The Financial Times: "Україні загрожують перегони з часом за використання американського фінансування"

The Financial Times: "Україні загрожують перегони з часом за використання американського фінансування"

▪️Західні та українські офіційні особи заявили, що частина матеріальної допомоги, включаючи зброю та боєприпаси, вже упакована на складах у Польщі та інших країнах Європи та готова до транспортування. Чекають лише на голосування в Сенаті та підпис президента США Байдена. І хоча це лише формальність, тому що голоси є, але вона необхідна для отримання Україною військової допомоги.

▪️ Проте, доставка американської допомоги навряд чи кардинально змінить становище Києва на фронті, вважають українські чиновники, офіцери та військові аналітики.

▪️Прихід зброї, особливо таких необхідних артилерійських снарядів та боєприпасів для систем ППО, «допоможе сповільнити просування Росії, але не зупинити її», сказав FT високопосадовець на умовах анонімності.

▪️І українці не мають ілюзій щодо того, що ця американська допомога допоможе країні протриматися до кінця конфлікту. «Такий великий пакет допомоги може виявитися останнім цього року. Більше того, існує досить висока ймовірність, що всі наступні пакети допомоги Україні будуть набагато меншими за розміром», — каже український офіцер у відставці, який нині керує аналітичною групою Frontelligence Insight.

▪️ «Допомога, надана США, дає нам і Європейському союзу час — близько одного року», — йдеться у висновку оцінки ситуації групи.

▪️ Військовий аналітик та старший науковий співробітник Євразійської програми Інституту зовнішньополітичних досліджень Роб Лі сказав, що навіть з новою американською допомогою «Росія все одно матиме перевагу в артилерії, просто вона буде не такою великою», але це дійсно допоможе Україні.

▪️Директор Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов вважає, що користь для України від передових американських озброєнь залежатиме від кількості зброї, що поставляється.

▪️В американському законопроекті зазначено лише фінансування купівлі зброї, але не кількість кожної системи, яку поставить Вашингтон. «Успішні спільні операції з використанням винищувачів F-16 і ППО можуть значною мірою звести нанівець масову кампанію Росії з завдання ударів плануючими бомбами. Якщо Україна не почне масово використовувати подібні ключові системи, то істотного впливу на ситуацію на фронті не буде», — каже Пухов.

▪️ Пакет допомоги США, який, безперечно, надасть дефіцитні артилерійські снаряди, сказав високопосадовець, «не містить чарівної срібної кулі».

▪️ Проте директор київського Центру оборонних стратегій та екс-міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що, на його думку, допомога США – це «достатня куля» для того, щоб знищити російський імпульс.

 ▪️ «Розумно поставити запитання, чи встигнуть ці боєприпаси прибути вчасно, щоб допомогти Україні утримати Часів Яр», — каже Роб Лі.

Можна зробити висновки, що цей пакет допомоги повпливає на розвиток подій на фронті, але не зможе поставити крапку у війні. Україні треба готуватися до довгострокового протистояння і займатися розвитком виробництва власної зброї та переконувати ЄС збільшити підтримку. Це необхідні міри. І це питання виживання.