"The Washington Post: Зеленський повернувся у внутрішьополітичну боротьбу США після зливу записів Байдена" - Влад Пономарь

"The Washington Post: Зеленський повернувся у внутрішьополітичну боротьбу США після зливу записів Байдена" - Влад Пономарь

Зеленський закликав правоохоронні органи своєї країни розслідувати витік записів приватних телефонних розмов віце-президента США Джо Байдена з тогочасним українським лідером Петром Порошенком. За його словами, ці матеріали можуть "кваліфікуватися як держзрада".

Виступаючи на прес-конференції в Маріїнському парку в Києві, Зеленський знову занурився в політику США.
Записи не розкривають нічого нового про роль Байдена у відставці українського генпрокурора чотири роки тому. Але коментарі Зеленського могли переслідувати ціль задобрити Трампа, дискредитувати політичного опонента Порошенка і перевести увагу на слідчих одним махом.

"Щодо Порошенка і Байдена, так, я чув про це і прокоментую. Думаю, це не останній доказ, який українці побачать. Прокурори, правоохоронні органи повинні відреагувати. Генпрокурор України зареєструвала кримінальне провадження на запит депутата Андрія Деркача. Вони будуть розслідувати", - сказав Зеленський.

Генпрокуратура України у середу оголосила, що відкрила розслідування про держзразу і зловживання владою на підставі звинувачень Деркача про те, що його записи викривають вплив Байдена на Порошенка.
Член партії "Слуга народу" Олександр Качура сказав, що збирається створити "тимчасову слідчу комісію" в парламенті, щоб перевірити твердження Деркача.
Деркач, який раніше був членом проросійської фракції й мав зв'язки з російською розвідкою, використав нові записи, щоб висунути низку звинувачень. Хоча записи ці звинувачення не підтверджують.
Особистий адвокат Трампа Руді Джуліані зустрічався з Деркачем в грудні під час поїздки в Київ. Опубліковані записи не доводять давні звинувачення з боку Джуліані про те, що Байден добивався звільнення Шокіна лише для того, щоб допомогти своєму сину Гантеру, який працював на українську фірму Burisma.
В жодному з епізодів записів Байден не згадує ані про свого сина, ані про газову компанію.
Звільнення Шокіна не було особистою справою Байдена, а було викликане заходами по боротьбі з корупцією, скоординованими з ЄС та МВФ.

Влад Пономарь