Таємні схеми Кубракова

Таємні схеми Кубракова

Зараз офігієте.

Бачу, що деякі прогресивні лідери суспільної думки намагаються захистити Кубракова після того, як його зняли і кажуть, що це атака на реформатара та корпоративного менеджера. Але питання зняття не в особі Кубракова, а лише у тому, хто буде контролювати фінансові потоки.

Злі язики з Банкової розповіли, що в Офісі президента, де і приймають рішення на призначення або зняття міністра, давно хочуть взяти під контроль всі схеми, які були під Кубраковим. Одна з них дозволяє генерувати великі суми на терміналах з перевантаження зерна.

Усі термінали з перевантаження зерна управляються де-юре іноземними компаніями, хоча реально, де факто, належать українським власникам. Але це дозволяє "продавати" казку про іноземні інвестиції.

Так от, послуги з перевалки зернових в Україні коштують 14-16$ і сягають до 22$. Такі самі послуги в Туреччині коштують... 3-4 $, в Італії Іспанії 5-6 €. Різницю бачите? Вже здогадалися, що тут щось не те? Далі буде.

В Україні всі договори на обслуговування укладаються з іноземними компаніями, які керують терміналами, і на них акумулюється весь прибуток. В Україну надходить лише 25% цих грошей. Інше залишається на рахунках за кордоном. По такій схемі від оподаткування приховують 10-12 доларів із кожної тонни. Ще раз - З КОЖНОЇ ТОНИ. А їх мільйони. Далі треба просто порахувати. До речі, до повномасштабного вторгнення у морських портах ставка була 6-8 $, у річкових 4-6 $. Але через російську блокаду у тих осіб, які контролюють термінали зявилася можливість викручувати руки аграріям та перекупам. Кому війна, а кому і мати рідна.

Перепитав у деяких операторів ринку і вони підтвердили цю інформацію, а також сказали те ж саме, що і злі язики з Банкової - рулить цією схемою Кубраков та його заступник Васьков. Вірніше рулив. А зараз вже будуть інші. В ОП вирішать хто саме.

Чи є можливість поламати цю схему? Так. Правильний підхід - це рослідування, арешт усіх власників терміналів та розбір польотів. Але не для того, щоб на себе коханого схеми перенаправити, а для того, щоб бюджет наповнити. Для цього на законодавчому рівні необхідно заборонити інокомпаніям надавати послуги в Україні, не маючи української юрособи. Або і далі спостерігати, як бізнес переплачує ділкам від влади, мільярди доларів не потрапляють до бюджету, а Україна і далі бере в борг по всьому світу під відсотки, які будуть віддавати наші онуки.

Для того, щоб порахувати про які суми йде мова треба пригадати, що річна врожайність в Україні близько 80 млн. тонн за всіма культурами. А це зернові та олійні. Експорт близько 60%. Далі математика. І розуміння від злих язиків з Банкової та аграріїв чому зняли Кубракова. А зараз уважно спостерегайте хто сяде на ці схеми.