"Технологія Піару" - Олександр Костюк

"Технологія Піару" - Олександр Костюк

Отже, технологія наступна.

Гурток (чи гуртки) в середовищі прихильників ЄС. Працює за зразком Свободи, яка розколювала патріотичні сили з позицій доведеного до абсурду «крайнього патріотизму» та доведених до абсурду вимог «ідеального», «простих рішень».

Тільки зараз ця технологія застосовується вже всередині спільноти прихильників ЄС та Порошенка.

.Під фарисейською маскою "турботи про Україну" та «переживання за нашу перемогу на виборах» завуальовано просуваються подоляковські тези та наклепи. Спочатку запускається обтічний допис одного з ідеологів гуртка, в якому стурбованість та сум: «а як же ж ми виграємо вибори, якщо Порошенко такий антирейтинговий, і кадри на місцях у нього погані, і піар поганий, і за канабіс він не проголосував, как же так, нада что-то дєлать...».

Таким чином дається головний посил: «Порошенко сам винний, що його не обрали». Не олігархічні телеканали. Не продажні журналісти. Не псевдонаціоналісти. Не липові антикорупціонери. Не кремлівські гроші та гроші Фірташа з Коломойським. Не ті, хто споживали наклепи та брехню. Порошенко винен.

Питання «що робити, коли все так погано?» акуратно і вміло підвішується в повітрі. Мовляв, здогадайтесь самі. Ну, раз Порошенко сам винен, то…

Коменти більш відверто розгортають задану дописом тему.

Вже відкрито пишуть про "слішком жадного Порошенка", "він ніколи не виграє", "собака на сіні" і т.п. В якості групи підтримки використовуються реальні люди, яких переконали в правильності того, що вони роблять. Це – цінний ресурс. Люди, багато з яких давно відомі, як прихильники ЄС. Так само як реальні рядові свободівці щиро вірили, що вони борються з Вальцманом, олігархом і шоколадним баригою. Так і ці люди, втягнуті в процес на довірливості, певному снобізмі, особистій дружбі з лідером, щиро вірять, що вони борються з «поганим оточенням Порошенка», «теплою ванною», «комсомольцамі порошенко» і т.п.

Плюс підтягуються прості, примітивні боти з ще більш явними подоляковськими тезами. Такі коменти в подоляковському стилі абсолютно толеруються авторами допису, а от незручні - баняться. Тобто відбувається поширення кремлівсько-подоляковськіх тез, маніпуляцій, часом просто наклепів під маскою "ми переживаємо, що Порошенко в теплій ванні".

На питання "що ви пропонуєте" або мовчать, або просто тролять. "Хай найме собі політтехнологів". А шавки в коментах "да, хай не буде такий жадний". Або "хай купить 1+1, ги-ги". Підла технологія.

Такий аналог свободи, тільки вже в середовищі прихильників ЄС. І, що найгірше, в це втягуються нормальні люди, яких знав роками. І працюють щиро і надзвичайно активно (так само як це було і в Свободі).

Самі ідеологі, координатори тримаються над процесом. Зверхньо, відсторонено. Діють акуратно. Брудну роботу робить бойова, правильно заряджена свита, яким постачають матеріали і яких правильно спрямовують. Фанатичні прихильники, які щиро вірять у «справу» (точно як рядові свободівці). Їх не багато, але вони дуже активні. Така побудова завжди дає керівникам можливість сказати «ето іх лічноє мнєніє», «у вас нєт доказатєльств».

Бойова свита ходить по чужих дописах (точно як свободівці), заряджена готовими тезами. В коменті завжди звучить лейтмотив: «Я завжди підтримувала ЄС, голосувала за Порошенко» але…. І далі:

1. Заготовлені приклади із скрінами, які погані представники ЄС на місцях. А їх з самого верху призначено;

2. У Порошенка погане оточення, яке провалило вибори;

3. Порошенко сам винний бо йому казали, а він…;

4. У Порошенка немає правильного піару і правильних політтехнологій;

5. Чому, ну чому Порошенко не підтримав легалізацію канабісу? Як ми після цього можемо бути за нього?

6. Ми ніколи не виграємо, потому шо 1,2,3,4,5

7. Вимагаються негайні рішення заготовлених питань.

8. Самі ніколи нічого не пропонують, від питань «кого іншого чи що ви пропонуєте?» ухиляються.

Результат прогнозований. Так само як щирі прихильники псевдонаціоналістичних організацій, вміло керовані своїми лідерами, вдало розкололи патріотичну спільноту абсолютно добровільною пропагандистською роботою в стилі «дайте нам ідеал і негайні прості рішення». Точно так само спільнота ЄС вдало розколюється такими ж борцями «за ідеал і негайні прості рішення». Борцями, яких вміло скеровують їх лідери, вмілі і цинічні маніпулятори. Пішла війна всіх зі всіма, в яку втягуються звичайні прихильники державницької ідеології та ЄС. Провокатори зробили свою справу.

P.S.

Короткі відповіді по претензіях до Порошенка, який, як відомо всім і у всьому винен.

1. Провальна кадрова політика чомусь не завадила Порошенку протягом 2014-19 відновити армію, отримати євроасоціацію, безвіз, накласти санкції на РФ, нагнути Газпром, провести децентралізацію і ще багато чого. І ті ж, зовсім не ідеальні, як виявилося, кадри: Коболєв, Вітренко, Гройсман, Зеркаль, Клімкін – працювали і давали результат для держави.

2. Вибори Порошенко програв не тому, що в нього не було правильних політтехнологів. А тому що в нього не вистачило ресурсів: фінансових та інформаційних. А ще – не вистачило опори в нашому постколоніальному, кріпацькому суспільстві. Тому не треба міняти місцями причину та наслідок, це трохи підло. І так, простих рішень як виграти вибори (не тільки Порошенку, будь-якому державнику) тут немає, як би вам того не хотілося.

3. Вам заважає антирейтинговий Порошенко? Хлопчики та дівчатка, об'єднуйтесь, напрацьовуйте державницьку ідеологію, показуйте реальні справи рівня відновлення армії, асоціації з ЄС, безвізу, Томосу, штрафів на Газпром. Везіть системи спостереження в армію. Набирайте рейтинг 50%+. І впєрьод- у ВР, у владу. Порошенко за руки не тримає нікого. Але ні, ходять ниють, що антирейтинговий Порошенко їм заважає.