"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Україна та ФАО сьогодні підписали угоду щодо створення в країні проєктного офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
Угода розширить співпрацю між Україною та ФАО, що триває ще з 2003 року, підвищить сільськогосподарський потенціал країни та захистить продовольчу безпеку найбільш вразливих верств населення.
З початку війни у лютому 2022 року, ФАО активно підтримує дрібних фермерів та сільські родини.
Малі та середні фермери отримують насіння озимої пшениці для забезпечення виробничих потреб під урожай 2023, а також зернові рукави для забезпечення належного зберігання та захисту врожаю в цьому сезоні.
Сільські домогосподарства отримують корми для тварин, багатоцільову грошову допомогу та ваучери на придбання інших необхідних сільськогосподарських засобів виробництва та інструментів.
*
Штати звинуватили росію і Китай у підтримці Пхеньяна в Радбезі ООН
Сполучені Штати розкритикували Китай і росію в п'ятницю за надання Північній Кореї повного захисту у Раді Безпеки ООН після того, як Пхеньян почав серію ракетних випробувань в регіоні.
«Ці члени (росія й Китай – ред.) намагаються з усіх сил виправдати неодноразові порушення КНДР, вони дозволили КНДР (продовжувати запускати ракети – ред.) і зробили «посміховисько» із цієї Ради», - заявила представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.
Вона додала, що російська делегація не має забувати про свої обов’язки в Радбезі, навіть якщо КНДР продає росії зброю.
«Ви не можете відмовитися від обов’язків у Раді Безпеки через те, що КНДР може продати вам зброю для розпалювання вашої агресивної війни в Україні або тому, що ви (Китай – ред.) вважаєте, що вони (росіяни – ред.) є хорошим регіональним буфером для Сполучених Штатів», - сказала вона.
Зазначається, що Північна Корея з середи запустила 30 ракет, деякі з них призвели до повітряної тривоги в Південній Кореї та Японії. У четвер було проведено випробування міжконтинентальної балістичної ракети, яка, як повідомляється, вибухнула під час польоту.
*
Посол України в Індонезії Василь Гамянін вважає, що потенційна зустріч президента США Джо Байдена і китайського лідера Сі Цзіньпіна на саміті G20 була б позитивною для всього світу, оскільки на ній можуть бути обговорені глобальні проблеми, які потребують вирішення
*
США сьогодні застосують стратегічні бомбардувальники під час військових навчань у Південній Кореї
*
Холдингова компанія United Airlines Holdings, яка володіє американською авіакомпанією United Airlines також призупиняє рекламу в Twitter.
United Airlines призупинила свою рекламу в Twitter на початку цього тижня, заявила в п'ятницю речниця Леслі Скотт без подальших коментарів. Інша компанія Southwest Airlines Co не вносить негайних змін у свою рекламу в Twitter, але продовжить уважно стежити за ситуацією.
United приєднується до Pfizer Inc., General Mills Inc. і Volkswagen AG серед брендів, які вже призупинили свою рекламу в соціальних мережах. У п’ятницю Маск написав у Twitter, що компанія зазнала "масштабного падіння" доходу, оскільки рекламодавці припинили роботу.
*
США хочуть бачити генсеком НАТО віцепрем'єрку Канади Фріланд, ЄС та Британія також визначилися із кандидатами
Серед переваг Фріланд називається володіння англійською, французькою, італійською, російською та українською мовами, та факт, що вона очолювала "складні відомства". Вона може стати першою жінкою та першим генсеком НАТО з Канади.
Христя Фріланд стала віцепрем'єром Канади у 2019 році. До цього вона була міністром закордонних справ (2017–2019) та міністром зовнішньої торгівлі (2015–2017). Обіймала редакторські посади у Financial Times, The Globe and Mail та Reuters.
За даними NYT, у Євросоюзі розглядають на пост кандидатури прем'єрки Естонії Каї Каллас, президентки Словаччини Зузана Чапутової та експрезидентки Хорватії Колінди Грабар-Кітарович.
У Великій Британії на цю посаду, ймовірно, претендувати міністр оборони Бен Воллес.
За словами співрозмовників газети, переговори лише розпочинаються і на цьому етапі перших кандидатів найчастіше відсівають у рамках обговорення з членами Альянсу. США зазвичай не виставляють свою кандидатуру, оскільки саме американський генерал керує військами Альянсу у Європі.
Повноваження Єнса Столтенберга закінчуються восени 2023 року.
8 вересня повідомлялося, що генсеком НАТО може стати Христя Фріланд.
*
Канада першою на планеті визнала атомну енергетику екологічно чистою
*
Британська розвідка: навчання військ РФ проводять в Білорусі через брак інструкторів і обладнання
*
Французькі інтелектуали закликали уряд Макрона діяти як найкращий союзник України
Щоб розраховувати на першість у ЄС, Франція має здійснити поворот у зовнішній політиці, наблизившись до позицій країн Східної та Центральної Європи, остаточно відмовитися від ролі "врівноважувальної сили" перед лицем Москви і значно посилити військову підтримку України.
Про це заявляє колектив французьких дослідників і аналітиків у відкритому листі, опублікованому в газеті Le Monde.
Точний результат російсько-української війни ще незрозумілий, але контури післявоєнної Європи вже починають окреслюватися, зазначають шестеро підписантів - французькі дослідники та представники аналітичних центрів.
"Центр гравітації", найімовірніше, зміститься на схід. Вплив Франції за такого розкладу може значно ослабнути. Французьку "традиційну позицію "врівноважувальної сили" і діалогу з Москвою дискредитовано в рамках НАТО, який знову згуртувався", - ідеться в листі.
Жорсткість французької позиції щодо Кремля і підтримка кандидатури України на членство в Євросоюзі - "кроки в правильному напрямку", але "Франція повинна тепер відмовитися від свого ілюзорного прагнення до ролі "врівноважувальної сили" перед лицем Росії, яка не прислухається і не поважає цю застарілу позицію. Франція повинна наблизитися до позицій своїх союзників у Центральній, Північній та Східній Європі, які проявили більшу проникливість у розумінні Росії", - вказують експерти.
"Зараз меседж Франції все ще розмивається, серед наших політиків і політичної еліти є прагнення до того, щоб знову позиціонувати Францію як "врівноважувальну силу" - коли президент говорить, що "не треба принижувати Росію", що треба якомога швидше домогтися миру, навіть якщо і додає, що Україні вирішувати, за яких умов і коли буде укладено мир", - зазначає один із підписантів відкритого листа, голова французького аналітичного центру Euro Créative, який спеціалізується на Східній і Центральній Європі, Артюр Кенігсберг.
"Ми думаємо, що Франція повинна припинити шукати статусу "зрівноважувальної сили", у контексті цієї війни Франція не може нею бути. Вона - європейська держава, вона повинна бути на боці своїх партнерів по Євросоюзу і союзників по НАТО, на боці України", - підкреслює він у коментарі RFI.
Щоб розраховувати на європейське лідерство, Франція має фігурувати серед основних постачальників військової допомоги Україні, вказують підписанти.
"Будучи першою військовою державою континентальної Європи, Франція має діяти як її найкращий союзник", - кажуть вони.
Поки що це не так. За даними Кільського інституту світової економіки (Німеччина), на початок жовтня Франція посідала 13-те місце в списку держав-постачальників військової допомоги Україні, опинившись нижче за Чехію, Латвію та Естонію, не кажучи вже про Велику Британію та Польщу.
Під час нещодавніх переговорів між президентами Франції та України Еммануель Макрон заявив, що Франція "в найкоротші терміни" наростить військову допомогу Україні, зокрема у сфері ППО, - на тлі російських атак на українську енергосистему.
Підписанти відкритого листа пропонують, по-перше, збільшити спеціальний фонд військової підтримки Україні, створений у Франції, зі 100 мільйонів до 4 мільярдів євро. Як заявляв Еммануель Макрон, це кошти, на які Україна зможе закуповувати озброєння "безпосередньо у наших промисловців".
"4 мільярди євро здається дуже великим бюджетом і сумою. Але, враховуючи важливість цілей, для Франції збільшити військову підтримку Україні до такого рівня - цілком досяжно. Франція цілком могла б відкрити кредитну лінію на 4-5 мільярдів євро в наших промисловців, щоб українці потім відшкодували кошти протягом 20 років", - зазначає Артюр Кенігсберг.
По-друге, французькі дослідники пропонують урізноманітнити гаму озброєнь, які Франція постачає Україні, поширивши її на танки та військову авіацію.
"Звичайно, для цього знадобилося б багатомісячне навчання українських екіпажів. Ще гірше, що нам би довелося забирати озброєння у наших армій, яким не вистачає ресурсів. Але замість того, щоб накопичувати арсенали на випадок великої конфронтації, у наших очевидних інтересах передати деякі з них, щоб послабити великого потенційного супротивника", - йдеться у відкритому листі.
"Такий крок посилив би захист цивільного населення України і допоміг би змінити ситуацію на полі бою. Франція стала б першою країною, що постачає західні танки та літаки: це надовго зміцнило б її імідж і вплив у Центральній, Північній та Східній Європі", - додають автори листа.
*
Французька ультраправа партія "Національне об'єднання" обрала в суботу 27-річного депутата Європарламенту Жордана Барделла своїм новим президентом, який замінить на цій посаді Марін Ле Пен
*
Співлідерка німецьких Зелених Рікарда Ланг виступила за те, щоб використати заморожені в ЄС мільярди російських олігархів у відбудові України
*
Іспанська поліція заявила в суботу, що вилучила 32 тонни розфасованої марихуани вуличною вартістю щонайменше 64 мільйони євро, що, за їхніми словами, є найбільшою кількістю, коли-небудь знайденою в Іспанії або на міжнародному рівні
*
Єнс Столтенберг - Країни-члени НАТО надають військову та економічну підтримку Україні, сприяючи її боротьбі, забезпечуючи використання нею свого права на захист
*
Ризики повторного призупинення «зернового коридору» існують, поки триває війна. Українське зерно має безперешкодно надходити у країни світу, а війна має бути припинена - НАТО
*
Новий уряд Швеції дистанціюється від курдського ополчення YPG в Сирії, щоб отримати схвалення Туреччини щодо вступу в НАТО
*
Європейська комісія виділить понад 66 млн євро в рамках першої програми європейської транскордонної співпраці Interreg NEXT для партнерства України з Угорщиною, Словаччиною та Румунією в галузях охорони здоров'я, довкілля та ефективного державного управління
*
Національний банк розширив перелік товарів, які волонтери можуть купувати за кордоном за допомогою гривневих карток без обмежень
*
Через рекордний рівень ліквідності банківської системи та дострокове погашення кредитів Нацбанк припиняє операції з бланкового рефінансування
*
Обсяг депозитного портфеля Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) за вересень-жовтень збільшився у 2 рази – до 1,4 млрд у гривневому еквіваленті
*
Аварійні вимкнення електроенергії не скасовують дію графіків погодинних обмежень в інші години доби
*
Потяг перетнув кордон з Північної Кореї в Росію в п'ятницю, через два дні після того, як Сполучені Штати заявили, що мають інформацію, яка вказує на те, що Пхеньян таємно постачає Росії артилерійські снаряди для її війни в Україні
*
Північна Корея у суботу, 5 листопада, запустила чотири балістичні ракети малої дальності у бік Жовтого моря
*
Міністр закордонних справ Ісламської Республіки Хосейн Амір Абдоллахіян заявив, що Іран постачав безпілотники до росії, але зробив це ще до початку вторгнення росії в Україну
*
Прикордонники на КПП у Кібартай не пропустили до Литви потяг із російською військовою символікою на вагонах
*
Міністерство оборони Фінляндії з'ясує, чи потрібно посилювати обмеження, які стосуються угод з нерухомістю, яку купують росіяни
*
У Варшаві під посольством Угорщини активісти "витягали Орбана з дупи Путіна". З метою привернути увагу до залежності угорського прем’єра Віктора Орбана від Росії
*
Файного дня всім