"Суркіси. Суд. Раунд 2" - Сергій Фурса

"Суркіси. Суд. Раунд 2" - Сергій Фурса

Не пройшло і місяця, як відбулося друге засідання. В попередній серіях, нагадаю, Сім я Суркісів подала на мене до суду, захищаючи свою честь і гідність. Сьогодні відбулося друге засідання.

Ну як відбулося. Прийшли туди, у славетний Печерський Суд, дякуючи богу не до судді Вовка, я, моі адвокати, адвокати Прямого (телеканал) і адвокат Суркісів. І от цей адвокат Суркісів заявив, що кров з носа треба провести експертизу. Експертизу трьох моїх фраз, які були сказані на тому ефірі. В ефірі, де ми з ведучим обговорювали звіт Кролл, який з явився у публічному просторі.

Експертиза має визначити, чи ці фрази містять інформацію негативного характеру відносно Суркісів (мабуть усіх Суркісів планети, але то таке). І чи є ці фрази оціночними судженнями.

Фраза 1. «Власне, от Суркіси, ця частина по Суркісам, частина звіту Кролл, вона вказує, що взяли гроші з депозитів, віддали панам Суркісам, вони поклали на депозит, а потім вони під цей депозит можуть ще взяти кредит в тому самому Приватбанку».

Фраза 2. «Ну дивіться, загалом це підпадає, напевно, cхему фінансового… я б назвав це мошенічество. І, власне, ця схема ж призвела до того, що Приватбанк став неплатоспроможним, бо ця тема була масштабною, це не тільки ж з Суркісами».

Фраза 3. «Тому що Приватбанк працював не як нормальний банк, а збирав депозити і віддавав їх Коломойському і його друзям ну і Суркісам в тому числі. От факт злочину, ми всі з вами сплатили за це. Тобто коли там пан Ігор Суркіс зустрічається з вболівальниками, і каже: «Чому ви мені розповідаєте про те, що я запрошую Луческу, наприклад, я ж вклав свої гроші. От ніколи олігархи свої гроші в футбол не вкладали. Суркіс вклав гроші не свої, а власне, гроші наші з вами, платників податків».

Отакої. Власне, мені б було цікаво і щодо негативізму. Все ж таки сидите ви у студії і обговорюйте звіт Кролл, який показує, що Суркіси не дуже добрі люди. Чи маєте ви посміхатися і залишатися позитивними стосовно них?

Але повернемось до суті. От подав адвокат Суркісів таке клопотання. На що мої раціональні адвокати Роман Васильняк і Татьяна Зелькина, та й адвокат Прямого, логічно зауважили, шо власне ці фрази то одне, але позов поданий не по цим фразам. І власне байдуже що скаже експертиза, бо це експертиза чогось, що не є предметом позову. Бо вони там у позові створили фразу трансформер, фразу, яку я взагалі не говорив, «Я тебя слепила из того что было» і стверджують, що та фраза порушує іх честь і гідність. І до чого тут експертиза інших фраз, не дуже зрозуміло. І, скоріш за все, просто затягне час розгляду, бо, власне, навіть якщо вони отримають результат, що у цих фразах я був дуже негативний стосовно Суркісів, а ба навіть не оціночно закликав пити кров малюків, то це не буде мати відношення до самого судового процесу. Ну не має мати відношення. Теоретично.

Отакий просторово-часовий парадокс. Але він не збентежив суддю. Той пішов до нарадчої кімнати, щось там думав думав, більше півгодини, а потім повернувся і сказав, що жит не може без такої експертизи. А значить треба іі проводити. А поки не провели, судовий процес призупиняються. І якись експерти будуть вирішувати, напевно лінгвісти, що там було у моїх фразах. Сподіваюсь, не знайдуть, принаймні, заклики до повалення конституційного ладу.

Але, оскільки ми будемо обговорювати що я говорив, а не звіт Кролл, то цікаво, чи не не намагання зробити так, щоб публічну інформацію проти українських олігархів перестали обговорювати. Аля або добре, або ніяк. Бо інакше буде лінгвістична експертиза, яка вкаже, що ви були негативні. А хіба можно бути негативним стосовно таких авторитетних людей. Все що не трапляєтсья треба вітати, з посмішкою і казати «Це чудова новина. Це чудові люди. І нехай 5 млрд вкрав той чи інший оліграрх. Але він же молодець. А нам не шкода».

А оці фрази. Ну хіба я можу від них відмовитись. Особливо якщо враховувати, що Динамо дуже довго мало такі тотальні податкові пільги, будучі імпортером (найбільшим імпортером) в країну нафтопроудктів без мита, що за ці грощі Челсі можно було б створити.


То ж, будемо чекати результату. Експертизи від Суркісів. В них же завжди добра експертиза. А там подивимось. Що буде у наступних серіях.

Сергій Фурса