"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Україна та Індія закликали до всеосяжної реформи Радбезу ООН
*
Мудра - Україна очікує від Міжнародного кримінального суду нових ордерів на арешт російських політиків та військових у справах щодо злочинів, скоєних на території України
*
Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) передало японському космічному агентству (JAXA) частину геологічних проб, узятих його космічним модулем з астероїда Бенну
*
Президент Байден привітав українців з Днем Незалежності та нагадав про нову військову допомогу Україні і санкції для Росії
*
Байден: «Не сумнівайтеся: Росія не переможе у цьому конфлікті. Переможе незалежний народ України»
Президент США заявив напередодні Дня незалежності України
*
США оголосили про нову військову допомогу Україні
Офіційне оголошення зроблено Держдепартаментом Сполучених Штатів 23 серпня – напередодні Дня Незалежності України
*
США ввели заходи проти більш ніж 400 осіб та структур, які допомагають Москві обходити санкції
Йдеться, зокрема, про китайські компанії, що беруть участь у постачанні верстатів та мікроелектроніки до Росії.
*
Усі знаменитості зі списку А, яких бачили на Національному з’їзді Демократичної партії
Бейонсе не була на національному з’їзді Демократичної партії, але багато інших знаменитостей з’явилися, щоб підтримати Камалу Харріс і Тіма Волза.
У четвер був великий вечір віцепрезидентки США Камали Гарріс, але вона була не єдиною американською демократкою, яка досягла чималого успіху протягом тижня бурхливих промов, епізодичних виступів знаменитостей і висловлювань надії та радості.
Ось деякі висновки з Національного з’їзду Демократичної партії в Чикаго:
Зірковий з'їзд
Опра Вінфрі привернула увагу цілого шоу, закликаючи виборців «вибирати радість», а Стіві Вандер підняв конвенцію, як традиційно називається з'їзд, на вищий рівень.
Джон Ледженд запалив Юнайтед-центр, вшанувавши Принса, а комічна актриса Мінді Калінг поділилася історіями кулінарних уроків від віцепрезидентки.
І була комедія з серйозним посланням від зірки Saturday Night Live Кенана Томпсона, який приніс на сцену гігантську книгу, щоб представити пов’язану з Трампом програму урядування –радикального "Проєкту 2025". Трамп відмежувався від цього консервативного проєкту, але демократи не вважають, що він був щирий.
Були гарячкові припущення про можливу появу світової суперзірки Бейонсе, але вони не виправдалися.
Сімейна справа
На найбільшій сцені своєї кар’єри політичні лідери часто звертають увагу на яскраві сімейні моменти, які, якщо вважати справжніми, можуть олюднити їх і зробити їх близькими до виборців.
17-річний син губернатора Міннесоти Тіма Волза, Ґас, зворушив націю, проливаючи сльози радості, вказуючи на свого батька, коли той приймав кандидатуру віцепрезидента, і схлипував: «Це мій тато!»
Другий джентльмен, чоловік Камали Гарріс, Даґ Емхофф залишив ще один незгладимий спогад, називаючи Гарріс «моя друууужина», коли він розповідав смішну і милу історію їхнього роману.
А донька президента Джо Байдена Ешлі була яскравою подією вечора відкриття, віддаючи данину поваги «татові надзвичайної дівчинки».
Обами запалювали
Барак і Мішель Обама – незаперечна владна пара Демократичної політики – гуляли, наче це був 2008 рік, коли на другий день вони надали з’їзду зіркової яскравості.
44-й президент отримав насмішив публіку того вечора, коли він насміхався з Дональда Трампа через «одержимість республіканця розмірами натовпу».
Але його потіснила колишня перша леді – безсумнівно найпопулярніша демократка країни – яка говорила про «заразливу силу надії» у найпривітнішій промові тижня.
На вечірці були і інші світила, включно з колишнім президентом Біллом Клінтоном, чия хрипка промова тривала більш ніж удвічі більше відведеного часу, але включала кілька незабутніх рядків, що зірвали аплодисменти.
Газа нагадала про себе
У Чикаго відбулися протести проти того, як адміністрація ставиться до війни між Ізраїлем і ХАМАСом, і зокрема через рішення не дозволити палестинському американцю виступати з головної сцени.
Найбільший протест у четвер включав кілька тисяч демонстрантів, але все одно він був набагато меншим, ніж демонстрації, які передбачали організатори. Вони не стали тією ложкою дьогтю, якої побоювалися демократи.
Протести були здебільшого мирними, хоча кількох демонстрантів було заарештовано, коли вони прорвали безпековий периметр на початку тижня навколо United Center, де проходила основна програма.
Хоча активісти були в основному пропалестинськими, до них приєдналися інші, які виступали проти різноманітних прогресивних ідей, від репродуктивних прав до соціального забезпечення мігрантів.
До побачення, Байдене
Президент Джо Байден виголосив емоційну програмну промову, відкриваючи конференцію, на якій він ще кілька тижнів тому мав бути головним.
Байден вийшов на сцену, витерши очі, і довго розповідав про свої досягнення, водночас наводячи аргументи на користь Гарріс.
В оточенні першої леді Джилл Байден і Гарріса, останній уклін ветерана-демократа нарешті ознаменував передачу факела від політика, який був в центрі уваги громадськості більше півстоліття.
«Демократія перемогла. Демократія досягла результатів. І тепер демократію необхідно зберегти», — заявив він, що викликало одну з багатьох довгих овацій захопленої аудиторії.
*
У DNC Гарріс і демократи повернули американський прапор
Республіканці десятиліттями називали себе партією патріотизму, але Національний з’їзд Демократичної партії показав, що ситуація змінюється.
*
Опра Вінфрі підтримала Гарріс і відповіла, що робити з кошатницями
Легендарна телевізійна ведуча Опра Вінфрі несподівано з'явилася на з'їзді Демократичної партії в своєму рідному Чикаго і закликала виборців "обрати здоровий глузд".
"Давайте оберемо правду, давайте оберемо гідність, давайте оберемо радість. Тому що це найкраще, що є в Америці", - заявила телезірка перед натовпом прихильників.
Впродовж останніх років Вінфрі уникала політичних питань, але зараз поширила свій зірковий вплив на кампанію Камали Гарріс та Тіма Волца, які змагатимуться за посаду президента та його заступника та цьогорічних виборах від Демократів.
Опра Вінфрі закликала виборців демократів до єдності, а також непрямо відповіла на критику з боку колишнього президента Дональда Трампа та сенатора від Огайо Джей Ді Венса, які будуть конкурентами Гарріс і Волца на президентських виборах від республіканців.
"Всупереч тому, як дехто хоче, щоб ви думали, ми не дуже відрізняємося від своїх сусідів (алюзія на позицію Трампа щодо імігрантів і "стіну" на кордоні з Мексикою - Ред.), - заявила Опра Вінфрі. - Коли дім у вогні, ми не питаємо, якої раси чи релігії його мешканець. Ми не питаємо, з ким він живе або за кого голосував. Ні. Ми просто намагаємося зробити все, що можемо, аби врятувати їх".
"А якщо в будинку бездітної пані є кіт, ми спробуємо врятувати і кота", - додала зірка телебачення.
У інтерв’ю 2021 року ведучому Fox News Такеру Карлсону Джей Ді Венс назвав Демократів "купкою бездітних кошатниць, які мають жалюгідне життя через вибір, який вони зробили, і тому хочуть зробити нещасною решту країни".
Це інтерв’ю стало надзвичайно популярним після того, як Дональд Трамп оголосив, що обрав Венса кандидатом у віцепрезиденти на цих президентських виборах.
Зірка кіно Дженніфер Еністон раніше вже критикувала республіканців за ці висловлювання.
У мільярдерки Опри Вінфрі немає дітей. Останніми роками вона дистанціювалася від політики, але у 2007 підтримала Барака Обаму, тоді сенатора від Іллінойсу, на президентських виборах. Вона також вважала його другом, проводила зустрічі зі збору коштів та була волонтером його кампанії в Айові.
Цієї середи вона оголосила себе незалежною, але закликала однодумців голосувати за демократів у листопаді.
Деякі делегатки з’їзду демократів просто підстрибнули зі своїх місць, коли на сцені несподівано з’явилася Опра Вінфрі.
Одна з них, Кеті Сайкс, сказала ВВС, що Опра дала "потужний сигнал" не лише виборцям демократів, але й прибічникам незалежних:
"Вона дала для цього хорошу причину: обрати здоровий глузд, а не безглуздя".
У 2018 році після промови на "Золотому глобусі" Опру Вінфрі почали активно агітувати стати кандидатом від демократів на виборах 2020 року. Проте тоді в інтерв'ю журналу InStyle вона заявила, що в неї "немає ДНК, щоб бути президентом США".
На тих виборах демократ Джо Байден переміг республіканця Дональда Трампа.
*
Співпраця діаспори із місцевою владою на прикладі штату Міннесота
Мільйони доларів грантів сподівається отримати українська громада у Міннесоті із бюджету штату за сприяння офісу губернатора Тіма Волза. Частину з них вже отримали - зокрема, на підтримку біженців, які втікають від війни в Україні
*
Українські церкви штату Вашингтон підтримали рішення про заборону РПЦ в Україні
*
Strichka: Квести народної дипломатії для українців за кордоном і "спецзавдання" для дітей від Тайри
Українці з 18 країн світу та антарктичної станції “Академік Вернадський” підтвердили участь в ініціативі до Дня Незалежності України від Українського інституту та мобільного додатку Strichka
*
США заявили про ліквідацію високопоставленого лідера бойовиків у Сирії
Очолюване ним терористичне угруповання пов'язане з «Аль-Кайдою»
*
У Мексиці наркобарону загрожує звинувачення у держзраді за передачу «колеги» за картелем владі США
Історія із затриманням лідерів наркокартелю «Сіналоа» після прибуття до США на приватному літаку отримала несподіване продовження
*
Компанія Meta виявила спроби хакерських атак на акаунти чиновників Байдена та Трампа
За атаками, ймовірно, стоїть група хакерів APT42, пов'язана зі збройними силами Ірану
*
Незалежний кандидат Роберт Кеннеді-молодший призупинив свою виборчу кампанію
Кеннеді підтримуватиме Дональда Трампа
*
Ніколь Шанахан витратила майже 19 мільйонів доларів на невдалу президентську боротьбу RFK-молодшого, але це лише шматочок її стану
Статки Ніколь Шанахан оцінюються в 1 мільярд доларів, тож мільйони, які вона витратила на невдалу президентську боротьбу Роберта Ф. Кеннеді-молодшого, не будуть надто вразливими.
*
Секретна служба вивчає «оперативний збій», який не дозволив запобігти замаху на Трампа
Згідно з повідомленнями ЗМІ, як мінімум, п'ятьох співробітників, які охороняли передвиборний мітинг у Батлері, відправлено у відпустку
*
Жителя Арізони розшукують за загрозу вбивства Трампа
Ордер на арешт Рональда Лі Сівруда був виписаний у Вісконсіні
*
Акції платформи відеоконференцій Zoom у четвер зросли за добу найбільше з листопада 2022 року - після того, як компанія оприлюднила кращі, ніж очікувалося, фінансові результати за другий квартал
*
Колишні дослідники OpenAI попередили про «катастрофічну шкоду» в листі до губернатора Каліфорнії Гевіна Ньюсома після того, як компанія виступила проти законопроекту про безпеку ШІ.
*
Американська влада схвалила оновлені вакцини від COVID-19
Повідомляється, що оновлені препарати спрямовані проти нових штамів коронавірусу та забезпечують більш надійний захист
*
Міністр міжнародного розвитку Канади Ахмед Хуссен під час перебування в Україні відвідав українських ветеранів, які проходять реабілітацію після поранень
*
До Дня Державного Прапора України над мерією столиці Канади піднято український стяг
*
Великий вантажний човен сів на мілину поблизу канадського Монреалю, заблокувавши єдиний шлях із Великих озер до Атлантичного океану
*
Велика Британія запустила міжнародну кампанію на підтримку України до Дня Незалежності
Уряд Великої Британії разом із союзниками по НАТО запустили міжнародну кампанію “Здіймемо гамір за Україну” (оригінал – “Make Noise For Ukraine”), присвячену Дню незалежності України 24 серпня. Про це йдеться в офіційному повідомленні Міністерства оборони Великої Британії.
“Ми не маємо мовчати у відповідь на російську агресію. В цей День Незалежності України, допоможіть нам відзначити українську хоробрість і стійкість та продемонструйте свою підтримку у соціальних медіа”, – йдеться в повідомленні від британського Міністерства оборони.
Зазначається також, що уряд Великої Британії закликає людей та організації долучитись до кампанії та запостити 24-го серпня відео у соціальних медіа з “гамором за Україну” із хештегом #MakeNoiseForUkraine.
“Ви можете як завгодно шуміти: плескати, підбадьорювати, грати на інструменті, співати пісню, тупотіти ногами або дзвонити у дзвоник. Можете також кричати “Слава Україні!”. Чим унікальніше – тим краще”, – описує кампанію британське Міноборони.
У пості в соцмережі X (колишня Twitter) Міністерство оборони Великої Британії також запостило 15-секундне відео, в якому анонсується соцмедійна кампанія.
“Поки зброя Росії не замовкне, ми не будемо мовчати. Слава Україні!”
Водночас на адресу кампанії вже прозвучала і критика від тих, хто закликає дати Україні більше зброї замість кампаній у соціальних медіа.
“Я впевнений, що президент України цінував би більше зброї ніж більше відео. Ролики в TikTok нічого не принесуть українцям... які воюють на передовій”, – заявив британський полковник у відставці Геміш де Бреттон-Гордон, колишній командувач сил НАТО зі швидкого реагування на хімічні, біологічні, радіологічні і ядерні загрози.
Дивіться також: Strichka: Квести народної дипломатії для українців за кордоном і "спецзавдання" для дітей від Тайри.
*
У Великій Британії українські захисники під керівництвом британських інструкторів в рамках багатонаціональної операції «Інтерфлекс» навчаються долати смуги перешкод
*
Боррель закликав нового міністра закордонних справ Ірану зупинити співпрацю з Росією у війні
*
Моді перед прибуттям до України говорив про “діалог”, не згадуючи Росію
*
Україна самостійно має ухвалити рішення про те, чи варто запрошувати представників РФ на другий Саміт миру - МЗС Індії
*
Статую Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро підсвітять кольорами прапора України в День Незалежності 24 серпня
*
У столиці Молдови відкрився перший Український дім
*
Депутат Європейського парламенту від угорської партії «Фідес» Балаж Дьорфі оголосив про складання мандата після того, як під час п'яної сварки вдарив жінку
*
Прокуратура Парижа вимагає відкрити кримінальне провадження проти французького актора Жерара Депардьє за звинуваченнями у зґвалтуванні та сексуальному насильстві над своєю колегою-актрисою Шарлоттою Арнол у своєму будинку в Парижі у серпні 2018 року
*
Невстановлений нападник влаштував різанину на музичному фестивалі в Німеччині, вбивши трьох людей й поранивши ще пʼятьох
*
Флагман ВМС Італії авіаносець «Кавур» (Cavour) вперше зайшов у порт Японії, відображаючи бажання європейської країни збільшити свою присутність в Індо-Тихоокеанському регіоні на тлі зростання військової активності Китаю в регіоні
*
Міністр оборони України Рустем Умєров та міністр оборони Латвії Андріс Спрудс обговорили шляхи подальшого посилення партнерства та зміцнення Коаліції дронів
*
Переважна більшість громадян Нідерландів (65%) продовжують виступати за надання військової допомоги Україні через російське повномасштабне вторгнення, але підтримка щодо прийому біженців скорочується
*
Після початку операції ЗСУ в Курській області Білорусь перекинула щонайменше тисячу своїх військових у Гомельську область, яка межує з Україною
*
Закупівельна агенція Міністерства оборони України «Державний оператор тилу» завдяки реформам оборонних закупівель з початку 2024 року заощадила 16,2 млрд грн бюджетних коштів
*
Вінницька міська рада у п’ятницю, 23 серпня, на черговій 48-й сесії виділила 50 млн грн на підтримку п’яти військових підрозділів
*
Вінницька громада передала підрозділам ЗСУ та Нацгвардії ще 400 FPV-дронів, а також приціли та тепловізори
*
У низці областей оголошували повітряну тривогу через активність ворожої тактичної авіації
*
На фронті відбулося 125 бойових зіткнень, попри втрати ворог активний на Покровському напрямку
*
За день російські війська здійснили 87 обстрілів Сумщини, є поранені серед мирного населення
*
У Херсонській громаді впродовж п’ятниці, 23 серпня, внаслідок російських обстрілів отримали поранення дев’ятеро людей
*
У селищі Козача Лопань на Харківщині дістали з-під завалів тіла двох загиблих 21 серпня жінок, пошуково-рятувальну операцію завершено
*
Підрозділи РФ створюють лінію оборони Рильськ-Льгов-Курськ - розвідка Естонії
Режим РФ, очевидно, вирішив ігнорувати масштаби проблеми, яку українські Збройні сили створюють для них вторгненням у Курську область
*
Москва не збирається відмовлятись від наступу на Донеччині, щоб зупинити ЗСУ в Курській області - ISW
Для російських військ та керівництва РФ важливіше продовжувати наступ на Покровському напрямку у Донецькій області, ніж зупинити вторгнення ЗСУ в Курську область, вважають аналітики Інституту вивчення війни
*
Кабінет міністрів України та уряд Республіки Індія підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо індійської гуманітарної грантової допомоги для реалізації високоефективних проєктів з розвитку громад
*
Вже 5234 українці були евакуйовані для лікування за кордоном
*
У Харкові сервісний центр МВС з екзаменаційним класом через повітряні тривоги облаштували на одній зі станцій метрополітену
*
У Донецькій області в новому навчальному році працюватимуть 254 заклади загальної середньої освіти та 156 – дошкільної освіти. У всіх навчання відбуватиметься у дистанційному форматі
*
В Донецькій області з початком повномасштабної війни число першокласників у школах скоротилося у 3,7 раза і наразі воно становить десь 4 тисячі учнів
*
Компанія “Нова пошта” відкрила в Києві поштове відділення «без барʼєрів» - обладнане для повного інклюзивного обслуговування маломобільних груп населення
*
Зниження порогу оподаткування посилок між фізичними особами зі 150 євро до 45 євро може стимулювати підвищення рівня контрабанди та збільшить операційні витрати поштових операторів
*
Відвідувачі фотовиставки «Крим очима громадянських журналістів: 10 років у неволі», що проходила у Львові, написали 33 листи кримським політв’язням
*
Запоріжжя доєдналось до всеукраїнської акції «Врятуй з полону. Не мовчи»
*
До суду передано обвинувальні акти стосовно двох «депутатів» із тимчасово окупованого Криму
*
Верховний суд залишив у силі покарання киянину у вигляді 9 років ув’язнення за ДТП із загибеллю військового на блокпосту Хмельниччини
*
Суд призначив сім років за ґратами чоловіку, який вбив військового на Одещині у березні цього року
*
У Тернопільській області ліквідували ще один канал нелегального виїзду чоловіків призовного віку за кордон, який організувала 53-річна жителька міста Чортків
*
Контррозвідка Служби безпеки України спільно з керівництвом Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби ліквідувала масштабну схему ухилення від мобілізації в Одеській області
*
У Дніпропетровській області працівники ДБР у взаємодії з СБУ повідомили про підозру адвокату, який за 25 тисяч доларів обіцяв забезпечити висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби
*
Посадовців з Ізюма на Харківщині підозрюють у фальсифікації даних для програми єВідновлення задля отримання компенсацій від держави за майно, що насправді не було зруйноване обстрілами
*
Понад 20 російських компаній заявили про ризик банкрутства через санкції
*
Внаслідок штурму колонії суворого режиму №19 в місті Суровикіно Волгоградської області Росії, в якій ув'язнені захопили заручників, всіх чотирьох нападників було вбито
*
ВЦИОМ зафіксував сильніше з початку війни падіння рейтингу Путіна
*
В Чехії почали розслідування проти РПЦ
*
Пожежа на нафтобазі в Ростовській області перекинулася на житлові будинки
*
На Курській АЕС провели хресну ходу та молебень на тлі настання ЗСУ
*
На найбільшій АЕС півдня Росії через поломку вдруге з початку літа зупинили енергоблок
*
США ввели санкції проти заводів та вугільних компаній Євраза, Бистринського ГЗК Норнікеля
*
США ввели санкції проти найбільших металургійних заводів Росії, «тіньового» ЗПГ-флоту та сім'ї міністра оборони
*
Нові санкції США можуть вдарити по системі грошових переказів «Золота корона»
*
У Чорному та Азовському морях ворожі бойові кораблі відсутні
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім