"Таємниці Історії" - Павло Бондаренко

"Таємниці Історії" - Павло Бондаренко

Практично усі іноземні мандрівники та дипломати, які бували у Московії, відзначали феноменальний і якийсь ірраціональний жах московитів перед татарами. Наче він існував уже на генетичному рівні.

Великий князь Московський Василій ІІІ 1521 року бігав від кримських татар, які підступили під Москву, мов заяць, залишивши свою столицю на колишнього татарського царевича Кудайкула, типу ти сам татарин, то й розбирайся з ними. Сам Василій ІІІ утік до Волоколамська, але не дотік.

Як пише очевидець тих подій австрійський посол Сигізмунд Герберштейн, московський князь тиждень переховувався від татар у скирті сіна, трусячись від страху аж поки ті, пограбувавши і попаливши усе довкола та захопивши багатий полон, не подалися додому. Повернувшись до Москви, Василій ІІІ видав грамоту, у якій підтверджував цілковиту залежність Московії від Криму та відновив сплату данини поголовно з кожного московита.

Його син Іван ІV Жахливий уперше гордовито назвав себе "царем". Але коли у травні 1571 року кримські татари на чолі з ханом Девлет Ґераєм підступли під Москву, цар-батюшка стрімко втік й добіг ще далі свого батечка - аж до Білоозера.

Англійський дипломат Джером Горсей писав:

"Коли ворог наблизився до великого пишного міста Москви, російський цар утік у день Вознесіння з двома синами, скарбами, двором, слугами й особистою охороною...

Ріка й рови навколо Москви були загачені тисячами людей, навантажених золотом, сріблом, коштовностями, намистами, коралями, браслетами і скарбами, які намагалися врятуватися у воді, ледь висунувши поверх неї голови. Однак згоріло й потонуло так багато тисяч людей, що ріку не можна було очистити від трупів протягом дванадцяти наступних місяців..."

Іван Жахливий знову підтвердив, що є підданим кримського хана, поновив виплату данини, а також відмовився від титулу царя та спадкоємця "Другого риму" (Константинополя).

До слова, царем себе Іван ІV повелів називати на підставі грамоти константинопольського патріарха, яка стверджувала його на царстиво. Як з`ясувалося потім, ця грамота - звичайна підробка, збацана десь у московській канцелярії.

І платили московські царі данину кримським ханам, і називали себе їхніми підданими аж до початку ХVІІІ століття. Про це тамтешны "історики-пропагандисти" чомусь скромно мовчать і по телевізору народу не розповідають. Вони щось інше розповідають. А з боягузливого підлого божевільного маніяка, яким був Іван Жахливий, роблять ледь не казкового богатиря Івана Грозного...