"The Washington Post — Зеленський ставить під загрозу відносини між США та Україною" - Влад Пономар

"The Washington Post — Зеленський ставить під загрозу відносини між США та Україною" - Влад Пономар

Американцям не потрібно шукати відповіді на запитання, що станеться, якщо Росія буде намагатися поширювати дезінформацію і сіяти розкол у Сполучених Штатах напередодні листопадових президентських виборів. Схоже, вона вже робить це. В Україні цього тижня з’явилися аудіозаписи, які мають усі ознаки кремлівського плану з очорнення імовірного кандидата (у президенти США) від Демократичної партії Джо Байдена. Син президента Дональд Трамп-молодший, який вітав російську допомогу проти Хілларі Клінтон у 2016 році, написав про них на своїй сторінці у Twitter, натякнувши на те, що вони є компрометучими, хоча насправді нічого компрометуючого в них немає. Тим часом лідери республіканців у Конгресі зробили свій внесок у розвиток міфу про те, що діяльність Байдена в Україні була скандальною.

Джерелом записів є Андрій Деркач, український народний депутат, пов’язаний з російськими спецслужбами. Деркач заявив, що вони демонструють, що Байден у 2015 році тиснув на тодішнього президента Петра Порошенка, щоб допомогти українській газовій компанії Burisma, в обмін на допомогу від США. Син Байдена Хантер входив до ради директорів компанії Burisma.
Насправді ніде у сильно відредагованих аудіофайлах Байден не обговорює ані компанію Burisma, ані свого сина. Вони швидше демонструють, що Байден пов’язав кредитні гарантії США зі звільненням корумпованого українського генпрокурора Віктора Шокіна, яке було загальновизнаною метою американської та європейської зовнішньої політики.
Байден і сам у 2018 році розкрив свою роль у відставці Шокіна, яка була законною умовою отримання допомоги від США. Аудіозапис не відкриває нічого нового, і, зрозуміло, нічого скандального про Байдена. Ці факти не зупинили сина президента.
У свою чергу, нинішній президент України Володимир Зеленський заявив, що розмови (п'ятого президента України Петра Порошенка з на той момент віце-президентом США Джозефом Байденом і на той момент держсекретарем США Джоном Керрі) «можуть бути сприйняті, кваліфіковані як державна зрада». Зеленському варто побоюватися того, щоб сприяти безпідставній упередженій кампанії проти Байдена, що може поставити під загрозу довгострокові відносини України та США.
Якби вони були здатні на збентеження або сором, республіканські лідери теж би побоювалися подальшого руйнування національної політики, оскільки вони, підсилюють дезінформацію Росії і заохочують необґрунтоване розпалювання скандалу навколо діяльності Байдена в Україні.
Сенатор Рон Джонсон (республіканець зі штату Вісконсін), голова Комітету з питань нацбезпеки та урядових справ цього тижня ініціював затвердження його колегами виклику в Сенат, пов’язаного з компанією Burisma і Хантером Байденом, і заявив, що хоче оприлюднити доповідь з цього питання до виборів.
У виклику не було необхідності, тому що немає ніяких натяків на те, що колишній віце-президент зробив щось не так, що засвідчили навіть деякі представники адміністрації Трампа. Насправді запис, у тому числі нове аудіо, показує, що він допомагав боротися з корупцією в Україні.
Погано те, що Джонсон і табір Трампа прагнуть перетворити цю хорошу послугу на перешкоду для Байдена в рік виборів. Очевидна відсутність у них стурбованості про перспективу опинитися заодно з іноземними наклепниками ще більш ганебна.

Влад Пономар