"Так і чую: дайте йому ще 5 років - він навчиться..." - Павло Бондаренко

"Так і чую: дайте йому ще 5 років - він навчиться..." - Павло Бондаренко

Колись давно, ще восени минулого року, коли орки кинулися на штурм Авдіївки, я написав що це ідіотизм вищої проби - штумувати позиції, що їх укріплювали з 2015 року. Виявляється, все трохи не так. Ідіотизм, звісно є - покласти понад 30 тисяч солдатиків та під 500 одиниць бронетехніки задля захоплення міста, розміром із середній райцентр. Але...

Я помилився в одному. Ніхто наші позиції серйозно не укріплював. До 2019 не було потреби, бо воювали проти сепарів, підсилених "іхтанєтами", котрі мйже не мали важкої техніки - пара сотень танківв на увесь фронт - ні про що. А от чому після реального вторгнення, коли хвв погнав у наступ сотні тисяч солдат і тисячі одиниць бронетехніки не почали рити укріплення і встановлювати бетоновані бункери та ДОТи?

Тому, як кажуть обізнані люди звідти - так усе й обійшлося - земляними польовими укріпленнями, які ворог просто роздовбав масою бомбардувань та артобстрілів. Ніхто нічого будувати тут не збирвався. Скоріше за все, якийсь величний полководць на самій верхівці заборонив. Бо бачив себе командувачем атаки, а не захисту. Нащо будувати укріплення, якщо скоро у контрнаступі поженемо ворога. На всяк випадок прикриємося мінними полями, а окопів та блоіндажів з г... і палок вистачить.

Таке вже було в 1941 році, коли знищували капітальні лінії оборони: Лінію Сталіна, наприклад. Бо "Воюватимемо на чужій території, малою кров`ю, могутнім ударом"... У що це вилилося - відомо всім. Але дехто історію не вчить навіть на рівні шкільного курсу.

Виявилося, що окопи та бліндажі з г... і палок роздовбано масованим ударом авіації та артилерії. А мінні поля орки подолали старим відомим способом - розмінували собою. Поклали на тих полях тисячі, а наступні тисячі вже пішли далі. У відповідності до заповітів маршала Жукова. А використовувати в якості укріплень міську забудову - така собі ідея.

Хто ж мав будувати тут укріплення? Сирський? Тарнавський? Залужний? Шаптала? Так, вони. Але лише після того як Ставка, РНБО та Міністерство оборони виділять для цього фінанси, сили та засоби. Немає у Залужного в кишені кошів на "зуби дракона". І у Сирського їх неж немає. І про застосування будівельних підрозділів та сотень тисяч тонн бетону не вони рішння приймають.

А хто ж керує Ставкою, РНБО та і власне Міністерством. Хто той потужний воєнний геній, який має усім цим керувати й приймати своєчасні й вірні рішення? Підказую: Ермак тут якраз ні до чого.

Гм... Так і чую: дайте йому ще 5 років - він навчиться...