"Світова фінансова криза вступила в активну фазу, які наслідки для України" - Влад Пономар

"Світова фінансова криза вступила в активну фазу, які наслідки для України" - Влад Пономар

Вартість українських євробондів і ВВП-варантів різко впала.
В Україні різко впала вартість ВВП-варрантів — на 9,2%, а прибутковість єврооблігацій зросла на 1,1%.
За підсумками 9 березня ВВП-варранти коштували близько 81,8% номіналу, хоча минулий тиждень вони завершували на позначці 90%, а ще два тижні тому за них давали 107,5% номіналу.
Після хвилі продажів євробондів України минулого тижня рівні прибутковості українських доларових єврооблігацій зросли до 8,5% за випуском з погашенням у 2028р. Єврооблігації з погашенням у 2020 р тепер котируються за ставкою близько 4,9% річних, в 2021 — 5,7%, у 2022 — 6%, в 2023 — 6,9% і у 2025 — 7,3% річних. Прибутковість паперів з погашенням в 2025 році досягла 7,6%, в 2026-2027 роках — 7,7-7,9%, а найбільш «довгих» з погашенням в 2032р — 8,3%.
З моменту останнього локального максимуму, досягнутого трохи більше двох тижнів тому, ставки єврооблігацій України підскочили в середньому на 2,6%.

Єврооблігації в євро, випущені в січні нинішнього року терміном на 10 років під 4,375% річних, які котирувалися в середині лютого по 101% номіналу і по 90% 6 березня, опускалися в ціні до 80% від номіналу (близько 7,2% річних).

Ці цифри яскраво показують, що вартість запозичень для України зросла і перспективи щодо залучення нових найближчим часом туманні.

Що відомо про випуск варантів.
Україна випустила ВВП-варанти в 2015р в рамках реструктуризації $19,3 млрд держборгу на суму списаних кредиторами єврооблігацій на $3,2 млрд і вони не є частиною держборгу країни.
За умовами випуску, інвестори претендують на частину приросту реального ВВП з урахуванням інфляції, що перевищить показник зростання ВВП в 3% (тригери) в 2019-2038 роках, за умови, що номінальний ВВП без урахування інфляції перевищить $125,4 млрд. Якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3% або реальний ВВП буде менше $125,4 млрд, виплат по паперах не буде.

Міжбанківський валютний ринок також відкрився у вівторок 10 березня падінням курсу гривні до мінімуму з серпня 2019 р. Щоб зупинити падіння курсу гривні НБУ продав не менше $250 млн.

Ринок облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) також відреагував на нестабільність на фінансових майданчиках усього світу.
Реакція вилилася в помітне збільшення різниці між рівнями доходностей у продавців і покупців — діапазон був від 11 до 15%. Тому попит на первинному аукціоні з колишніх рівнів доходностей міг бути відсутнім, що ймовірно й стало причиною скасування аукціону 10 березня.

Прибутковості за ОВДП на вторинному ринку за останні два тижні зросли на близько 1,5% і досягли рівнів 13,5% / 11,0% практично на всій кривій доходностей. Вищі прибутковості на вторинному ринку щодо первинного ринку (на якому Мінфін продовжує утримувати прибутковість на рівні близько 10%) свідчать про бажання частини інвесторів вийти з українських ОВДП: За тиждень портфель ОВДП іноземців зменшився на 1,8 млрд.
Портфель ОВДП нерезидентів тане. Якщо тиждень тому, 3 березня, в іноземців були облігації внутрішньої держпозики на суму 127,126 млрд грн, то на 10 березня цей показник зменшився до 125,336 млрд грн.

Світової економічна криза.
Питання наскільки глибоким буде економічний спад. Зараз вже багато світових організації, наприклад, ОЕСР і учасники фінансового ринку, переглядають свої прогнози щодо світової економіки в бік погіршення.
Bloomberg описував, що в разі пандемії світове зростання економіки може сповільниться до 0%, тобто взагалі зупинитися. Для порівняння, нуль відсотків було в 2009р, після початку останньої світової фінансової кризи. Зараз вже розглядаються сценарії ситуації, аналогічної 2008−2009 років.

Дешевшають практично всі спекулятивні позиції, включно з українським боргом. У таких ситуаціях ніхто не може бути впевненим, що у когось з інших учасників світового ринку не схлопнеться баланс через визнання збитків за торговими позиціями. Так само не можна бути впевненим, наприклад, що в умовах перспективи шокового скорочення зростання світового ВВП сильно залежний від економічних циклів світовий ринок сталі перебуває в безпеці.
Ситуація на ринку нафти може зачепити нафтові компанії, і по ланцюжку — банки.

Які наслідки для України.
Просідання світової економіки може вдарити по Україні через просідання цін на товари, які експортує країна і скорочення обсягу переказів валюти від заробітчан. Це може боляче вдарити по економіці і платіжному балансу — просадки за основними товарами нашого експорту — зерну, руді, металу, а також скорочення попиту на послуги IT. Є ж ще Італія, Польща і Чехія, де бушує вірус. І залишається питання, чи будуть наші працівники повертатися або продовжать залишатися там.

Слабке місце — держбюджет.
Найслабшою ланкою сьогодні виглядає бюджетна система, яка і до початку нинішніх подій демонструвала системне недовиконання за доходами.
Українську економіку чекає серйозний виклик, оскільки загальна потреба у фінансуванні бюджету становить $13 млрд на рік. За 2 роки, якщо криза затягнеться, потрібно $26 млрд, а це весь золотовалютний запас України. Але гроші можуть закінчиться набагато раніше, ніж через два роки, тому що крім фінансування бюджету, необхідно буде продавати валюту з резервів, щоб згладжувати сплески попиту на валюту.
—Складно сказати, як довго ми протримаємося, але чим швидше ми отримаємо підтвердження від МВФ про виділення коштів, тим простіше буде боротися з цією кризою, тому що МВФ — це не тільки гроші, це ще й сигнал для всіх учасників ринку, що буде підтримка світової спільноти, будуть мінімізовані помилки в економічній політиці, триватимуть реформи. Тому потрібно дати якусь упевненість внутрішньому валютному ринку і населенню про те, що в разі, якщо не вистачити своїх коштів в Україні, то ось уже на підході допомога МВФ і інших офіційних кредиторів: ЄС, Світового банку,- розповіла головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

В умовах напруженості бюджету і фактичного закриття зовнішніх ринків, де на запозичення там за прийнятними ставками найближчим часом краще не розраховувати, різко зростає важливість відновлення співпраці з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями. До кінця 2020р Україні потрібно виплатити за валютними боргами держави $7,6 млрд. Для порівняння, в 2019р сумарний обсяг виплат держави за валютними боргами дорівнював $11,4 млрд.

Курс гривні може відкотитися до рівня початку 2019р. Багато що залежить від ситуації з МВФ, чи буде підтримка Фонду грошима і своїм сигналом. Спостерігатимемо також в четвер за ставкою НБУ.

Влад Пономар