"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Близько 40% українців потребуватимуть гумдопомоги у цьому році на тлі агресії Росії — британська представниця в ООН
*
Подальша ескалація війни, яку Росія веде проти України є загрозою для міжнародної безпеки і «екзистенційною загрозою» для українського народу, заявив помічник генерального секретаря ООН Мірослав Єнча під час засідання Ради безпеки, присвяченого гуманітарній ситуації в Україні.
«Нинішня траєкторія ескалації цієї війни є прямою загрозою регіональній стабільності й міжнародній безпеці. Насамперед – це екзистенційна загроза для народу України. Як ми неодноразово заявляли, нам потрібен справедливий, міцний і всеосяжний мир в Україні, відповідно до Статуту, міжнародного права і резолюцій Генеральної асамблеї, із повагою до суверенітету і територіальної цілісності України», – сказав він.
«Тому ми повторюємо заклик, зроблений Генеральною асамблеєю на підтримку деескалації і мирного вирішення конфлікту… Організація Об’єднаних Націй залишається готовою підтримувати всі зусилля з цією метою», – додав Єнча.
Помічник генсекретаря заявив, що російські напади на українські міста стали щоденною руйнівною моделлю.
«Ми приголомшені збільшенням кількості жертв серед цивільного населення внаслідок цих безжальних атак», – наголосив він.
*
Лише з початку року Росія випустила по Україні майже 1 000 ракет, близько 2 800 дронів та майже 7 000 КАБів, а переважна більшість цілей – мирне населення та цивільна інфраструктура. Загальна вибухова потужність комбінованих авіаударів по Україні за цей період перевищує 9 кілотонн, – наголосив він.
Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час засідання Радбезу 11 квітня.
За його словами, лише 3% ракет, дронів та КАБів влучили у військові об’єкти, інші 97% – по цивільній інфраструктурі.
Кислиця зауважив, що Росія навмисно обирає для ударів критично важливу енергетичну інфраструктуру, зокрема електростанції. Після березневих атак зруйновано 80% ТЕС, також значних пошкоджень зазнали ГЕС – Дністровська та Канівська.
Він також нагадав про постійний терор мирного населення, навівши останні дані ООН про кількість загиблих внаслідок атак у березні – щонайменше 604 цивільні особи були вбиті або поранені, що на 20% більше, ніж у лютому. Серед них – 57 дітей.
– Навіть якщо режими Путіна і Гітлера не є однояйцевими близнюками, вони мають однакову токсичну ДНК. 80 років тому майже десятиліття, витрачені на умиротворення, призвели до Другої світової війни. Спроби умиротворення нового агресора, які ми спостерігали з 2014-го до 2022 року, призвели до повномасштабної війни на європейському континенті. Уроки історії мають бути засвоєні, – наголосив Кислиця.
*
Президент США Джо Байден заявив, що не виключає атаки Ірану на Ізраїль найближчим часом та застеріг Тегеран не робити цього
*
Колишній президент США Дональд Трамп після зустрічі зі спікером Палати представників Майком Джонсоном дав зрозуміти, що не заперечує проти схвалення допомоги Україні, але у вигляді позики
*
Конгресвумен-трампістка Марджорі Тейлор Грін, яка раніше ініціювала відставку спікера Палати представників від республіканців Майка Джонсона, заявила, що законопроєкт з допомогою Україні, Ізраїлю і Тайваню можуть розглянути наступного тижня
*
Спікер палати представників Конгресу США Майк Джонсон повідомив, що республіканці готують законопроєкт, який вимагатиме від людей надавати документи, які підтверджують громадянство, під час реєстрації для голосування на федеральних виборах
*
Компанія Tesla Ілона Маска заявила в п'ятницю 12 квітня, що знизила ціни на підписку на повне самостійне водіння в США і Канаді, прагнучи стимулювати впровадження цієї технології
*
Ракета Falcon 9 успішно вивела на орбіту чергову партію з 23 супутників Starlink компанії SpaceX
*
Сервіс VPN від Google One закриють через низьку популярність
*
Під головуванням України та Канади відбулося друге засідання Міжнародної коаліції за повернення українських дітей
*
У залах парламенту Румунії у Бухаресті з 12 по 15 квітня відбувається саміт Світового конгресу українців (СКУ), на якому зібралися понад 200 очільників і представників українських громад із 55 країн та п’яти континентів світу.
Про це йдеться на сайті СКУ.
Подія розпочалася молитвою за Україну та хвилиною мовчання за полеглих українських воїнів.
До відкриття долучилися представники українського та румунського урядів, міжнародні експерти, почесні гості, партнери, прихильники та друзі СКУ.
Зокрема, з вітальним словом виступили президент СКУ Павло Ґрод, Віцепрезидент СКУ в регіоні Східної Європи Микола-Мирослав Петрецький, Державний радник – Канцелярія Прем’єр-міністра Віктор Опаскі, Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску, радник міністра національної оборони Румунії Габрієл Ангел, посол України в Румунії Ігор Прокопчук, посол Канади в Румунії Гевін Бучан, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України з питань світового українства Мар’яна Беца.
«Нині існує багато викликів і ми мусимо думати, як організувати життя – обʼєднати новий український світ довкола України. Наше головне завдання – аби українці, які вимушено виїхали, змогли потрапити в українське середовище й український світ закордоном», – сказав Президент СКУ Павло Ґрод.
Зауважується, що зустріч дозволить Світовому конгресу українців отримати нові зв’язки, розширити стратегічне партнерство та діяти активніше задля наближення перемоги України та розбудови українського світу.
«Маємо домовитися про стратегічні відповіді на історичні виклики, які стоять перед Україною та світовим українством», – зазначив Мирослав-Микола Петрецький, відкриваючи захід у парламенті.
Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску наголосила, що лунають голоси, які кажуть, що треба припинити війну і сісти за стіл перемовин, але вони не враховують, що ці втрати від війни величезні. Україна не може погодитися на той мир, за якого жертви українського народу будуть даремними – мир, який пропонує Росія.
У рамках Саміту заплановані панельні дискусії щодо основних напрямів діяльності СКУ – для формування нового поштовху для розвитку наших організацій, ініціатив, рад та комісій.
У суботу, 13 квітня, учасники обговорюють питання інтеграції українських переселенців у громади, сприяння політиці їхнього повернення в Україну, механізми протидії русскому міру та шляхи розбудови молодіжного руху в діаспорі.
За словами Президента СКУ головна мета дня – опрацювати три головні пріоритети СКУ: це перемога України, це відбудова України, і це сильний український світ.
*
Українські кораблі “Черкаси” і “Чернігів” готуються до навчань Сі Бриз-2024 в Британії
*
Британія пришвидшує будівництво фрегатів проєкту Type 26
*
До складу консультативної групи експертів, які консультуватимуть Україну у процесах, пов’язаних зі вступом у ЄС, увійдуть представники шести країн Північної Європи.
Про це повідомила пресслужба уряду України.
До складу групи увійдуть фахові представники країн Північно-Балтійської вісімки (Естонії, Литви, Латвії, Швеції, Ісландії, Фінляндії), які мають значний досвід роботи в інституціях ЄС і були долучені до переговорних процесів.
Зокрема, це:
перемовник у переговорах про вступ Естонії до ЄС Алар Стрейманн (Alar Streimann);
колишній єврокомісар, двічі міністр фінансів Литви Альгірдас Шемета (Algirdas Šemeta);
колишній єврокомісар, латвійський дипломат Андріс Пієбалґс (Andris Piebalgs);
колишній єврокомісар, Міністр у справах ЄС Швеції (2006-2010) Сісілія Мальмстрьом (Cecilia Malmström);
ісландський дипломат, директор з європейських справ і учасник переговорів про вступ до ЄС (2008-2013) Хьоні С. Крістіанссон (Högni S. Kristjánsson);
державний секретар з питань ЄС та міжнародних відносин Швеції (2010-2014) Катаріна Арескуг (Katarina Areskoug);
колишній гендиректор Національної земельної служби Литви (2017-2021) Ляймонас Чіакас (Laimonas Čiakas);
колишній постійний представник Фінляндії при ЄС (2017-2021) Мар'я Ріслаккі (Marja Rislakki);
головний переговірник щодо вступу Ісландії до ЄС (2009-2013) Стефан Хаукур Йоханнессон (Stefán Haukur Jóhannesson).
Діяльність групи координуватиме Шведська національна рада торгівлі (National Board of Trade Sweden) – шведська урядова агенція, заснована у 1651 році, яка займається питаннями міжнародної торгівлі, внутрішнього ринку і торговельної політики ЄС.
Нагадаємо, створення цієї ініціативи анонсував міністр закордонних справ Швеції 10 квітня після зустрічі з північноєвропейськими колегами на острові Готланд.
Як відомо, українська сторона і Брюссель працюють над тим, щоби офіційне відкриття переговорів про вступ України до ЄС відбулося не пізніше кінця червня – коли головування у Раді ЄС завершить Бельгія і почнеться піврічне головування Угорщини.
*
Прем'єрка Італії Джорджія Мелоні прагне перезавантажити відносини її країни з Китаєм після того, як минулого року Рим вийшов із суперечливої глобальної інвестиційної ініціативи Пекіна "Один пояс, один шлях"
*
У Франції об’єднання водіїв мотоциклів та скутерів анонсували на вихідні масштабні акції протестів через запровадження зобов’язання проходити технічний контроль їхніх транспортних засобів
*
Ірландія наблизилася до того, щоби офіційно визнати Палестинську державу та хотіла би зробити це скоординовано з Іспанією та іншими країнами, що планують це зробити
*
Міністерство закордонних справ Нідерландів тимчасово закрило посольства у Тегерані (Іран) та консульство в Ербілі (Ірак)
*
Норвегія передасть Україні 22 винищувачі F-16 та обслуговування до них — Nettavisen
Частина може бути в неробочому стані і буде використана для розбору на запчастини
*
Німеччина передасть Україні ще один комплекс Patriot
Кулеба повідомив, що Київ веде переговори про купівлю ще двох комплексів Patriot та одного SAMP/T
*
Чорногорія готується приєднатися до тренувальної місії ЄС, що проводить навчання для українських військових
*
Деокуповане правобережжя Херсонщини планують розмінувати до кінця 2025 року
*
На Запорізькому напрямку ворог розосередив свої сили між Роботиним та Вербовим і намагається проміряти міцність оборони українських сил на кожному з цих напрямків
*
У Міністерстві оборони України заявляють, що інтенсивні бої за Богданівку на Бахмутському напрямку тривають
*
Сирський: після російських “виборів” ситуація на фронті загострилася
Суха земля дозволяє штурмовим групам росіян за підтримки бронетехніки активно вести атаки
*
ISW - Розвиток оборонно-промислового комплексу (ОПК) з часом може дозволити Україні підтримувати свою оборону проти Росії та задовольняти довгострокові потреби національної безпеки, але зараз для цього потрібна протиповітряна оборона Заходу
*
Законопроєкт про демобілізацію буде готовий швидше, ніж до кінця року – Міноборони
Раніше рада доручила Міноборони та Генштабу розробити окремий законопроєкт протягом восьми місяців
*
Протягом минулої доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження ворога
*
Учасники весняних зборів МВФ і Світового банку знову обговорять підтримку України
*
ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні
*
На Хмельницькій атомній електростанції урочисто заявили про старт підготовки до будівництва п'ятого та шостого енергоблоків за американською технологією. Паралельно планують добудувати третій і четвертий
*
Очільник "Енергоатому" Петро Котін повідомив, що після завершення будівництва нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС, потужності станції перевищать потужності окупованої росіянами Запорізької АЕС
*
За тиждень з 8 по 12 квітня Національний банк України зменшив продаж валюти на міжбанку до 378,3 млн дол., при цьому купивши майже 1,25 млн дол
*
За минулу добу через мережеві обмеження на лінії енергопередач, застосовувались аварійні відключення електроенергії у Харківській області, а також на промислових обʼєктах у Кривому Розі
*
Кубраков - Український уряд у рамках підготовки до наступного опалювального сезону зосередиться на якнайшвидшому спорудженні об'єктів малої генерації для Харкова та інших міст з переходом у подальшому до будівництва великих газотурбінних установок у більш середньостроковій перспективі
*
Кубраков - Через намагання росіян знищити генерацію в Україні до наступного опалювального сезону потрібно запровадити рішення з перепроєктування системи теплопостачання
*
В Україні зводять укриття на 22 підстанціях, на захист від ракет потрібне додаткове фінансування – Кубраков
*
Енергетики назвали чотири умови для введення погодинних графіків відключення світла в Україні, що буде способом збалансувати енергосистему.
Про це повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.
За його словами, українці можуть чекати відключення світла, якщо не буде відновлена теплова генерація.
Другою проблемою може стати підвищення споживання електроенергії через спеку. Зазвичай це відбувається в липні й серпні.
Третім викликом може стати нестача обсягу електроенергії, яку Україна отримує з Європи.
Серед умов Сахарук назвав також неможливість передати у певні регіони необхідний обсяг електроенергії.
«Тоді єдиний спосіб збалансувати систему - це знизити споживання. Зменшити споживання можна єдиним способом - це погодинними графіками відключення», - зазначив представник ДТЕК.
Він зауважив, що лише при здійсненні всіх вищеназваних умов є ймовірність введення погодинних графіків відключення світла по всій Україні.
Через російську атаку у ніч на 11 квітня пошкоджені підстанції НЕК «Укренерго» та електростанції у п'яти областях.
Зокрема, постраждало обладнання двох ТЕС компанії ДТЕК. На Київщині знищена Трипільська ТЕС.
*
Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії
*
Внаслідок російських атак вітчизняна енергосистема втратила значний обсяг генерації енергії, проте вона залишається збалансованою і працює стабільно - Галущенко
*
Група "Нафтогаз" готова викупити весь обсяг газу, який українські приватні видобувачі запропонують ринку 2024 року
*
У Міністерстві енергетики вивчають можливості коригування тарифу на електроенергію для побутових споживачів
*
Експортно-кредитне агентство (ЕКА) підтримало український експорт на 627 млн грн. Вітчизняні експортери у співпраці з ЕКА залучили за цей період 99,8 млн грн фінансування від банків-партнерів
*
З червня Євросоюз зможе запроваджувати обмеження на імпорт окремих видів української агропродукції, якщо їх постачання перевищать квоту. Тому українським експортерам потрібно шукати альтернативні ринки збуту, бо квоти менші за можливості України
*
У березні обсяги експортних поставок свинини з України вдвічі перевищили імпортні надходження
*
Фонд державного майна України на поточному тижні залучив до бюджету майже 32 млн грн за результатами 15 приватизаційних аукціонів
*
Уряд США у межах ініціативи AGRI-Україна безоплатно надасть українським агровиробникам з 10 областей насіння кукурудзи бренду Dekalb від компанії Bayer для весняної сівби
*
У Чернігівській області за програмою єВідновлення на ремонти та на компенсацію за сертифікати по зруйнованому і пошкодженому майну людям виплатили вже більше 530 мільйонів гривень
*
У Київській області в рамках трьох етапів урядової програми єВідновлення прийняті позитивні рішення на загальну суму понад 6,7 млрд грн
*
Нацбанк до Дня зброяра випустив монету «Українська бавовна. Нептун»
*
Уряд схвалив концепцію Державної цільової науково-технічної програми з використання технологій штучного інтелекту в пріоритетних галузях економіки на період до 2026 року
*
Кабінет міністрів погодив передачу в управління ДУ «Парк-памʼятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигірʼя» арештованого майна на території парку
*
Попри відсутність прямої летальної допомоги, КНР експортує обладнання, технологій, а також ділиться знімками з космосу для використання у війні проти України, й нарощування військової промисловості
Про це повідомляє Reuters з посиланням на інформацію від чиновників США, які говорили на умовах анонімності.
За допомогою КНР, Росія здійснює найамбітнішу оборонну експансію з часів Радянського Союзу, яка є швидшою, ніж очікували на Заході у 2022 році.
Китай налагодив постачання необхідних елементів для закриття прогалин російської військової промисловості.
За словами чиновників США, які говорили на умовах анонімності, росіяни, ймовірно, використовували імпорт верстатів з Китаю для збільшення виробництва балістичних ракет. Вони назвали Dalian Machine Tool Group, одного з провідних китайських виробників верстатів, однією з компаній-постачальників до Росії.
У 2023 році 90% російського імпорту мікроелектроніки надходило з Китаю, який використовували для виробництва ракет, танків і літаків, заявили чиновники.
Такі китайські компанії, як Wuhan Global Sensor Technology Co, Wuhan Tongsheng Technology Co Ltd і Hikvision, надають китайські оптичні компоненти для використання в російських системах, включаючи танки і бронетехніку.
Крім того, Росія отримала військову оптику для танків і бронетехніки, яку виробляють китайські фірми iRay Technology і Північнокитайський науково-дослідний інститут електрооптики.
Чиновники також заявили, що Китай надав Росії двигуни для безпілотників і турбореактивні двигуни для крилатих ракет, а також, що китайські та російські підприємства працюють над спільним виробництвом безпілотників на території Росії.
Вони додали, що китайські компанії, ймовірно, надають Росії нітроцелюлозу для виробництва палива для зброї, що допомагає Росії швидко розширювати свої можливості з виробництва ключових боєприпасів, наприклад артилерійських снарядів.
Американські чиновники також заявили, що Китай допомагає Росії вдосконалювати свої супутникові та інші космічні можливості для використання в Україні, що посилює російську загрозу в Європі.
Чиновники, які говорили на умовах анонімності, також заявили, що президент США Джо Байден порушив це питання з президентом Китаю Сі Цзіньпіном під час їхньої нещодавньої телефонної розмови. За їх словами, це є темою обговорення з союзниками США в Європі та в усьому світі.
*
Ісламістські повстанці під час нападу у п’ятницю вбили щонайменше 10 мирних жителів поблизу міста Бені на сході Демократичної Республіки Конго
*
Глава РФ повідомив про плани "перезапустити" діяльність ЗАЕС Міжнародному агентству з атомної енергетики (МАГАТЕ)
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Іран захопив у Перській затоці суховантаж під португальським прапором за зв’язки з Ізраїлем
В Ізраїлі заявили, що будь-яка спроба Ірану ескалувати конфлікт не залишиться без відповіді
*
США зафіксували переміщенням Іраном військової техніки, включаючи безпілотники і крилаті ракети, що може свідчити про те, що Іран готується атакувати ізраїльські об'єкти з власної території
*
Остання європейська компанія припинила польоти в Іран
Напередодні уряди всіх західних країн закликали своїх громадян залишити Іран
*
Армія оборони Ізраїлю повідомила, що її винищувачі завдали ударів по цілях "Хезболли" в чотирьох різних районах на півдні Лівану
*
У авіакомпанії Austrian Airlines заявили, що призупиняють всі рейси з Відня до Тегерана до 18 квітня у огляду на ескалацію напруженості в регіоні
*
У Сіднеї двоє чоловіків напали на відвідувачів торгового центру, внаслідок чого п’ятеро людей загинули, ще дев’ятеро отримали ножові поранення
*
Пакистанська поліція розшукує бойовиків, які викрали з автобуса і вбили вісьмох людей на південному заході країни
*
У північно-західній пакистанській провінції Хайбер-Пахтунхва троє дітей загинули і одна отримала поранення в результаті вибуху міни
*
Лише кожен десятий мешканець Німеччини очікує на перемогу України у війні
Німці все більше бояться війни в Європі і більше виступають за військову підтримку України - опитування
*
Поліція Берліна посилила патрулювання після скасування «Палестинського конгресу»
*
Підтримка виборцями у Німеччині ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" знизилася до 18 відсотків
*
путін намагається підкупити військових рф, але можуть бути наслідки – розвідка Британії
Кремль ввів два закони в надії заспокоїти російських військовослужбовців
Кремль намагається підкупити російських військових, щоб продовжити війну проти України, а також заохотити росіян вступати до армії.
Про це йдеться у звіті Міністерства оборони Британії.
Зазначається, що 6 квітня путін ухвалив два закони про підтримку військовослужбовців, які воюють проти України, та їхніх сімей.
За даним розвідки, перший закон звільнив окупантів від сплати відсотків за споживчими кредитами та кредитними канікулами. Це випливає із закону від жовтня 2022 року, який звільнив мобілізованих та інших учасників російського вторгнення від нарахування пені за прострочення платежів за житло, комунальні послуги, кредити та заборгованість по кредитних картках, зазначають у Міноборони Британії.
Другий закон, підписаний Путіним, змінив російський трудовий кодекс і забороняє роботодавцям звільняти вдів російських військовослужбовців протягом одного року з дня смерті чоловіка.
«Кремль, ймовірно, ввів ці закони в надії заспокоїти російських військовослужбовців, фінансово заохотити більше новобранців приєднатися до війни в обмін на державні виплати та обмежити критику з боку дружин загиблих військовослужбовців», – йдеться у зведенні.
Британська розвідка зазначає, що «будь-які платіжні канікули можуть викликати довгострокові наслідки для російської економічної ситуації та перспектив».
росія хоче набрати приблизно 400 000 контрактників до свого війська у 2024 році.
*
Парламент Молдови у першому читанні схвалив законопроєкт, що передбачає можливість ініціювати позбавлення громадянства Молдови осіб, які опинилися під міжнародними санкціями
*
«Закликав помолитися за здоров'я російських окупантів»: СБУ висунула підозру священикові УПЦ московського патріархату
Прізвище не називається, але ЗМІ писали про обшуки у протоієрея Миколи Данилевича
*
СБУ від початку року викрила вже 11 агентурних мереж - Малюк
*
Танкери з російською нафтою виявилися заблокованими в морі через нові санкції США проти Ірану
Танкери Anthea, Elsa, Hebe і Baxter дрейфують в морі, оскільки порти відмовляють їм у вході
*
У США до 15 років ув'язнення засуджений колишній американський дипломат Мануель Роча, який визнав, що десятиліттями працював секретним агентом на Кубу
*
Санкційний відділ Міністерства фінансів США розслідує діяльність кількох американських та іноземних компаній щодо поставок мікросхем військового призначення, які потрапляють до Росії. Під наглядом, зокрема, понад 600 дистриб'юторів з якими працюють компанії
***
Financial Times: Вищий суд ЄС відхилив вирізки з преси та інші докази, використані проти двох найвідоміших російських олігархів, що відкрило шлях сотням пов'язаних з Кремлем осіб до оскарження режиму європейських санкцій.
У середу Суд загальної юрисдикції ухвалив рішення на користь олігархів Петра Авена та Михайла Фрідмана, заявивши, що ЄС не зміг довести їхній зв'язок із повномасштабним вторгненням Росії в Україну у 2022 році, навіть попри те, що блок встановив певні зв'язки з Кремлем. На них все ще поширюється загальноєвропейська заборона на в'їзд і заморожування активів до завершення окремих судових процесів.
Чиновники ЄС та юридичні експерти заявили, що несподіване рішення суду стало тривожним прецедентом, оскільки воно ставить під сумнів принцип, який використовується в багатьох інших санкціях, що близькість до президента Росії Владіміра Путіна означає співучасть у вторгненні.
Це рішення пролило світло на очевидні недоліки в процесі досліджень і збору розвідувальної інформації ЄС при розробці обмежень проти більш ніж 1700 фізичних і 400 юридичних осіб з 2014 року, коли Росія анексувала Крим і розпочала конфлікт на сході України.
Низка росіян, які перебувають під санкціями, заявили Financial Times, що докази, використані проти них, були необґрунтованими, недосконалими або такими, що вводять в оману, і переважно ґрунтувалися на загальнодоступній інформації.
Докази проти Авена і Фрідмана, які були відхилені, включали чотири новини, одна з яких була опублікована в 2005 році і стверджувала, що Путін тепло відгукувався про їхню компанію "Альфа-груп".
У справі також містився відкритий лист від 12 російських і американських журналістів, інтелектуалів, активістів та істориків, які протестували проти запрошення двох олігархів на вечерю, організовану Атлантичною радою, американським аналітичним центром.
Суд визнав, що жодна з наведених причин не була "достатньо обґрунтованою". Хоча ЄС встановив "ступінь близькості" між Авен, Фрідманом і Путіним або його оточенням, він не довів, що ці двоє підтримували вторгнення Путіна.
Санкції ЄС проти окремих осіб розробляються Європейською службою зовнішніх справ, дипломатичною службою блоку, на основі імен та розвідувальних даних, наданих державами-членами. Потім список має бути одноголосно затверджений 27 урядами країн-членів ЄС.
Після повномасштабної війни Росії у 2022 році ЄС, США, Канада та Велика Британія запровадили швидші процедури для координації цільових санкцій проти одних і тих самих осіб та компаній, розповіли FT люди, залучені до цього процесу.
Цей тиск діяти швидко і скоординовано з союзниками, а також внутрішній тиск з боку деяких столиць ЄС щодо виключення деяких олігархів вплинули на кроки належної обачності, зроблені офіційними особами в Брюсселі, додали співрозмовники.
"Дещо з цього було зроблено за кілька годин до початку", - сказав один із співрозмовників, поінформований про процес.
У справах двох інших російських бізнесменів, які підпадають під санкції, докази ЄС включали твіти журналістів, які деталізували заяву Кремля про зустріч Путіна з бізнесменами в перший день повномасштабного вторгнення.
"Внесення до списків має бути обґрунтованим і ґрунтуватися на актуальній, достовірній інформації, - сказав Едуард Гергонде, юрист юридичної фірми Mayer Brown, який спеціалізується на санкціях. "Ми повинні пам'ятати, що [ЄС] ухвалив рекордну кількість санкцій за рекордно короткий проміжок часу. Тож не дивно, що не всі вони є водонепроникними".
За оцінками Гергонде, не було жодного "великого олігарха", який би не оскаржував свої санкції в ЄС.
Брюссельські чиновники заявили, що вирішальним критерієм буде те, чи оскаржать країни-члени рішення суду, чи погодяться вони надати нові докази для ретроактивного застосування санкцій за відповідний період, чи визнають, що підстави для включення їх до списку не були обґрунтованими.
У випадку останнього, це може викликати юридичні претензії з боку інших країн, зазначають експерти з правових питань.
"З цього рішення, безумовно, є висновки для інших заявників, - сказав Вільям Жюльє, паризький адвокат, який представляв інтереси осіб, що потрапили під санкції. "Того факту, що ви дружите або знаєте людей, які дружать з Путіним, недостатньо для того, щоб довести, що ви отримуєте вигоду від режиму... у багатьох справах ця концепція підпадає під сумнів".
Речник ЄСЗД зазначив, що рішення стосується окремих випадків, а "не санкційної політики ЄС загалом". Речник ЄСЗС додав, що блок "докладає всіх зусиль для того, щоб включення до списків відповідало всім юридичним вимогам".
***
Сенсаційна історія в Financial Times читається як трилер Джона Ле Карре, але це не вигадка. Розслідувачі з'ясували, що багато років тому Росія проникла у фінансову, політичну, поліцейську та військову системи Європи. І в центрі цієї схеми був чех середнього віку, уродженець Австрії на ім'я Ян Марсалек, який зник у 2020 році після того, як його звинуватили в шахрайстві та розкраданні, пов'язаному з німецьким скандалом з платіжними картками на суму 2 мільярди доларів. Тепер, через чотири роки, його також звинувачують в отриманні та продажу секретів росіянам, коли він обійняв посаду операційного директора німецького платіжного гіганта. Він змішав свої злочини. Він продав Кремлю доступ до конфіденційної бази даних Wirecard, що містить фінансову інформацію про мільйони людей. Він привласнив кошти, а також використовував транзакційний бізнес своєї компанії для підкупу чиновників і фінансування російських таємних операцій і злочинів. "Марсалек використовував скомпрометованих співробітників розвідки у Відні для шпигунства за європейськими громадянами і планування проникнень і вбивств елітних російських кілерів", - написав репортер FinTimes Сем Джонс.
Цікаво, що письменник Джон Ле Карре був експертом з питань шпигунів і шахраїв, оскільки знав, що вони зроблені з одного тіста. І ті, і інші покладаються на обман і нечесність, пояснював він у своїй блискучій, напівавтобіографічній книзі "Ідеальний шпигун". Він зрозумів цю схожість, бо його батько був шахраєм, який мандрував світом, а сам Ле Карре до того, як стати письменником, працював шпигуном на британську розвідку. По суті, він стверджував, що успіх у будь-якій сфері життя вимагає однакових навичок брехні, хитрощів, обману та аморальності. "Бути викритим - не найгірше, що може трапитися зі шпигуном. Помилитися - це найгірше", - писав він.
Помилятися - і бути викритим - це те, що сталося з Марсалеком. Протягом багатьох років він жив гламурним життям керівника і власника приватного літака. Тепер влада вважає, що він, швидше за все, переховується в розкішному готелі в Дубаї. Також схоже на те, що він все життя був злочинцем-переможцем. Його стрімкий злет у Wirecard викликає подив, адже він був кинутим школярем, який швидко став операційним директором компанії та одним із найвпливовіших бізнесменів Німеччини. До 2020 року компанія коштувала на фондових ринках більше, ніж найбільша фінансова установа країни Deutschebank. А її керівники стали темою тостів німецьких фінансистів, а також міністрів і прем'єр-міністрів.
"Його вже звинувачують [у 2020 році] у крадіжці сотень мільйонів доларів у інвесторів, - пише The Wall Street Journal. "Після численних міжнародних розслідувань представники розвідки, поліції та судових органів кількох країн заявили, що 43-річний уродженець Австрії використовував свою неіснуючу платіжну компанію, щоб незаконно допомагати російським шпигунським агентствам переказувати гроші для фінансування таємних операцій по всьому світу".
Вважається, що у 2013 році Марсалек почав співпрацювати з ГРУ, російською військовою розвідкою, та СЗР, її закордонною шпигунською організацією. Обидві хотіли отримати доступ до фінансових даних Wirecard, а також до її платіжних послуг, щоб платити корумпованим європейським політикам, розвідникам та інформаторам або шантажувати чиновників і спрямовувати гроші в зони конфліктів на Близькому Сході та в Африці. Гірше того, пише The Wall Street Journal, "офіційні особи підозрюють, що Марсалек збирав інформацію про головну німецьку розвідувальну службу БНД і Федеральне кримінальне відомство, національний аналог ФБР, і передавав її Москві".
Після того, як Wirecard збанкрутувала, Марсалек втік приватним літаком до Білорусі, а потім до Москви. По дорозі він співпрацював з покійним засновником "Вагнер Груп" Євгеном Пригожиним, створюючи армії найманців в Африці та на Близькому Сході. Але його російське шахрайство почалося за багато років до того, пише Le Monde, після того, як його завербувала на яхті російська актриса. Вона познайомила його з розкішним олігархічним стилем життя, який забезпечив зв'язки з вищими російськими чиновниками, які зробили його казково багатим, платячи йому за отримання незаконної інформації.
Звичайно, одна жінка не робить шахрая. Брехня, хитрість і російські зв'язки прийшли до Марсалека природним чином. Його дід був російським шпигуном під час Другої світової війни, пише Der Spiegel. Дідуся звали Ганс Марсалек, етнічний чеський комуніст і борець опору, який пережив ув'язнення в нацистському концтаборі, а потім став співзасновником того, що згодом стало австрійською розвідкою. Старший Марсалек отримав найвищу нагороду Австрії за службу державі і помер у 2011 році, коли Марсалеку був 31 рік.
Його історія сенсаційна і гідна фільму або серіалу на Netflix. Але з геополітичної точки зору наслідки його проступків є серйозними і викликають занепокоєння у західного альянсу. Він також завдав Австрії, брудному розсаднику шпигунства і корупції, ще одного синця під оком. Століттями Відень та його околиці були тісно пов'язані з Москвою, а вседозволеність австрійського законодавства заохочувала і дозволяла шпигунам процвітати в безпеці від викриття чи екстрадиції. Але після того, як про цю шокуючу операцію російської розвідки стало відомо, канцлер Австрії публічно пообіцяв навести там порядок і прийняти закони, які б відповідали законам решти Європи.
Скандал також викрив корупцію всередині австрійських інституцій. Стверджується, що Марсалек використовував австрійського співробітника служби безпеки для отримання конфіденційної поліцейської або фінансової інформації від інших європейських поліцейських відомств від імені російської влади. Також стверджується, що його спільники отримали доступ до Шенгенської інформаційної системи Європи від імені Москви, щоб відстежувати людей, які в'їжджають або виїжджають з регіону, в тому числі пересування російських дисидентів або агентів, за даними британської МІ5. Прикладом може слугувати вбивство ГРУ у 2019 році чеченського дисидента в берлінському парку. Російський кілер був засуджений і відбуває тюремне ув'язнення, і це та сама особа, яку цього року називали можливим бенефіціаром обміну в'язнів на Олексія Навального, який так і не відбувся.
Найбільше занепокоєння викликає те, що Марсалек сприяв викраденню Кремлем спеціального комп'ютера, який містив передові криптографічні інструменти, що використовуються західними урядами для передачі секретної інформації. Інакше кажучи, він допоміг скомпрометувати цілісність НАТО і урядового зв'язку між членами Альянсу протягом багатьох років. Кремль знав усе.
Природно, що ця справа сколихнула Європу. 6 квітня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг визнав, що путінські шпигуни працювали в штаб-квартирі НАТО роками, перш ніж їх вигнали. Ці викриття підкреслюють, що холодна війна ніколи не закінчувалася і що Росія роками веде війну проти Європи, а також проти України. Очевидно, що тепер Європа повинна виявити всіх своїх зрадників і терористів і продовжувати мобілізацію своїх збройних сил проти Путіна. Вона також повинна очистити свою політичну систему. Минулого літа скандал з хабарництвом у Катаргейті викрив корупцію у вищих ешелонах влади в Брюсселі, пов'язану з готівкою у валізах, які приймали європейські політики. Але ця нещодавно викрита зрада має приголомшливі масштаби і ставить нові питання. Хто з німецьких канцлерів чи інших європейських лідерів був чи залишається в кишені Путіна або на його зарплаті?
Слідкуйте за новинами. Путін витратив десятиліття на боротьбу з Європою і НАТО. Він почав свою кар'єру як шпигун КДБ у Німеччині, а потім повернувся до Москви, але тепер весь світ розуміє, що він знайшов собі ідеальну заміну.
Фото нижче:
1. Плакат розшуку від баварської поліції.
2. Марсалек у Москві та фото його дівчини.

3. Зображення вбивства в Берліні у 2019 році, організованого Кремлем.
***
У Росії в Алтайському краї, Томській, Кемеровській і Новосибірській областях продовжується паводок, затоплюючи присадибні ділянки та будинки.
5 квітня в російському місті Орськ Оренбурської області РФ прорвало греблю на річці Урал. 6 квітня в Орську стався повторний прорив греблі на річці Урал.
*
У районі Новомихайлівки Донецької області бійці Державної прикордонної служби України під час ворожого штурму взяли в полон трьох російських військових
*
Україна безпілотниками атакувала військову частину в місті Ковилкіно в Мордовії
*
Сили оборони півдня за добу знищили 46 одиниць ворожої техніки
*
ЗСУ за добу знищили на східному напрямку 21 танк та пів тисячі дронів
*
В акваторії Чорного моря станом на 7:00 суботи, 13 квітня перебуває один російський військовий корабель, носії крилатих ракет "Калібр" відсуні
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім