"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Глобальне потепління збільшило швидкість танення льодовиків у Гренландії в п’ять разів за останні 20 років
*
Прем'єр Японії Фуміо Кішіда висловив стурбованість нещодавніми спільними польотами китайських і російських бомбардувальників над водами поблизу Японії
*
Армія оборони Ізраїлю заявила про ліквідацію командира ХАМАС, який тримав у заручниках майже тисячу жителів Гази в лікарні Рантісі, не даючи їм евакуюватися
*
У Саудівській Аравії у суботу організують позачерговий спільний ісламсько-арабський саміт, присвячений ситуації в секторі Гази
*
У США здійснив перший політ новий бомбардувальник B-21 Raider
Його розробка велася в умовах найсуворішої секретності
*
Американський уряд має докази того, що китайські фірми, ймовірно, допомагають у постачанні обладнання для армії РФ в обхід західних санкцій. Вашингтон закликає Пекін вжити жорстких заходів, інакше це матиме наслідки
*
Компанія Apple планує оскаржити рішення ЄС внести весь магазин застосунків App Store до нового списку цифрового антимонопольного законодавства
*
Розслідування: Ілон Маск нехтує безпекою своїх працівників в прагненні колонізувати Марс
Травматизм робочих у SpaceX надзвичайно високий, пише Reuters
*
Американський мільярдер Ілон Маск вважає, що президенту України треба розпочати переговори з російським диктатором владіміром путіним.
Таку думку він озвучив в ефірі подкасту вченого Лекса Фрідмана.
Фрідман поцікавився у Маска, чи вважає він за необхідне початок переговорів між Москвою та Києвом. На це запитання Маск відповів ствердно.
На думку американського бізнесмена, президенту України треба прийняти пропозицію про мирні переговори і «не відправляти українців помирати».
«Не потрібно цього робити, незалежно від того, вестиме він діалог з путіним чи ні», – заявив Маск.
Він додав, що зараз ситуація на фронті і розстановка сил склалися таким чином, що продовження наступу нібито призведе до «масових жертв».
Нагадаємо, у жовтні Ілон Маск відзначився іншою заявою. Він назвав війну в Україні «безнадійною ситуацією» та закликав відновити відносини з росією.
Перед цим Маск висміяв прохання президента про допомогу Україні.
*
Посли чотирьох країн-партнерів з Великої Британії, Швеції, Фінляндії та Канади відвідали пожежну частину у місті Ніжин Чернігівської області.
Вони зустрілися із керівництвом та представниками ДСНС області, Національної поліції регіону, органів місцевої влади, громадських організацій.
Делегація ознайомилася з технічною допомогою та обладнанням, що надаються підрозділам ДСНС через міжнародний фонд "Партнерство за сильну Україну". Партнери дізналися про роботу рятувальників в умовах війни. Також з'ясували, як надзвичайники здійснюють профілактичну роботу з громадянами щодо загроз сьогодення.
Відвідали й Мобільний клас безпеки, де рятувальники та поліцейські проводять для дітей уроки безпеки.
Надзвичайний і повноважний Посол Фінляндії в Україні, пан Яакко Лехтовірта, зазначив, що дуже важливо бачити співпрацю місцевих органів влади та представників громадського сектору. Бо тільки спільними зусиллями можна подолати будь-які виклики.
*
Канада-Україна: можливості розбудови співпраці поміж університетами
«Національний університет біоресурсів і природокористування України»
Уряд Канади завжди активно підтримував Україну, і після початку повномасштабного вторгнення така підтримка лише посилювалася. На запрошення проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадима Ткачука до університету з робочим візитом завітала радниця з питань розвитку бізнесу посольства Канади Олеся Шеремок.
Під час зустрічі Вадим Ткачук представив університет та історію співпраці з канадськими університетами. Олеся Шеремок повідомила про роботу, яку посольство проводить щодо стимулювання співпраці поміж канадськими та українськими університетами.
За результатами зустрічі домовлено про надання пропозицій щодо наукової та освітньої співпраці з певними університетами Канади.
Всі ці пропозиції Олеся Шеремок представить на міжнародній конференції у Ванкувері 26-29 листопада 2023 року.
*
Фундація Global Ukraine запросила українську діаспору на онлайн-зустріч
*
Британія підготувала 30 тисяч українських військових раніше запланованого терміну
Загальна кількість підготовлених Британією українських солдатів сягнула 52 тисяч бійців
*
Розвідка Британії - Російська влада фальсифікує історію для посилення у росіян антизахідних настроїв та залякування сусідніх країн
*
П’ять громадян Болгарії, який звинувачують в участі в російській шпигунській мережі у Великій Британії, постануть перед судом наприкінці наступного року
*
Пропалестинські протестувальники зібралися на марш у Лондоні, закликаючи до припинення бойових дій Ізраїлю в Газі
*
План Європейського Союзу витратити до 20 мільярдів євро на військову допомогу Україні зустрів опір з боку деяких країн ЄС і може не бути реалізованим у нинішньому вигляді.
Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на дипломатичні джерела.
Керівник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель запропонував у липні створити спеціальний фонд для підтримки української армії на наступні чотири роки обсягом до 20 мільярдів євро.
За пропозицією, майбутній фонд має компенсувати державам-членам витрати на закупівлю й передання Україні боєприпасів, ракет і танків, а також фінансуватиме навчання українських військовослужбовців.
Хоча через Європейський фонд миру Євросоюз уже й так надає аналогічну допомогу Україні, вона здійснюється через транші, які можуть блокувати окремі держави-члени. Крім того, обсяг фонду швидко вичерпується, і лиш нещодавно його довелось збільшувати.
Міністри оборони ЄС готуються обговорити цей план у в Брюсселі у вівторок. Однак дипломати кажуть, що багато країн – в тому числі важковаговик ЄС Німеччина – висловили застереження щодо виділення таких великих сум на кілька років наперед.
"Я не збираюся поки що оголошувати цю ідею мертвою. Але, звичайно, завжди можна досягти поліпшень. У Німеччини було багато запитань ... і це справедливо. Ми говоримо про великі гроші", – заявив у п'ятницю дипломат ЄС, який обіймає високу посаду, на умовах анонімності.
Уряди країн ЄС наголошують, що довгострокова військова допомога Євросоюзу має бути скоординована з пакетами безпеки, про які окремі країни-члени ведуть переговори з Києвом. Це ускладнює узгодження обсягу допомоги, поки переговори тривають. На саміті ЄС минулого місяця канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що наразі слід зосередитися на таких двосторонніх пакетах.
Деякі члени ЄС також стверджують, що їм буде важко взяти на себе великі довгострокові зобов'язання через внутрішні бюджети обмежені.
"Для деяких країн-членів існує реальність державних фінансів", – сказав ще один дипломат ЄС.
Третій дипломат ЄС зазначив: ймовірність того, що початкова пропозиція Борреля буде прийнята, зменшується, але багато країн все ще хочуть, аби зобов'язання були на рівні ЄС.
Три дипломати припустили, що ЄС, можливо, вирішить виконувати свої зобов'язання щорічно, а не погоджувати план на більшу суму, розтягнуту на чотири роки.
Дебати щодо військової допомоги відбуваються в той час, коли країни ЄС також обговорюють пропозицію надати Україні 50 мільярдів євро економічної допомоги.
ЄС також стикається з проблемами щодо інших аспектів своєї військової допомоги Україні. Багато посадовців і дипломатів кажуть, що Євросоюз буде намагатися досягти мети постачання Києву 1 мільйона артилерійських снарядів і ракет до березня наступного року.
*
Франція відмовила в екстрадиції Жеваго та зняла з нього обмеження
Суд Франції вирішив, що Україна не здатна забезпечити справедливий судовий процес для бізнесмена
*
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що наступний місяць стане критичним у війні, у той час як Україна в ході контрнаступальних операцій намагається відвоювати свої території
*
Президент Франції Емманюель Макрон вважає танення льодовиків безпрецедентним викликом для людства та закликає держави світу працювати разом над скороченням викидів, що викликають нагрівання планети
*
Ексглава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс дорікнув главі угорського уряду Віктору Орбану за його критичні коментарі про Україну, яка, за його словами, "далека від ЄС" - Угорщина віддаляється від ЄС на "світлові роки"
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг отримав Премію Генрі А. Кіссінджера Американської академії в Берліні за внесок у розвиток трансатлантичних відносин
*
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен висунув пропозицію щодо вступу України до альянсу, але щоб стаття 5 Вашингтонського договору не поширювалась на окуповані Росією території
*
Допомога США Україні, ймовірно, скоротиться, тому країни ЄС мають бути політично готовими на цьому тлі продовжувати підтримувати Україну - Жозеп Боррель
*
У бюджет Німеччини на 2024 рік включать додаткові 4 млрд євро на військову допомогу Україні
*
Міністр оборони Хорватії Маріо Баножич потрапив у серйозну ДТП, у якій загинула одна людина, сам посадовець госпіталізований з травмою голови
*
Міноборони зобов'яже постачальників маркувати паливо для ЗСУ
*
Держбюджет-2024 передбачає вдвічі більше фінансування на ветеранську політику, ніж у 2023 році, - Мінветеранів
*
Україна та МВФ домовилися про перегляд фінансування, що дозволить отримати ще $900 млн
Очікується, що рішення про надання траншу ухвалять вже найближчими тижнями
*
UkraineInvest супроводжує новий інвестиційний проєкт Terwin з побудови логістичних хабів на суму близько 500 млн доларів
*
Чистий продаж НБУ в шостий тиждень відмови від фіксованого курсу впав до $387,8 млн
*
НБУ скоротив удвічі, до 90 днів, термін повернення валютної виручки від експорту зернових й олійних
*
НБУ - Платоспроможні банки за січень - вересень 2023 року отримали 109,9 млрд грн чистого прибутку
*
Місцеві бюджети у жовтні 2023 року отримали 15,2 млрд грн трансфертів із державного бюджету
*
В Україні створять виноградарсько-виноробний реєстр
*
Міністерство аграрної політики та продовольства України включило до переліку верифікованих експортерів 735 агропідприємств
*
Кабмін збільшив фінансування грантових програм для переробних підприємств
*
"Укргазвидобування" підключило до дистанційного моніторингу понад 630 свердловин
*
У січні – жовтні 2023 року металургійні підприємства України виплавили 5,16 млн тонн сталі, що на 11,7% менше показника минулого року
*
АВМ - В українських супермаркетах у жовтні 2023 року зросли ціни на більшість молочних продуктів, окрім цін на деякі види твердих сирів
*
Туристична галузь сплатила майже 1,5 млрд грн податків за 9 міс. - ДАРТ
*
Група компаній "Нова пошта", що вийшла вже на 10 ринків європейських країн, до кінця цього року додасть до них Францію та Італію, відкривши відділення Nova Post у листопаді в Мілані й у грудні в Парижі, повідомив співвласник компанії Володимир Поперешнюк у суботу.
Він поділився у фейсбуці планами відкриття нових країн на наступний рік, який передбачає запуск у січні-вересні відділень у столицях 17 країн.
"Зізнаюся, що менеджери з розвитку були проти оприлюднення цього, бо вони, як відповідальні люди, переймаються тим, щоб не виглядати брехунами, якщо щось піде не за планом. (...) Але знаючи їх, я впевнений, що вони з усім впораються, я в них вірю, як і вся наша команда", - зазначив Поперешнюк.
Згідно з оприлюдненим графіком відкриття у нових країнах на наступний рік, у січні заплановано відкриття відділення у Відні (Австрія), у лютому - в Мадриді (Іспанія) та Стамбулі (Туреччина), у березні - у Софії (Болгарія) та Лондоні (Велика Британія).
У квітні, згідно з графіком, Nova Post з'являться в Дубліні (Ірландія) та Амстердамі (Нідерланди), у травні - в Брюсселі (Бельгія), у Берні (Швейцарія) та Лісабоні (Португалія).
На червень заплановано відкриття відділень у Любляні (Словенія) та Загребі (Хорватія), у липні - в Афінах (Греція) та Копенгагені (Данія), у серпні - у Гельсінкі (Фінляндія), тоді як у вересні - у Стокгольмі (Швеція) та Осло (Норвегія).
В обговоренні під постом Поперешнюк у відповідь на багато звернень також підтвердив плани відкрити Nova Post у Тель-Авіві (Ізраїль), у США та Канаді, а також у Дубаї (ОАЕ) й пообіцяв подумати про можливість виходу в Казахстан.
Співвласник "Нової пошти" уточнив, що наразі компанія відкриває власні відділення. "Модель франчайзингу поки що не готова, проводимо тести. Не хочеться підвести майбутніх партнерів", - пояснив він.
Поперешнюк також зазначив, що компанію цікавить не лише доставка відправлень в Україну та з неї з нових ринків, а й робота на них із внутрішніми клієнтами.
Як повідомлялося, в мережу "Нова пошта" в Україні на початок листопада входило майже 11 тис. відділень і 14,6 тис. поштоматів.
До ГК входять українські та зарубіжні компанії, зокрема "Нова пошта", "НП Логістик", платіжна система NovaPay і "Нова пошта Глобал".
На цей час Nova Post уже відкрила близько 70 відділень у Польщі, Німеччині, Литві, Латвії, Естонії, Чехії, Румунії, Словаччині, Угорщині та Молдові.
*
Холдинг співвласника мереж EVA та Varus Шостака залучив «інвестняню» під логістичний проєкт на $1 млрд
*
Агрохолдинг МХП достроково викупив облігації на $150 млн за ціною 85% від номіналу
*
"Nestlé Україна" має намір у 2023-2025 рр. працевлаштувати і взяти на стажування 630 осіб
*
Українська Kormotech інвестує €60 млн в розширення виробництва в Литві
*
Мережа мультимаркетів «Аврора» відкрила розподільчий центр у Львові на 7000 кв. м
*
"Сентравіс" відзначає невеликі затримки в доставці продукції європейським клієнтам через блокаду на українсько-польському кордоні
*
Представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України 13 листопада проведуть зустріч на кордоні з представниками польської сторони для розблокування пунктів пропуску
*
Серед ветеранів — втричі вищий інтерес до започаткування власного бізнесу, ніж серед цивільних — дослідження
Спостерігається дефіцит чоловіків через мобілізацію, тому підприємства почали залучати жінок на «чоловічі» посади
*
У межах "єВідновлення" на Київщині ухвалили рішення щодо майже 5,5 тис. заявок на 544 млн грн - ОВА
*
Кабінет Міністрів затвердив порядок, який дозволяє українцям складати теоретичний іспит для отримання посвідчення водія без обов’язкового навчання в автошколі
*
Суд передав в управління АРМА арештовані активи підсанкційного підприємства, засновником якого є російська компанія, а кінцевим бенефіціарним власником – міністерство транспорту РФ
*
Суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) затвердив угоду про визнання винуватості, укладену з колишнім заступником голови правління Укргазбанку Олександром Ігнатенком та підприємцем Богданом Федорущенком
*
Криптовалютна біржа Binance оголосила, що з 15 листопада припиняє підтримку депозитів у російських рублях
*
Ринкова капіталізація російського "Газпрому", який є найбільшою в світі газовою компанією за видобутком і запасами, впала нижче, ніж у її нафтового підрозділу "Газпром нафта" на тлі високих цін на нафту та після оголошення дочірньою компанією дивідендів
*
У Литві під час міжнародної операції затримано особу, підозрювану в підбурюванні до тероризму
*
У ніч на 11 листопада на Котовському пороховому заводі в Тамбовській області РФ сталася пожежа. Це вже другий подібний інцидент на заводі за пів року
*
У Рязанській області (РФ) вранці у суботу, 11 листопада, зійшли з рейок 19 вагонів вантажного поїзда, ймовірно внаслідок "втручання сторонніх осіб"
*
Тихої ночі та Перемоги нам всім