"СВАВІЛЛЯ ВОЄНКОМІВ БУДЕ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"СВАВІЛЛЯ ВОЄНКОМІВ БУДЕ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Мережа знову обговорює черговий скандал з воєнкомами. Знову погрожували громадянину, знову крики про порушення громадянських прав. Напишу один раз, аби зразу розставити крапки над «і».

Бо. Скандали з воєнкомівськими будуть і будуть. Інакше й бути не може.

Бо реальність така. Фронт потребує людей. Бо ЗСУ несуть втрати. Крім втрат в убитих і поранених, є ще люди яких комісують, бо весною і влітку 2022 р. в армію пішли всі хто не всидів вдома, і в ЗСУ опинилися люди з кількома контузіями та з хворими печінками, наприклад. В умовах фронту такі люди довго не витримують. Їх списують - до речі, далеко не всіх. А воюємо ми з країною, в якої населення у 3,5 рази більше за Україну. І нам треба не утримати лінію боєзіткнення, а викинути ворога з нашої землі. Я нічого не забув? 

Армія потребує людей. Звісно на воєнкомів спускають плани – призвати стільки і стільки… Та лихо в тому, що в Україні процес мобілізації виписаний так, що воєнкомам треба виконати тридцять три китайські церемонії аби особа була призвана законно. Щоправда аби довести, що згадані тридцять три китайські церемонії були порушені, треба бути або юристом, або мати змогу найняти досвідчених юристів. Думаю, зрозуміло під кого виписані всі нюанси мобілізації в Україні? 

Кого ж тоді зелена влада силиться мобілізувати? Відповідь – вона силиться призвати тих, хто не відмовляється служити, або не може опиратися. Всіх таких, хто ще залишився у тилу. Ви звернули увагу, проблеми з воєнкомісарами, виникають в крупних містах, але їх практично нема у села і в містечках. Служать в ЗСУ переважно ті таки містечка та села. Чому? А тому що там ухилятися від служби – це ганьба. Там ухиляються від служби вкрай нечасто. Але. Села і містечка закінчуються. Доводиться шерстити населення міст, населення яких це 2/3 країни. А у містах ухилянтів в рази більше. І призивати людей там набагато важче. 

Що робити аби посилити мобілізацію? Надати військовим більше прав, аж до легалізації примусових дій. А цього робити влада не буде, бо такі дії миттю помножать всі рейтинги влади на нуль. Тому влада діє підло. Вона одною рукою спускає воєнкомам плани мобілізації, а другою – «бореться зі свавіллям». 

Зеленський заявив, що місця воєнкомів займуть бойові офіцери з фронту. Перше, що спадає на думку – бойові офіцери ненавидять ухилянтів, а значить влаштують їм справжнісінький армагедон. Правда? А ні фіга. Уявіть на мить, що такий бойовий офіцер прийде з повістками до студії «Квартал 95»? Або, що він принесе повістки до місцевого офісу «Слуги народу»? Думаю очевидно, такий офіцер миттю опиниться знову на фронті, або десь у навчальній частині. Скажу більше. Реальний бойовий офіцер так і вчинить зрештою, бо він просто не стане займатися відловом тих хто не відмовляється, або хто не здатний відскіпатися. Бо нафіг не потрібно чесному бойовому офіцерові так принижуватися. Тим більше, за тилові зарплатні. 

А хто опиниться у військкоматах? Кілька категорій людей. Ті хто тримається за посаду, аби не потрапити на фронт. Ще, ті хто мобілізований, бо в армії не обираєш де служиш, де перевели – там і знаходишся. 

Ще у військкоматах сидітимуть ті, хто реально з посади годується. Бо не буде справді чесна і самодостатня людина займатися аж такою брудною роботою, як відлов громадян, ще нездатних від призову відбрикатися. І навпаки, не чіпати осіб, які регочуть тобі в очі бо знають що їх не призовуть ніколи. Ні, звісно, у військкоматах служать люди різні. Але окремі винятки не роблять погоди загальної. А загальна погода – така. 

І знаєте. Влада приречена одного дня піти на непопулярні дії і вдатися до примушення до мобілізації. Бо війна затягується на роки. А фронт потребує людей. 

Просто нагадаю, часи козацтва давно минули. Нині захист держави обов’язок не привілейованого класу – це спільний обов’язок ВСІХ громадян. Бо, або спільний обов’язок, або привілейований клас – третього не буває.