"СВАВІЛЛЯ НА ІМ’Я СААКАШВІЛІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"СВАВІЛЛЯ НА ІМ’Я СААКАШВІЛІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

«Саакашвілі, звіно, бяка. Але ж громадянства його позбавили незаконно! Це ж було політичне рішення!» - таку тезу нам зараз вкладають в голови низка блогерів класу «паркан» (тобто тих хто «сидить на паркані» - мовляв, не підтримує нікого), і, на жаль, певна кількість тих хто підтримує Порошенка. Мовляв – доводиться розплачуватися за помилку.

Так от, подібне твердження – маячня від заголовної літери, до ком і пробілів. Можна довго сперечатися про політичну доцільність позбавлення громадянства екс-губернатор Саакашвілі, але юридичне підґрунтя було – залізобетонне. Нагадаю факти, дещо призабуті багатьма блогерами.

Екс-губернатор Саакашвілі був позбавлений громадянства указом президента Порошенка від 26 липня 2017 р. на підставі статті 9 закону «Про громадянство України»: «внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів». У чому справа?

На це питання ще тоді, 26 липня 2017 р. на своєму ФБ написав радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко: «Нещодавно Генеральна прокуратура Грузії передала українській стороні факти, які не були їй відомі під час прийняття рішення про надання Міхаілу Саакашвілі громадянства України і які Міхаіл Саакашвілі навмисно приховав».

Що конкретно приховав Міхаіл Саакашвілі розтлумачила Держміграційна служба. Заповнюючи анкету на набуття українського громадянства, екс-губернатор не вказав що на момент отримання громадянства він перебував під слідством у Грузії й ба-більше – у Грузії він був заочно заарештований. Тобто – відверто обдурив українську державу, а це – законний привід позбавити його громадянства. Dura lex – sed lex.

Ба-більше. Нардеп Ар’єв опублікував фото анкети, де Міхаіл Саакашвілі власноруч розписався, що він попереджений про можливості втрати громадянства через надання неправдивих відомостей відповідно до Закону України. Публікація фото анкети Ар’євим стало приводом для скандалу – Саакашвілі заявив ніби на анкеті не його підпис і що анкету підроблено. І відповідь нардеп Ар’єв заявив, що саме ця анкета знаходиться в справі Держміграційної служби, і якщо вона заповнена не Саакашвілі, то й підстав для позбавлення Саакашвілі громадянства ставало зразу в разі більше. Саакашвілі стверджував що Ар’єв опублікував фальшиву анкету, Ар’єв у відповідь заявив, що анкета справді могла містити підпис НЕ Саакашвілі, бо заповнював її не він – заповнювали його помічники.

Чи подав заяву про фальсифікації анкети сам Саакашвілі чи його поплічники під час міхо-майданчику – інформації я не знайшов. Про суд, який би виніс рішення по цій справі – й поготів. Відтак – позбавлений громадянства ек-губенатор Саакашвілі був цілковито законно. І наразі жоден суд не довів протилежного.

Відтак – треба зазначити, президент Зеленський знову вкотре підтерся законами України і вчинив як диктатор, який захотів – відмінив указ свого попередника. У демократичному суспільстві таке – неприпустимо.

Відтак – депутати від політсили Петра Порошенка просто зобов’язані оскаржити в суді повернення громадянства екс-губернатору Саакашвілі.

Одне з двох, або країна живе за законом, або – за свавіллям. А свавілля – меч двосічний. Рано чи пізно він б’є по самих свавільниках.

Не забувати про це я радив би і фан-клубу Зеленського і самому Зеленському.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко