Султан пожинає плоди своєї економічної думки

Султан пожинає плоди своєї економічної думки

Уряд Туреччини скоротить інвестиції в громадські роботи на 15%, що є частиною заходів зі скорочення витрат, спрямованих на боротьбу зі стрімкою інфляцією.

Державні інвестиції будуть обмежені інфраструктурними та іншими проектами, які завершені щонайменше на 75%, а також заходами, пов'язаними із землетрусами.

Інші інвестиції, такі як державні закупівлі транспортних засобів та будівництво нових будівель, будуть припинені на три роки.

Це перший раз, коли адміністрація президента Реджепа Таїпа Ердогана оприлюднила конкретний план скорочення витрат з часу його переобрання минулого року. Рівень інфляції в Туреччині коливається на рівні близько 70%, і уряд прагне знизити його до однозначних цифр. За прогнозами центрального банку, цього місяця інфляція сягне піку на рівні 75%-76%.

Перед минулорічними виборами Ердоган тиснув на центральний банк, щоб той знизив облікову ставку, що прискорило інфляцію. Після голосування центральний банк підвищив ставки до 50% з 8,5%. Зараз Туреччина також застосовує фіскальні заходи, намагаючись контролювати інфляцію.