Суд у США: Манафорт передавав передвиборчі дані 2016 року російському агентові

Суд у США: Манафорт передавав передвиборчі дані 2016 року російському агентові

Нові документи, подані судові у США, свідчать, що колишній керівник виборчої кампанії Дональда Трампа, американський політтехнолог Пол Манафорт передавав дані опитувань напередодні президентських виборів у США 2016 року чоловікові, якого розвідка США підозрює в контактах із російськими спецслужбами.

Такі дані містяться в документах, що були оприлюднені 8 січня, і стали відомі завдяки технічній помилці юристів захисту Пола Манафорта. Ці документи адвокати подали у відповідь на звинувачення спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідує контакти між російськими посадовцями і членами команди Дональда Трампа.

Пол Манафорт раніше вже був визнаний винним вердиктом великого журі присяжних у фінансовому шахрайстві й уникненні податків, а також сам визнав себе винним за звинуваченнями у змові. Ці звинувачення пов’язані з його попередньою роботою в Україні для тодішнього президента Віктора Януковича.

Нині прокурори команди Мюллера звинувачують Манафорта ще й у тому, що він, погодившись було на співпрацю з розслідуванням, почав брехати прокурорам. Адвокати Манафорта заявляють, що в численних виступах перед великим журі і перед прокурорами той «надав повну і правдиву інформацію, наскільки це було в його змозі».

Але при цьому юристи визнали, що Пол Манафорт говорив прокурорам неправду, розповідаючи про свої контакти з Костянтином Килимником – помічником Манафорта в час, коли той був консультантом української Партії регіонів і її лідера, а потім і президента України Віктора Януковича.

Зокрема, написали адвокати, Манафорт ділився з Килимником даними соціологічних опитувань, пов’язаних із президентською кампанією у США 2016 року.

Цей момент у версії тексту, призначеній для широкого оприлюднення, мали закрити, зафарбувавши чорним кольором – але через технічну помилку зміст зафарбованого зберігся, і його все одно можна було прочитати.

У документі не уточнено, чи згадані дані опитувань містили також закриті дані, що не оприлюднювалися публічно, як і того, коли саме ці дані надавалися. Така інформація про суспільні настрої у США напередодні виборів могла стати цінною для Росії, яка, за даними американських спецслужб, втручалася в ті вибори.

А в іншому місці поданого адвокатами Манафорта документа мовилося, що той міг «неодноразово» обговорювати з Килимником «мирний план щодо України».

У лютому 2017 року Костянтин Килимник в інтерв’ю Радіо Свобода заявляв, що під час роботи як радник Пола Манафорта він робив багато чого, і серед того працював над пропонованим мирним планом для України. Але він заявляв, що сам Манафорт до роботи над тим планом не причетний. Нині адвокати Манафорта заперечили це.

Манафорт, політтехнолог і лобіст, що працював на кампанії цілої низки відомих республіканців, приєднався до кампанії Трампа в березні 2016 року. Вже в серпні його звільнили з посади керівника кампанії після того, як в Україні оприлюднили дані так званої «чорної каси Партії регіонів», що засвідчили, який обсяг роботи він зробив для цієї партії і скільки йому за це таємно заплатили.

2018 року федеральний суд у штаті Вірджинія визнав у серпні Манафорта винним у фінансовому шахрайстві і уникненні податків у зв’язку з його роботою в Україні. У вересні він сам визнав себе винним в іншій, окремій справі за звинуваченнями у змові, щоб уникнути судового процесу.

Від червня 2018 року Манафорт перебуває під вартою: федеральний суддя вирішив, що той порушив умови застави, контактуючи з потенційними свідками у справі. За даними прокурорів, Манафорт і Килимник виходили на можливих свідків у розслідуванні Мюллера, щоб нав’язати їм, що ті мають казати в разі допиту; це є злочином за федеральним законодавством США.

Вирок у судовій справі, яка розглядається проти Пола Манафорта у Вірджинії, мають винести 8 лютого, а у справі у Вашингтоні – 5 березня.

Радіо Свобода