"ТИМОШЕНКО ПРОТИ ТИМОШЕНКО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ТИМОШЕНКО ПРОТИ ТИМОШЕНКО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Арешт осіб які намагалися підкупити кандидата у президенти Юрія Володимировича Тимошенка аби той знявся з виборів, у керівництві ВО «Батьківщина» викликав реакцію наближену до істерики. Скандали цю політсилу останнім часом просто розривають. Спершу – поява в штабі Юлії Тимошенко російських політтехнологові, далі – арешт крупних партій грошей у «волонтерів «Батьківщини»», за версією слідства – призначених для підкупу виборців на виборах. Якщо версія слідства відповідає дійсності, арешт грошей для «Батьківщини» був ударом піддих – втрата 2-4% голосів їй тоді забезпечена.

Тепер от - спроба підкупити кандидата, чиї ініціали, по-батькові і прізвище збігаються з такими у Юлії Тимошенко. Що звертає на себе увагу в цій історії?

По-перше, особа заарештованого. Затриманий на передачі грошей Тарас Констанчук – людина з бурхливою біографією. Колишній помічник «головного козака України» та екс-нардепа Юрія Кармазіна. Колишня довірена особа оппоблоківця Юрія Бойка. Колишній боєць батальйону «Донбас», за словами екс-комбата Семенченка – протягом двох місяців. Командування якоюсь «штурмовою групою» батальйону Семенченко заперечив категорично – так само як існування такої групи. Костанчук був членом руху екс-голови СБУ Валентина Наливайченка «Справедливість» - до 2018 р.

Представники ВО «Батьківщина» наразі гучно волають ніби Костанчук пов’язаний з БПП – і вказують що у 2015 р. Констанчук був депутатом міськради міста Вишневого (Київська область) від БПП (склав повноваження). На довиборах у парламент у липні 2015 р. на 205-му окрузі Чернігова кандидат Геннадій Корбан називав Костанчука технічним кандидатом кандидата від БПП Березенка. Вибірковість «Батьківщини» вже й дивувати перестала – взагалі-то, на тих виборах на перемогу Березенка працювала і сама «Батьківщина». Ще одним конкурентом Березенка був представник «Батьківщини» Валерій Дубіль. Але. Пан Дубіль відмовився від участі у виборах, позаяк прошов до Верховної Ради через відставку нардепа «Батьківщини» Дмитра Шлемка – нардеп Сергій Лещенко тоді криком кричав, що відставка Шлемка була здійснена як раз під Дубіля – аби не конкурував з Березенком. Відтак, чиїм представником був на тих виборах Костанчук – ще велике питання.

До речі, про нардепа Дубіля. Останнім часом його ім’я у пресі спливає регулярно. Саме його пов’язали з появою в штабі «Батьківщини» російських технологів. Саме його назвали творцем «Піраміди» - схеми зі скуповування голосів, гроші під яку заарештувала СБУ. Тепер – це. Справедливості задля треба відмітити, сам нардеп Дубіль зберігає олімпійський спокій і ігнорує як виклики на допит до Державного бюро розслідувань, так і всі звинувачення. Чого не скажеш про його однопартійців.

«Батьківщини» і сама Юлії Тимошенко вибухнули емоціями. Прихильні до «Батьківщини» політки та експерти народили вже купу заяв, які суперечать одне одній. Наприклад – заявили, що арешт Костанчука – підстава Генпрокуратури з метою дискредитації «Батьківщини». Про те саме заявив… сам Костанчук, додавши ніби гроші він хотів дати Юрію Тимошенку бо той його сам попросив. На жаль пан Костанчук не додав – як часто він позичає суми еквівалентні 5 мільйонам грн., взагалі-то, незнайомим людям. Якесь давнє знайомство Костанчука з Юрієм Тимошенком заперечує сам Тимошенко, і не підтверджує жодне джерело. Дивна ситуація виходить. ГПУ «робить підставу», але інструмент підстави замість на камери звинувачувати «Батьківщину», волає що його підставила влада. Оцінювати всю цю маячню (разом з доказами ГПУ) мусить суд, розповідати небувальщину з метою себе виправдати – типова тактика більшості заарештованих.

Ще одна деталь – Юлія Тимошенко по гарячих слідах дала прес-конференцію, на якій заявила що Юрій Тимошенко для її рейтингу жодної загрози не становить – і тут же обізвала Юрія Тимошенка «маріонеткою Порошенка» та закликала його знятися з виборів (навіщо, якщо не загрожує?). Юлія Володимирівна якось забула, що висуватися в президенти України – конституційне право кожного громадянина, і повноважень позбавляти когось цього права кандидатові Юлії Тимошенко ніхто не надавав. Можна як завгодно ставитися до Юрія Тимошенка, але його прізвище – це його прізвище. Те, що воно збігається з прізвищем Юлії Володимирівни – проблеми виключно Юлії Володимирівни. Прізвище «Тимошенко» в Україні вельми поширене і це зіграло свого часу на руку самій Юлії Володимирівні. В Україні існують ще генерал Радіон Тимошенко і екс-гімнастка Олександра Тимошенко – їм що, теж не можна балотуватися у президенти через «неправильне» прізвище? Тим більше, Юрій Тимошенко – депутат-мажоритарник, вибори до ВР він виграв абсолютно чесно.

Чи не забагато собі дозволяє кандидат «Батьківщини»? Що це було, взагалі?

Відповідь – очевидна. Болісна реакція Юлії Тимошенко і її політсили на зірвану спробу підкупити Юрія Тимошенка говорить сама за себе. Там уже реально бачать перспективу не те що програти вибори – взагалі не пройти у другий тур. Боятися є від чого. Від 2010 р. починаючі, Юлія Тимошенко не виграла ЖОДНИХ виборів. Програш виборів цих, для Юлії Тимошенко означатиме найбільш лиховісний жах, який для неї тільки можна придумати.

Ухід на пенсію.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко