"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Китай у суботу запустив супутник, створений китайськими і французькими вченими після майже 20 років ​​роботи, який спроможний виявляти й аналізувати спалахи гамма-випромінювання у найвіддаленіших куточках Всесвіту
*
До Південної Кореї у суботу вранці прибула авіаносна ударна група ВМС США на чолі з атомним авіаносцем «Теодор Рузвельт» (USS Theodore Roosevelt)
*
SpaceX представила компактний термінал супутникового зв’язку Starlink Mini за $599
*
СКУ нагородив парламент Естонії медаллю за підтримку України
Світовий конгрес українців нагородив парламент Естонії (Рійгікогу) медаллю Святого Володимира за внесок у підтримку України, а також за те, що естонський парламент першим у світі визнав Голодомор геноцидом народу України.
Про це повідомляє у п’ятницю естонський мовник ERR.
Найвищу почесну відзнаку СКУ у четвер прийняв спікер Рійгікогу Лаурі Хуссар. Вручила її голова Конгресу українців Естонії Віра Коник. У церемонії нагородження у Рійгікогу також взяли участь посол України в Естонії Максим Кононенко, депутати парламенту та представники Конгресу українців Естонії.
Приймаючи нагороду, Хуссар сказав, що це визнання внеску не тільки Рійгікогу, а й усіх жителів Естонії. «Ми твердо підтримували Україну у боротьбі з Росією, що веде агресивну війну, і продовжимо підтримувати Україну до успішного завершення війни», – сказав спікер парламенту і додав, що Естонія продовжить підтримувати Україну на шляху до ЄС і НАТО.
Своєю чергою Віра Коник нагадала, що естонський парламент першим у світі визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, це сталося ще 1993 року. Також з початку повномасштабної війни РФ проти України Рійгікогу був одним із перших, хто визнав Росію країною-терористкою та назвав російську агресію геноцидною війною.
«Рійгікогу прийняв надзвичайно важливий документ про притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії проти України, схвалив ще низку документів на підтримку України», – додала Коник.
Нагородами Світового конгресу українців в Естонії також були відзначені засновниця та керівниця Українського музею та культурного товариства «Два Кольори» Тетяна Івушкіна (Кохтла-Ярві), директор Українського культурного центру Богдан Лютюк (Таллінн).
У травні парламент Естонії проголосував за закон, який дозволить використовувати заморожені російські активи на відновлення України.
*
Кір Стармер, лідер британських лейбористів, які випереджають правлячих консерваторів перед виборами 4 липня, засудив коментарі голови євроскептичної партії Reform UK Найджела Фараджа про російське вторгнення в Україну
*
Глава МЗС Чехії виступив за конкуренцію між країнами-кандидатами і поступовий вступ до ЄС
Країни-кандидати повинні прийматися до Європейського Союзу поступово, відповідно до успіхів кожної у виконанні необхідних вимог
*
Президент Еммануель Макрон закликав французів не боятись його рішення про розпуск парламенту та взяти на себе відповідальність за країну, уникнувши крайнощів під час голосування
*
ШІ-функції iOS 18 не будуть доступні в ЄС на момент запуску
*
Близько 60% працездатних українських біженців в Естонії знайшли роботу
*
У Парижі відбудеться вечір пам'яті Василя Сліпака
*
До саміту НАТО лишилося менш як три тижні, і зазвичай це час, коли головні результати зустрічі лідерів вже узгоджені.
Тиждень, що минає, остаточно зняв питання зі ще одного очікуваного результату саміту у Вашингтоні: Альянс отримає нового генерального секретаря – багаторічного лідера уряду Нідерландів Марка Рютте.
Щоби досягти згоди з цього питання, Альянсу необхідно було подолати вето угорського прем’єра, і це сталося. А втім, щоби зберегти обличчя, Віктор Орбан та майбутній генсек домовилися про письмові "гарантії", які стосуються України.
Про що йдеться, чи збрехав Орбан і чого чекати Україні за нового генсека НАТО, читайте в статті редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка "Українські" обіцянки нового генсека НАТО. Як Рютте подолав угорське вето і чого чекати далі. Далі – стислий її виклад.
9 липня у Вашингтоні зберуться керівники держав-членів Альянсу. Саме вони мають погодити між собою низку надважливих рішень, що визначать майбутнє функціонування Альянсу тощо.
Це – офіційна версія.
А в реальності рішення самітів майже завжди узгоджуються наперед, на рівні дипломатів, і лідери лише формально затверджують їх на зустрічі.
Цього року саміт особливий: він відбувається у Вашингтоні, а його господар, президент США Джо Байден, веде передвиборчу кампанію і розглядає зустріч лідерів як один із елементів цієї кампанії, який засвідчить його міжнародне лідерство.
Тому цього разу США наполегливо працюють над тим, щоби жодних несподіванок не було. А обрання нового генсека тут є важливим елементом.
Генсек НАТО – це набагато більше, ніж просто обличчя Альянсу. І тому його вибір має особливе значення і був непростим.
Відставка Марка Рютте з посади прем’єра Нідерландів автоматично перетворила його на фаворита цих перегонів.
Ще до офіційного балотування він здобув імідж дуже-дуже рейтингового потенційного кандидата на топпосаду в Альянсі. Його здатність шукати компроміси, а потім керувати від імені різношерстного уряду – поза сумнівом.
Але це не гарантувало успіху в перегонах на посаду генсека.
По-перше, в низці столиць було бажання вперше отримати посаду генсека для однієї з держав Центральної/Східної Європи.
По-друге, попри все своє вміння шукати компроміси, Рютте має в НАТО і політичних противників.
Перш за все увага була прикута до Туреччини, а також до Угорщини.
Обидва лідери не зрадили цих очікувань: і Туреччина, й Угорщина відразу оголосили, що не готові підтримати кандидатуру Марка Рютте. Ну а потім до них додалася Словаччина під керівництвом орбанівського сателіта Роберта Фіцо.
Президент Туреччини Реджеп Ердоган здався першим, ще у квітні.
Віктор Орбан тримався до останнього. Лише цього тижня прем’єр-міністр Угорщини підтвердив, що більше не виступає проти кандидатури Марка Рютте.
Причому Орбан повідомив своїм виборцям, що зняв застереження, бо Рютте, мовляв, виконав його вимоги. Це, однак, виявилося неправдою.
Насправді Орбан не отримав абсолютно нічого. Рютте лише зобов’язався письмово повідомити йому, що Угорщина самостійно визначає рівень своєї участі у можливих майбутніх операціях Альянсу – але рівно таке право угорцям гарантує і Північноатлантичний договір, тобто основна угода НАТО. І ганебне рішення Будапешта не надавати Україні безпекову допомогу також є самостійним. Альянс не міг і не зможе змусити уряд Орбана до протилежного. Жодних письмових гарантій тут не треба.
Тож можна з певністю говорити, що інтереси України від "компромісу" з Орбаном не постраждали.
Та чого очікувати від обрання Марка Рютте генсеком НАТО? Буде помилкою чекати від нього надактивної підтримки ЗСУ.
Генеральний секретар за визначенням не є тим, хто ухвалює рішення про підтримку. А задача генсека – лишатися в тіні й використовувати всі важелі для того, щоб схилити лідерів у потрібний бік. Є великі сподівання, що Рютте, зможе знайти підходи і до роботи з Трампом, якщо того оберуть президентом США.
*
На фронті від початку доби сталися вже 99 бойових зіткнень з російськими загарбниками, на Покровському напрямку на цей час триває 11 боїв
*
Унаслідок обстрілу Харкова вдень 22 червня поранено 18 осіб, двоє людей загинули
*
В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники минулої доби відбили 9 російських штурмів на Оріхівському напрямку та 11 штурмів - на лівобережжі Дніпра
*
На фронті від початку доби відбулись 64 бойових зіткнення з російськими загарбниками, ворог ативізувався на напрямку Горлівка - Торецьк
*
Ворог не полишає спроб захопити Часів Яр, щодоби втрати РФ становлять від 60 до 80 осіб
*
Україні дозволили бити американською зброєю по росії на глибину не більше 100 км
У цю 100-кілометрову зону не потрапляють ключові російські авіабази, з яких злітають літаки, що несуть керовані авіабомби
*
Уночі росіяни провели восьму масовану атаку на енергосистему України
Є пошкодження об'єктів у Запорізькій та Львівській областях
*
Пакети військової допомоги від союзників поступово скорочують розрив між спроможностями українських та російських сил, та треба більше ППО і різних засобів ураження далекого радіуса дії - Гаврилюк
*
Укрнафта профінансувала закупівлю гранатометів для десантників
*
НБУ за тиждень продав на міжбанку понад $720 мільйонів
*
Кабінет міністрів України завершив формування нагладової ради АТ НАЕК "Енергоатом", вона складаєтсья з 5 осіб, три з яких - незалежні, 2 - представники держави
*
В Україні загалом розбудовується понад 30 проєктів по запуску нової вітрової генерації, вони перебувають на різних стадіях готовності
*
Ремонтні роботи на пошкоджених росіянами ТЕС тривають цілодобово - Держенергонагляд
*
АТ «Укрзалізниця» відправила на експорт зі знижкою вже 1260 вагонів з українською агропродукцію
*
З початку року 7 979 агрогосподарств отримали більше 53,3 млрд гривень банківських кредитів на розвиток, з яких за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» – 4 801 господарство профінансовано на 22,6 млрд грн
*
Нафтогаз допоможе відновити пошкоджений внаслідок удару РФ університет у Франківську
*
Ринок лідирує на BlaBlaCar. Кількість автобусних пасажирів в Україні торік зросла на 86%
*
Фонд держмайна: на торгах ціна будівлі у центрі Рівного зросла у понад 4300 разів
Участь в аукціоні взяли 35 учасників
*
Президент затвердив склад української делегації, яка вестиме переговори із ЄС щодо вступу
У списку 35 осіб
*
Військова хунта в Нігері відібрала у французької компанії дозвіл на розробку одного з найбільших уранових родовищ
Нова “влада” витісняє з регіону Францію і зміцнює відносини з росією
*
Один із оголошених в розшук казахів, які стріляли в Садікова у Києві, сам здався поліції
Алтай Жаканбаєв самостійно звернувся до органів внутрішніх справ Казахстану і був допитаний на тему замаху, скоєного в Києві
*
Сили оборони України в ніч на п'ятницю атакували безпілотними авіаційними комплексами Афіпський, Ільський, Краснодарський і Астраханський нафтопереробні заводи (РФ), повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.
"Уже у ніч на 21 червня безпілотними авіаційними комплексами атаковано Афіпський, Ільський, Краснодарський та Астраханський нафтопереробні заводи. Окрім цього, завдано ударів по радіолокаційних станціях і центрах радіоелектронної розвідки російських загарбників в Брянській області та тимчасово окупованому Криму", - йдеться в повідомленні Генштабу у фейсбуці у п'ятницю.
Інформація про ураження ворожих цілей уточнюється.
Повідомляється також, що в ніч на п'ятницю "Сили оборони України завдали успішного удару по місцях зберігання та підготовки до застосування "Shahed-136/Герань-2", навчальних корпусах, пунктах управління та зв’язку розрахунків цих БПЛА, що розташовані в Краснодарському краї. За результатами бойової роботи зафіксовано серію вибухів та пожежу з подальшою детонацією".
Сили оборони продовжують вживати всіх заходів, щоб підірвати військово-економічний потенціал російських окупантів і припинити збройну агресію РФ проти України.
Також у Генштабі підтвердили інформацію про те, що "у ніч на 20 червня підрозділи Збройних сил України та Служби безпеки України атакували склад пально-мастильних матеріалів ворога в Тамбовській області, а також нафтобазу "Енемська", що в Республіці Адигея".
Зазначено, що в районі нафтобази "Енемська" зафіксовано щонайменше п'ять вибухів, після чого розпочалася пожежа. Підтверджується також ураження складу паливно-мастильних матеріалів противника в Тамбовській області. Відомо про пошкодження щонайменше однієї ємності з нафтопродуктами.
Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" поінформоване джерело, у ніч на п'ятницю Служба безпеки України спільно з ракетними військами і ВМС ЗСУ атакували полігон 167-го навчального центру в Єйську Краснодарського краю, звідки росіяни запускають по Україні "Шахеди", а потім уразили три НПЗ: Афіпський, Ільський і Краснодарський.
"Цієї ночі СБУ провела дві успішні спецоперації... Спочатку в межах спільної реалізації з ракетними військами і ВМС ЗСУ "бавовна" була на полігоні 167-го навчального центру в н. п. Єйськ, звідки росіяни запускають по Україні "Шахеди". Там розташований склад іранських дронів і проживають у казармах їх оператори", - розповів співрозмовник агентства.
За його словами, на полігоні зафіксовано серію вибухів із подальшою детонацією.
"Згодом дрони СБУ спільно з силами безпілотних систем ЗСУ вразили три НПЗ: Афіпський, Ільський, Краснодарський", - розповіло джерело.
Він пояснив, що це ключові заводи південного округу РФ, на яких, зокрема, виробляють мазут для кораблів Чорноморського флоту.
"Ураження цих НПЗ значно ускладнить логістику постачань мазуту - зробить її дорожчою і тривалішою, оскільки його доведеться доставляти з інших НПЗ", - додав співрозмовник агентства.

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
США закриють візовий центр Росії та позбавлять її дипломатів податкових привілеїв
***
Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 12 громадян рф. Під обмежувальні заходи, зокрема, потрапило керівництво антивірусного програмного забезпечення «Лабораторії Касперського». Про це йдеться у заяві міністерства.
Під санкції потрапило керівництво «Лабораторії Касперського»:
виконавчий директор компанії Андрій Тихонов,
директор із роботи з персоналом Марина Алєксєєва,
директор із досліджень і розроблення Антон Іванов,
заступник генерального директора зі стратегії та економіки Данило Борщев,
директор із юридичних питань Ігор Чекунов, директор із розвитку бізнесу Андрій Єфремов,
виконавчий віцепрезидент зі споживчого бізнесу Михайло Гербер,
керівний директор у росії та країнах СНД Ганна Кулашова, та інші.
Міністерство торгівлі США, крім заборони реалізації продукції «Лабораторії Касперського», запровадило щодо компанії експортні обмеження через її співпрацю з військовими та розвідувальними структурами рф.
За інформацією відомства, програмне забезпечення, що випускається «Лабораторією Касперського», може становити загрозу для збереження даних користувачів, зокрема, існує ризик передачі цих даних російській владі.
Нагадаємо
Про плани заборонити продаж «Лабораторії Касперського» на території США раніше повідомляло Reuters.
***
Трамп вкотре заявив, що якби він залишався президентом США, повномасштабна війна Росії проти України не розпочалася б.
Розмови про можливий вступ України до НАТО нібито змусили Москву розпочати війну проти Києва. Про це у п'ятницю, 21 червня, заявив колишній президент США та кандидат на цьогорічних виборах Дональд Трамп.
При цьому він підкреслив, що вважає винним у цьому особисто нинішнього президента США Джо Байдена.
"Байден казав зовсім неправильні речі про те, що Україна піде в НАТО. Протягом 20 років я чув, що якщо Україна вступить у НАТО, це буде справжньою проблемою для Росії. І я думаю, саме через це почалася війна", - сказав Трамп.
Він додав, що за його президентства з 2017 по 2021 рік "розмов про вторгнення Росії в Україну не було".
"Росія не збиралася нападати на Україну", - сказав колишній президент США.
Серед іншого, Трамп сказав, що "Україні не вистачає військових, і вона збирається використати на фронті дітей та старих людей, які насправді не готові до боротьби".
Раніше Дональд Трамп розкритикував пакет допомоги Україні на суму 60 мільярдів доларів під час закритої зустрічі з представниками Республіканської партії.
Нагадаємо, видання The Telegraph заявило, що Дональд Трамп у разі перемоги на виборах може змусити членів НАТО збільшити витрати на оборону до 3% від ВВП. При цьому допомога Україні не має зараховуватися у цю суму.
***
Україна отримає перший транш з доходів від заморожених російських активів до кінця літа. Розмір траншу становитиме 1,5 млрд євро. Про це заявив європейський комісар із питань торгівлі Валдіс Домбровскіс.
Він нагадав, що у травні було погоджено використання доходів від заморожених активів рф на користь України.
«За нашими оцінками, цього року завдяки нашим заходам буде доступно до 3 млрд євро, і ми очікуємо здійснити перший платіж у розмірі 1,5 млрд євро до літніх канікул», — повідомив він.
Домбровскіс додав, що в першу чергу увага на використанні цих доходів буде зосереджена на військовій підтримці України.
«Ми працюємо на повну силу, щоб вже найближчим часом провести першу закупівлю», — наголосив єврокомісар.
Після повномасштабного вторгнення рф в Україну, партнери Києва заморозили активи росії на близько $300 млрд.
Більшість заморожених російських активів перебуває в ЄС, зокрема, близько 190 млрд євро російського центрального банку, що зберігаються в Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів.
З початку великої війни вони принесли прибуток у розмірі 3,85 млрд євро, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.
***
Проти телеведучої Тетяни Лазарєвої готують третю кримінальну справу
***
Роскомнагляд зажадав від Google і Opera перекрити доступ до VPN-плагінів у браузерах
***
Слідом за Слідком та поліцією до вербування обвинувачених на війну підключили МНС, ФСБ, митницю та приставів
***
Топменеджера найбільшого в Росії виробника добрив відправили під домашній арешт у справі про шахрайство
***
В столиці Казахстану Астані вдень 22 червня почалася пожежа в 26-поверхової будівлі біля ТРЦ «Хан Шатир», евакуйовано вісім осіб
***
Військове зближення між Росією і КНДР, про яке вкотре засвідчив візит Путіна до Пхеньяна, створює небезпеку для країн регіону, оскільки в обмін на корейські снаряди для війни в Україні Кремль може передавати Північній Кореї ракетні та ядерні технології.
Про це напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, яка має відбутися наступного понеділка, заявив високопоставлений представник ЄС.
«Ми очікуємо, що високий представник ЄС згадає про цей візит та тісніші відносини Путіна з Північною Кореєю. Під час візиту були підписані кілька угод, які не мають жодної прозорості, тож ми не знаємо точно, про що вони. Ще рік тому міністр оборони Шойгу та їхній міністр закордонних справ відвідали Північну Корею, після того в Росії відбулася зустріч між Кім Чен Ином і Путіним. Це мало результатом поставку 1 мільйона корейських боєприпасів у Росію, і ми не знаємо, що Росія пообіцяла або вже надала Північній Кореї натомість. Але є підстави вважати, що вони говорять про технології ядерних ракет», - зазначив європейський чиновник.
За його словами, Росія, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, брала участь у підготовці та ухваленні багатьох резолюцій, спрямованих проти ядерної програми Північної Кореї та на застосування відповідних санкцій. Нині Росія прямо порушує свої зобов’язання в РБ ООН. В цих умовах практично неможливо контролювати, якого роду зброя потрапляє в КНДР або виходить звідти. Є очевидним, що Путін іде на такі кроки, оскільки відчайдушно потребує підтримки та зброї для своєї агресії проти України.
«Для нас у цьому є важливими три висновки. Перший – це те, що Путін нині є дійсно ізольованим. КНДР є однією з найбідніших країн світу. Тож, якщо це ваш кращий союзник, - ок, це найкраще говорить про те, якою є реальна міжнародна ситуація», - сказав представник ЄС.
Другий висновок, за його словами, в тому, що таке зближення між Росією і КНДР становить небезпеку для всього регіону.
«Це проблема не лише для нас - країни регіону надзвичайно занепокоєні. Ми бачили реакцію Південної Кореї, яка заявила, що буде постачати зброю для Києва. Ми бачили реакцію Путіна, який прямо погрожував Південній Кореї», - зауважило джерело.
Третій висновок – у контексті такого зближення між Росією і КНДР дуже цікавим є підхід Китаю, який намагається триматися на відстані.
«Китайці це не коментують, хоча вони мали б бути дійсно занепокоєні. Тому що, якщо щось піде не так у Північній Кореї - це буде прямо стосуватися їх (Китаю), а не Росії. Тож, ми відстежуємо ці події, і вони будуть оговорені в понеділок. Ми слідкуватимемо за ситуацією дуже уважно, разом із нашими друзями в Японії та Південній Кореї, і, безумовно, разом із нашими американськими друзями», - сказав високопоставлений представник ЄС.
В понеділок у Люксембурзі відбудеться Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка розгляне продовження допомоги для України. Крім цього, міністри обміняються поглядами щодо розвитку ситуації на Близькому Сході, відносин ЄС з країнами Західних Балкан, щодо подій у Грузії та в африканському регіоні Великих озер.
***
У Польщі піднімали у повітря винищувачі F-16 для убезпечення повітряного простору через обстріл Росією території України
***
Цього тижня прокуратура Латвії вирішила почати кримінальне переслідування колишнього депутата Європарламенту від Латвії Андрея Мамикіна, який утік у Росію, за прославляння і виправдання воєнних злочинів, скоєних країною-агресором в Україні
***
Латвійська Служба державної безпеки (VDD) закликає громадян Латвії утриматися від поїздок до Росії і Білорусі під час купальських свят
***
Міністерство оборони Литви пропонує заборонити виїзд до Росії, Білорусі та Китаю особам, які працюють із секретною інформацією
***
Французькі праві популісти можуть отримати абсолютну більшість на майбутніх парламентських виборах - опитування
***
Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак заявив, що лідер євроскептичної партії Reform UK Найджел Фарадж помиляється, заявляючи, що Захід "спровокував" вторгнення Росії в Україну
***
Лідер євроскептичної партії Reform UK Найджел Фарадж заявив, що Захід "спровокував" вторгнення Росії в Україну, розширивши військовий альянс Європейського Союзу і НАТО на схід
***
Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек знову попередив китайський уряд про економічні наслідки підтримки Росії у війні проти України
***
Віцеканцлер Німеччини Роберт Хабек, який також є міністром економіки країни закликав Китай припинити перенаправлення експорту європейських товарів до Росії, які можуть бути використані у війні проти України
***
Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що запропоновані Європейським Союзом тарифи на китайські електромобілі не є "покаранням"
***
Уряд Угорщини погодився на 14-й пакет санкцій ЄС, який передбачає обмеження постачання російського скрапленого газу (СПГ) в обмін на те, що жодні поточні чи майбутні заходи не загрожуватимуть реалізації проєкту атомної електростанції "Пакш ІІ"
***
MEGA: Орбан озвучив гасло головування Угорщини в ЄС, схоже на передвиборчий лозунг Трампа
Угорщина, очолювана дружнім до Дональда Трампа прем’єр-міністром Віктором Орбаном, оголосила новий девіз для свого головування в Європейському Союзі, яке почнеться наступного місяця – Make Europe Great Again, «Зробити Європу знову великою».
Рішення Будапешта використати гасло, яке нагадує лозунг Трампа «Зробимо Америку знову великою», здивувало посадовців ЄС, які, як сказав один із них Радіо Свобода, сприйняли його як «приголомшливе».
«Ми знаємо їх, і ми не дурні, тому ми бачимо це як є: тролінг через відсутність будь-якої суттєвої політики», – сказав інший дипломат із західної країни Євросоюзу.
Оголошуючи гасло, представництво Угорщини не згадало ні Трампа, ні девіз, який прикрашає червоні капелюхи багатьох його прихильників. Натомість у Будапешті заявили, що надихалися «всесвітньо відомим угорським винаходом, кубиком Рубіка» – головоломкою, яку створив Ерно Рубік пів століття тому.
Втім, Трамп і Орбан мають тісні політичні стосунки, які зміцнювалися протягом багатьох років. У березні угорський політик, відомий своїми популістськими правими поглядами, відвідав Трампа в його американському комплексі Мар-а-Лаго, де колишній президент США заявив, що «немає кращого лідера», ніж Орбан.
Країни можуть ухвалювати гасло свого головування в ЄС – Угорщина офіційно займає своє місце 1 липня – і вони рідко консультуються щодо цього з іншими 26 країнами-членами ЄС.
Один чиновник з Європейського парламенту зізнався Радіо Свобода:
«Спершу всі були шоковані. Ми думали, що це жарт, але потім усі сказали одне й те ж: класичний Орбан».
Орбан, який керує Угорщиною з парламентською більшістю з 2010 року, викликав гнів багатьох лідерів ЄС своїми очевидними нападками на демократію, основоположні принципи блоку та інклюзивність, його протидією санкціям проти Росії та військової допомоги Україні, а також його тісними зв’язками з Президент Росії Володимир Путін.
Його партія Fidesz проводила інтенсивну кампанію під час виборів до Європейського парламенту на початку цього місяця, роблячи акцент на побоюваннях угорців бути втягнутими у війну, яку Росія веде в Україні.
Fidesz отримала 11 з 21 мандатів Угорщини в Європейському парламенті, але це на одне місце менше, ніж вона мала раніше, оскільки Петер Мадьяр, колишній прихильник Орбана, вів більш дружню до ЄС кампанію з новою партією «Повага і свобода» (Tisza), яка отримала сім місць.
Багато дипломатів висловлювали сумніви, що Будапешт зможе занадто сильно вплинути на політику блоку, оскільки на порядку денному другої половини 2024 року домінуватиме заміщення найвищих посад у блоку та створення нової Європейської комісії, виконавчого органу ЄС, до кінця року.
Один чиновник сказав Радіо Свобода, що хоча угорський девіз «звичайно, провокативний... на щастя, Угорщина не має такого впливу в ЄС, як думає і хоче Орбан».
Сьогодні головування в ЄС багато в чому символічне. З 2009 року існує посада постійного президента Європейської ради, яку зараз обіймає бельгієць Шарль Мішель – він головує на важливих самітах лідерів Євросоюзу.
Посадовцям країни, що головує, по суті доручено очолювати зустрічі міністрів і дипломатичних робочих груп у Брюсселі. Хоча країни-очільники часто намагаються надати певний «акцент» своєму президентству, головним їхнім завданням є функція чесного посередника, який намагається досягти компромісів між членами ЄС.
***
Управління Європейського Союзу по боротьбі з шахрайством (OLAF) заявило в п'ятницю, що близько 33 мільйонів євро коштів, призначених для допомоги албанським сільським громадам, що перебувають у скрутному становищі, були використані не за призначенням
***
У п'ятницю, 21 червня, суд штату Каліфорнія ще раз визнав винним за низкою звинувачень раніше засудженого Девіда ДеПейпа, який напав з молотком на чоловіка колишнього спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі
***
Один із найбільших світових автовиробників компанія Nissan Motor на тлі загострення конкуренції з китайськими виробниками електромобілів і падіння продажів закриває один із восьми своїх заводів у Китаї
***
У районі Аль-Мавасі в секторі Гази, який знаходиться на захід від Рафаха, був обстріляний наметовий табір з біженцями і будівля Міжнародного комітету Червоного Хреста, багато загиблих і поранених, Ізраїль заперечує причетність
***
У районі селища Дубове Бєлгородської області РФ ракета вразила пускову установку "Панцир-С"
***
Вибухи і пожежі на території РФ, які стосуються безпосередньо військових об’єктів, залучених до ведення війни проти України — це закономірний процес, який буде продовжуватися і надалі - Юсов
***
Плетенчук - Російські війська почали запускати ракети типу «Калібр» з Азовського моря, вважаючи його безпечнішим за Чорне
***
Кораблебудівна галузь РФ у складному стані, і надалі ситуація лише погіршуватиметься - Плетенчук
***
Війна в Україні зайшла в глухий кут, проте Росії не вдалося досягти в ній поставлених цілей. Крім того, росіяни під час повномасштабної війни зазнали суттєвих втрат - Міллі закликає надавати Україні зброю
***
На Харківському напрямку армія Росії упродовж минулої доби не проводила наступальних дій
***
Російський лідер Володимир Путін прирівнює поразку РФ у війні проти України до екзистенційної загрози своїй країни і намагається цим виправдати можливе застосування ядерної зброї - ISW
***
Російська Федерація тримає в Чорному та Азовському морі станом на ранок 22 червня 10 кораблів, з них чотири - ракетоносії
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім