"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Світові ціни на какао знову досягли рекордного рівня, оскільки суха погода завдає шкоди врожаю в Західній Африці
*
Спікер Кнесету (парламенту Ізраїлю) Амір Охана скасував заплановану зустріч із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем після його заклику до "негайного гуманітарного припинення вогню" у секторі Гази
*
Міжнародне рейтингове агентство Moody's понизило кредитний рейтинг Ізраїлю з A1 до А2 вперше в історії
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час візиту до Білого дому 9 лютого обговорив із президентом США Джо Байденом подальшу допомогу Україні, й обидва лідери закликали американський Конгрес якнайшвидше схвалити додаткове фінансування для неї
*
Сили США завдали чергових ударів по військових об’єктах єменських повстанців-хуситів, знищили надводні дрони і ракети
*
Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD) повідомило про виявлення 9 лютого чотирьох російських військових літаків в ідентифікаційній зоні протиповітряної оборони Аляски (ADIZ)
*
Компанія Meta, яка володіє Facebook та Instagram нещодавно видалила акаунт верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї "за неодноразове порушення нашої політики щодо небезпечних організацій і приватних осіб"
*
На фоні скандалів щодо зміни місця реєстрації компанії Tesla на штат Техас, американський мільярдер Ілон Маск вирішив перемістити місце реєстрації іншої своєї компанії Neuralink
*
Світовий конгрес українців (СКУ) висловив подяку Валерію Залужному за видатну та віддану службу народу України на посаді головнокомандувача Збройних Сил.
«Ваша відданість, лідерство та хоробрість надихнули світ, і ви назавжди залишитесь одним з символів неймовірної боротьби України за свободу та незалежність», – наголосили у Конгресі.
У СКУ зауважили, що генерал Валерій Залужний – вмілий воєначальник, який зупинив і продовжував відтісняти «другу армію світу» від початку геноцидного повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Його харизма, скромність і чуйність до своїх військових зробили генерала героєм України і лідером, якому довіряють.
«Він врятував Україну та незліченну кількість життів військових і цивільних», – додали у Конгресі.
Також СКУ подякував Залужному за тісну співпрацю в рамках ініціативи Unite With Ukraine.
*
Розвідувальне співтовариство Міністерства оборони Великої Британії оцінює, що останній удар сил України по аеродрому Бельбек в окупованому Криму ще більше підірвав потенціал російської авіації.
Про це йдеться в огляді британської розвідки від 10 лютого.
Там нагадують, що 31 січня Україна завдала удару по російському аеродрому Бельбек у Криму, в результаті чого був знищений "бункер координаційного центру радіолокаційного контролю".
"Це майже напевно погіршить здатність Росії координувати повітряну діяльність у Чорноморському регіоні, збільшуючи залежність від і без того перевантаженого парку літаків A-50, а також на все більш виснажених досвідчених фахівців, які можуть керувати повітряними операціями", – йдеться в огляді.
Як пояснює британська розвідка, російська доктрина передбачає значну роль наземних пунктів управління для координації повітряних сил, особливо винищувачів, зокрема й в умовах повномасштабного вторгнення в Україну.
З огляду на необхідність дій в Україні, припускають автори огляду, "майже напевно, що російські пілоти і наземний персонал зараз страждають від бойової втоми".
"Будь-які подальші удари по критично важливих вузлах координації в Криму майже напевно посилять цей тиск, створюючи підвищену ймовірність помилки або прорахунку", – підсумовують там.
*
Європейський парламент і країни-члени ЄС уранці 10 лютого досягли угоди про реформування бюджетних правил ЄС, спрямованих на стимулювання інвестицій за умов одночасного контролю над витратами
*
Компанії ByteDance, яка володіє TikTok, загрожують великі штрафи, оскільки Європейський Союз готує перевірку відповідно до нових правил модерації контенту через побоювання щодо ризиків для неповнолітніх
*
Єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський заявив, що не буде йти у відставку "під тиском" на тлі масових протестів фермерів у країнах Європейського Союзу
*
Німецький федеральний уряд прогнозує, що в разі найгіршого розвитку подій в Україні й перемоги Росії кількість українських біженців зросте на 10 мільйонів, і Німеччина буде однією з країн їхнього призначення
*
Промислове виробництво в Німеччині переживає найбільший спад за всю історію
Скорочення інвестицій, зокрема, сприяє найвищому рейтингу правопопулістської партії «Альтернатива для Німеччини»
*
Президентка Мая Санду не виключає, що в наступні кілька років з'явиться "геополітична можливість", яка дасть змогу розв'язати конфлікт у Придністровському регіоні
*
Представники західних урядів обговорюють можливість зміни формату Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн"), який за задумом має координувати НАТО
*
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг вважає, що в разі перемоги Росії в Україні російська агресія може поширитися на інші країни, тож членам НАТО потрібно активно готуватись до можливої конфронтації
*
Естонія отримала протикорабельну ракетну систему Blue Spear 5G SSM виробництва ізраїльсько-сингапурського підприємства, прицільна дальність стрільби якої покриває майже всю акваторію Балтійського моря
*
Німецький генерал-майор Крістіан Фройдінг і генеральний інспектор Бундесверу Карстен Броєр у четвер, 8 лютого, перебували у Києві на запрошення вже ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного
*
Німеччина, НАТО мають бути готовими до війни через 5 років, для чого потрібно зміцнити військо та змінити ментальність.
Про це в інтерв’ю виданню Welt am Sonntag заявив генеральний інспектор бундесверу Карстен Броєр.
Генерал переконаний, що час для досягнення бундесвером стану боєготовності не є нескінченним.
«Вперше після закінчення холодної війни ззовні виникла загроза можливої війни. Коли я стежу за аналітикою і бачу, який потенціал військової загрози виходить з Росії, то для нас це означає п’ять-вісім років на підготовку. Це не означає, що буде війна. Але вона можлива. І оскільки я військовий, то кажу: за п’ять років ми маємо бути готові до війни», - заявив Броєр.
За його словами, боєздатність — це набагато більше ніж готовність персоналу та матеріалів, йдеться також про необхідні зміни ментальності. Потрібна зміна мислення як у суспільстві, так і, насамперед, у бундесвері. Важливим воєначальник назвав стримування, що означає спроможність захистити себе і таким чином зробити ризик нападу настільки високим, що противник вирішить відмовитися від нього.
Говорячи про готовність Путіна не обмежитися Україною, Броєр назвав це «наміром», який має російський президент.
«Я впізнаю це в Путіна з того, що він написав і сказав, і з його дій в Україні. А також з військового потенціалу. Ми бачили, що в Росії Дума вирішила перейти на військову економіку. Тож потенціал наразі зростає», - сказав генерал.
Те, що відбувається в Україні, зауважив генеральний інспектор, має ознаки битви на виснаження, а її подальший розвиток залежатиме, за його оцінкою, перш за все від того, скільки резервів людей і техніки Путін матиме для її продовження. Але він, як і раніше, може закінчити цю війну, додав німецький військовий.
Стосовно допомоги Заходу, конкретно Німеччини Україні, Броєр запевнив, що ФРН дійсно «доходить до крайнощів» у тому, що стосується підтримки матеріалами та навчальними можливостями. Генерал не погодився з твердженнями про «свідоме обмеження допомоги» - так, щоби не дати Україні програти, але водночас не надати можливості зробити потужний прорив.
«Наше обмеження полягає в тому, що ми маємо в наявності та що може бути виготовлено та доставлено від промисловості. За наявності вищих промислових потужностей Україна могла би отримати більше підтримки», - зазначив Броєр.
Генерал-майор в березні 2023 року обійняв посаду генерального інспектора бундесверу, що є посадою найвищого військовослужбовця збройних сил ФРН і їх вищим військовим представником.
*
«Ситуація гірша, ніж вони кажуть»: у НАТО заявили про важке становище України на фронті через закінчення фінансування США
Є побоювання, що ЗСУ вичерпають запаси боєприпасів для артилерії та систем ППО
Україні через відсутність західної допомоги доведеться протистояти російській армії з меншими ресурсами, що створює ризик відступу, заявив Financial Times високопосадовець НАТО.
«Для українців це відчайдушна ситуація на лінії фронту, набагато гірша, ніж вони подають», – сказав співрозмовник видання. Становище справді серйозне, й офіційні заяви західних чиновників не згущують фарби, підтвердив представник Міноборони США.
За його словами, у Вашингтона закінчилися кошти на відправлення зброї Києву.
Через це є побоювання, що ЗСУ вичерпають запаси боєприпасів для артилерії та систем ППО.
«Це дуже похмурий сценарій», – наголосило джерело в Пентагоні. Інший співрозмовник у військовому відомстві попередив, що тривала відсутність допомоги призведе до суттєвого розриву в постачанні зброї.
«Європейцям нелегко буде замінити США. Це не зовсім реалістично», – визнав високопоставлений європейський дипломат.
За його словами, ЗСУ непросто утримати нинішні позиції, а українські командири вже зараз усвідомлюють перспективу дуже важких наступальних боїв.
Голова Міноборони України Рустем Умєров ще в січні в листі до голови європейської дипломатії Жозепа Борреля нагадав «стару істину»:
«Зазвичай перемагає та сторона, у якої найбільше боєприпасів для боротьби».
Він також наголосив, що дефіцит боєприпасів «збільшується з кожним днем», а перевага російської армії лише зростає.
США не можуть погодити новий фінансовий пакет для України з осені 2023 року. Кошти для надання допомоги Білого дому та Пентагону закінчилися – останній пакет озброєнь на $250 млн був переданий Києву наприкінці грудня.
Президент застерігав, що без підтримки Заходу українські військові будуть змушені відступати. На початку лютого українська армія почала відчувати «гостру нестачу» артилерії та почала економити боєприпаси на полі бою через припинення військової допомоги. На десять пострілів із російської сторони ЗСУ можуть відповісти лише одним.
Білий дім шукає можливості сплатити озброєння для ЗСУ без схвалення конгресом пакету допомоги на $61,4 млрд.
Зокрема, США можуть змусити Європу платити за постачання американської зброї Україні. Також може бути організовано комплексний обмін озброєннями з Японією та Південною Кореєю, у рамках якого вони передадуть Вашингтону зброю для Києва.
*
Очільниця Міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен закликала до посилення військової допомоги України в контексті повномасштабного вторгнення Росії - Військова підтримка України не повинна мати обмежень
*
Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд, яка також очолює Департамент із питань оборони країни, після візиту до Естонії та Норвегії зміцнила переконання в тому, що країна повинна посилити свою обороноздатність
*
Під час атаки російських безпілотників в Одеській області в ніч проти 10 лютого у Румунії оголосили попередження для населення прикордонних населених пунктів і піднімали винищувачі F-16
*
Представники Міноборони та Мінстратегпрому обговорили стан закупівлі дронів і боєприпасів
*
Умєров обговорив з головою представництва НАТО перехід України на стандарти Альянсу
*
На Авдіївському напрямку росіяни хочуть встановити контроль над логістичними шляхами - Тарнавський
*
Протягом минулої доби відбулося 111 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 73 авіаційних удари, здійснив 76 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура
*
Пишний - Україна опрацьовує різні сценарії, щоб зберегти макрофінансову стійкість за будь-яких умов, та водночас розраховує, що ритмічність зовнішнього фінансування буде відновлена найближчими місяцями
*
Цього року з бюджету на стимулювання економічної активності та допомогу українським підприємцям Уряд виділить близько 40 млрд грн
*
Міжвідомча робоча група рекомендувала виділити 9,45 млрд грн з Фонду ліквідації наслідків російської агресії на понад 230 проєктів, розпочатих у 2023 році
*
Місцеві бюджети у січні 2024 року отримали 11,8 млрд грн трансфертів із державного бюджету
*
Атомні електростанції України у січні 2024 року порівняно із січнем 2023 року збільшили виробництво електроенергії на понад 1 млрд кВт-год - до 5,883 млрд кВт-год
*
"Укргазвидобування" 8 лютого досягло найбільшого добового видобутку за понад 5 років
*
Міністерство сільського господарства США (USDA) оновило прогноз балансу основних сільськогосподарських культур на 2023/24 маркетинговий рік, у якому збільшило показники експорту української пшениці та кукурудзи
*
Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський звернувся до польських фермерів з проханням якнайшвидше припинити блокади пунктів пропуску на кордоні з Україною
*
Польські фермери закінчили блокаду пункту пропуску "Шегині-Медика" 10 лютого вранці
*
На українсько-польському кордоні, де польські фермери поновили блокування, у чергах до пунктів пропуску перебуває приблизно 1300 вантажівок
*
У Польщі рівень працевлаштування українських біженців є найвищим з-поміж країн Євросоюзу, завдяки цьому зростання ВВП впродовж п’яти років, за прогнозом, може становити на рівні 1,2-2%
*
Кабмін затвердив методологію використання мов національних меншин
Йдеться про використання мов нацменшин у наданні публічних та соціальних послуг, у взаємодії з владою, а також у наданні медичної допомоги
*
Росіяни почали використовувати термінали Starlink компанії SpaceX Ілона Маска на своїх позиціях.
Про це повідомляє Мілітарний.
Як зазначається, росіяни отримують термінали Starlink через "паралельний імпорт", або через так званих волонтерів-реселерів. Закупівля йде через треті країни, підставними особами.
У SpaceX, яка виробляє термінали Starlink зазначають, що компанія не веде жодних справ із Російською Федерацією, або її військовими, а також з ОАЕ. При цьому, в компанії заявили, що будуть деактивувати термінали, які були отримані без відповідної ліцензії.
"Якщо SpaceX отримає інформацію про те, що термінал Starlink використовується санкційною або неавторизованою стороною, ми розслідуємо претензію та вживаємо заходів для дезактивації термінала, якщо вона підтвердиться", - зазначили в компанії.
При цьому, на ресурсі Мілітарний зазначають, що з російської сторони Starlink працюють тільки на окупованих територіях України.
Окрім цього, з посиланням на Інженера Олег Кутков, який займається терміналами Starlink для військових України, наголошують що у 20 кілометровій зоні на передовій лінії фронту, технологічно неможливо відрізнити чий термінал може працювати, а чий - ні.
*
Керівник американського фонду "Центр допомоги Україні у США" (HUCUS) Олексій Прокопенко подарував міністру закордонних справ Угорщини Петеру Сійярто фрагмент російського танка, який був знищений у боях за Київ
*
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає несправедливими, що на угорську владу навішують ярлик "друзів Путіна", хоча насправді вона просто порушує "стратегічні питання"
*
Судно NS Leader, яке належить безпосередньо РФ прямувало до Балтійського моря, але було вимушене розвернутися після повідомлення про запроваджені санкції
*
Російського співака грузинського походження Іраклія Пірцхалаву, відомого як Іраклі, знову не пустили до Молдови, де він мав виступати 10 лютого на концерті в одному з нічних клубів Кишинева
*
Організатори Берлінського міжнародного кінофестивалю (Берлінале) вирішили відкликати запрошення для представників ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН"), спричинивши дискусію про доречність такого кроку
*
Уряд Ірландії відмовляється дозволити Росії провести ротацію дипломатів у її посольстві в Дубліні, за яким останніми роками стежать ірландські служби безпеки через побоювання щодо шпигунства
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім