"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
В ООН відбулися вибори непостійних членів Ради Безпеки
Вибори були безальтернативними: на п'ять місць претендували п'ять країн
*
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця наголошує на неправомірності називати російську агресію «українською кризою», до чого вдаються, зокрема, деякі члени Ради Безпеки
*
Постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки у п’ятницю запросив усі миролюбні країни взяти участь в інавгураційному Саміті миру, що відбудеться у Швейцарії
*
Російське керівництво та пропагандисти демонструють «глибоку неприязнь» до Харкова та його мешканців, оскільки десять років тому сценарій проголошення «народної республіки» в місті провалився - Кислиця в ООН
*
Комісія з етики Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) усунула на два роки від членства в організації Федерацію шахів Росії (ФШР) за скаргою України
*
Росії не вдасться виснажити українців та їхніх союзників - Франція в ООН
*
Президент Франції Еммануель Макрон вважає що перший саміт у Швейцарії - це стратегічна дискусія, яка може закласти «цеглини» для побудови тривалого миру та намітити шлях до цього
*
Інформація у нотах, направлених Росією до Секретаріату МАГАТЕ про ситуацію на Запорізькій АЕС, неправдива: невиконано до 90% капітальних ремонтів, а кількість персоналу зменшилася до 3 тисяч осіб - Галущенко у Відні
*
Японія уважно відстежує, чим Росія розраховується із КНДР за надані ракети
Японія найрішучішим чином засуджує експорт з Північної Кореї та закупівлю Росією північнокорейських балістичних ракет, а також використання їх проти України
*
ООН - Майже 10 мільйонів жителів Судану стали вимушеними переселенцями через збройний конфлікт у країні
*
Поліція Ватикану затримала колишнього співробітника Святішого престолу за спробу продати рукопис 17 сторіччя італійського архітектора й скульптора Джан Лоренцо Берніні, який раніше зник з архівів
*
МЗС Катару - Представники ХАМАСу досі не дали відповіді на пропозицію щодо тривалого припинення вогню у секторі Гази
*
Антивоєнні активісти мають намір оточити Білий дім під час акції протесту
Поблизу комплексу Білого дому вжито додаткових заходів безпеки
*
У Білому домі розповіли про підсумки переговорів Байдена з Макроном і Зеленським
Президент Джо Байден перебуває з візитом у Франції з нагоди 80-річчя висадки союзних військ у Нормандії
Президент Джо Байден, який наразі перебуває з п'ятиденним візитом у Франції з нагоди 80-річчя висадки союзників у Нормандії, зустрівся в п'ятницю зі своїми колегами - французьким президентом Еммануелем Макроном і президентом України Володимиром Зеленським. Представник Білого дому Джон Кірбі розповів журналістам деякі подробиці цих зустрічей.
Відповідаючи на запитання про те, чи поділяє Байден активнішу позицію французького лідера в питанні захисту України, Кірбі сказав:
"Президент Байден повністю поважає прерогативи президента Макрона і його здатність висловлювати свої погляди на те, що відбувається в Україні, як і чому, і якою мірою французький народ реагуватиме на підтримку України. І [французи] підтримали Україну як летальними, так і нелетальними засобами, і ми вдячні їм за це. Вони є ключовим членом коаліції з 50 країн, які підтримують Україну, - сказав Кірбі. - Водночас, президент Сполучених Штатів і головнокомандувач ясно дав зрозуміти: американських військовослужбовців на території України не буде. Так було, і так буде й надалі".
Кірбі наголосив на «важливій відмінності» в думках Байдена і Макрона щодо питання відправки військ. За його словами, президент у бесіді з французьким лідером чітко зазначив кілька моментів:
"По-перше, ми зробимо все необхідне, щоб НАТО було укріплене і здатне було себе захистити. Саме тому він направив ще 20,000 американських військовослужбовців на Європейський континент і зробив так, щоб вони там залишалися, щоб східний фланг НАТО був добре захищений. І він ясно дав зрозуміти це не тільки нашим союзникам, а й Росії. По-друге, ми зробимо все, щоб Україна мала все необхідне для свого захисту. І ми будемо робити це відкрито. Сьогодні президент оголосив про виділення ще 225 мільйонів доларів у рамках пакету допомоги", - сказав Кірбі, пояснивши, що йдеться про передачу Києву зброї, яка вже є на американських складах.
"І по-третє, від самого початку Президент ясно дав зрозуміти, що ми не прагнемо Третьої світової війни і не прагнемо війни з Росією. І він знає і неодноразово заявляв, що ескалація цього конфлікту до такої міри буде жахливою не тільки для українського народу; вона може мати катастрофічні наслідки для всього Європейського континенту... Президент ясно дав зрозуміти це, і він продовжить на цьому наголошувати", - заявив Кірбі.
Коментуючи зустріч Байдена із Зеленським, представник Білого дому зазначив, що український лідер «поділився з президентом Байденом дуже відвертою оцінкою того, що відбувається і під яким тиском перебувають [ЗСУ], особливо на сході, на Донбасі». Він підкреслив, що українці при цьому «змогли стримати наступ росіян, особливо навколо Харкова. Російські війська там дійсно фактично зупинилися; їхній наступ на Харків практично завершено, тому що вони наткнулися на першу лінію оборони Збройних сил України і фактично зупинилися, якщо не відступили".
"Але ми не можемо, як і українці, приймати це як належне. Вони хочуть не тільки зупинити росіян, а й відкинути їх назад, - наголосив Кірбі. - І президент [Байден]... запевнив президента Зеленського, що вони продовжать отримувати нашу підтримку".
*
Байден і Зеленський обговорили в Парижі подальшу допомогу Україні
На зустрічі зі своїм українським колегою президент Джо Байден заявив, що США відправлять Україні військову допомогу на суму приблизно 225 мільйонів доларів
*
Помічник Байдена допустив розгортання додаткових стратегічних ядерних озброєнь
Пранай Вадді наголосив, що США мають намір дотримуватися режиму контролю над озброєннями і режиму нерозповсюдження ядерної зброї
*
Блінкен вирушить на Близький Схід, щоб домогтися припинення вогню в Газі
Держсекретар США відвідає Єгипет, Ізраїль, Йорданію і Катар
*
Президент Байден: «Демократія починається з кожного з нас»
Президент США виступив із промовою про необхідність захищати демократію в день 80-річчя висадки союзних військ на узбережжі Франції біля скелі в Пуент-дю-Хок
"Ми зібралися тут сьогодні не тільки для того, щоб вшанувати пам'ять тих, хто проявив таку видатну хоробрість того дня 6 червня 1944 року. Ми хочемо почути відлуння їхніх голосів... Вони волають до нас і запитують нас, що ми будемо робити сьогодні...? Вони просять нас залишатися вірними тому, за що виступає Америка", - заявив президент у своїй промові у Франції в Пуент-дю-Хок.
У день 80-річчя висадки союзницьких військ на узбережжі Франції президент говорив про захист демократії, яка «вимагає найскладнішого: повірити в те, що ми є частиною чогось більшого, ніж ми самі».
"Демократія починається з кожного з нас, - наголосив Байден. - Коли ми говоримо про демократію - американську демократію - ми часто говоримо про великі ідеї, як-от життя, свобода і прагнення до щастя. Але ми не говоримо достатньо про те, наскільки важко її захищати".
Байден нагадав, про те, як «звичайні американці, рейнджери з ферм, з міст і селищ, з усіх куточків Америки» залишили свої життя на берегах Нормандії заради миру і демократії.
"Вони (солдати) виступили проти агресії Гітлера. Хто-небудь сумнівається в тому, що вони хотіли б, щоб Америка виступила проти агресії Путіна тут у Європі сьогодні? Вони штурмували береги разом зі своїми союзниками. Хто-небудь вірить, що ці рейнджери хотіли б, щоб Америка поодинці боролася за перемогу?... Хто-небудь сумнівається, що вони перевернули б небо і землю, щоб перемогти ненависні ідеології того часу? Хто-небудь вважає, що вони не зажадали б сьогодні того ж від кожного американця?" - сказав американський президент, порівнявши боротьбу з нацизмом під час Другої світової війни з протистоянням путінській агресії проти України.
Агентство Reuters звертає увагу на те, що у своїй промові в Пуент-дю-Хок Байден якоюсь мірою повторив думку попередника-республіканця Рональда Рейгана, який відзначав там річницю «Дня Д» 40 років тому. Рейган тоді сказав, що за демократію «варто померти», і підкреслив прагнення Америки до миру в останні роки Холодної війни.
Метою Байдена в промові про захист демократії було провести «єдину лінію» від Другої світової війни до Холодної війни, до створення оборонного альянсу НАТО і до нинішньої агресії Росії проти України, заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.
*
США ввели перші санкції проти Грузії у зв'язку з ухваленням закону про «іноземних агентів»
У Держдепартаменті заявили, що обмеження стосуватимуться кількох десятків осіб
*
Міноборони Канади придбає 70 навчальних літаків та гелікоптерів для підготовки льотчиків Повітряних сил країни
*
Європейський Союз та Канада готові спільно підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.
Про це заявили в офісі прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо за підсумками його телефонної розмови із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.
“Лідери засудили загарбницьку війну Росії проти України та підтвердили спільну відданість підтримці України протягом усього необхідного часу”, - зазначається у повідомленні.
Співрозмовники також “наголосили на важливості глобальної солідарності у підтримці справедливого та тривалого миру в Україні”. “Прем’єр-міністр відзначив схвалення Євросоюзом використання доходів від заморожених активів центробанку РФ для підтримки України”, - додали в офісі глави канадського уряду.
Трюдо та фон дер Ляєн також порушили інші теми, зокрема просування миру й безпеки, підтримку демократії й прав людини, збереження заснованого на правилах міжнародного порядку.
Трюдо та фон дер Ляєн особисто візьмуть участь у Глобальному саміті миру, який наступного тижня пройде у Швейцарії.
*
Заради себе Канада повинна надавати більше військової допомоги Україні - Світовий Конґрес Українців
*
Делегація СКУ відвідає Берлін для адвокації інтересів України та залучення діаспори до відбудови
Делегація Світового Конґресу Українців (СКУ), на чолі з Павлом Ґродом, відвідає Берлін з офіційним візитом наступного тижня. Зустрічі на високому рівні, а також діалог з громадою, охоплять найважливіші теми: адвокації інтересів України, долучення української діаспори до відбудови України та підтримки тимчасових українських переселенців у Німеччині.
Під час візиту Президент СКУ виступить в Міжнародній конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference) 11-12 червня. У заході також візьме участь Ярема Ковалів, очільник “Energize Ukraine” – глобальної ініціативи СКУ спрямованої на допомогу українській державі у відновленні енергетичної інфраструктури.
У четвер, 13 червня о 18:00, у Берліні відбудеться громадська зустріч з Президентом СКУ, за участі Володимира Когутяка, Віцепрезидента СКУ в Західній Європі та Віцепрезидента Об’єднання українців Франції, та Голови Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради СКУ Любові Любчик. Адреса заходу: Hotel Continental – Weit.Blick, Archenholdstraße 25, 10315 Berlin.
У рамках візиту також заплановані зустрічі з німецькими урядовцями, дипломатами, головами, представниками проводів складових організацій СКУ в Німеччині, а також проводами молодіжних організацій. Президент СКУ долучиться до Зборів Об’єднання українських організацій у Німеччині.
*
Проросійські вандали пошкодили бізнес кримських татар у Торонто
*
⁠Партнер СКУ оголосив збір для відбудови української школи
*
СКУ провів акції у світових столицях із закликом надати системи ППО
*
Велика Британія закликала країни-члени ООН забезпечити повноту внесків на гуманітарну допомогу Україні й регіону в умовах збройної агресії РФ, яка на сьогодні не досягла й третини від очікуваної суми
*
Громада Австралії дякує уряду за збільшення допомоги України
*
Оборона, критична інфраструктура й атомна енергетика: Україна і Франція підписали низку угод
У Парижі після зустрічі Президента України та Президента Франції Еммануеля Макрона представники урядів двох країн підписали чотири документи.
«Зокрема, Україна та Франція уклали Грантову угоду щодо сприяння відновленню й підтримці критичної інфраструктури та пріоритетних секторів економіки нашої країни. Документ підписали перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко і міністр Європи та закордонних справ Франції Стефан Сежурне», - йдеться у повідомленні.
У документі йдеться про залучення грантових коштів уряду Франції на суму 200 млн євро для реконструкції та відновлення критично важливої інфраструктури України, з них 60 млн євро – на підтримку енергетичного сектору.
Юлія Свириденко та Стефан Сежурне також підписали Угоду щодо створення та діяльності представництва Групи AFD в Україні та, зокрема, діяльності Французького агентства з питань розвитку, Товариства сприяння та участі в економічному співробітництві (PROPARCO) та організації Expertise France.
Агентство надаватиме фінансову й технічну підтримку українським підприємствам. Ідеться, зокрема, про позики, гранти або гарантії. Президент Еммануель Макрон також анонсував, що Франція відправить в Україну 20 технічних експертів, які працюватимуть при ключових міністерствах.
Крім того, країни обмінялися листами про відновлення дії Угоди між урядами Франції та України про співробітництво у сфері мирного використання ядерної енергії. Термін дії цього документа сплив чотири роки тому, тож його продовжили ще на 20 років.
Угода створює правові умови для співпраці у сфері обслуговування атомних об’єктів. Франція комплексно допомагає підтримувати українську енергетичну систему.
Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін і міністр збройних сил Французької Республіки Себастьєн Лекорню підписали Заяву про наміри щодо співробітництва в оборонній промисловості.
У ній ідеться про визначення можливостей для співпраці між оборонною промисловістю України та Франції в галузі озброєнь, військового обладнання, боєприпасів щодо розвитку спроможностей із виробництва, обслуговування та ремонту військового обладнання.
*
На прем'єр-міністра Данії напали в Копенгагені
Поліція заарештувала чоловіка, який ударив Метте Фредеріксен
*
Держдепартамент звинуватив Росію у спробі зірвати Олімпіаду в Парижі
США заявили, що в цих цілях Москва використовує дезінформацію
*
Латвійська Служба державної безпеки (VDD) повідомила про направлене до прокуратури прохання розпочати кримінальне переслідування колишнього депутата Європарламенту «за можливе прославлення та виправдання воєнних злочинів країни-агресора Росії в Україні»
*
Столтенберг: Україна має право завдавати ударів по об'єктах у Росії
Генеральний секретар НАТО, відвідуючи військову базу у Швеції, заявив, що удари України по об'єктах у Росії - це реалізація права на самооборону
*
Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що хоче остаточно сформувати коаліцію країн, готових направити в Україну інструкторів найближчим часом
*
Міністр оборони США Ллойд Остін високо оцінив рівень взаємодії між Сполученими Штатами і Францією щодо підтримки України й посилення НАТО та наголосив, що ця взаємодія триватиме далі
*
Зазначається, що загалом Франція надала Україні військової техніки та озброєння на 3,03 млрд євро й перерахувала ще 2,1 млрд євро до Європейського фонду миру, який теж здійснює закупівлю різноманітного озброєння для України.
Окрім цього, майже 12 тис українських захисників пройшли навчання у Польщі та Франції. “Водночас Франція робить внесок до безпеки східного флангу Європи, розгорнувши сухопутні сили у Румунії та Естонії, тимчасово дислокувавши ВПС у Литві та заснувавши постійну морську присутність у Балтиці та Середземному морі”, - стверджується у документі.
Загалом до переліку наданого Францією обладнання внесено більше пів сотні позицій, в тому числі особисте захисне спорядження, засоби протиповітряної оборони, бронебійні системи, бронетехніка, безпілотники та засоби їх виявлення, тактичні ракети, самохідні артилерійські установки, гаубиці, міномети, боєприпаси та інше.
Зауважимо, що до опублікованого переліку входить лише обладнання, техніка та озброєння, передані Україні станом на 1 травня цього року.
Як повідомлялось, президент Франції Еммануель Макрон 6 червня анонсував передачу Україні кількох французьких винищувачів Mirage 2000 та підготовку додаткових українських військовослужбовців.
*
Швеція, яка три місяці тому стала членом Північноатлантичного альянсу, вперше візьме участь у місії НАТО з патрулювання повітряного простору Латвії, Литви та Естонії
*
Прикордонники знищили за допомогою FPV-дронів три одиниці ствольної артилерії російських загарбників на Запорізькому напрямку
*
На Херсонщині пожежники оперативно загасили вогонь на полі із пшеницею, яке загорілося після російського обстрілу. Від знищення вдалося врятувати 27 гектарів поля
*
На Прикарпатті територіальні громади у травні скерували 24 млн грн з місцевих бюджетів на закупівлю дронів для військових
*
У Силах спеціальних операцій ЗСУ показали, як навели вогонь HIMARS по розташуванню росіян на південному напрямку
*
Сили оборони з початку поточної доби уразили 14 районів зосередження особового складу противника, один пункт управління, склад боєприпасів та станцію радіоелектронної боротьби
*
Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту від початку поточної доби зросла до 65, низка боїв ще триває
*
На сьогодні узгоджене рішення про бронювання 90% особового складу Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної поліції
*
Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови №76, згідно з якими працівники підприємств оборонно-промислового комплексу та енергетики зможуть бронювати до 100% працівників. Також запроваджується бронювання через портал "Дія"
*
Україна обговорила на форумі оборонних індустрій у Болгарії нарощування виробництва зброї
Україна зацікавлена в співпраці з країнами Балканського регіону у військово-промисловій сфері
*
Участь у Міжнародній конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024), яка проходитиме у Берліні 11-12 червня, візьмуть понад 2 000 осіб із більш як 60 країн
*
Міністерство цифрової трансформації, Київська школа економіки та Швейцарська вища технічна школа Цюриха відкривають 20 грантових місць для магістрів – здобувачів освіти за програмою «Мікро- та наноелектроніка»
*
За грантовою угодою між Україною та Швейцарією для АТ «Укрзалізниця» будуть закуплені рейкові скріплення на 10 млн швейцарських франків
*
Невеликі об’єкти електрогенерації будуть приєднуватися до мереж за спрощеною процедурою - Шмигаль
*
Україна внаслідок обстрілів втратила 50% спроможності генерації електроенергії, влада працює над відновленням, щоб до зими мати якомога більше генерації - Шмигаль
*
Підвищення тарифів на електрику для населення не покрило її ринкової вартості - Шмигаль
*
На єдиний телефонний номер для повідомлень про надзвичайні ситуації "112" надійшли вже понад 1,7 млн викликів, переважна більшість з них належала до компетенції поліції
*
Міністерство охорони здоров'я пропонує виробникам поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах
*
На правобережжі Херсонщини через підрив Каховської ГЕС пошкоджені понад 3,8 тисячі будівель, збитки лише по обстеженому житлу становлять майже 4,6 млрд грн
*
Державна служба з надзвичайних ситуацій отримала від благодійного фонду Ukrainian FireFighters Foundation три нові пікапи, які передадуть рятувальникам у Харківську, Миколаївську та Херсонську область
*
На міжнародній конференції у столиці Литви 31 країна прийняла «Вільнюський заклик до дій для відновлення культурного сектору України»
*
ВР планує заборонити медикам рекламувати ліки і отримувати бонуси від фармкомпаній
Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності»
*
Заступника директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, підозрюваного у систематичному вимаганні грошей зі столичних перевізників, відсторонили від посади. Йому обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту
*
Жителя Харкова підозрюють у передачі Росії інформації про місця дислокації підрозділів ЗСУ та проросійську агітацію
*
За матеріалами СБУ 12 років тюрми отримав колаборант, який під час тимчасового захоплення Куп’янська Харківської області співпрацював з російськими загарбниками та вступив до так званого “відділу МВС РФ”
*
Контррозвідка Служби безпеки України затримала у Хмельницькій області російську агентурну групу, до складу якої входила депутатка місцевої ради та двоє її дітей: 42-річний син і 37-річна донька
*
За незаконні оборудки з державними закупівлями на мільйон гривень судитимуть двох посадовців ДСНС
*
Людмила Оляновська принесла першу нагороду збірній України на чемпіонаті Європи з легкої атлетики, який розпочався в Римі (Італія)
*
Хусити заявили про наявність твердопаливної ракети в їхньому арсеналі
Повстанці стверджують, що ракета є продуктом «місцевого виробництва», однак ці твердження викликають сумніви
*
Представник Талібану, якого США оголосили в розшук, відвідав ОАЕ
Держдепартамент пропонує 10 мільйонів доларів за інформацію, яка призведе до арешту Сіраджуддіна Хаккані
*
Російські військові кораблі прибудуть на Кубу наступного тижня
Раніше представники США заявили, що Вашингтон стежить за російськими кораблями і літаками, які рухаються до Карибського басейну
*
Замоскворецький суд Москви заарештував раніше затриманого французького політолога Лорана Вінатьє та відправив його в СІЗО до 5 серпня
*
Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у розшук українську політикиню, колишню прем'єр-міністерку країни Юлію Тимошенко
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім