"Тиха революція в Україні" - Тамара Горіха Зерня

"Тиха революція в Україні" - Тамара Горіха Зерня

Як ви гадаєте, яким було найбільше досягнення української влади за часів п’ятого Президента? Не рахуючи воєнних питань, війна і армія були питанням виживання, це особливе.
Але коли ми говоримо про державотворчі, глобальні, стратегічні речі. Про реформу, яка стала водо розділом між радянською і незалежною Україною, яка відсікла нас від совка. Так, цією реформою була децентралізація.
Саме вона остаточно поховала планово-розподільчу економіку, цей совковий рудимент, який робив неможливим економічний, соціальний та культурний розвиток і зростання регіонів у принципі.
Це була тиха революція в Україні, за своїми наслідками співмірна з Революцією гідності. Дуже шкода, що «мудрий нарід» (ТМ) не спромігся побачити, оцінити і зрозуміти масштаб цих змін. Не переконали його ні новенькі дороги у селі, ні школи, ні сучасна притиральна техніка, яка виїхала на вулиці, де її зроду не було, ні парки, дитячі майданчики, ремонт під’їздів та багато інших бонусів, які раптом впали просто з неба. От люди і сприйняли їх як манну небесну, їм це Бог послав, до чого тут ваш Порошенко?
Зате ціну децентралізації чудово розуміє Зеленський і його команда. І саме тому вони прицільно довбають цю реформу, як припливні хвилі довбуть берег. В надії перекроїти, повернути все в зад. Бо фінанси – це альфа і омега, це головне. Без фінансового важеля ти бубочка, ти принижень, ти нелох, з тебе сміються. А знаєте, як клоуну обідно, коли з нього сміються?
Отож, сьогодні Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов анонсував новий поділ території України. Так, вони знову збираються укрупнювати! Ідея полягає у поділі України на десять «функціональних зон без прив’язки до встановлених кордонів».
Ці зони «розроблені системно і дають можливість розподіляти гроші не тільки між областями, а й між функціональними територіями».
Я знаю, що на цьому місці у спеціалістів з планування окуляри впали на клавіатуру. Як це? Знову перекроюємо бюджетний кодекс? Знову забираємо гроші у громад? Знову передаємо у центр, який крутитиме ними як циган сонцем.
Перелік майбутніх «зон» відкриває такі перспективи для дерибану, що панамку зносить. От наприклад, що таке «міські агломерації»? або «монофункціональні старопромислові міста»? чи «центри економічного розвитку»?
Мамо, а чого нас у школі перестали годувати? – Тому що ваші обіди поїхали у «старопромислові міста». – Але як же, ми ж теж «сільські території у несприятливих умовах»? – Не знаю, доню, там іще «прикордонні території» вклинилися…
Візьміть цю ідею, помножте на управлінський та адміністративний геній Зеленського, додайте професійних виконавців з Кварталу, і отримаєте картину близького апокаліпсису. Це буде як вакцинація, тільки у кожному селі.