"Свято вже не зупинити" - Гліб Бабіч

"Свято вже не зупинити" - Гліб Бабіч

Сьогодні з ранку у преЗЕедента дуже свербіло знову зробити що-небудь епохальне. І дуже близьке до сподівань більшості, що його обрала.
Настільки близьке, щоб його виборець дещо відволікся від наростаючого подиву, викликаного продовженням росту цін і тарифів, а так само перспективою примусового стриптизу для малого бізнесу.

Він напружив всю свою креативність, і врізав флешмобом по свідомості..
Відмінний, треба сказати, флешмоб - "Стукани на на ближнього свого!" Бо це найцікавіше, що можна запропонувати тій частині "простого наріду", яка душею все ще трішечки живе в радянському союзі. Ну, або не трішечки.

Президент грянув промовою.
Він знову натякнув на те, що можна зробити їх разом. Всіх корупціонерів. Причому зробити на бабки і в'язницю, що взагалі перевищило інтерес до прийдешнього шоу доносів і розправ.
І як фокусник дістав з рукава і подарував спраглому народу прямий телефон НАБУ. Який, правду сказати, існував і до цього.
І, увага, ЗАКЛИКАВ всіх ЯК ФЛЕШМОБ - зателефонувати за цим номером і повідомити про відомі факти корупції.

У самій кульмінації він зробив головний вбивчий удар. Він запропонував громадянам стукати в НАБУ в разі якщо з них вимагають хабар, відкат або ... та-да-аа-ам! - в разі "БУДЬ-ЯКОЇ ІНШОЇ корупційної схеми!"
У народу серце завмерло, злетіло на висоту Монблану, і солодко ухнуло всередину, на всю глибину корупційних схем найближчого (і не дуже) оточення.

Мало того, що у чималої частини населення в поняття "корупційна схема" входить все, що стосується грошей, і не стосується попадання цих грошей безпосередньо в ЇЇ кишеню.
Ще й преЗедент навіщось майстерно вплів у свою мову згадку про таксиста, кинутий недопалок, непристебнутий пасок, і неоплачені комунальні платежі.
Картина корупційного світу негайно склалася в допитливих умах, і контактний телефон НАБУ тріумфально звалився під шквалом дзвінків.

Вийшовши зі стану "А що це було? ..." НАБУ кинулося рятувати становище.
Воно спробувало пояснити громадянам, а головне самому ПреЗеденту, що підвідомчість їх розслідувань стосується тільки певної частини злочинів і злочинців. А саме ... і викотило номенклатуру посадових осіб, список яких очолює сам президент.
А потім звинуватило його в діях, що ведуть до дестабілізації роботи бюро.
І боязко нагадало про відповідальність за неправдиве повідомлення про вчинення злочину.

Але свято вже було не зупинити.
Я б дорого дав за те, щоб прочитати розшифровки сьогоднішніх дзвінків до колл-центру НАБУ. Скільки Шекспірівських пристрастей і жахів Стівена Кінга пройшло сьогодні перед їх широко розкритими охрінілими очима!
Моя віра в людство, звичайно, сильно б постраждала. Але літературними сюжетами я був би забезпечений на наступні чотири життя.

Але потім, в спробі врятуватися від поховання під шквалом пролетарського гніву, НАБУ ненавмисно заклало міну під суміжні організації.
В кінці повідомлення було сказано: "Закликаємо президента розтлумачити сферу відповідальності НАБУ та вказати, що з приводу корупційних злочинів, які не входять до компетенції НАБУ, треба звертатися до Національної поліції України, Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України".

Це було жорстоко.
Я підозрюю, що сьогодні у співробітників колл-центрів ще трьох силових структур буде тривожна ніч.
З побожним жахом вони чекатимуть ранку.
Коли, цілком ймовірно, завтра - наш креативний гарант з'явиться в черговому ролику, і додасть до антикорупційного донос-флешмобу прямі телефони Поліції і СБУ (а ДБР мені не жалко зовсім, я б ще і номер Портнова додав).
І скаже ... Стукайте! ... І да відкриють вам ... кримінальні справи.
І стане тихо на вулицях. І припадуть громадяни вухом і губами ...

І нехай весь світ зачекає...

Гліб Бабіч