"Тема тонка та делікатна" - Дмитро Іванов

"Тема тонка та делікатна" - Дмитро Іванов

Хотів би зачіпити одну доволі незручну тему, про яку багато хто говорить між собою, але на загал переважно мовчать, бо тема тонка та делікатна.

Доволі часто у стрічці можна зустріти пости з проханням присвоїти звання Героя України тій чи іншій людині. Людина, як ви розумієте, майже завжди є загинувшим бійцем.

Коли читаєш тексти таких петицій, то короткий їхній зміст виглядає приблизно так: "Він був хорошою людиною, хоробрим воїном, вірним другом, і він загинув".

Можна називати мене цинічною скотиною, але у мене одразу виникає питання - а в чому, вибачте, полягає героїзм цієї людини? В петиції про це немає ані слова.

Можливо, у мене неправильні уявлення про героїзм, але для мене герой - це той, хто робить щось дійсно неймовірне, іноді - ціною власного життя. Це те, що я особисто не можу "приміряти" на себе.

Поранений боєць, який виходить один на один з РПГ в руках проти танку, знищує танк, але гине - він герой.

Сапер, який підриває важливий міст разом із собою - герой.

Медик, який під щільним обстрілом витягує поранених, сам при цьому отримує поранення, але евакуює людей - герой.

Але, вибачте, людина, яка просто була хорошою людиною, чесно воювала і загинула - в чому полягає героїзм? Що такого неймовірного зробив цей чоловік?

Так, я знаю, що напишуть зараз. Напишуть: "Та всі наші воїни - герої!", але це буде емоційна та пафосна аргументація без змісту.

Знецінення звання Героя України - це неправильно. Це і так робилося постійно ще за часів АТО, коли був якийсь умовний хороший хлопець, трохи медійний, нічим по суті не видатний, але загинув - ну отримай звання Героя.

Вибачте, але я це не підтримую.

Вважайте мене ким завгодно, але ні.