"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга закликав держави, які не брали участі у першому Саміті миру у Швейцарії, переглянути позицію та долучитися до наступного
*
ПАР заявила, що його план зі скорочення витрат і збільшення доходів при одночасному впровадженні критично важливих реформ знаходиться в процесі реалізації після того, як агентство Fitch підтвердило її борговий рейтинг на рівні "BB-"
*
Адміністрація Байдена спрямувала запит до Конгресу щодо продовження повноважень "президентських списань" для надання зброї Україні до 2025 року, щоб залишкові 5,8 млрд доларів були доступними і після кінця фінансового року 30 вересня
*
WSJ: Стратегія війни змінюється, американські танки виявилися “приниженими” на полі бою
На перше місце, за даними військових аналітиків, виходять безпілотники
*
США і Британія відклали рішення щодо надання Україні дозволу на удари по російській території
За результатами зустрічі Байдена і Стармера щодо цієї теми жодних заяв не прозвучало
*
Storm Shadow від ATACMS і чому американські ракети були б ефективнішими для ЗСУ
Вони добре вражають слабозахищені цілі на відкритій місцевості, тоді як Storm Shadow призначені для ураження укріплених об’єктів
*
Аналітики: ATACMS у США вдвічі більше, ніж усіх Storm Shadow і SCALP у Британії і Франції разом узятих
США відправили в Україну лише 1,1% своїх ракет, у той час як Британія та Франція надіслали 30% своїх SCALP-EG і Storm Shadows
*
Ford відновить виробництво автомобілів в Індії після трирічної павзи
Американський автовиробник планує використовувати законсервований завод у Тамілнаді для виробництва автомобілів на експорт
*
Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з вірменським прем’єром Ніколом Пашиняном, під час якої, зокрема йшлося про поглиблення відносин між країнами
*
У Білому домі зазначили, що погрози російського правителя Владіміра Путіна щодо прямої участі НАТО у війні через надання Україні дозволу на далекобійні удари є небезпечною риторикою, хоча й не новою
*
Невдача Трампа в дебатах дозволила Гарріс переосмислити перегони
Понад 67 мільйонів американців спостерігали за тим, що Трампу не вдалося вловити один із, якщо не останній, важливий момент кампанії
*
Уявлення Ілона Маска про ефективність уряду хибні, вважають політологи
Ілон Маск говорить про підвищення ефективності уряду США, але політологи кажуть, що керувати країною як бізнесом було б безглуздо.
*
Оцінка OpenAI в 150 млрд дол буде залежати від того, чи зможе компанія змінити свою корпоративну структуру і зняти обмеження на прибуток для інвесторів. Очікується, що новий раунд фінансування буде у формі конвертованих облігацій
*
Adobe розраховує в IV кварталі 2024 фінансового року отримати не більше $5,55 млрд доходу
*
Глава МЗС Канади: Ворожі дії RT виходять далеко за межі легітимних медійних організацій
Канада виступає рішуче проти незаконної діяльності російського державного медіаресурсу RT, спрямованої на те, аби послабити підтримку України з боку союзників
*
Канада не допускає, аби жодна одиниця канадського озброєння або бодай деталей до зброї потрапляла на територію сектору Гази - МЗС
*
Колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що суперечка щодо надання дозволу Україні на далекобійні удари вглиб РФ вигідна кремлівському правителю Владіміру Путіну
*
Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер заявив, що остаточне рішення щодо застосування ракет Storm Shadow вглиб території РФ ще не ухвалено, однак натякнув, що у цьому питанні можливий подальший розвиток
*
Лідер фракції Соціал-демократичної партії Німеччини у Бундестазі Рольф Мютценіх запропонував створити міжнародну контактну групу для мирної ініціативи щодо війни РФ проти України.
Заяву Мютценіха наводить Tagesschau.
За його словами, німецький канцлер Олаф Шольц і президент України "згодні з тим, що зараз саме час активізувати зусилля з проведення мирних переговорів, і що Росія також має бути присутня на наступному мирному саміті".
"Це також дасть можливість іншим країнам взяти активнішу участь у припиненні бойових дій", – вважає Мютценіх.
На його думку, можливими членами контактної групи могли б стати Китай, Індія, Туреччина і Бразилія.
Сам Шольц нещодавно пропонував провести ще одну мирну конференцію за участю Росії.
Ці висловлювання викликали різку критику з боку деяких інших німецьких політиків, особливо з боку правоцентристської опозиції християнських демократів, які звинуватили Шольца в тому, що він відступає від своєї підтримки України і намагається чинити тиск на Київ з метою примусити його до переговорів.
Водночас глава МЗС Німеччини Анналена Бербок скептично оцінює "мирні переговори" з Владіміром Путіним.
*
Доходи Чехії від податків та страхових внесків, що сплачуються українськими біженцями, значно перевищують державні витрати на їхню підтримку. У першій половині цього року витрати становили 7,3 мільярда крон, тоді як доходи досягли 11,7 мільярда крон. Таким чином, державний бюджет поповнився на 4,4 мільярда крон. Про це повідомило Міністерство праці та соціальних справ Чехії, пише uamedia . eu.
«Українські біженці вже давно вносять до нашого бюджету більше коштів, ніж ми витрачаємо на допомогу їхнім співвітчизникам. Вони є для нас не тягарем, а вигідним вкладенням», — заявили в міністерстві.
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який залишає посаду, розповів про останні зустрічі з російською стороною перед її повномасштабним вторгненням в Україну.
Про це генсек НАТО сказав в інтерв’ю німецькому виданню FAS.
За словами Столтенберга, останнє засідання Ради НАТО-Росія під його головуванням відбулося в січні.
Тоді, згадує він, Росія вимагала, щоб усі війська НАТО були виведені зі східної території Альянсу.
"Це було абсолютно неприйнятно для нас, але я вірю в діалог. Тому ми знову сіли з ними за стіл переговорів", – зазначив Столтенберг.
Він додав, що на зустрічі були присутні два заступники міністра закордонних справ і оборони Росії.
За словами генсека НАТО, вона стверджували, що з їхнього боку немає військових планів і що Росія нібито перебуває під загрозою з боку України.
"Вони показали карти, ймовірно, щоб довести, що Росія оточена НАТО. Але навіть ці карти були неправильними. Наприклад, Данія взагалі не була позначена як територія НАТО. Це було неймовірно", – розповів Столтенберг.
Він досі не знає, чи це була погана підготовка, чи було зроблено навмисне.
Столтенберг також казав, що Альянс міг зробити більше, щоб запобігти повномасштабному вторгненню РФ в Україну у 2022 році.
Єнс Столтенберг обіймає посаду генерального секретаря НАТО з 2014 року. З 1 жовтня його замінить колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.
ЗМІ раніше повідомили, що Столтенберг, який залишає посаду генерального секретаря Північноатлантичного альянсу, стане главою Мюнхенської безпекової конференції.
*
Перемога у сучасній війні залежить не лише від дій на полі бою, а й від стану економіки, тож союзники у НАТО мають підтримувати Україну й одночасно зміцнювати власну систему оборони.
Про це голова Військового комітету НАТО Роб Бауер заявив на відкритті у Празі щорічного виїзного засідання вищої військової структури Альянсу.
«Військові керівники НАТО мають два «гераклові» завдання, які потрібно виконувати одночасно: продовжуючи надавати військову допомогу Україні, ми маємо також зміцнити власну систему стримування й оборони.
Союзники нарощують свої спроможності, але ця робота далека від завершення. Відповідальність за свободу лежить не лише на плечах людей у формі, а й від спроможностей оборонного виробництва. У той час, як військові перемагають у битвах, саме економіка виграє війни», - сказав Бауер.
За його словами, чисельність сил високої готовності Альянсу становить 500 тисяч, були створені сили реагування НАТО. Водночас посилення системи стримування потребує більшої координації оборонного виробництва.
Адмірал наголосив, що економічна взаємодія є ключовим положенням Вашингтонського договору, підписаного 75 років тому. І хоч нині значна увага приділяється його статті 5 (про колективну оборону), стаття 2 є не менш важливою, оскільки в умовах ліберальної демократії центр сили - у розвинутому ринку.
За словами Бауера, необхідно усвідомлювати, що заможність демократичного суспільства ґрунтується на безпеці, яку надає НАТО.
«Ця безпека може легко сприйматися як даність. Але вона – як кисень. Ви не пам’ятаєте про неї доти, доки вона не зникне... Керівники промисловості на території Альянсу... хвилюються про ціну, але не про цінності. Короткострокові бізнес-інтереси завжди переважають довгострокові колективні інтереси. Але одного разу ми можемо прокинутися від звуку падіння тих основ, на яких ґрунтується наш спосіб життя», - заявив голова Військового комітету НАТО.
Він наголосив на необхідності усунути бюрократичні бар’єри у системі оборонного замовлення та посилити взаємодію між урядами країн НАТО та приватним сектором, щоб наростити оборонне виробництво.
Адмірал нагадав, що на країни НАТО припадає 50 відсотків світової економічної спроможності і 50 відсотків світової військової потужності.
Адмірал наголосив, що економічна взаємодія є ключовим положенням Вашингтонського договору, підписаного 75 років тому. І хоч нині значна увага приділяється його статті 5 (про колективну оборону), стаття 2 є не менш важливою, оскільки в умовах ліберальної демократії центр сили - у розвинутому ринку.
За словами Бауера, необхідно усвідомлювати, що заможність демократичного суспільства ґрунтується на безпеці, яку надає НАТО.
«Ця безпека може легко сприйматися як даність. Але вона – як кисень. Ви не пам’ятаєте про неї доти, доки вона не зникне... Керівники промисловості на території Альянсу... хвилюються про ціну, але не про цінності.
Короткострокові бізнес-інтереси завжди переважають довгострокові колективні інтереси. Але одного разу ми можемо прокинутися від звуку падіння тих основ, на яких ґрунтується наш спосіб життя», - заявив голова Військового комітету НАТО.
Він наголосив на необхідності усунути бюрократичні бар’єри у системі оборонного замовлення та посилити взаємодію між урядами країн НАТО та приватним сектором, щоб наростити оборонне виробництво.
Адмірал нагадав, що на країни НАТО припадає 50 відсотків світової економічної спроможності і 50 відсотків світової військової потужності.
«Ми маємо й далі зміцнювати цей сильніший у світі Альянс і водночас зміцнити українську оборону. Ми можемо і повинні досягти цього. Тому що автократичні лідери по усьому світу уважно спостерігають за перебігом війни в Україні і, де це можливо, сіють розбрат, намагаються руйнувати демократії за кордоном, щоб зміцнити автократію вдома. Але немає більш потужної зброї у світі, ніж наша єдність. Разом ми доведемо, що демократія візьме верх над тиранією, що свобода візьме верх над утисками, і світло переможе темряву», - наголосив голова Військового комітету НАТО.
Як повідомлялося, у Празі на запрошення президента Чехії проходить щорічна зустріч Військового комітету НАТО, який є вищим органом військового управління Альянсу та об'єднує головнокомандувачів збройних сил або начальників генеральних штабів країн-членів.
*
Загрози від Росії зростають, тому НАТО має забезпечити відповідну протидію - начальник генштабу Чехії
*
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський визнав затримки з польським фінансуванням чеської ініціативи стосовно постачання Україні артилерійських снарядів
*
Державний департамент США ухвалив рішення про можливий продаж уряду Румунії винищувачів F-35 і супутнього обладнання
*
Президент Сербії Александар Вучич оголосив, що затвердив ініціативу щодо повернення обов’язкової 75-денної строкової служби у війську для чоловіків, та сподівається на підтримку уряду
*
Головнокомандувач Збройних сил України генерал Олександр Сирський відреагував на звільнення з російського полону 103 військових і написав, що Сили оборони продовжують наповнювати обмінний фонд
*
Україна та росія провели другий обмін полоненими за 2 дні
Додому повернулись 103 воїни, зокрема захисників «Азовсталі»
*
Росіяни атакували дронами громадський транспорт у Херсоні - двоє поранених
*
У Покровську на Донеччині російські війська двічі завдали ударів по шляхопроводу «Східний», унаслідок чого він зруйнований
*
Унаслідок обстрілу військами РФ Оріхівської громади у Запорізькій області загинув мирний житель
*
У Харківській області за добу внаслідок обстрілів постраждали п'ятеро мирних жителів, уночі російські війська завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та Золочеву
*
Уночі та вранці російська армія шість разів обстріляла три прикордонні громади у Сумській області
*
Російська армія вночі та зранку у суботу обстрілювала Нікопольський район Дніпропетровської області
*
На фронті минулої доби, 13 вересня, було зафіксовано 138 бойових зіткнень Сил оборони України з російськими загарбниками, і найактивніше ворог наступав на Курахівському напрямку
*
Уряд прогнозує сповільнення зростання ВВП, зростання середньої заробітної плати та інфляції, а також скорочення безробіття у 2025 році
*
Бюджет на 2025 рік передбачає скорочення соціальних видатків на 50 млрд грн до 420,6 млрд грн
*
Кабмін ухвалив постанову про вдосконалення процесів надання фінансової державної підтримки мікро-, малому та середньому бізнесу у рамках розвитку доступних кредитів. Кабмін знизив максимальні ставки за "5-7-9" на 4 п.п. і дозволив поєднувати програму з партнерськими
*
Мінфін України має намір незабаром запустити switch-операції на ринку ОВДП
*
Бюджетний комітет схвалив законопроєкт про збільшення видатків держбюджету-2024 до другого читання - нардеп
*
25 вересня 2024 року в Києві відбудеться економічний форум "Український експорт: вікно відчиняється?", який об'єднає профільних представників бізнесу, влади, недержавного сектору та міжнародних організацій з метою обговорення актуальних проблем зовнішньої торгівлі України
*
Національний банк України зобов'язав банки забезпечити фізичну та інформаційну доступність щонайменше 50% своїх відокремлених підрозділів у кожному регіоні для людей з інвалідністю до 1 січня 2025 року
*
Представники Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй продовжуватимуть надавати допомогу українському енергосектору для відновлення після російських атак
*
У січні – серпні 2024 року українські металургійні підприємства виробили 5,27 млн т сталі, що на 30,8% більше показника за аналогічний період минулого року
*
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб майже за 8 років роботи з системою Prozorro.Продажі залучив на аукціонах понад 30 млрд грн
*
Послугою електронної реєстрації для перетину кордону автобусами в системі єЧерга у серпні 2024 року скористалися 9,7 тис. перевізників
*
На українсько-французькому бізнес-форумі, який відбудеться у вересні в Страсбурзі, представники бізнесу і місцевих влад двох країн розглянуть можливості економічної співпраці та участь у проєктах з відбудови України
*
Норма про 50% податок на прибуток банків повернулася в законопроєкт про зростання податків - нардеп
*
Revolut планує експансію в ОАЕ та Саудівську Аравію
*
Міністерству фінансів дозволили проводити аукціони з обміну ОВДП
*
Ексголові Дніпропетровської ОДА оголосили про підозру: САП клопотатиме про тримання від вартою
Загалом у справі фігурують п'ятеро осіб. Їх підозрюють у зловживанні службовим становищем.
*
Господарський суд міста Києва стягнув з ПрАТ "Київстар" неустойку за незаконне користування невеликого приміщення та частини даху київського готелю "Україна", де була розміщена базова станція
*
Прокурори повернули державі права на ліс, де хотіли побудувати котеджі
Йдеться про понад 60 га лісу у Бориспільському районі
*
Магучіх втретє поспіль виграла фінал Діамантової ліги
Українка знову стала найкращою на легкоатлетичному старті
*
Партизани провели розвідку території радіозаводу в Балахні Нижньогородської області РФ, що має стратегічне значення для повітряної оборони країни-агресора
*
Росія станом на 07:00 суботи, 14 вересня, тримає у Чорному морі 16 військових кораблів, сім з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 48 ракет

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Мальдіви та Китай мають створити рамки для підтримки розрахунків у місцевій валюті, оскільки Мальдіви прагнуть уникнути дефолту
*
Jira, Slack, Trello та інші компанії виходять з російського ринку через санкції.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ.
США запровадили посилені санкції проти росіян в IT-сфері. Низка технологічних компаній оголосила про вихід з російського ринку або запровадження нових обмежень для російських користувачів.
Повідомляється, що застосовані обмеження включають:
Google заблокував реєстрацію нових акаунтів за російськими номерами та позбавив російських блогерів можливості отримувати дохід через AdSense;
Atlassian, Jira, Trello та Confluence оголосили про повний вихід з російського ринку;
сервіс Notion, який використовувався для організації роботи та управління проєктами, став недоступним у РФ;
сервіс Miro не обслуговуватиме російські та білоруські акаунти;
компанія Microsoft розпочала відключення російських користувачів від своїх хмарних сервісів;
сервіс Slack виходить з російського ринку, припиняючи обслуговування корпоративного месенджера;
системи CAD, Autodesk вийшли з Росії, а SAP та Oracle залишили ERP-ринок країни.
Нові санкції заборонять також американським компаніям надавати будь-яким юридичним особам у РФ послуги з ІТ-консалтингу, проєктування, підтримки та хмарних сервісів. Вони почали діяти з 12 вересня.
*
Компанія Wien Energie GmbH, яка забезпечує енергією два мільйона людей у столиці Австрії та її околицях, заявила, що з 2025 року вперше за останні десятиліття, відмивиться від російського палива
*
У Туреччині заявили про затримання симпатика "ІДІЛ", якого вважають причетним до підготовки теракту в церкві Святої Марії у Стамбулі, що стався у січні
*
Адміністрація Байдена прагне уповільнити потік дешевих китайських товарів з Temu і Shein
*
Уряд США затвердив підвищення тарифів на імпорт з Китаю, включно з 100% мита на електромобілі, щоб посилити захист вітчизняних галузей від виробничих потужностей Китаю
*
Розвідка Великої Британії показала, як Збройні сили України продовжують знищувати мости через річку Сейм у Курській області РФ.
Відповідні супутникові знімки оприлюднені в X (Twitter) британського Міноборони.
Як зазначили у відомстві, таким чином українські сили намагаються порушити логістику окупаційних військ РФ.
"Україна й далі перешкоджає російській логістиці в Курській області серією ударів, які зруйнували автомобільні та понтонні мости через річку Сейм", – йдеться у повідомленні.
Раніше міністр оборони Естонії Ханно Певкур висловив думку, що завдяки операції у Курській області Україна може отримати кращі позиції для переговорів з Росією.
Своєю чергою генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Україна досягла "багато чого" під час операції у Курській області РФ.
*
Військові США спільно з іракськими колегами провели рейд у Західному Іраку, в ході якої були ліквідовані, зокрема, четверо лідерів терористичного угруповання "Ісламська держава"
*
Військові США напередодні зафіксували проліт двох військових літаків РФ у небі над Аляскою
*
Китай у суботу засудив прохід двох кораблів ВМС Німеччини через Тайванську протоку, заявивши, що це підвищує ризики безпеки та посилає "неправильний" сигнал
*
Цього літа на вулицях італійських міст з’явились сотні плакатів із гаслом: "Росія нам не ворог" і зображенням рукостискання в кольорах італійського і російського прапорів
*
Молдовські правоохоронці розкрили злочинне угруповання, яке допомагало громадянам Росії незаконно отримати посвідку на проживання або громадянство Молдови
*
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин зустрівся у Пхеньяні з секретарем Ради безпеки Росії Сергієм Шойгу, вони обговорили поглиблення "стратегічного діалогу" між країнами
*
Під час атаки РФ по Україні у ніч проти суботи, 14 вересня, на територію Білорусі залітав російський ударний дрон типу Shahed, у небі чергував білоруський винищувач
*
Рада Ризької думи з пам'ятників підтримала демонтаж пам'ятних об'єктів, присвячених російському поетові Олександру Пушкіну та його музі Анні Керн
*
ОТУ «Сіверськ» - На початку проведення Курської операції росіяни утримували на цьому напрямку близько 11 тисяч військовослужбовців. Зараз, за різними оцінками, – від 30 до 45 тисяч
*
ISW - Війська РФ продовжують контратакувати на всьому українському виступі в Курській області, однак, імовірно, їм доведеться перекинути сюди додаткові підрозділи, щоб створити угруповання сил, здатне вести тривалу контрнаступальну операцію
*
Сі Цзіньпін поїде в росію на саміт БРІКС – AP
Зустріч відбудеться наступного місяця у Казані
*
Дев’ять країн ЄС направили в Брюссель листа з протестом проти відновлення місії МВФ на росії
“Які рекомендації МВФ хоче надати росії після закінчення консультацій? Як краще керувати воєнною економікою?” - кажуть вони
*
Індія звільнила 45 своїх громадян з російської армії – МЗС країни
Ще щонайменше 50 індійців перебувають у складі армії рф
*
Єврокомісія запропонувала заморозити активи ЦБ росії на п'ять років
*
Греція підвищує суму інвестицій у нерухомість для «золотої візи»
*
Молдова слідом за Україною вирішила заборонити РПЦ
*
«Обстановка важка». Українські війська прорвали кордон Росії на ще одній ділянці в Курській області
*
Невзлін повідомив, що ще місяць тому заявив у поліцію Литви про провокацію у зв'язку з нападом на Волкова
*
Хто такий Леонід Невзлін, якого соратники Навального звинуватили в організації побиття молотком екс-глави ФБК Волкова
Фонд боротьби з корупцією в четвер, 12 вересня, звинуватив російсько-ізраїльського бізнесмена Леоніда Невзліна в організації кількох нападів на представників російської опозиції за кордоном. Як стверджує команда ФБК, під час проведеного розслідування їм вдалося з'ясувати, що співзасновник ЮКОСа і найближчий соратник Михайла Ходорковського замовляв напади на Леоніда Волкова в Литві, Івана Жданова у Швейцарії та дружину економіста Максима Миронова Олександру Петрачкову в Аргентині.
Наведені в розслідуванні докази (листування, аудіо- та відеозаписи) ФБК отримав від «посередника» на ім'я Андрій Матус, якого канал «ВЧК-ОГПУ» називає професійним «решальщиком». У рамках розслідування особливу увагу приділяли аналізу листувань: враховували стиль мовлення Невзліна, типові слова-паразити й унікальну пунктуацію. Деякі листування велися з акаунта Arye Bar Am, який, імовірно, належить Невзліну. Для перевірки матеріалів їх передали таким відомим розслідувачам, як Михайло Маглов і Христо Грозєв.
Сам Матус, як запевняють у ФБК, «зник» відразу після того, як дізнався, що соратники Олексія Навального не зможуть йому заплатити. Свою інформацію він незабаром передав фінансованому Кремлем пропагандистському телеканалу Russia Today.
ФБК надіслав інформацію правоохоронним органам країн, де буває Невзлін, із проханням заарештувати його і передати під суд. Підприємець у відповідь заявив, що не має стосунку до «будь-яких нападів на людей у будь-якій формі», додавши: «правосуддя підтвердить абсурдність і повну необґрунтованість пред'явлених обвинувачень». Михайло Ходорковський висловив думку, що інформація, отримана ФБК, є «провокацією ФСБ».
Хто такий Леонід Невзлін
Леонід Невзлін народився в Москві 1959 року. Він закінчив Московський інститут нафтохімічної та газової промисловості ім. Губкіна за спеціальністю «автоматика». Губкіна за спеціальністю «автоматика та обчислювальна техніка». У період із 1981 до 1987 року він працював інженером-програмістом у зовнішньоторговельному об'єднанні «Зарубежгеология». Пізніше, 1991 року, він здобув ще одну освіту, закінчивши Московський інститут народного господарства ім. Г. В. Плеханова за спеціальністю «менеджмент і маркетинг».
У 1990-ті роки Невзлін став діловим партнером Михайла Ходорковського, спочатку як керівник управління зі зв'язків із громадськістю банку «Менатеп», а пізніше - як один із керівників і акціонерів нафтової компанії ЮКОС. Крім бізнесу, Невзлін брав активну участь у громадському та політичному житті Росії. Із 1993 до 1994 року був членом Координаційної ради Всеросійського руху «Підприємці за нову Росію» і того самого 1993 року балотувався до Державної Думи від об'єднання «Преображення», що представляло інтереси підприємців.
Із 2001 до 2003 року Невзлін був членом Ради Федерації від республіки Мордовія, а також обіймав посаду заступника голови комітету з міжнародних справ. У 2001-2003 роках Невзлін також виконував обов'язки президента Російського єврейського конгресу (РЕК), очолював Громадську раду Російського державного гуманітарного університету (РДГУ) і займався благодійністю. Навесні 2003 року акціонери ЮКОС виділили 100 мільйонів доларів на розвиток РДГУ.
На початку 2000-х ЮКОС виявився залученим у судові процеси з державою, які багато хто вважає політично мотивованими. Російські правоохоронні органи звинуватили ЮКОС в ухиленні від сплати податків. У 2003 році Невзлін втік до Ізраїлю, де отримав громадянство. Російська влада багаторазово намагалася домогтися його екстрадиції, всі спроби виявилися невдалими.
Невзліну в Росії висунули обвинувачення в замовних убивствах та інших тяжких злочинах, включно з убивством мера Нафтоюганська. Також його звинувачували в ухиленні від сплати податків і розкраданні майна. У 2008 році бізнесмена заочно засудили до довічного ув'язнення. Крім цього, у РФ його підозрюють у причетності до отруєння колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка.
Після переїзду до Ізраїлю Невзлін, чиї статки 2004 року Forbes оцінював у понад 1,3 млрд євро, зосередився на благодійній діяльності, підтримуючи освітні проєкти та ЗМІ. У 2005 році бізнесмен придбав частку в нафтохімічному підприємстві Ізраїлю, а в 2007 році висловив інтерес до придбання 20% акцій Хайфського нафтопереробного заводу. У 2011 році Невзлін став власником 20% ізраїльської газети «Гаарец», а у 2014 році заснував журнал «Ліберал». У 2017 році він став інвестором ізраїльського інформаційно-аналітичного сайту «Детали».
Невзлін виступав із жорсткою критикою політики Кремля і розв'язаної Володимиром Путіним війни в Україні. Він також писав, що російські громадяни несуть провину за війну і називав їх «російським рабським бидлом».
*
Медведєв заявив про виникнення «формальних передумов» для застосування ядерної зброї
*
У Держдумі закликали підірвати ядерну бомбу в Росії, щоб «людство замислилося»
*
У Росії вводять обов'язкове підтвердження особи під час купівлі сім-карт і поповнення балансу
*
Останню незалежну паперову газету в Росії оголосили «іноагентом»
*
У великих містах Росії почали встановлювати залізобетонні бункери від дронів
*
ЦБР підвищив ставки за юаневими свопами і буде поступово скорочувати ліміт
*
Чиновникам із Петербурга заборонили використовувати Telegram і WhatsApp
*
ЦБ РФ наказав «дочкам» європейських банків не зупиняти перекази за кордон
*
ЦБР готовий продовжити підвищення ставки для уповільнення інфляції
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім