"Time: Фірташ допомагав адвокату Трампа збирати компромат на Байдена" - Влад Пономарь

"Time: Фірташ допомагав адвокату Трампа збирати компромат на Байдена" - Влад Пономарь

Адвокати українського олігарха Дмитра Фірташа передали особистому адвокату Трампа Руді Джуліані документи для дискредитації Джо Байдена і спецпрокурора США Роберта Мюллера.

Як відомо, Фірташ найняв адвокатами наближене до Трампа подружжя: Джо ДіДженова та Вікторію Тенсінг, які працювали разом з Джуліані. Згодом ці адвокати найняли ще одного товариша Джуліані — українсько-американського бізнесмена Льва Парнаса — для роботи перекладачем між ними та Фірташем.
Фірташа затримали у 2014р у Відні за запитом американської влади. Міністерство юстиції США підозрює Фірташа у змові з метою виплати хабарів в Індії. Також американські прокурори вважають, що в олігарха були ділові зв’язки з колишнім главою передвиборчого штабу Трампа Полом Манафортом, який також був консультантом Януковича. 13 березня 2014р суд Відня ухвалив рішення про екстрадиційний арешт.

Нагадаємо, 10 жовтня у США затримали Ігоря Фрумана та Льва Парнаса. Їх називають сполучною ланкою між Джуліані й українськими високопосадовцями й вважають причетними Джуліані чинити тиск на українську сторону в інтересах Трампа.
Фрумана і Парнаса викликали на 10 та 11 жовтня для надання свідчень у Конгресі США в межах розслідування про тиск Трампа на Зеленського.
У 2018р Фруман і Парнас перевели на користь Республіканської партії та прихильників Трампа кошти, на суму понад $500 тисяч. Великі платежі надсилали з рахунків нещодавно відкритих компаній, зокрема спільної компанії Фрумана і Парнаса Global Energy Producers LLС.
У 2018р Фруман і Парнас переказали $325 тисяч компанії America First Action, яка надає підтримку Трампу. Прокурори у США вважають, що частина цих коштів була незаконно отримана від росіян.
Напередодні інавгурації Зеленського, у травні 2019р, Фруман і Парнас приїздили до Києва і провели кілька зустрічей з майбутньою владою. У період між першим та другим туром вони спілкувалися з Шефіром (нинішній помічник Зеленського) та Бакановим (нинішній глава СБУ).
Парнас та Фруман також намагались встановити контакт з Зеленським через Коломойського. А в травні 2019р Джуліані назвав і Парнаса, і Фурмана «своїми клієнтами», пишучи у Twitter про погрози їм з боку Коломойського.
Крім того, Парнас і Фруман намагалися домогтися усунення Йованович з посади посла США в Україні.

Влад Пономарь