перемоги всім нам