Суд заарештував активи UniCredit, Deutsche Bank і Commerzbank на понад 700 мільйонів євро

Суд заарештував активи UniCredit, Deutsche Bank і Commerzbank на понад 700 мільйонів євро

Російська влада запустила низку арештів майна «дочок» європейських банків, які продовжували працювати в Росії після початку війни з Україною.

У п'ятницю, 17 травня, арбітражний суд Санкт-Петербурга і Ленінградської області заарештував активи ЮніКредит Банку - дочірньої структури найбільшої в Італії банківської групи Unicredit.

У банку, який є однією з найстаріших комерційних організацій у країні і належить італійським акціонерам з 2005 року, було заарештовано цінні папери, нерухомість і рахунки на 462,7 млн євро.

У суботу, 18 травня, аналогічні заходи суд запровадив щодо двох німецьких банків - Deutsche Bank (найбільшого в Європі) і Commerzbank (четвертого за розміром активів у Німеччині).

У Deutsche суд заарештував 100% часток у статутному капіталі російської «дочки» («Дойче Банк»), а також у ТОВ «Технологічний центр Дойче Банку». Крім того, під арештом опинилися рахунки, цінні папери та нерухоме майно на суму в межах 238,6 млн.

Сума арештованого майна Commerzbank становить 93,7 млн євро. Забезпечувальні заходи накладено на 100% його частки в російській «дочці» (Коммерцбанк (Євразія), а також цінні папери та грошові кошти.

Усі три арешти накладено за позовом Русхімальянса» - “дочірньої” структури “Газпрому”, яка є оператором будівництва газохімічного комплексу в Усть-Лузі. Компанія звинувачує європейські кредитні організації в невиконанні банківських гарантій за проектом, який був задуманий як один з найбільших у міру і мав переробляти 45 млрд кубометрів газу щорічно.

Для його реалізації «Русхимальянс» уклав контракт із німецьким концерном Linde, який мав зайнятися проєктуванням і будівництвом комплексу вартістю $40 млрд. Російська компанія перерахувала аванс, але після початку війни роботи було зупинено, а повернути гроші завадили санкції. Linde вчинила «не по-партнерськи», скаржився в серпні минулого року губернатор Ленінградської області Олександр Дрозденко. Він визнав, що запустити комплекс у строк не вийде: замість 2024 року початок роботи зсувається щонайменше на два роки.

«Русхимальянс» подав позов, результатом якого став арешт майна одного з найбільших банків у Росії: «ЮниКредит» входить до топ-20 у РФ за розміром активів і занесений Центробанком до переліку системно значущих.

Банк оголосив про плани скоротити російський бізнес незабаром після російського вторгнення в Україну. Проте за підсумками минулого року російська «дочка» принесла UniCredit 890 млн євро, або майже 8% всього доподаткового прибутку.

Commerzbank скоротив російські активи в 5 разів за два роки, але на початок 2024-го, як і раніше, мав близько 400 млн євро в РФ. Ці кошти включають інвестиції в цінні папери, кредити, а також готівку на рахунках у ЦБ РФ.

Deutsche Bank скоротив кількість своїх співробітників у Росії, здебільшого внаслідок закриття IT-хабу, але водночас його прибуток на російському ринку у 2023 році був вищим, ніж у 2021 році.