"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Доповідь: які країни мають сьогодні найбільший військовий потенціал
За оцінками австралійського Інституту економіки та світу, у всьому світі спостерігається зростання військових витрат, але їхня частка в національних ВВП скорочується
У всьому світі спостерігається зростання військових витрат, проте їхня частка в національних ВВП скорочується. Такою є тенденція, зазначена в новій доповіді австралійського Інституту економіки та світу (Institute for Economics and Peace, IEP).
У доповіді під назвою «Сучасні тренди у мілітаризації» наголошується, що сьогодні на планеті 59 військових конфліктів: це максимум з часів Другої світової війни. 92 країни опинилися у 2024 році тим чи іншим чином залучені до збройних конфліктів за межами своєї території.
Автори доповіді вказують у зв'язку кілька глобальних тенденцій.
Одна з них — зростання військових витрат із одночасним зниженням частки цих витрат у національних ВВП. При цьому частка військового бюджету в глобальній економіці становить приблизно половину пікових значень, що спостерігалися у розпал холодної війни.
Інша тенденція – зниження чисельності військ. Експерти IEP її з зростаючою залежністю військових від технологічних інновацій. Подібна динаміка — скорочення кількості військовослужбовців та частки військових витрат в економіці — зберігається протягом трьох останніх десятиліть.
На думку авторів доповіді, найважливіше місце у національній економіці військова сфера займає у Північній Кореї (не менше 24% ВВП за даними 2023 року). Помітне місце посідає вона у ВВП Афганістану (10%), а також країн Близького Сходу та Африки: Оману (5,9%), Алжиру (4,8%), Малі, Марокко та Саудівській Аравії (4,5%).
Серед пострадянських держав вище за інших у списку перебувають Вірменія (4,2%) та Азербайджан (3,8%). Нагадаємо, що протягом тривалого часу ці країни вели одна з одною боротьбу за Нагірний Карабах.
В економіці США військові витрати становлять 3,1%. 15 років тому цей показник сягав 4,7%.
2022 року США витратили на оборону 736 мільярдів доларів, що помітно перевищує військові витрати Китаю (282 млрд), Індії (75), Великобританії (69) та Росії (63 млрд).
Торкаючись питання чисельності особового складу збройних сил, автори дослідження констатують, що у більшості країн світу вона скоротилася. Якщо у 1995 році загальна кількість військовослужбовців у світі перевищувала 30 мільйонів, то у 2019 році цей показник виявився меншим за 28 мільйонів.
За даними ІЄП, єдиною великою державою, де спостерігалося збільшення загальної чисельності військ, є Індія. У США, Росії та Китаї, навпаки, зафіксовано значне її зниження.
У деяких країнах кількість військовослужбовців на 100 тисяч жителів помітно вирізняється на загальному тлі. За даними IEP, рекордсменом за цим показником стала Еритрея: у цій порівняно невеликій країні на північному сході Африки цей показник становить 5476. Високий він у Північній Кореї (4837), Ізраїлі (1875), Вірменії (1542), Греції (1384), Південній Кореї (1303), на Тайвані (1240), Шрі-Ланці (1168) та в Лівані (1092).
Вирізняється за цим показником і Україна: 2023 року, незабаром після початку повномасштабного російського вторгнення, на 100 тисяч українців припадало 1376 військовослужбовців. У 2008 році цей показник у країні був у чотири рази меншим (340).
Автори доповіді IEP зіставляють країни світу та за загальним рівнем їхніх військових можливостей. Зазвичай в оцінці військової могутності основна увага приділяється кількості військових одиниць (наприклад, винищувачів чи військових кораблів). IEP спирається на методологію, яка враховує технологічні відмінності різних поколінь та класів військової техніки. Так, у доповіді наголошується, що при підрахунку військового потенціалу не можна ставити знак рівності між винищувачами Су-27 або F-16 у порівнянні з передовим літаком F-35.
Експерти IEP підрахували, що найбільшу військову міць наразі мають США. Китай, за їхніми оцінками, може похвалитися 0,91% військового потенціалу США, Росія — 0,9%. До десятки країн із найбільшими військовими можливостями увійшли також Франція, Великобританія, Індія, Японія, Південна Корея, Італія, а також Тайвань.
Говорячи про загальний рівень мілітаризації у світі, аналітики IEP вважають, що з 2008 року цей показник у глобальному масштабі знижувався. Ця тенденція повернулася назад у 2022 році; за прогнозами авторів доповіді, рівень мілітаризації на планеті зростатиме щонайменше протягом п'яти років.
У червні «Голос Америки» розповідав про інше дослідження Інституту економіки та світу — щорічний «Глобальний індекс світу», який оцінює, наскільки мирною можна вважати ситуацію в 163 країнах.
Рейтинг складено на основі 23 критеріїв, серед яких кількість та тривалість конфліктів, масштаби політичного терору, відносини з сусідами, політична нестабільність, кількість насильницьких злочинів, наявність ядерної зброї та важких озброєнь, розміри військових витрат та збройних сил та інші показники.
Найбільш мирною визнано ситуацію в Ісландії, Ірландії, Австрії, Новій Зеландії та Сінгапурі. Найбільш складною – в Ємені, Судані, Південному Судані, Афганістані, Україні, Демократичній Республіці Конго та Росії.
Сполучені Штати зайняли 132 рядок, опустившись на дві позиції порівняно з попереднім роком. Причинами зниження названо, зокрема, зростання кількості інцидентів зі стріляниною, а також зміни у фінансуванні миротворчих місій ООН.
*
Українські правоохоронці завершили розслідування у справі проти учасників міжнародної хакерської групи, яка атакувала найпотужніші компанії Франції, Норвегії, Німеччини, Нідерландів, Канади та Сполучених Штатів
*
Дослідники Conflict Armament Research (CAR) виявили, що ракета, якою Росія вдарила по дитячій лікарні «Охматдит» 8 липня, була виготовлена за кілька тижнів, а то й днів до атаки
*
Ізраїль у п'ятницю ввечері завдав авіаудару по півдню Лівану, внаслідок якого був убитий високопосадовий командир угруповання ХАМАС
*
США надсилають Україні новий пакет військової допомоги на $125 мільйонів
Як пояснив глава Держдепартаменту, пакет включає перехоплювачі ППО, боєприпаси для ракетних систем та артилерії, багатоцільові радари та протитанкову зброю
*
США виділять Ізраїлю 3,5 млрд доларів на закупівлю американської зброї
Кошти передбачені законом про додаткове фінансування Ізраїлю, ухваленим Конгресом США у квітні
*
Американські винищувачі F-22 Raptor прибули на Близький Схід
При цьому в Пентагоні наголосили, що США прагнуть запобігти ескалації напруженості в регіоні.
*
США ухвалили рішення скасувати заборону на продаж наступального озброєння Саудівській Аравії, запроваджену три роки тому
*
Польща закупить у США сотні ракет «повітря-повітря»
Країна проводить прискорену модернізацію збройних сил після вторгнення Росії до України
*
США ввели санкції проти 19 осіб та 14 структур у Білорусі за допомога у війні РФ проти України
Крім того, анонсуються заходи проти осіб, причетних до ухилення від раніше запроваджених санкцій.
*
Жителя Теннессі звинувачують у зборі коштів для північнокорейської військової програми
Як пояснює Мін'юст, Меттью Айзек Нут допомагав північнокорейським IT-фахівцям видавати себе за громадян США та влаштовуватися на роботу до технологічних компаній.
*
Передвиборна кампанія-2024: боротьба за штати, що «вагаються»
Кандидати від обох партій у п'ятницю виступають перед виборцями у Вісконсіні
*
Одного разу Волз зіткнувся з протестами Uber і Lyft у Міннесоті. Ось як він впорався з цим.
Коли Uber і Lyft погрожували залишити Міннесоту, губернатор Тім Волз застосував рідкісне право вето. Зрештою він підняв зарплату водіям, зберігши компанії в штаті.
*
Політичний розкол у Кремнієвій долині тепер публічний — і незначний
Лідери Кремнієвої долини, як-от Девід Сакс і Рейд Хоффман, беруть участь у публічних політичних суперечках, ілюструючи партійний розкол сектора.
*
Що говорять музичні вибори Камали Гарріс і Дональда Трампа про перегони 2024 року
Агітаційні пісні є основною частиною президентських виборів.
Віце-президент Камала Гарріс використовує "Freedom" Бейонсе.
Трамп переважно дотримується свого давнього використання "Боже, благослови США"
Теми перегонів 2024 року стають очевидними ще до того, як віце-президент Камала Гарріс і колишній президент Дональд Трамп піднімаються на сцену.
Спираючись на довгу історію передвиборчої музики, Гарріс, Трамп та їхні соратники по кампанії доопрацьовують свої плейлисти у фінальному спринті перед днем виборів.
Вибрати ідеальну пісню для передвиборчої кампанії непросто. Вона має запалювати натовп, як гравець вищої ліги, що готується вийти на поле. Але на відміну від спортсменів, кандидати історично обмежені у виборі. Вони не обирають пісні, які можуть викликати суперечки. Як наслідок, президенти США та ті, хто прагне ними стати, часто дотримуються суміші татового року та кантрі-музики. Для демократів це забагато Брюса Спрінгстіна.
"Пісні можуть відігравати роль, подібну до дворових табличок; тоді як табличка - це візуальне зображення кампанії та її послання, пісня - це музичний і ліричний спосіб зображення кампанії та її послання", - написав для Business Insider Ерік Каспер, який написав книгу про пісні передвиборчої кампанії. "Пісня може зробити це за допомогою назви або ліричного гачка. Музика також має емоційний вплив, який відрізняється від усного слова".
"Кампанії використовують музику з тієї ж причини, що й рекламодавці товарів та кінематографісти: якщо вона зроблена добре, вона може викликати емоційну реакцію", - додав Каспер, професор політології з Університету Вісконсіна в О-Клер.
Каспер сказав, що ця традиція сягає корінням одних з перших національних кампаній. Деякі з перших прикладів включали в себе прихильників, які вкладали слова про своїх улюблених кандидатів у популярні мелодії.
Гімн передвиборчої кампанії Вільяма Гаррісона "Тіппекано і Тайлер Ту" співали на мелодію "Трьох поросят" у 1840 році. Рузвельт проклав шлях популярній музиці в передвиборчій кампанії в 1932 році, використавши пісню "Happy Days Are Here Again", але ця практика не набула поширення до недавнього часу.
Це було під час переобрання президента Рональда Рейгана, коли патріотична балада Лі Грінвуда "Боже, благослови США" дебютувала в його передвиборчій кампанії.
У 1992 році тодішній губернатор Арканзасу Білл Клінтон доніс своє послання про майбутнє за допомогою класичної пісні Fleetwood Mac "Don't Stop". Кампанія Гілларі Клінтон настільки полюбила "Fight Song" Рейчел Платтен, що залучила десятки знаменитостей, щоб записати відео з її виконанням для Національного з'їзду Демократичної партії 2016 року.
І так, Піт Баттігіг, колись практично невідомий мер міста Саут-Бенд, штат Індіана, покладався на "Panic! At The Disco "High Hopes". (Головний радник Баттігіга Ліс Сміт пізніше розповіла Business Insider, що хотіла, аби піснею стала класика караоке "Містер Брайтсайд", але цей план не здійснився).
*
Поліція оприлюднила відео стрілянини на мітингу Трампа з бодікамери
Поліція округу Батлер опублікувала відео з камери, на яких поліцейські намагаються знайти збройного чоловіка, який стріляв у Дональда Трампа на мітингу в Пенсільванії 13 липня.
*
Кандидат в президенти США, республіканець Дональд Трамп заявив, що має намір вести переговори про мир між Росією і Україною ще до своєї присяги на пост президента, якщо виграє вибори
*
Кандидат у Палату представників Республіканської партії виступав проти ЕКЗ для одностатевих пар, одного разу заявивши, що це створить «помилкове відчуття рівності».
Ніл Парротт, кандидат у Конгрес від Республіканської партії в Меріленді, стверджував, що діти одностатевих пар «статистично гірші», ніж інші.
*
Міністерство юстиції звинувачує президента Smartmatic у хабарництві за кордоном, ускладнюючи позови про наклеп проти правих ЗМІ
Звинувачення може допомогти правим медіаорганізаціям, які стверджували, що втрачені контракти Smartmatic є результатом інших скандалів.
*
8 мільйонів позичальників студентських позик за новим планом погашення Байдена щойно отримали ще більше поганих новин після того, як федеральний суд офіційно заблокував дешевші платежі та списання боргів
8-й округ постановив, що Байден не може здійснювати дешевші виплати студентської позики та полегшення боргів через план SAVE, замінивши його попередню паузу.
*
Третя людина в США померла від спалаху лістеріозу
ВООЗ називає листеріоз однією з найтяжче протікаючих хвороб харчового походження
*
Американець Бенджамін випередив чемпіона світу Вархольма у боротьбі за олімпійське золото у бігу з бар'єрами
Золота медаль Бенджаміна стала одинадцятою для американської збірної з легкої атлетики на Олімпіаді у Парижі
*
Канада, ЄС, Британія і США вимагають від Лукашенка звільнити усіх політвʼязнів
Санкційний та інший тиск міжнародної спільноти на Білорусь зростатиме, поки режим Олександра Лукашенка не звільнить усіх політичних вʼязнів
*
Канада запровадила санкції проти 10 громадян Білорусі та 6 білоруських компаній й організацій, відповідальних за порушення прав людини у країні та залучених до підтримки російського вторгнення до України
*
Лондон ввів нові санкції проти Мінська у зв'язку з 4-ми роковинами «виборів» 2020 р.
Під санкціями – керівний персонал пенітенціарної системи та оборонні підприємства країни
*
“ЄС не засмутиться, він до цього готувався два роки”: аналітики — про можливе перекриття транзиту російського газу
Транзитний маршрут веде до головних союзників росії у ЄС – до Угорщини та Словаччини
*
Футболісти Іспанії здобули «золото», обігравши у фіналі Францію
У Парижі (Франція) визначилися чемпіони Олімпійських ігор-2024 з футболу
*
На тлі боїв в Курській області США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні
«США та міжнародна коаліція, яку ми зібрали, продовжать підтримувати Україну», - заявив Блінкен
*
Литва цього місяця надасть новий пакет військової допомоги Україні
У нього ввійдуть 14 БТР, ППО малої дальності, системи РЕБ, гвинтівки та багато іншого
*
ЗСУ в Курській області: реакція офіційних осіб та коментарі експертів
На Донеччині від російського удару загинули 14 людей. У Курській області РФ Кремль оголосив надзвичайний стан «федерального рівня» через прорив українських військ
Російська влада оголосила в Курській області надзвичайний стан «федерального рівня» – на четвертий день настання ЗСУ углиб російської території.
Про це повідомляє Радіо "Свобода" з посиланням на МНС РФ.
У той же день Москва направила до області додаткові танки, артилерію та ракетні системи, повідомило агентство Reuters.
На відео, розміщеному в соціальних мережах (Reuters підтверджує його справжність), видно колону з приблизно 15 російських військових вантажівок, що згоріли, розташовані вздовж шосе в Курській області. У деяких із них видно мертві тіла військовослужбовців.
Видання The Insider із посиланням на джерела повідомляє, що під час прориву на територію Курської області українські військові взяли під контроль одинадцять населених пунктів.
ЗСУ мовчить про наступ, хоча в четвер президент України Володимир Зеленський похвалив українську армію за здатність «дивувати» і досягати результатів.
Безпосередньо про Курськ він не згадав.
Радник президента України заявив виданню The Washington Post за умов анонімності, що українські війська захопили близько 100 квадратних кілометрів території Курської області.
Міноборони Росії стверджує, що контролює ситуацію.
Вранці 9 серпня воно заявило, що підрозділи угруповання військ «Північ» і резерви, що підійшли, припиняють рейди ЗСУ вглиб регіону.
У заяві стверджується, що за останні 24 години російські війська, авіаудари та артилерія «запобігли спробам ворожих підрозділів вторгнутися в глиб російської території на Курському напрямку», а також, що в ході боїв на «курській дузі» Україна втратила загалом до 945 солдатів та 102 одиниць бронетехніки.
Про втрати російської сторони у заяві не йдеться нічого.
Місцеві жителі, судячи з численних відео, опублікованих у курских телеграм-каналах, кажуть, що заяви російських військових про контроль над ситуацією – брехня, та скаржаться на відсутність допомоги під час евакуації.
Бен Баррі, військовий аналітик з Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), сказав у телефонному інтерв'ю Reuters, що за українським нападом ховається щонайменше півдюжини можливих мотивів, включаючи відволікання російських військ від лінії фронту на сході України, а також захоплення та утримання Російської території для можливого обміну.
За словами Баррі, Київ також може спробувати заманити російські військові літаки у бік Курська, де вони можуть бути вразливими для українських наземних ракет ППО, і тим самим відвернути їх від проведення операцій проти винищувачів F-16.
Матьє Булег, аналітик з питань оборони в аналітичному центрі Chatham House в Лондоні, наголосив у телефонному інтерв'ю Associated Press, що нинішній рейд українських військ викликає страх у російської громадськості, будучи ляпасом Путіну та «піар-ударом» Кремлем.
Інститут вивчення війни зазначає в черговій доповіді, що, судячи з геолокаційних кадрів та інших джерел, українські сили «продовжують швидке просування» територією Курської області, заглибившись на 40 км і перебуваючи приблизно на такій відстані до Курської АЕС.
Атаку було здійснено в момент, коли українська армія напружувала всі сили, щоб стримати інтенсивний російський наступ на сході країни, особливо на Донеччині.
Сьогодні у Костянтинівці (схід Донецької області) запущена з російського літака ракета потрапила до торгового центру, внаслідок чого загинули щонайменше 14 людей і 44 отримали поранення.
Про це повідомила місцева влада.
"Це чергова цілеспрямована атака на багатолюдне місце, черговий акт терору з боку росіян", - написав в Telegram голова Донецької області Вадим Філашкін.
Увечері в четвер українські безпілотники завдали удару по військовому летовищу в Липецькій області РФ, повідомив агентству Associated Press співробітник служби безпеки України на умовах анонімності.
У середу координатор Білого дому з комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі не коментував прорив українських військ на територію Курської області, повідомивши, що адміністрація Байдена зв'язалася з цього питання з українською стороною.
Того ж дня прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що США, як і раніше, «сфокусовані на забезпеченні їх (українців) усім необхідним для захисту від російської агресії».
У Білому домі та Держдепартаменті підтвердили, що США не змінювали свою політику щодо використання Україною американської зброї для поразки цілей на російській території.
Офіційний представник Держдепартаменту Метью Міллер заявив на прес-брифінгу в середу, що США перебувають у контакті з українською владою, «але коли йдеться про щоденну бойову тактику... про щоденні удари... їм доводиться приймати рішення самостійно».
*
Серед 14 людей, які загинули внаслідок російського авіаудару по супермаркету в Костянтинівці Донецької області, восьмеро залишаються невпізнаними
*
Західні союзники дали зелене світло наступові Збройних сил України на території Росії
*
Американський експерт з розвідки та боротьби з тероризмом Малкольм Ненс переконаний, що після війни українські військові зможуть тренувати західні армії
*
Проведення «обмеженої військової операції» в Курській області РФ є корисним з низки політичних і дипломатичних причин.
Зокрема, вона змусила Захід визнати право українців на перенесення війни на територію агресора, також ці події поглиблюють розкол між російськими спецслужбами та військовими. Таку думку висловив естонський дипломат і політичний журналіст Гаррі Тіідо.
«Я залишу осторонь військові аспекти подій у Курській області, оскільки ситуація в розвитку, до того ж я не військовий експерт. В іншому ж ця “обмежена військова операція” на російській території є корисною з кількох причин», - розмірковує Тіідо.
Перш за все, на його думку, операція в Курській області змусила Захід визнати, що українці як нація, яка захищаються від російської агресії, мають право використовувати всі засоби боротьби, включно із перенесенням війни на територію агресора. «Сподіваюся, це розуміння вплине на ставлення союзників України до використання західних ракет і літаків проти військових цілей у глибині Росії. Хоча й протилежний результат “західних роздумів” теж можливий», - вважає Тіідо.
Він також зазначив, що ці події створили і, швидше за все, продовжують створювати нові розбіжності між російськими спецслужбами та військовими. «Боротьба між цими суперниками у Москві завжди корисна, оскільки вона послаблює режим загалом. Військове та оборонне керівництво вже перебуває під тиском, і чищення (тобто арешти, заведення кримінальних справ, - ред.) в їх колі може продовжитися та стати більш масовим», - пояснив естонський експерт.
Іншими важливими наслідками операції в Курській області він назвав те, що російське населення, побачивши війну на власній території, вкотре відчуло, що в Росії ніхто не може почуватися у безпеці, доки триває агресія проти України. Крім того, завдяки російським «військовим блогерам» принаймні частина населення дізнається, що влада їм бреше, і російська армія не така сильна, як це зображується. Вона навіть не спроможна захистити власне населення на своїй території.
«І останнє. Незважаючи на бурмотіння Путіна про “провокацію” та “ескалацію”, Росія не застосувала жодних радикальних заходів у відповідь, які вона раніше погрожувала застосувати, якщо щось подібне станеться. І це всі бачать… Решту наслідків цих подій, на кшталт “покращення позиції Києва на можливих переговорах” тощо, я залишив би осторонь як надто надумані, принаймні на даний момент», - підсумував Тіідо.
Гаррі Тіідо (нар. у 1953 році) – відомий естонський дипломат і політичний журналіст. Був послом Естонії в НАТО, Афганістані, Польщі, Фінляндії. Перед тим працював редактором естонської служби «Голосу Америки», головним редактором естонської радіостанції «Kuku Raadio».
Речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано, коментуючи події у Курській області, заявив, що згідно з міжнародним правом Україна має законне право захищатися, зокрема і завдаючи ударів по агресору на його території.
*
Юристи Збройних сил України закінчили курс підготовки спільно з Оборонним інститутом США
*
Воїни 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України випробували нову українську бронемашину Inguar-3 під час боїв у Серебрянському лісі в Луганській області
*
На фронті від початку доби відбулися 70 бойових зіткнень. Найбільш активно ворог наступає на Покровському напрямку
*
Російські війська протягом дня 20 разів обстріляли прикордонні території та населені пункти Сумської області - КАБи та FPV-дрони
*
У Донецькій області з 12 серпня зміниться графік комендантської години в населених пунктах, розташованих на відстані менше, ніж на 10 кілометрів, від лінії фронту
*
Спецпризначенці ГУР МОУ 9 серпня під час рейду на окуповану росіянами Кінбурнську косу ліквідували близько 30 загарбників та їхню броньовану техніку та встановили бойовий прапор Воєнної розвідки на одній з позицій ворога
*
Forbes: Одна з найсильніших і найшвидших бригад України приєдналася до вторгнення в Курську область
80-та десантно-штурмова бригада оснащена для нанесення потужних стрімких ударів, пише видання
*
Держприкордонслужба отримала 100 мікроавтобусів від благодійного фонду MK Foundation
Автівки передадуть підрозділам, які перебувають у зоні бойових дій
*
Україна 9 серпня 2024 року оголосила пропозицію обміну та запит на згоду щодо змін умов державних єврооблігацій в обігу та гарантованих державою єврооблігацій Укравтодору
*
Товарообіг України за сім місяців становить $61,7 мільярда
*
Висоцький - Українська агропродукція нині представлена на ринках африканських країн, але її присутність можна і потрібно збільшувати
*
Міністерство соціальної допомоги завершує роботу над законопроєктом, який пропонує запровадити в Україні базову соціальну допомогу на заміну прожитковому мінімуму
*
Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного рекомендував парламенту ухвалити проєкт закону про реєстровані цивільні партнерства у першому читанні
*
В Україні цього року завдяки державній програмі вдалося протезувати вже майже вісім тисяч людей
*
Посол Хорватії Аніца Джамич заявила, що її країна розгляне можливість надання Україні додаткового генерувального обладнання
*
Миколаївська та Олександрівська територіальні громади Донецької області отримають 11 мобільних установок для очищення води. Наразі ДСНС транспортує перші чотири
*
Вінницьке ОСББ першим в країні отримало кредит за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» на купівлю та облаштування устаткування для генерації електроенергії з альтернативних джерел, а також обладнання для зберігання електричної енергії
*
Міністерство охорони здоровʼя оголосило відбір представників громадськості у Раду з відновлення зруйнованих будівель Національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит
*
Міністерство освіти та науки спільно з провідними істориками України розробило і затвердило Концептуальні засади реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти
*
Набув чинності спільний наказ АРМА та НАЗК № 267/198/24, що визначає порядок взаємодії між відомствами під час виявлення необґрунтованих активів суб'єктів декларування за кордоном
*
Під час масштабної спецоперації у рамках розслідування щодо розкрадання понад 1,5 млрд грн, виділених на потреби оборони, правоохоронці провели 65 обшуків та повідомили про підозри 28 службовцям по всій Україні
*
У Києві начальника речової служби однієї з військових частин підозрюють у спричиненні ₴25 мільйонів збитків на закупівлі зимової форми
*
БЕБ змінило підозру Коломойському
Детективи додали ще одну статтю – службове підроблення
*
У Тернопільській області затримали військового, який за $5000 допомагав громадянину залишити територію ТЦК та уникнути адмінвідповідальності
*
Колаборанта, який працював на російську розвідку і здавав ворогу вогневі позиції артилерії ЗСУ на Покровському напрямку, засудили до 13 років ув'язнення із конфіскацією майна
*
Оголосили підозру у кримінальному злочині журналісту-пропагандисту з окупованого Донецька, який очолив у «ДНР» так званий «Республіканський медіахолдинг»
*
Ірина Коляденко вийшла у фінал турніру з вільної боротьби
*
Українки Алексіїви - п'яті після технічної програми в артистичному плаванні
*
Таїсія Онофрійчук стала дев'ятою у фіналі змагань з художньої гімнастики
*
Олександр Хоцянівський продовжить боротьбу за «бронзу»
*
Медальний залік: Україна йде сімнадцятою
За підсумками 14-ти днів XXXIII літніх Олімпійських ігор у Парижі (Франція) розіграно 281 комплект нагород
*
У європейській розвідці вважають, що Іран може найближчим часом передати Росії кількасот балістичних ракет ближнього радіусу дії
*
Унаслідок сутички між двома озброєним угрупованнями в столиці Лівії, загинули щонайменше девʼятеро осіб
*
Російські користувачі скаржаться на збої в роботі
Експерти у сфері кібербезпеки вважають Signal найбезпечнішим месенджером, але і він перестає працювати в Росії
*
У Курській області пожежа на електропідстанції призвела до перебоїв з електропостачанням у кількох районах, зокрема, без світла залишилося місто Курчатов, де розташована Курська АЕС
*
Курську АЕС оточили “спеціальні сили фсб” і готуються відбивати атаку ЗСУ
Бойові дії йдуть уже за кілька десятків кілометрів від Курчатова, ситуація залишається напруженою, повідомляв мер міста
*
Президент Венесуели Ніколас Мадуро підписав указ про блокування доступу до платформи соціальних мереж X на 10 днів після публічної суперечки з її власником Ілоном Маском
*
На тимчасово окупованих територіях московський режим планує забезпечити школи своїми пропагандистськими підручниками для вивчення російської мови та “правильної” історії
*
росіяни вперше застосували новий вид озброєння — гібрид бомби й ракети
Його точність досить низька, тож цей боєприпас використовується фактично для терору проти мирного населення
*
Опозиційний Форум вільної Росії (ФВР) привітав Україну із курським проривом, підкресливши, що це показує слабкості в путінському режимі та висловив надію на перемогу України у війні
*
З’явились супутникові знімки, які зафіксували наслідки нічного удару Збройних сил України по російському аеродрому «Липецьк»
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім