Суд у Харкові взяв під варту керівника добровольчого підрозділу "Слобожанщина"

Суд у Харкові взяв під варту керівника добровольчого підрозділу "Слобожанщина"

Київський райсуд Харкова обрав запобіжний захід Андрію Янголенку, який керує добровольчим підрозділом "Слобожанщина".

Янголенка підозрюють в організації злочинної групи. За версією слідства, керівник підрозділу створив групу з бійців підрозділу, які грабували людей і незаконно зберігали зброю — нині шістьох членів організації затримали, повідомили у прокуратурі.

"На території міста Харкова Янголенко у лютому створив групу, в яку залучив раніше знайомих осіб", — зазначила сторона обвинувачення під час засідання.

Адвокатка Янголенка просила суд не брати підозрюваного під варту. Сам Янголенко будь-які звинувачення заперечив. У коментарі він повідомив, що бійці його підрозділу після початку повномасштабного вторгнення росіян допомагали обороняти місто.

"Підрозділ був створений для боротьби з окупантами. Офіційно отримав зброю у Національної поліції, ЗСУ, СБУ. І скрізь діяв з координації цих сил", — заявив підозрюваний у справі.

Суд відправив Андрія Янголенка до слідчого ізолятора до 17 березня.

Що відомо

  • У 2015 році СБУ заявила, що керівник батальйону "Слобожанщина" Андрій Янголенко був одним з організаторів групи, яка готувалась до вбивства тодішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова
  • Брат Андрія — Сергій Янголенко, загинув у боях за Харків наприкінці березня 2022 року. Сергій був колишнім командиром батальйону "Харків-1". 2 серпня 2014 року президент України Петро Порошенко нагородив Сергія та Андрія Янголенків медаллю "За військову службу Україні".
  • У 2020 році померла доброволиця Інна Янголенко, дружина Андрія Янголенка.