"ТАКА ІДЕЯ" - Николай Ильинов

"ТАКА ІДЕЯ" - Николай Ильинов

Ми їхали в автомобілі вдвох: я і мій старший син. Зупинившись на світлофорі, я почав розглядати нові моделі автівок, які зупинилися поруч. Нормально, не дивлячи на кризу, народ продовжує оновлювати модельний ряд. Мої думки перервав син: «Тату, як ти вважаєш, яка нам потрібна національна ідея, щоб об’єднати Країну?» Я задумався.
- Знаєш, на мій погляд, у нас була дуже непогана національна ідея «Армія, Мова, Віра», але більшість населення захотіла щось намазати на хліб, тобто бабло
- Але бабло не може бути національною ідеєю , - відповів син
- Так, хоча, якщо бути чесними, то на сході України "Армія-Мова-Віра" дуже успішно працює, тільки там за пропаганди російської церкви, російська армія вбиває навіть за саму думку, що може бути притискання російської мови. І дивись, навіть знаючи, що у разі перемоги «руського миру» люди можуть опинитися в таких же жахливих умовах, як і мешканці окупованих територій, де в тебе не буде ані вибору, ні демократії, ні банку, в якому можна отримати кредитну карту, ні нормального мобільного зв’язку, навіть сраного макдональдсу не буде, вони все одно голосують на виборах за тих, хто їх туди тягне. Виходить, що в нас на сході України живуть більш патріотичні мешканці, інше питання, що вони патріоти зовсім іншої держави. Тому, національна ідея повинна довести в першу чергу, що українці такий же народ, ні чуть не гірший ніж росіянє або інші народи, бо в нас, у більшості українців, якийсь комплекс меншовартості, який нам в наші голови вбивали десятиріччями, і ось результати. Якщо б тебе запитали, чим ми відрізняємся від росіян, щоб ти сказав? – запитав я
- Ми досить миролюбна нація, хоча нас теж можна вивести з себе, і війна з росією це показала. Ми ніколи на цькували інші народи за їх мову, за їх релігійні погляди, в нас нормально себе відчували і євреї і грекі і інші народи. Наші кримські татари – це перші мусульмани у світі, які прирівняли права жінок і чоловіків. Ми більш демократичні у своїх поглядах, ми більше європейці, ніж росіянє.
- Ось тобі і національна ідея – стати частиною демократичної Європи, але без виховання та знань це неможливо. Я ще 15 років тому намагався навчати студентів одного з луганських вишів фінансової грамотності та банківської справи, я пропонував навіть безкоштовно читати їм лекції, коли відмовились платити за це . Знаєш що відповіли, той людині, яка мене порадила декану факультету?
- Що?
- «Якщо ваша людина дійсно така цікава, як ви кажете, то нашим студентам буде не цікаво потім слухати наших викладачів і виникне питання навіщо вони тут потрібні, нам це не треба». Ось так, наші, так звані «вчені», захищають своє право бути геніями серед стада баранів, а значить, що до Європи нам ще далеко.
Ми продовжували їхати, з одного боку мелькали сосни з іншого нас обганяли автівки, нові автівки, гарні автівки, європейські. Хто в них їхав? Мабуть, так звані «вчені», а може їх учні - чергові барани, які контролюють потоки бюджетних грошей, а мабуть просто програмісти. Я хотів би, щоб останніх було більше, дуже багато, якомога більше, бо це остання надія для покоління мого сина, моє вже навряд чи побачить європейське майбутнє України, ми знову зробили стрибок кудись: чи то у бік, чи взагалі на 10 років назад.
Голосом Олі Полякової зазвучала реклама CCloan «Льод тронувся». Так, кредити під 1,8% на день, тобто під 657% річних, це як раз те, що потрібно звичайному ̶б̶а̶р̶а̶н̶у̶ європейцю, поки він так бачить свою національну ідею - дотронутися до чиєїсь СиСи-лон.