"ТЕРМІНАЛ "А" - ТЕПЕР УДВІЧИ БІЛЬШИЙ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ТЕРМІНАЛ "А" - ТЕПЕР УДВІЧИ БІЛЬШИЙ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

А давайте про позитивне! Позитивні новини надходять переважно від бізнесу. Незважаючи, на всі переміни в країні, бізнес продовжує розвивати активи наявні і будувати активи нові. І це дуже радує, позаяк економіка дає результати незважаючи на ігри політиків.

23 травня пресі була представлена щойно відкрита друга черга терміналу «А» Міжнародного аеропорту «Київ» (Жуляни) ім. Сікорського. Інвестором будівництва виступила інвестиційна група UFuture, заснована бізнесменом Василем Хмельницьким. Про що ідеться?

По факту термінал «А» аеропорту «Київ» збільшився удвічі. Пропускна здатність Терміналу «А» зросла від 520 пасажирів на годину до 1040. Удвічі збільшилася кількість стійок реєстрації, стійок паспортного контролю, пунктів контролю на авіаційну безпеку. А ще – кількість магазинів, ресторанів і місця для очікування пасажирами рейсу, на другому поверсі терміналу. Площа терміналу «А» зросла на 9500 кв. м., до 23700 кв. м. Також поруч з терміналом збільшили паркінг – до 135 паркомісць.

Історія розвитку аеропорту почалася у 2012 р. коли в аеропорт «Київ» зайшла керуюча компанія «Майстер-Авіа». Тоді була поставлена задача перед чемпіонатом ЄВРО-2012 зробити аеропорт «Київ» справжніми повітряними воротами столиці. Тоді ж була збудована перша черга терміналу «А» - з пропускною здатністю 520 пасажирів на годину. Але.

Практика показала, що така пропускна здатність недостатня для забезпечення пасажирів. Справа в тому, що більшість пасажиропотоку припадала на пікові години. Виходило так, що в певні періоди стійки реєстрації і контролю працювали не в повну міру, а в пікові години – не могли задовольнити всіх бажаючих. Створювалися черги. Проблема потребувала вирішення.

Інвестиційна група UFuture задачу вирішила координально. За словами засновника групи UFuture, бізнесмена та інвестора Василя Хмельницького, півтора року тому акціонери прийняли рішення не отримувати дивідендів, а інвестувати гроші в нову чергу терміналу «А». Результат - пропускна здатність терміналу «А» подвоїлася. В проект було інвестовано 630 мільйонів гривень, а всього за 7 років група UFuture Василя Хмельницького інвестувала в аеропорт 2,5 мільярди гривень.

Рішення до речі, явно не було просте. За словами голови ради директорів Міжнародного аеропорту «Київ» Дениса Костржевського інвестиції у першу чергу терміналу «А» у 2012 р. які планувалося окупити протягом 5 років, наразі не окупилися ще й на 50%. Очевидно, робота на перспективу і бачення необхідності інвестувати в розвиток аеропорту взяли гору над бажанням окупити вкладення – і це дивовижний приклад для інших українських інвесторів.

Враховуючи, що після здобуття Україною безвізу з ЄС, кількість пасажирів на українських авіалініях чимало зросла, значення такої події важко переоцінити. Василь Хмельницький також повідомив, що існує проект ще й третьої черги аеропорту, але наразі реалізовувати його не планується – аеропорт «Київ» не обслуговує ще ту кількість пасажирів, на яку він тепер розрахований.

Спілкуючись з журналістами, пан Хмельницький спростував низку чуток щодо ситуацію навколо аеродрому «Київ». Наприклад він категорично заперечив чутки про нібито продаж аеродрому. «Ми – бізнес. Ми завжди хочемо продати і щось нове купити. Це завжди так буде. Але. Ми не продали аеропорт, ні з ким на даний момент ми переговорів не ведемо. Є якісь політичні заяви якихось партій, це все пов’язано з політикою. І ніяк з економікою» - заявив бізнесмен. Спростував Василь Хмельницький і чутки про нібито будівництво нової злітно-посадкової смуги: «Все ж таки це місто, а в місті мусять літати літаки яким дозволено, аби було комфортно для мешканців… Ми розраховуємо, що аеропорт буде для середніх літаків і чартерних». Повідомив бізнесмен також про те, що компанія UFuture наразі будує 17 об’єктів. Один з них – аеропорт.

Що тут можна додати? Більша пропускна здатність аеропорту, це більше міжнародних перельотів. Більший сервіс і комфорт для пасажирів. Більше українців, які літатимуть у Європу на відпочинок. Більша мобільність для українського бізнесу орієнтованого на Захід – а для столиці України це дуже важливо. Розвиток економіки, більше робочих місць.

Дивовижний приклад державно-приватного партнерства.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко