"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Лідери країн Групи двадцяти (G20) опублікували спільне комюніке, у якому закликали до відновлення "зернової угоди"
*
Учасники саміту G20 9 вересня ухвалили текст підсумкової декларації: "всі держави" закликали до миру, але не засудили повномасштабну агресію
*
Африканський союз отримав статус постійного члена Групи двадцяти (G20) найбільших економік світу
*
Червоний Хрест України презентував книгу першої допомоги шрифтом Брайля
*
Провідні американські технологічні компанії, серед яких Intel, GlobalFoundries і Google, візьмуть участь у діловій зустрічі у Ханої в рамках візиту президента Джо Байдена до В'єтнаму
*
Ентоні Блінкен засудив удари РФ по українських портах на Дунаї і звинуватив Кремль у “голодних іграх”
*
Велике журі у Джорджії у рамках свого розслідування спроб експрезидента Трампа уникнути поразки на виборах рекомендувало висунути звинувачення проти чинного сенатора-республіканця Ліндсі Грема і тодішніх сенаторів-республіканців Келлі Лоффлера та Девіда Пердью. Про це стало відомо зі звіту, оприлюдненого 8 вересня.
Проте прокурори у підсумку вирішили не висувати звинувачення проти них – всього звинуватили 19 осіб, серед яких Трампа та його юриста Руді Джуліані.
Грем заперечує, що робив щось протизаконне, та наполягає, що виконував свої обов’язки з нагляду як високопосадовець юридичного комітету Сенату, коли попросив посадовців у штаті Джорджія дослідити бюлетені з дистанційного голосування після того, як Трамп програв у штаті.
"Не можна карати сенаторів за те, що вони роблять свою роботу. Якби на наступних виборах виникли питання, я би зробив те саме", – заявив він.
Лоффлер і Пердью, соратники Трампа, не пройшли у Конгрес за підсумками виборів у січні 2021 року. Вони ще не відреагували на новину.
Окрім згаданих осіб, журі пропонує висунути звинувачення також проти колишнього радника з нацбезпеки Трампа Майкла Флінна, радника Бориса Епштейна і юристів Ліна Вуда та Клети Мітчелл.
Ці шестеро осіб – серед 39, яких спеціальне велике журі рекомендувало звинуватити у доповіді від 15 грудня, що попередні 9 місяців була засекреченою.
Нагадаємо, на початку серпня 2023 року звинувачення у справі про штурм Капітолія оголосили і самому Дональду Трампу. Йому висувають чотири пункти звинувачень: змова з метою введення в оману Сполучених Штатів; змова з метою перешкоджання офіційному розслідуванню; перешкоджання та спроба перешкоджання офіційному розслідуванню; змова з метою порушення прав.
Судовий процес над Трампом у справі про штурм Капітолія планується у розпал передвиборчої кампанії.
*
Діаспора закликала Канаду визнати ПВК «Вагнера» терористичною організацією
Таку думку висловила президентка Конгресу українців Канади Олександра Хичій
*
Літаки королівських ВПС останніми тижнями – після російських атак – захищають вантажні судна, що перевозять зерно з України
*
Борис Джонсон відвідав Львівський національний університет. Борис Джонсон особисто отримав у Львові почесне звання Doctor Honoris Causa
*
Британська компанія BAE Systems може розпочати виробництво в Україні запасних частин для легкої артилерії вже протягом декількох місяців
*
Британська розвідка припускає, що російське командування почало перекидати під Роботине підкріплення з інших ділянок фронту, що зменшить можливості РФ вести наступальні дії
*
У Британії українські водолази вчилися знаходити та знешкоджувати російські бомби та міни
*
Шарль Мішель - РФ на G20: Нападати на українські порти та пропонувати в дар Африці 1 млн тонн зерна - це цинізм і пародія на щедрість
Президент Європейської ради Шарль Мішель, виступаючи на зустрічі лідерів G20 у Нью-Делі (Індія), відкрито звинуватив представника Росії - міністра закордонних справ Сергія Лаврова в цинізмі та пародії на щедрість, коли РФ бомбардує українську портову інфраструктуру та пропонує у дар країнам Африки 1 млн тонн зерна.
Виступаючи на відкритті сесії G20, Мішель нагадав про Чорноморську зернову ініціативу, з якої РФ вийшла ще в липні. "І який цинізм, пане російський представник, що ви цього не ухвалили, тому що ви не лише вирішили вийти з цієї угоди щодо Чорного моря, а й водночас нападаєте на портову інфраструктуру. Ви блокуєте порти, які дають вихід до Чорного моря і навіть до Дунаю. І на довершення всього, Росія пропонує 1 мільйон тонн зерна африканським країнам як пародію на щедрість. Який цинізм і презирство до африканських країн, коли ми знаємо, що Чорноморська угода дотепер поставила понад 30 мільйонів тонн експорту, здебільшого до найуразливіших країн. І що Лінії солідарності, альтернативні маршрути, розроблені ЄС, уже дали змогу експортувати 40 мільйонів тонн зерна. Запропонували 1 мільйон тонн - наче це подарунок. Це абсолютно жахливий цинізм. З іншого боку, є ті, хто справді бореться за те, щоб прийти на допомогу найкрихкішим і найуразливішим групам населення", - наводить слова президента Євроради його пресслужба.
Мішель наголосив, що війна, яку розв'язав проти України постійний член Ради Безпеки ООН (РФ - постійний член РБ ООН), "випробовує світ, який ґрунтується на правилах та є спадщиною Статуту ООН, що вважає суверенітет і територіальну цілісність принципами, які гарантують мир, безпеку і стабільність".
"На одній Землі ми хочемо кращого майбутнього для поколінь, які підуть за нами. Ми маємо боротися за мир із природою, боротися зі зміною клімату. Але ми також маємо боротися з тими, хто абсолютно безвідповідально розв'язує війни. Це має наслідки, що виходять за рамки безпеки європейського континенту. Це має вплив у всьому світі. Це впливає на енергетику, інфляцію і погіршує енергетичну безпеку", - сказав він.
У зв'язку з цим Мішель наголосив, що саме через це ЄС "твердо підтримує Статут ООН і справедливий мир, запропонований президентом України".
*
Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс закликав Європейський Союз і США застосувати санкції проти третіх країн, які допомагають Росії підтримувати її військовий арсенал
*
Прем'єр-міністр Вірменії провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном на тлі повідомлень про накопичення військ Азербайджану вздовж лінії розмежування з невизнаним Нагірним Карабахом і кордону з Вірменією
*
У суботу, 9 вересня, країни НАТО розпочали масштабні навчання біля узбережжя Естонії та Латвії для відпрацювання реагування на російську атаку, а також можливий контрудар
Про це повідомляє естонський суспільний мовник ERR з посиланням на коментар командувача ВМС НАТО віце-адмірала німецького флоту Яна Крістіана Каака в Берліні.
У навчаннях "Північне узбережжя", які триватимуть 2 тижні, відпрацьовуватимуться десантні операції та удари з моря по суші. Участь візьмуть близько 30 кораблів і понад 3 тис. військовослужбовців з усіх країн НАТО, розташованих уздовж Балтійського моря, а також військово-морські підрозділи США, Канади, Нідерландів, Бельгії та Франції, а також Швеції, які не входять до НАТО.
У навчаннях візьме участь 200-метровий корабель Mesa Verd ВМС США, призначений для перевезення та висадки близько 800 морських піхотинців під час морського десанту.
Другим напрямком навчань є забезпечення безпеки морських шляхів через Балтійське море, адже Фінляндія та країни Балтії майже повністю залежать від маршрутів постачання через Балтійське море, зазначив Каак.
"Якщо Сувальський коридор (з'єднує Польщу та Литву між Білоруссю та Калінінградською областю Росії) має бути перекритий – а це легко зробити, оскільки там всього дві дороги та одна залізнична лінія – тоді у нас будуть тільки морські шляхи, і тоді нам доведеться ними скористатися", – сказав німецький адмірал.
Це перші навчання, які ВМС Німеччини (найбільший військово-морський флот Балтійського моря) проводять зі свого нового військово-морського штабу в Ростоку.
Німеччина прагне надати його НАТО як регіональний штаб, для командування операціями Альянсу в Балтійському морі у разі конфлікту.
"Наше послання Верховному комісаріату з надзвичайних ситуацій вже в дорозі", - сказав Каак, додавши, що він очікує позитивної відповіді від Альянсу найближчим часом, тому що Німеччина конкурує з Польщею за місце розташування штабу.
У п'ятницю, 1 вересня, військово-морські навчання у Балтійському морі за участю 30 кораблів і понад 3 тисяч західних військовослужбовців вперше відпрацювали реагування на російські атаки у регіоні.
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на виступі в Європарламенті відповів тим, хто критикує український контрнаступ і заявив свої сім контрнаступальних тез
Про це пише Центр стратегічних комунікацій.
Відправна точка
1. "Відправною точкою є те, що російська армія була другою за силою в світі. Зараз вона – друга за силою в Україні".
2. "Ми також маємо пам’ятати іншу відправну точку. Коли почалося повномасштабне вторгнення, більшість експертів казали, що Київ упаде за кілька днів, а вся Україна за кілька тижнів".
Відсіч росіянам
3. "Україна довела, що вони не мали рації, витіснивши загарбників, звільнивши території на північ від Києва, на схід від Харкова, а потім на півдні в районі Херсона."
4. "Тепер вона просувається вперед, звільняючи більше територій. А ці ж експерти, які казали нам, що Україна впаде за кілька тижнів, тепер скаржаться на швидкість наступу."
5. "Реальність така, що українці насправді знову і знову перевершують очікування. І ми повинні пам’ятати, що наша відповідальність в тому, щоб допомагати їм."
Рішення за Україною
6. "Ми можемо давати їм поради, але саме українські командири та солдати на землі ухвалюють важкі рішення.
7. "Ви не можете сидіти тут, у Брюсселі, у штаб-квартирі НАТО та ЄС та розповідати їм, як саме їм слід воювати. Це їхня мета. Вони ризикують своїм життям, а ми лише підтримуємо їх. І хвалимо за хоробрість."
Для успіху на Запорізькому напрямку та збільшення прориву оборони російських окупантів ЗСУ доведеться залучати додаткові сили, заявила Естонія.
*
Залужний обговорив із начальником Штабу оборони Румунії ситуацію з безпекою на Дунаї
*
Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня до 8 вересня 2023 року) експортувала 5,054 млн т зернових та зернобобових культур
*
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з міністром закордонних справ Японії Йошімасою Хаяші та представниками японських компаній, щоб обговорити можливості співпраці у сфері бізнесу
*
Національний банк за тиждень з 4 по 8 вересня на міжбанківському валютному ринку продав 302,74 млн доларів і купив 0,47 млн доларів
*
У Черкасах облаштують житло для переселенців вартістю понад 96 млн грн
Черкаський проект із облаштування тимчасового прихистку для переселенців визнали одним із найкращих в Україні
*
Молдова направила в Україну чергову партію допомоги на загальну суму 1,2 млн леїв (понад $67 тис.), зокрема обладнання, необхідне для електропостачання
*
Представники найбільших бізнес-асоціацій закликали Офіс Президента перезавантажити Бюро економічної безпеки, податкову і митницю
*
Правоохоронці розпочинають спеціальне розслідування проти ексдепутата «опзж» Кузьміна
Політику загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна
*
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликає лідерів країн G20 задовольнити деякі вимоги Росії, щоб відновити зернову угоду
*
Путін привітав Кіма з річницею заснування КНДР на тлі поглиблення відносин
Вітання стало останнім свідченням зміцнення відносин між Москвою та Пхеньяном на тлі повідомлень про те, що Кім Чен Ин прибуде до Росії
*
РФ може вийти на виробництво 2 млн снарядів та 200 танків на рік, але їм цього все рівно буде мало
Інвестиції у свій ВПК не дають росіянам того ефекту, який треба для покриття уже отриманих втрат під час війни проти України
*
росія вперше в історії відправила партію нафти в Бразилію - Reuters
Санкції західних країн змушують Кремль шукати нові ринки збуту
*
В окупованих Пологах на Запоріжжі пролунали вибухи в будівлі, де працювали "виборчі комісії" РФ
*
У суботу, 9 вересня, у Росії знову заявили про обстріл ЗСУ села Старосілля Бєлгородської області
*
У військовій частині РФ у Сімферополі сталася пожежа
*
Тихої ночі та Перемоги нам всім