"ТАКІ ВИТРАТИ" - Микола Ільїнов

"ТАКІ ВИТРАТИ" - Микола Ільїнов

Витрати України на оборону за 2022 рік склали приблизно 30 млрд $. Це близько 23% ВВП Країни. Впевнений, що по показнику відношення витрат на оборону до ВВП ми зараз займаємо 1е місце у Світі! Да і сама сума 30 млрд $ немаленька, це звісно вдвічі менше ніж на расії, але достатня, щоб за розміром витрат можна було потрапити в 10ку країн Світу з найбільшими витратами на оборону, принаймні з відкритих джерел, що я бачив, це більше ніж в Бразилії або Італії! Ось таку ціну приходиться платити за «щастя» жити поруч з сусідом-маніяком!

   За 2022 рік Україна отримала допомоги від міжнародних партнерів на суму 28 млрд $. В той же час, як повідомили в НБУ, українці витрачають за кордоном щомісяця 2 млрд $, які в більшості є  заощадженнями з українських банків, трудовими доходами в Україні та країнах свого перебування, а також одержаною соціальною допомогою. Непогано, правда? Я не знаю, чи була в Світі ще одна така Країна, яка б так ефективно повертала надану допомогу.

А на що витрачали більше всього самі українці?

 Перша сходинка це продукти харчування – 48 % всіх витрат. В порівнянні з 2021 роком на продукти українці стали витрачати на 20% більше, але враховуючи, що ціни на продукти зросли на 35%, то виходить що їсти стали більш дешеві продукти, що зовсім не дивує

  На пальне українці стали витрачати на 56% більше. Порівняв зі своїми показниками: в мене витрати на пальне зросли на 93%. Так, їздити прийшлося більше, і нажаль, не на відпочинок!

  В будівельних та господарських магазинах українці витратили на 40% більше. Щось в мене сумніви, що це все були просто ремонти. Згадую, як десь в листопаді, касир в Епіцентрі каже: «Дивлячись на суму бонусів, які ми нарахували, Ви у нас ВІП клієнт!». «Ага, - відповідаю, - дякуючи нашим «старшим братам» мені приходиться відновлювати житло, тому не знаю, радіти такому статусу чи ні?»

А ось на кафе та ресторани витрати у українців майже не змінилися. Але враховуючи, зростання цін, думаю, що реально, як мінімум, відсотків на 30-40% впали.

 Найбільше зростання в моєму бюджеті було за статтею «Благодійність та допомога»  2135% за рік!. Думаю, що не треба пояснювати чому та кому ми зараз допомагаємо!