"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Лідери "Великої сімки" підтвердили підтримку України на саміті в Італії
Учасники саміту G7 оголосили про плани надати Києву кредит у 50 мільярдів доларів із використанням доходів від заморожених російських активів
Лідери країн "Великої сімки", які зібралися на саміт в італійській Апулії, підтвердили свою прихильність демократичним принципам, багатосторонньому підходу і міжнародному правопорядку та миру.
"В основі нашої роботи лежить зобов'язання дотримуватися Статуту ООН, захищати міжнародний мир і безпеку, а також підтримувати вільний і відкритий міжнародний порядок, заснований на правилах", - йдеться в підсумковому комюніке саміту.
Лідери G7 підтвердили прихильність захисту людської гідності та верховенства закону в усіх регіонах світу.
Одним із головних питань порядку денного стала триваюча криза в Україні, і учасники саміту підтвердили твердий намір підтримувати боротьбу цієї країни за свободу в умовах російської агресії, а також зусилля Києва з відновлення української економіки.
У саміті брав участь президент України Володимир Зеленський.
"Наша кінцева мета - досягнення справедливого, міцного та всеосяжного миру згідно з міжнародним правом, Статутом ООН та його принципами, а також повага до суверенітету й територіальної цілісності України, - ідеться в підсумковому комюніке. - Ми будемо і далі підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно".
50 мільярдів доларів для України
Лідери "Великої сімки" оголосили про плани надати Україні 50 мільярдів доларів із використанням доходів від заморожених російських активів. Додаткове фінансування дасть критично необхідне підживлення військовим і бюджетним потребам України та допоможе в її відновленні.
Лідери наголосили, що фінансові активи Москви, які перебувають у юрисдикції країн G7, залишаться замороженими, доки Росія не припинить своєї агресії та не компенсує завданих Україні збитків. Лідери послалися на оцінку Світового банку, згідно з якою цей збиток становить 486 мільярдів доларів.
Найближчими місяцями США, у співпраці з Україною та партнерами по "Великій сімці" остаточно узгодять деталі механізму фінансування, щоб видати Києву кредит до кінця року.
Підвищення витрат для російської військової машини
Цього тижня адміністрація президента Джо Байдена оголосила про новий пакет санкцій і заходів експортного контролю, керуючись зобов'язаннями "Великої сімки" посилити тиск на Росію за її війну в Україні.
Нові санкції спрямовані проти більш ніж 300 фізичних і юридичних осіб у Росії, Китаї та інших країнах, насамперед проти російської фінансової інфраструктури, міжнародних мереж ухилення від санкцій, майбутніх доходів від продажу енергоносіїв. Під санкції також потрапили представники російської еліти, причетні до депортації українських дітей.
Крім того, США обмежили російський доступ до певного програмного забезпечення та ІТ-послуг і переслідуватимуть підставні компанії, що займаються перенаправленням товарів. Вашингтон також посилив експортний контроль щодо компаній, які постачають до Росії товари під американськими брендами, вироблені за кордоном.
Зміцнення довгострокової підтримки
Ще одним проявом незмінної підтримки України з боку США стало підписання президентом Байденом і президентом Зеленським Двосторонньої угоди в галузі безпеки.
Угода підкреслює прихильність США до поглиблення співробітництва з Україною в галузі безпеки та оборони. США також взяли зобов'язання проводити консультації в разі майбутніх збройних нападів.
*
Індія направить високопоставлену делегацію на саміт до Швейцарії
Президент України і прем'єр-міністр Індії провели зустріч на полях саміту G7
*
Сполучені Штати звинуватили Росію у спробі використати Раду Безпеки ООН, аби відвернути увагу міжнародної спільноти від Глобального саміту миру у Швейцарії
*
Напередодні Глобального саміту миру Україна закликала країни ООН об’єднатися проти зла в Кремлі, яке принесло війну в Європу - Кислиця
*
Американська субмарина і канадський патрульний корабель прибули на Кубу слідом за російськими кораблями
США і Куба раніше заявили, що російські кораблі не становлять загрози для регіону
*
Мін'юст США відмовився звинувачувати генпрокурора Гарланда в неповазі до Конгресу
Палата представників вимагала притягнути Гарланда до відповідальності за відмову передати конгресменам аудіозапис інтерв'ю спецпрокурора з президентом Байденом
*
Суд відмовив США в продажі яхти, яка, ймовірно, належить Керімову. Судові розгляди тривають
*
США шукають "шлях уперед" після відповіді ХАМАС на пропозицію, спрямовану на перемир'я в секторі Гази
У Білому домі заявили, що деякі поправки ХАМАС можуть бути розглянуті, але інші не відповідають параметрам, викладеним президентом Байденом
*
США відкинули звинувачення у шпигунстві, висунуті проти Гершковича
У Держдепартаменті заявили, що російська влада знає, що висунуті проти нього звинувачення неправдиві
*
WP: Трамп в разі обрання президентом може вийти з безпекової угоди, підписаної між Україною і США
Підписаний документ не має статусу договору і не повинен ратифікуватися Конгресом
*
НАСА повністю відновило роботу наукових інструментів Voyager-1
Уперше з листопада 2023 року апарат відправив на Землю пакет наукових даних, який повністю читається, з усіх чотирьох наукових інструментів, що перебувають на борту зонда
*
В Україну з канадського міста Лондон відправили партію нових бронетранспортерів LAV 6.0 ACSV, які допомагатимуть Збройним Силам
*
Канада протягом трьох років передасть Україні 50 бронетранспортерів LAV
*
У Британії запропонували затримувати танкери з російською нафтою
*
Основний кандидат у прем'єри Британії Лідер Лейбористської партії Кір Стармер пообіцяв продовжувати допомогу Україні
*
Країни Європейського Союзу в п’ятницю принципово погодили на рівні постійних представників рамки переговорів щодо приєднання України й Молдови до ЄС
*
Європол поінформував про ліквідацію міжнародної мережі поширення терористичної пропаганди.
Як передає кореспондент Укрінформу в Гаазі, правоохоронні органи в Європі та США ліквідували вебсайти, платформи та канали соціальних мереж, які використовувалися, зокрема, терористичним угрупованням “Ісламська держава” (також відоме як ІДІЛ) для комунікацій та пропаганди
*
НАТО затвердила план допомоги в забезпеченні безпеки України та навчання ЗСУ
Згідно з новим планом, альянс візьме на себе координацію постачання зброї та навчання українських військовослужбовців
Згідно з новим планом, альянс візьме на себе координацію поставок зброї та навчання українських військовослужбовців
Міністри оборони країн НАТО в п'ятницю схвалили план з надання надійної довгострокової допомоги у сфері безпеки та військової підготовки для України. Згідно з цим планом, персонал з усіх країн альянсу візьме на себе відповідальність за координацію поставок зброї та підготовку українських збройних сил.
"Це дасть змогу лідерам НАТО розпочати цю роботу на саміті у Вашингтоні в липні, забезпечивши надійнішу підтримку України на роки вперед", - сказав глава альянсу Єнс Столтенберг.
Офіційні особи НАТО стверджують, що цей план допоможе зберегти постачання зброї, навіть якщо Дональд Трамп, у разі його перемоги на президентських виборах у листопаді, реалізує свої наміри скоротити підтримку з боку Сполучених Штатів.
Війна з Росією "може тривати роками, тому потрібно мати щось, що не залежить від конкретних осіб, міністрів або будь-кого", - сказала міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.
Один із дипломатів НАТО був ще категоричнішим. "Йдеться про захист від Трампа, і це те, про що говорить Столтенберг, - захист від вітрів політичних змін".
За словами дипломата, наразі операцією постачання допомоги займаються близько 500 американських військовослужбовців.
Хоча перенесення центру координації поставок у НАТО може допомогти на практичному рівні, вважається, що Дональд Трамп все одно може пробити пролом у підтримці Заходу, припинивши американську військову допомогу Україні.
Військова підтримка Вашингтона на сьогодні становить понад половину з приблизно 100 мільярдів доларів, виділених країнами НАТО з моменту вторгнення Росії в Україну. Намагаючись знизити ризик, Столтенберг переконує союзників підписати на майбутньому саміті НАТО зобов'язання зберегти військову підтримку на тому рівні, на якому вона надавалася досі. Це становитиме приблизно 40 мільярдів євро (43 мільярди доларів) на рік.
За словами Столтенберга, він хоче, щоб ця сума розподілялася більш справедливо відповідно до розміру ВВП кожної країни, тобто на частку США, як і раніше, припадатиме приблизно половина.
"Надійне довгострокове зобов'язання покаже Москві, що вона не може нас перечекати", - сказав Столтенберг.
Але від будь-якого зобов'язання можна буде відмовитися, і Трамп не буде зобов'язаний його виконувати, якщо повернеться до влади.
А міністр оборони Італії Гвідо Крозетто вилив відро холодної води на цей план, заявивши, що Рим не в змозі виділити 3,5 мільярда євро, які будуть потрібні щорічно.
"Немає ніяких 40 мільярдів, Італія сказала, що не згодна із зобов'язанням у 40 мільярдів", - сказав він у п'ятницю.
Хоча НАТО намагається піднести всі ці ініціативи як крок уперед для України, дипломати попереджають, що альянс ризикує знову розчарувати Київ на саміті наступного місяця.
Україна дуже потребує запрошення стати членом НАТО, оскільки розглядає положення про колективну оборону альянсу як єдину вірну гарантію безпеки.
Цього разу Сполучені Штати та Німеччина знову дали зрозуміти, що подальшого руху в бік членства України не планується.
Дипломати НАТО кажуть, що в підсумковому комюніке саміту формулювання, найімовірніше, будуть злегка підправлені, щоб показати, що прагнення України до вступу "незворотнє", сподіваючись, що в поєднанні з іншими ініціативами це зможе переконати Київ у тому, що альянс робить достатньо.
*
На ресурсах апарату Ради національної безпеки і оборони почала працювати онлайн-платформа «Безпека та стійкість критичної інфраструктури»
*
Хмельницький виділив на потреби військових підрозділів ₴15 мільйонів, зокрема на придбання безпілотників і РЕБ
*
Науково-дослідний центр судової експертизи у сфері інформаційних технологій та інтелектуальної власності Міністерства юстиції отримав обладнання для захисту від кібератак
*
Урядові та неурядові оператори протимінної діяльності у травні обстежили майже 31 тис. га земель сільгосппризначення; з початку року обстежено понад 146 тисяч га
*
Супутникові знімки, отримані від компанії Planet Labs, підтвердили ураження військового аеродрому в Морозовську Ростовської області РФ у результаті атаки українських безпілотників
*
З початку доби на фронті сталося 81 боєзіткнення Сил оборони з військами РФ. Зокрема, на Покровському напрямку агресор здійснив 29 штурмових і наступальних дій, втративши 263 особи вбитими й пораненими
*
В Україні створять мережу контактних пунктів програми Євросоюзу «Горизонт Європа»
*
Національне агентство з питань запобігання корупції до 1 січня 2025 року запустить Реєстр прозорості, де фіксуватимуть суб'єктів лобіювання
*
Протягом січня – травня цього року Вища рада правосуддя ухвалила рішення щодо звільнення 115 суддів
*
У Чернігівській області розпочав роботу Координаційний центр із розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин
*
За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі засудили агентку ФСБ РФ, яка шпигувала за Силами оборони у Сумській області
*
Національна поліція спільно зі Службою безпеки України викрила схему російських спецслужб, які заохочували неповнолітніх за гроші спалювати автомобілі військовослужбовців Збройних сил України
*
"Хезболла" повідомила про атаку на дев'ять ізраїльських військових об'єктів
За заявами угруповання, вона також завдала ударів по штабу північного командування Ізраїлю, штабу розвідки і військовим казармам
*
Журналісти підтвердили загибель 56 452 російських військових у війні в Україні
*
Верховний суд РФ не задовольнив касаційну скаргу кримського політв'язня, магістра ісламських наук і філології арабської мови Вадима Бектемірова та залишив вирок у його справі чинним
*
Росіянам підвищать мінімальну ціну на горілку
*
Румунія відмовила у видачі віз російській делегації для сесії ОБСЄ в Бухаресті
*
Російські банки зіткнулися з нестачею юанів після зупинки торгів доларом і євро
*
Рубль відновив падіння на другий день після зупинки торгів доларом
*
В одному з найбідніших російських регіонів у 13 разів підвищили виплати за відправку на війну
*
Понад 80% росіян поскаржилися на постійний сморід у містах
*
Інфляція в РФ у травні прискорилася до 0,74% м/м і 8,3% р/р
*
Рубль дорожчає до юаня на MOEX, але слабшає на ринку проти долара і євро
*
Дружини мобілізованих зажадали відправити на фронт дітей російських чиновників і пропагандистів
*
Десятий російський регіон запровадив штрафи за схиляння до абортів
*
Під'їзд житлового будинку завалився внаслідок удару в Бєлгородській області
*
Більше половини росіян приготувалися до світової війни і розраховують на перемогу над США
*
Сербія відмовила у в'їзді визнаному "іноагентом" журналісту "Радіо Свобода"
*
Coca-Cola вирішила зберегти свої бренди в Росії
*
ЦБР надав банкам 13 червня за операціями валютний своп рекордні 14,2 млрд юанів
*
Путін: Захід повинен знайти спосіб працювати з Росією
*
Уряд приготувався заборонити вивезення дизельного палива з Росії після атак дронів на НПЗ
*
Глава РАН доповів Путіну про прогрес щодо гіперзвуку після арешту 12 учених
*
Путін наказав зібрати науку в "єдиний кулак" і перевести в "бойовий режим"
*
Юань біля мінімуму 7 міс на тлі спаду ієни після рішення Банку Японії
*
"Золотому мільярду" доведеться розплатитися". Медведєв анонсував створення "антинеоколоніального" руху
*
Росіяни масово поскаржилися на погану якість товарів після відходу з країни західних брендів
*
Майже 90 українських безпілотників атакували три регіони Росії
*
У Росії безпілотники стежитимуть за правопорядком
*
Музеї та театри змусять оплачувати безкоштовний вхід учасникам війни в Україні
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім