"Світ вкрай невірно оцінив здатність українського народу воювати", - Філіп Брідлав

"Світ вкрай невірно оцінив здатність українського народу воювати", - Філіп Брідлав

"Світ вкрай невірно оцінив здатність українського народу воювати і неправильно оцінив їхню волю до боротьби. Так само помилився і пан Путін в обох випадках", - про це заявив генерал США (у відст.) Філіп Брідлав, колишній командувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, під час засідання Комісії з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) 23 березня. На засіданні конгресмени, сенатори, політичні, воєнні та інші експерти обговорили питання "стримування РФ та протидії російському імперіалізму в Україні та за її межами".
Путін використовує усі нові види озброєнь, то чому ми називаємо ескалацією, коли Україна вимагає аналогічних можливостей?
Генерал (у відст) Філіп Брідлав, екс-командувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, в 2013—2016 роках

Так, за словами Брідлава, одним із оборонних приорітетів, зокрема для захисту Маріуполя, має бути надданя Україні крилатих ракет берегової оборони: "Путін використовує усі нові види озброєнь, то чому ми називаємо ескалацією, коли Україна вимагає аналогічних можливостей? Я наполягаю на крилатих ракетах берегової оборони, бо Україна вже просила їх раніше, і їм відмовили. А тепер ми бачимо як російський флот обстрілює Маріуполь з води і готується до можливої висадки морського десанту біля Одеси. Російський флот загрожує армії новими асиметричними можливостями, а Україна й досі залишається без крилатих ракет берегової оборони".

Надати Україні усе необхідне, закликав Білий Дім також і Річард Блументаль, сенатор-демократ від штату Коннектикут: "У мене є бедж на якому написано "Я українець". Так само, як сказав президент Кеннеді, десятиліття тому, коли відвідав Берлін: "Я берлінець". Тепер, ми всі українці. А це означає більше військової підтримки: літаків, протиповітряних установок, ракет Stinger та Javelin та інших видів озброєння, яке захистить їх від панівного терору в небі. Якщо українці матимуть чесну боротьбу на землі - вони переможуть. Вони витіснять росіян з України".

Погоджується, із своїм демократичним колегою і республіканський сенатор від штату Міссісіпі, Роджер Вікер:"Я ціную те, що адміністрація вже зробила, але варто зауважити, що адміністрація Байдена могла би зробити набагато більше".

Серед необхідної допомоги, яку досі не надали Брідлав виділяє літаки-винищувачі "МІГ". "Українські ВПС досить непогано оперують тими МіГ-ами, які у них вже є. Тому, я думаю, вони добре впораються з будь-якими МіГ-ами, які їм вдасться отримати. Я також погоджуюсь, що важливо, надати ракети середньої та високої дальності для України. Саме поєднання ракет "земля-повітря" і МіГ-ів дійсно робить різницю", - наголошує він.

А от стосовно ізраїльских установок "Залізний купол", щодо яких президент Зеленський звертався до Кнесету, Брідлав вважає, що у війні проти РФ вони будуть малоефективними, - "Ця установка розрахована на збиття менших ракет. Для мінометів та подібніх речей вона дійсно має чудову здатність. Але я б спочатку зосередився на постачанні установок С-300 та можливо, С-400, які нададуть українцям більше можливостей на середній і великій висоті".

Однак, навіть у випадку поразки Володимира Путіна, демократичному світу навряд чи варто розраховувати на зміну режиму в Росії. Таку думку під час засідання Гельсінської комісії США висловив Д-р Майкл Кіммідж, колишній співробітник офісу із планування політики Держдепартаменту США.

"Навіть якщо Путін не втратить владу у розпал своєї війни чи після неї, або навіть якщо Путін таки втратить владу, його, швидше за все, замінить інший жорсткий лідер. А військові та служба безпеки, ймовірно, збережуть свій сьогоднішній контроль. Відтак, санкції повинні бути направлені на політику стримування не заради зміни режиму, а щоб допомогти Вашингтону впоратися з режимом, який існує і, ймовірно, залишиться в Кремлі", - вважає Кіммідж.

Гельсінська комісія США, є незалежною урядовою агенцією США, створеною Конгресом у 1975 році для моніторингу та заохочення виконання Гельсінкського Заключного акту та роботи Організації з безпеки і співробітництва в Європі і (ОБСЄ).