"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ракетний обстріл українських міст Росією свідчить про необхідність вигнати її з Ради Безпеки ООН.
"Цього разу масована ракетна атака Росії свідомо спрямована на житлові райони, а не на нашу енергетичну інфраструктуру. Воєнний злочинець Путін "святкує" Новий рік, вбиваючи людей. Росія має бути вигнана з місця в Раді Безпеки ООН, яке вона завжди займала незаконно", – йдеться в дописі.
За попередніми даними, які навів головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний, у суботу Росія випустила більше 20 крилатих ракет во Україні, а сили протиповітряної оборони знищили 12 із них.
Київський міський голова Віталій Кличко заявив про загибель однієї людини й 20 поранених унаслідок обстрілу. Про постраждалих повідомлялось і в інших містах України.
*
Американська посол в Україні Брінк побажала Україні переможного нового року та пообіцяла, що США продовжать підтримувати Україну
*
США передадуть Україні 18 передових контрбатарейних систем IFADTS
*
Речник Державного департаменту США у п’ятницю висловив занепокоєння через зближення Китаю з Росією на тлі телефонної розмови глав обох держав – Сі Цзіньпіна й Владіміра Путіна.
"Пекін стверджує, що дотримується нейтралітету, але його поведінка дає зрозуміти, що він все ще інвестує в тісні зв'язки з Росією. Сполучені Штати і Європа попередили КНР про наслідки надання Росії військової допомоги для її війни проти України або систематичної допомоги в ухиленні від санкцій", – зазначив він.
Речник Держдепу наголосив, що Вашингтон "уважно стежить" за діяльністю Пекіна", а ті, хто стане на бік Москви у несправедливій війні проти України, "неминуче опиняться на неправильному боці історії".
"Світ спостерігає за тим, які держави відстоюють основні принципи свободи, самовизначення та суверенітету, а які стоять поруч або мовчки підтримують Росію у її навмисній та неспровокованій війні", – підсумував представник відомства.
Напередодні голова КНР Сі Цзіньпін під час відеоконференції з президентом Росії Владіміром Путіним заявив, що Китай і Росія повинні зміцнювати стратегічну координацію, "щоб принести більше користі двом народам і привнести більше стабільності у світ". А Путін своєю чергою заявив, що Кремль націлений зміцнювати взаємодію між збройними силами Росії та Китаю.
Слід зазначити, що ні в китайській, ні в російській заявах не згадується російське вторгнення в Україну.
Співробітництво між Москвою та Пекіном зміцнилося після того, як 24 лютого Росія вирішила розпочати повномасштабне вторгнення в Україну.
Китай відмовився критикувати дії Москви, натомість звинувативши США і НАТО в провокуванні Кремля, і розкритикував санкції проти Росії. Росія своєю чергою рішуче підтримала Китай на тлі напруженості у відносинах зі США щодо Тайваню.
*
Комітет Палати представників Конгресу США оприлюднив податкові декларації колишнього президента Дональда Трампа за шість років за кілька днів до того, як контроль над палатою перейде від демократів до республіканців.
Випуск відредагованих декларацій Трампа за 2015-2020 роки завершує багаторічну битву між колишнім президентом-республіканцем і законодавцями-демократами, яка була врегульована тільки в минулому місяці Верховним судом США.
Податкові дані Трампа тепер будуть доступні для поглибленого розслідування журналістами, незалежними податковими експертами та іншими особами напередодні президентських виборів 2024 року і можуть пролити світло на статки Трампа, результати діяльності його бізнесу та способи зменшення його податкових зобов'язань.
Записи показують, що доходи і податкові зобов'язання Трампа різко коливалися з 2015 по 2020 рік, під час його першої президентської кампанії і подальшого терміну перебування на посаді. Вони показують, що Трамп і його дружина Меланія Трамп заявляли про великі відрахування і збитки і платили мало або взагалі не платили податок на прибуток в деякі з цих років.
Раніше комітет розкрив перші свої висновки, що Служба внутрішніх доходів (IRS) не проводила аудит декларацій Трампа за його перші два роки на посаді президента, попри те, що це мало відбуватися, і так і не завершила жоден аудит за період його каденції.
Перший аудит декларацій Трампа почали у 2019 році після запиту одного з членів комітету від демократів, але роботу доручили лише одному клерку.
Речниця Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що ініціюватиме законодавство, аби IRS щорічно проводила аудит фінансів президентів США.
Спеціальний комітет Палати представників США із розслідування подій 6 січня 2021 року в Капітолії опублікував фінальний звіт на 814 сторінках, у якому рекомендує Конгресу розглянути можливість заборонити Трампу обіймати державні посади через його роль у "підбурюванні до повстання" того дня.
*
Канада передала українським прикордонникам бойові броньовані автомобілі Roshel.
"Новорічний тест-драйв: чернігівські прикордонники отримали канадські бойові броньовані автомобілі марки Roshel. Тепер вони допомагають нести службу на північному кордоні", - розповіли у Держприкордонслужбі.
*
У своєму першому новорічному зверненні на посаді прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунак попередив співгромадян, що проблеми, перед якими вони постали, не зникнуть у 2023 році, й пообіцяв продовжити підтримку України.
"Щойно ми оговталися від безпрецедентної глобальної пандемії, Росія розпочала варварське та незаконне вторгнення в Україну. Це мало глибокий економічний вплив по всьому світу, від якого не застрахована і Велика Британія", – сказав Сунак.
"Я знаю, що багато хто з вас відчув цей вплив на собі. Саме тому наш уряд ухвалив важкі, але справедливі рішення, щоб взяти під контроль запозичення та борг. І саме завдяки цим рішенням ми змогли допомогти найбільш вразливим верствам населення в умовах зростання вартості рахунків за енергоносії", – додав він.
Британський прем’єр зазначив, що за три місяці роботи його уряду було вжито заходів для підтримки системи охорони здоров'я, а також боротьби з нелегальною міграцією та зловживання системою надання притулку.
"Я не збираюся робити вигляд, що всі наші проблеми зникнуть. Але 2023 рік дасть нам можливість продемонструвати найкраще, що є в Британії, на світовій арені, продовжуючи стояти разом з нашими українськими друзями проти жорстокості Путіна та захищаючи свободу і демократію скрізь, де ми вважатимемо, що вони перебувають під загрозою", – наголосив Сунак.
У новорічному зверненні він також згадав прийдешню коронацію Чарльза ІІІ, висловивши сподівання, що Велика Британія "об'єднається з гордістю довкола всього, що робить цю країну величною".
Напередодні прем’єр Британії Ріші Сунак звернувся до українців на тлі оголошення про новий пакет підтримки для допомоги Києву у знешкодженні наземних мін, пообіцявши продовжувати підтримку Києва.
*
Пані посол України у Великій Британії Мелінда Сіммонс і глава британського посольства в Росії Дебора Броннерт були нагороджені дамськими титулами – аналогом лицарського титулу для чоловіків – з нагоди Нового року
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц присвятив частину новорічного звернення до співгромадян, опублікованого в суботу, повномасштабній війні Росії проти України, яку пообіцяв підтримувати й у подальшому
*
Багаторічний радник із зовнішньополітичних питань колишньої канцлерки Німеччини Ангели Меркель, нині – голова Мюнхенської безпекової конференції Кристоф Хойсген назвав найбільшою помилкою німецького уряду останніх років будівництво газопроводу "Північний потік-2" для транспортування російського газу
*
Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін своє звернення з нагоди Нового року присвятила рішенню країни стати членом Північноатлантичного Альянсу, війні Росії проти України та єдності Європи
*
Кабмін затвердив Концепцію трансформації системи військової освіти в Україні на основі стандартів НАТО. Відповідне рішення ухвалене на засіданні уряду у п'ятницю, 30 грудня. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук
Урядом затверджено Концепцію трансформації системи військової освіти в Україні. Вона спрямована на побудову сучасної моделі професійної військової освіти та враховує нові вимоги щодо її якості на основі стандартів НАТО.
Кабмін також визнав такими, що втратили чинність, Перелік вищих навчальних закладів, що входять до єдиної системи військової освіти, та Положення про підготовку військових фахівців у вищих навчальних закладах єдиної системи військової освіти.
Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Німеччина та інші країни Альянсу мають продовжувати постачання зброї Україні. Оскільки це найшвидший шлях до миру.
*
Фінляндія сподівається стати членом НАТО до липня 2023 року
*
Служба військової розвідки Данії (FE) вважала, що навіть попри проблеми російської армії тій вдасться виграти у війні проти України протягом двох тижнів, але прорахунки зокрема з боку президента Росії Владіміра Путіна призвели до провалу Москви
*
ЄЦБ планує продовжити підвищувати ставки, щоб приборкати інфляцію в ЄС
*
ЄС у 2023 році виділить Молдові 250 млн євро допомоги
*
Суховантаж із майже 6 тис. тонн соняшникової олії вийшов у п'ятницю з українського порту, повідомляє Спільний координаційний центр (СКЦ).
"30 грудня судно Seyma залишило порт Південний, воно перевозить до Великої Британії загалом 5 915 тонн соняшникової олії в рамках чорноморської зернової ініціативи", - йдеться у повідомленні.
В українські порти також прямують два суховантажні судна Leo I і Shen Yu 79, які в п'ятницю пройшли морським гуманітарним коридором.
У СКЦ повідомили, що "було подано 65 заявок на участь в ініціативі".
Крім того, 9 суден очікують дозволу на заходження до портів України, 30 навантажених суховантажів очікують відправлення до пунктів призначення.
"Станом на 30 грудня загальний тоннаж зерна та іншої агропродукції, експортованої з трьох українських портів, становить 15 965 575 тонн. Загалом наразі дозволено рух 1 211 суден: 601 на прибуття в українські порти та 610 - на вихід із них", - резюмували в СКЦ.
*
"Укрнафта" має намір активно виходити на ринок постачання природного газу кінцевим споживачам
*
Міністерка закордонних справ Словенії Тані Файон і посол України Андрій Таран у п’ятницю взяли участь у церемонії передання двох словенських реанімобілів українській стороні в межах гуманітарної допомоги
*
140 українців звільнено з російського полону під час обміну. Із початку війни з полону РФ вдалося звільнити 1596 українців, відбулося 35 обмінів - Координаційний штаб
*
Глава Міненерго повідомив про відсутність серйозних пошкоджень енергосистеми від суботніх обстрілів
*
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і колишні глави урядів Сільвіо Берлусконі та Герхард Шредер - єдині політики ЄС, які отримали цього року різдвяні та новорічні побажання від президента РФ Владіміра Путіна.
*
Президент Республіки Сербської Мілорад Додік назвав "шахраєм" і "спекулянтом" посла США в Боснії і Герцеговині Майкла Мерфі через підтримку ним рішення Конституційного суду БіГ, що визнав неправомірним рішення парламенту Республіки Сербської конфіскувати державне майно
*
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що приватній військовій компанії "Вагнера" "нема чого ловити" в країні – так він прокоментував заяву найманців про відкриття свого сербського "представництва"
*
КНДР запустила три балістичні ракети в бік Японії, здійснивши у 2022-му рекордну кількість пусків. У суботу стався вже 37-й за рахунком запуск північнокорейських ракет у 2022 році, що стало рекордом за кількістю випробувань за річний період, а також рекордом за кількістю запущених Пхеньяном балістичних ракет за рік – близько 70.
*
Тихої ночі всім. Переможного року