"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
ООН потрібні нові правила, як зупиняти війни, а поки їх нема, професори на чолі з істориком Снайдером збирають кошти для України
*
Індекс світових цін на продовольство торік був на 13,7% нижчим від середнього показника 2022 року
*
Бойові дії в Червоному морі змусили світових постачальників життєво важливих товарів переглянути маршрути і цінову політику, але це навряд чи єдина проблема, з якою стикаються великі перевізники з початком 2024 року
*
Ліванські бойовики Хезболла в суботу випустили десятки ракет по північному Ізраїлю, заявивши, що цей обстріл був першою відповіддю на вбивство, ймовірно, Ізраїлем, одного з лідерів союзного угруповання ХАМАС в столиці Лівану
*
Ізраїль завдав низки ударів по південній частині Лівану після того, як рано вранці по північній частині Ізраїлю було випущено близько 40 ракет
*
У М’янмі альянс повстанців проти влади хунти після тижнів запеклих боїв із провладними військами встановив контроль над містом Лауккай, ключовим пунктом уздовж нестабільного північного кордону країни з Китаєм
*
Міністерство оборони Тайваню через різке збільшенні кількості польотів китайських повітряних куль неподалік острова і над ним, звинуватило Китай у створенні загроз регіональній авіаційній безпеці та веденні психологічної війни проти тайванців
*
Голосування буде за свободу і демократію. Байден нагадав про штурм Капітолія у першій передвиборчій промові
У першій промові своєї передвиборчої кампанії 2024 року президент Джо Байден різко засудив свого ймовірного опонента Дональда Трампа, сказавши, що демократія та основні свободи Америки опиняться під загрозою, якщо колишній президент Дональд Трамп повернеться до Білого дому.
Президент Байден виступав у п'ятницю, 5-го січня на околицях Філадельфії у своєму рідному штаті Пенсильванія напередодні річниці повстання 6-го січня 2020 року, у підбурюванні до якого звинувачують колишнього президента Трампа.
«Сьогодні ми тут, щоб відповісти на найважливіше питання: чи демократія все ще є «священною справою» Америки?» — цитував у промові Байден фразу першого президента США Джорджа Вашингтона.
«Це не риторичне, академічне чи гіпотетичне (питання). Чи є демократія все ще «священною справою» Америки, є найактуальнішим питанням нашого часу. І це суть виборів 2024 року», – наголосив Байден, звертаючись до виборців.
У Білому Домі повідомили, що для написання своєї промови Байден спілкувався з істориками та науковцями.
Місце для промови Байден вибрав теж символічне. Воно знаходиться біля колишнього військового табору Веллі-Фордж, де розташовувалась Континентальна армія під командуванням Джорджа Вашингтона. Це місце один із символів боротьби за американську незалежність.
Байден нагадав, що Джордж Вашингтон був на піку своєї популярності після перемоги над Британією та міг би залишатись при владі скільки завгодно, але відмовився від влади.
"Це була б не та Америка, за яку боровся він та американські війська тут у Веллі-Фордж», – наголосив Байден.
У своїй промові Байден згадував штурм Капітолія прихильниками тоді ще президента Дональда Трампа, які 6-го січня 2021 року після промови Трампа перед своїми прихильниками намагались зірвати формальне визнання обраного президента Джо Байдена. Трамп стверджував, що вибори були сфальшованими і закликав їх не визнавати, після чого частина людей пішла до будівлі Конгресу.
"Вперше в нашій історії заколотники прийшли зупинити мирну передачу влади в Америці, розбиваючи вікна, знищуючи двері, нападаючи на поліцію" – нагадував про ці події Байден.
У своїй промові Байден заявив, що Трамп готовий помилувати цих заколотників, якщо прийде до влади. А якщо програє вибори, то знову може оголосити вибори «сфальсифікованими».
"Кампанія Дональда Трампа це про нього, а не про Америку, не про вас. Кампанія Трампа одержима минулим, а не майбутнім. Він готовий пожертвувати нашою демократією, щоб прийти до влади", – додав Байден.
Він сказав, що Трамп провалив основний іспит американських лідерів – довіряти людям вибір обраних посадових осіб і виконувати їхні рішення.
Як зауважують оглядачі газети New York Times (NYT), «жорсткість нападу пана Байдена на свого суперника продемонструвала як те, що його кампанія вважає головними ставками виборів 2024 року, так і його небезпечне політичне становище».
Байден має низький рейтинг, опитування свідчать, що він може програти Трампу, якщо той буде його суперником, також виборців непокоїть вік Байдена та майбутнє економіки.
Незабаром після Байдена Трамп також виступив на передвиборчому мітингу в штаті Айова, де швидко відреагував на слова Байдена, назвавши коментарі президента «жалюгідним нагнітанням страху» та звинувативши його у «зловживанні спадщиною Джорджа Вашингтона», повідомляє NYT.
Як зазначає газета, 31-хвилинна промова була першим передвиборчим виступом Байдена після того, як він оголосив у квітні минулого року, що знову балотуватиметься на посаду президента.
Оглядачі газети кажуть, що «за тоном і змістом, це був, мабуть, найсильніший публічний виступ проти Трампа» відколи вони стали політичними суперниками у 2019 році.
У промові Байден не згадав про 91 звинувачення у кримінальних злочинах, на адресу колишнього президента, дотримуючись обіцянки уникати юридичних проблем свого суперника та зосереджуючись безпосередньо на діях Трампа.
*
Путін не досяг і не досягне своїх остаточних цілей в Україні - речник Держдепу Міллер
*
Прокуратура США тепер може звинуватити у хабарництві іноземних посадовців
*
Керівниця Адміністративно-бюджетного управління Білого дому Шаланда Янг під час зустрічі з журналістами в п’ятницю в різкій формі попередила, що часу, який Конгрес має для схвалення додаткової допомоги Україні, стрімко зменшується
*
Волонтери зі США привезли більше сотні книжок Стодулецькій бібліотеці на Вінниччині. Виявилося, що маленька бібліотека з першого дня повномасштабного вторгнення стала місцевим осередком допомоги для ЗСУ. Але за останні роки бібліотека майже не поповнювалася новими виданнями.
*
Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрівся в суботу з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом напередодні візиту до Греції та тижневої поїздки, спрямованої на заспокоєння напруженості, яка зросла на Близькому Сході
*
Один із претендентів на президентську номінацію від Республіканської партії США Вівек Рамасвамі, який перебуває в першій четвірці за популярністю серед прихильників республіканців, непублічно заявив, що, ставши президентом, він виведе США з НАТО
*
СКУ привітав ПЦУ з п’ятою річницею отримання Томосу
*
Ініціатива Unite with Ukraine Світового конгресу українців та українсько-канадська компанія Saint Javelin організовують розіграш унікальних статуеток пілота F-16 «Флорк» за пожертву для збору СКУ Santa’s Birds – «Птахи Санти».
Долучитися до лотереї можуть усі охочі. Для цього потрібно зробити внесок для збору коштів на FPV дрони до 10 січня. Потім необхідно поширити публікацію Unite with Ukraine на сторінках своїх соцмереж.
Результати розіграшу оприлюднять 11 січня. Загалом випадковим чином будуть обрані 5 переможців, які отримають памʼятну статуетку.
Невелика скульптура пілота F-16 «Флорк» відлита з латуні використаних артилерійських снарядів 122 мм та 152 мм калібру, які українські військові застосували для звільнення українських територій.
*
Колишній молодший міністр енергетики Великої Британії, депутат від владної Консервативної партії Кріс Скідмор у п’ятницю оголосив про відставку з парламенту й вихід із політсили через незгоду з намірами уряду розширити видобування нафти й газу
*
Раніше російська тактична авіація відігравала ключову роль на півдні України, зокрема, під час атак на український плацдарм на східному березі Дніпра. Проте збиття російських військових літаків унеможливило наступальні дії росіян на цьому напрямку.
Про це в соцмережі Х повідомило Міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки.
Як зазначається, 22 грудня 2023 року українські сили збили три російські бойові літаки Су-34 над півднем України. Після цих втрат повітряно-космічні сили Росії майже повністю припинили пілотовані операції на півдні до кінця грудня 2023 року.
«Існує реальна ймовірність того, що відсутність повітряної підтримки привела до провалу спроби 18-ї загальновійськової армії сухопутних військ Росії звільнити плацдарм», - зазначають у розвідці.
Останніми днями Росія знову посилила тактичні авіаудари навколо плацдарму, проте на нижчому рівні, ніж до збиття літаків.
«Це ще раз демонструє, що нездатність Росії встановити перевагу в повітрі на ранніх етапах російсько-української війни продовжує підривати їхні повсякденні операції», - резюмують у міністерстві.
*
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн укотре закликала до якнайшвидшого схвалення чотирирічного плану допомоги Україні Ukraine Facility розміром 50 мільярдів євро в межах середньострокового перегляду бюджету ЄС - Будуть "операційні рішення", аби розблокувати 50 млрд євро для України
*
“Пріоритет Євросоюзу – підтримка України”: Бельгія офіційно зайняла головування в ЄС
Фон дер Ляєн назвала фінансову допомогу Україні «найстратегічнішим» із пріоритетів бельгійського головування
*
Високий представник ЄС Жозеп Боррель сьогодні застеріг від початку регіонального конфлікту, який міг би включати Ліван, оскільки прикордонні зіткнення посилилися майже через три місяці після початку війни Ізраїлю з союзником ХАМАСу угрупованням Хезболла
*
Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна відкинула озвучені Ізраїлем ідеї про облаштування сектору Гази після завершення нинішнього конфлікту, наголосивши, що це питання мають вирішувати самі палестинці
*
Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16 у другому кварталі цього року
Окрім Данії, винищувачі F-16 обіцяли передати Україні Бельгія, Норвегія та Нідерланди
*
Кілька провідних представників партій Бундестагу з питань оборони висловились за надання Україні далекобійних ракет Taurus для ударів по цілях на території Росії – позиція, яку федеральний уряд раніше називав неприйнятною
*
Президент Естонії Алар Каріс ініціював скликання на понеділок, 8 січня, засідання Ради з державної оборони, на якій обговорять останні події, пов’язані з повномасштабною війною Росії проти України
*
ЗСУ вдарили по пункту управління аеродрому «Саки» в Криму
На летовищі могли розміщувати бомбардувальники Су-24 та винищувачі Су-30
*
Сили безпеки і оборони України володіють усією інформацією про ситуацію на кордонах з Росією, Білоруссю та іншими країнами і готують належне реагування, тож на повідомлення про можливий наступ РФ на Харківщині найближчим часом слід реагувати без паніки
*
Національна гвардія України отримала від Королівства Нідерланди уже вісім сучасних польових госпіталів, оснащених автономним електроживленням та водопостачанням і водовідведенням
*
Упродовж першого тижня 2024 року у Міністерстві оборони України кодифіковано і допущено до експлуатації у військах майже півтора десятка нових зразків озброєння та військової техніки вітчизняного виробництва. Серед них роботизовані системи, БПЛА, інженерна техніка, модернізований ПТРК з новими ракетами
*
Ворог не полишає спроб оточити Авдіївку та зазнає значних втрат - Сили оборони
*
На Луганщині за останні дні ворог посилив обстріли і авіанальоти на деокуповані села
*
Протягом минулої доби на фронті відбулися 62 бойових зіткнення
*
Законопроєкт про корпоративне управління держпідприємств №5593-д буде пріоритетним у січні
*
Стратегію управління держмайном України розроблятимуть разом з Державним холдинговим агентством Франції
Підготовку до напрацювання концепції централізації функцій власника держмайна, тобто плану, як ефективно керувати активами держави, обговорили представники Міністерства економіки, Фонду державного майна України та французької державної Програми “mAIDan Ukraine” на зустрічі 2 січня.
*
“У 2023 році Україна напрацювала інфраструктуру страхування воєнних ризиків” — підсумки року у сфері залучення інвестицій від Юлії Свириденко
Однією із пріоритетних цілей Уряду у 2023 році стало залучення інвестицій у реальний сектор та економічне зростання через інвестиції. Для цього Міністерство економіки працювало у трьох ключових напрямках — доступ до фінансування інвестиційних проєктів, страхування воєнно-політичних ризиків, а також механізми підтримки та державного стимулювання інвестицій.
*
Польський єврокомісар Войцеховський вимагатиме обмежень на ввезення в ЄС українського цукру і м’яса птиці
За його словами, цей вплив українського імпорту відчутний у майже всіх країнах ЄС, і виробники цукру вже скаржаться Єврокомісії
*
Міністр сільського господарства й розвитку села Польщі Чеслав Секерський у суботу, 6 січня, у Жешуві підпише угоду з представниками руху "Ошукане село", аби ті припинили блокування пункту перетину кордону з Україною в Медиці
*
"Інтерпайп НТЗ" за 9 міс.-2023 отримав майже 1,2 млрд грн прибутку проти значного збитку роком раніше
*
Forbes отримав частину позову компанії Фрідмана та партнерів до України за націоналізацію Sense Bank
*
Нацбанк України впевнений у законності націоналізації Сенс Банку
*
Новий трудовий кодекс та зміна підходів до держзамовлення: Юлія Свириденко про розвиток людського капіталу в 2024 році
Міністерство економіки підготувало проєкт нового Кодексу законів про працю. У січні стартує обговорення його з усіма зацікавленими сторонами. Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко. За її словами, новий Трудовий кодекс – це реформа, якої український ринок праці чекав роками.
*
єРобота: Держава інвестувала в розвиток бізнесу через гранти 6,5 млрд грн
За півтора роки дії урядової грантової програми єРобота держава інвестувала в розвиток малого та середнього бізнесу через гранти 6,5 млрд грн. Грантові кошти на започаткування або розширення власної справи вже отримали понад 11 тисяч українців. Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.
*
Щоб зберегти експортні можливості, Уряд ухвалював неординарні рішення і це дало результат, – Юлія Свириденко
У 2024 році очікується зростання експорту товарів та послуг з України на 9%. Про це заявила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко.
*
У 2023 році Україна збільшила експорт меблів та цукру, а імпортувала передусім – паливо, ліки та БПЛА
За підсумками 2023 року в Україні зросли обсяги експорту та склали майже 100 млн тонн товарів. Це на 112 тисяч тонн більше, ніж у 2022 році. Втім, у вартісному вимірі показник впав на 18,7% або $35,8 млрд доларів.
*
Уряд удосконалив порядок ввезення обладнання та комплектуючих для інвестпроєктів із значними інвестиціями
Кабінет Міністрів України удосконалив Порядок ввезення на митну територію України та цільового використання нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього, що ввозяться інвесторами для власного використання при реалізації інвестиційного проєкту із значними інвестиціями. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Уряду 3 січня 2024 року.
*
У 2023 році завдяки ДУ «Професійні закупівлі» держава заощадила понад 1 млрд грн публічних коштів
В 2023 році через електронний каталог Prozorro Market, який адмініструє ДУ «Професійні закупівлі», було укладено 31,5 тис. угод на понад 10 млрд грн. Завдяки використанню інструменту Запиту пропозицій та активній роботі адміністратора по залученню постачальників в каталог, вдалося заощадити понад 1 млрд грн.
*
Закордонна та вітчизняна техніка, мільйон тонн хліба та 18 000 км² безпечних територій за рік, - Юлія Свириденко розповіла про результати роботи з розмінування
Повернення у використання аграріям близько 208 тис. га найродючіших земель. Посилення спроможностей урядових інститутів – ДСНС та ДССТ. Прискорений розвиток вітчизняного виробництва техніки та обладнання для розмінування. Створення потужного пулу міжнародних донорів та вже отримана Україною допомога. Про ці та інші результати роботи за 2023 рік в сфері протимінної діяльності розповіла Перший віцепрем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.
*
У минулому році завдяки дії положення Конвенції про процедуру спільного транзиту (New Computerized Transit System, NCTS), було оформлено 41 тис. транзитних декларацій
*
Програма USAID АГРО в межах ініціативи «Стійкість сільського господарства» надасть безоплатно насіння овочів для весняної сівби домогосподарствам, які постраждали від війни
*
Україна торік провела верифікацію міжнародних маршрутів із шістьма країнами та відкрила понад 400 нових маршрутів для пасажирських автоперевезень
*
Дохід Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), від депозитів та придбання військових облігацій у 2023 році становив 392 млн грн
*
Кабінет міністрів України включив до переліку об'єктів великої приватизації 66,65% акцій у статутному капіталі ТРЦ Ocean Plaza в Києві
*
Розклад публічних консультацій у рамках розробки Національного плану з енергетики та клімату (НПЕК) на січень 2024 року
Запрошуємо представників профільних бізнес-асоціацій, НУО, учасників енергетичних ринків, науковців, представників державних органів, органів місцевого самоврядування та всіх охочих приєднатись до публічних консультацій, присвячених розробці НПЕК.
*
Кабінет Міністрів розширив повноваження Міністерства цифрової трансформації. Тепер відомство відповідатиме за формування держполітики у сфері хмарних послуг, запровадження та функціонування "еАкцизу" та запуск і роботу освітнього застосунку "Мрія"
*
У Верховній Раді зареєстрували постанову про відкликання Безуглої з посади заступниці голови комітету
Відповідний документ до парламенту подали представники цього комітету
*
АРМА виграло суд щодо розірвання договору з «Нафтогаз Ойл Трейдинг», ексуправителем заправками Glusco
Агентство терміново повідомило Кабмін про необхідність нового управителя активів
*
Справа «Київгуми». Суд обрав запобіжний захід одному із засновників компанії
*
Україна показує докази, що росія запустила по Харкову північнокорейські ракети
В прокуратурі зазначають, що метод виробництва не схожий на російський
*
Армія КНДР другий день поспіль веде обстріл берегової лінії в районі островів на кордоні з Південною Кореєю, сьогодні випущено понад 60 снарядів
*
У Бангладеші напередодні виборів невідомі підпалили потяг та школи, є загиблі
*
За останній місяць 14 танкерів, які перевозять російську нафту, “поводяться дивно”
Це пов’язано із введенням санкцій США проти компаній-власників суден
*
Серед мігрантів, які у 2015 році пробули з Росії до Норвегії через прикордонний пункт пропуску Стурскуг, були люди, які отримували завдання від іноземних спецслужб
*
Наступного місяця Білорусь обиратиме членів парламенту. Опозиція вже охрестила цей день “виборами без вибору”. А правозахисники повідомляють, що білоруська влада проводить масові обшуки у спостерігачів за президентськими виборами 2020-го року
*
Компанія "Арсенал", пов'язана з підсанкційним російським олігархом Олегом Дерипаскою, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну придбала бізнес-джет - його купили в обхід санкцій через Казахстан за $36 мільйонів
*
Брідлав: Завдяки українцям ми дізналися, що "Кинджали" не є невразливими, як казав Путін
*
У підмосковному місті Подольськ у мікрорайоні Климовськ, в якому містоутворюючим підприємством є патронний завод, третю добу немає опалення та гарячої води. В місті введений надзвичайний стан локального характеру
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім