"Тиша навкруги..." - Тамара Горіха Зерня

"Тиша навкруги..." - Тамара Горіха Зерня

Популярний лікар із 70+ тис. фоловерів регулярно дає рекомендації по лікуванню ковідним хворим. Сьогодні він порадив пацієнтам молитися. Вірніше, спочатку знайти свого лікаря, підписати декларацію, потім закритися вдома на самоізоляцію і молитися, бо місць у стаціонарах (майже) нема. З наступного тижня не буде без майже.
Так працює фейкова статистика від Степанова і фейкові звіти про забезпеченість ліжками і киснем у лікарнях.
Сьогодні вакцинувався один відомий поет, і отримав на власній сторінці більше восьмисот ненависних коментарів. Людей вкурвлює принцип розподілу вакцини між заслуженими і популярними блогерами та «громадськими діячами», люди не розуміють, чому тому чи тій медійній персоні вкололи, а чиїсь мамі/татові/бабусі з інвалідністю – ні. Початкова ідея про те, що таким чином буде пропагуватися вакцинація, повністю провалена. Тому що це верх цинізму, рекламувати життєво необхідний і одночасно недоступний товар.
Все більше людей кричать криком – ось я, представник групи ризику, хочу і прагну захиститися від корони хоч чим, хоч індійською, хоч російською, хоч китайською, хоч самокрутками з кізяка. Зробить щось, бо я не хочу задихатися у коридорах ваших лікарень, у мене немає грошей для персонального концентратора, я не хочу помирати!
І тиша у відповідь, тому що вакцини не завезли. Її немає у сімейних лікарів, немає у комерційних клініках, немає ніде.
Що у такому випадку робить Степанов? Купує і ввозить в Україну більше вакцини? Ні, звичайно.
Вони влаштовують шоу. Вони вакцинують обраних по телевізору, лицемірно киваючи на темний народ. Перекладаючи таким чином відповідальність з хворої голови на здорову. Мовляв, кампанія зірвана не через відсутність вакцини, а через низьку свідомість населення.
В усьому світі вакцинацію починають з вразливих категорій; з літніх людей та тих, хто має серйозні хронічні захворювання. Чому? Щоб знизити рівень смертності.
У пріоритеті також медичні працівники, тому що лікарі та медсестри у нинішній ситуації – занадто цінний актив, щоб ними ризикувати, це золотий запас нації, тільки цінніший за золото.
І лише після охоплення цих груп переходять до «соціальної» вакцинації. Жодна цивілізована країна не почала вакцинацію з чиновників, артистів та блогерів. Тому що це за межею добра і зла.


І той факт, що у Британії вчора ввели 660 тисяч вакцин на добу, а в Україні 11 тисяч, прямо пов'язаний із наведеним вище.
На жаль, редакції не вдалося порівняти вартість пальто Степанова із вартістю пальто його британського колеги. Все тому, що Метью Генкок, міністр охорони здоров’я Великобританії, ходить взимку без пальто і навіть без шапочки. Ми наполегливо радимо Степанову перейняти цю практику у англійця.
Може хоч вуха відморозить, якщо від совісті вони червоніти давно розучилися.