"ТОРГІВЛЯ НА КРОВІ – ВЖЕ НЕ ПРОБЛЕМА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ТОРГІВЛЯ НА КРОВІ – ВЖЕ НЕ ПРОБЛЕМА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Дивовижна новина – торгівля на крові, яка так люто непокоїла активістів і депутатів кілька років тому знову запрацювала. Тільки активістів тепер це не цікавить. Не цікавить це наших головних антикорупціонерів – НАБУ і САП. Не цікавить це також чиновників Кабміну – особливо відомих борців зі «схемами». Про що ідеться?

Маю для вас новину – державна електрогенеруюча компанія «Центренерго» підписала договір на поставку вугілля з Росії на 400 мільйонів гривень. Вітаю всіх, донедавна «Центренерго» вугілля з країни агресора не закуповував принципово. Але тепер настали інші часи - «кінець епохи бідності».

Дивні метаморфози з «Центренерго» стали відбуватися як раз після перемоги на виборах Володимира Зеленського. Тоді видання «Економічна правда» написала про перехід «Центренерго» під контроль групи олігарха Коломойського. За словами «ЕП», «смотрящим» за вугільною галуззю було поставлено екс-менеджера родини Януковичів Віталія Белякова. Що цікаво, донедавна пан Беляков переховувався в Криму, позаяк боявся кримінального переслідування в Україні. За словами «ЕП» повернення його в Україну санкціонував Коломойський. Сам Ігор Валерійович це заперечує. Але факт лишається фактом.

Після перемоги Зеленського у «Центренерго» змінили генерального директора – ним став Віталій Потапенко. Директором «Центренерго» з матеріально-технічного забезпечення зробили кума пана Белякова, Олександра Уварова. І от відтоді «Центренерго» почала масово укладати контракти на поставку електроенергії підприємствам Коломойського. Сам Коломойський це пояснює низькою ціною «Центренерго» після запуску ринку електроенергії. Дозволю собі припустити – електроенергія для його підприємств там справді низька як ніде.

Донедавна «Центренерго» випалювала запаси вугілля зі складу – те що закупив попередній менеджмент. Нині ж зайшлося про нові запаси палива. А яке паливо потрібне для дешевої енергії? Правильно, дешеве. А хто продає найдешевше вугілля? Правильно, Росія. Нащо платити всілякі «Роттердами+» українським виробникам, якщо можна взяти за БІЛЬШУ ЦІНУ паливо прямо у країни-агресора, яка в Україну танки і снайперів засилає? Логічно?

І от, «Центренерго» укладає угоду із ТОВ «Нафта Форс», на поставку тих самих 400 мільйонів грн. ТОВ «Нафта Форс» зареєстрована у серпні 2018 р. в Борисполі, а її засновник пов’язаний з групою «Приват» - у 2017-2018 рр. інша його фірма брала участь у державних тендерах, продаючи талони «Авіас» через АЗС «Привату».

І от проблема в тому, що «Центренерго» в першу чергу мусить вчасно оплачувати ГП «Держвуглепостач» транспортування вугілля зі збагачувальних фабрик на ТЕС. А позаяк гроші «Центренерго» витрачає на збагачення російських вуглярів, в постачальника накопичуються борги, він не платить шахтам, а шахти доводиться зупиняти і пояснювати шахтарям, що то попередники винні. Як кажуть прибічники чинного президента: «Зробили їх разом».

Але й це ще не межа. Колишній голова НКРЕП Дмитро Вовк, заявляє, що прямо на наших очах відбувається розкрадання «Центренерго». За словами екс-менеджера, вугілля «Центренерго» купується за ціною 2500 грн/т, тобто вище ніж по «Роттердаму+». собівартість енергії відтак стає 1,9 грн/кВт.год. Проте підприємства Коломойського вугілля закуповують по ціні 1,3 грн/кВт.год., тобто на 30% дешевше. Відтак кошти «Центренерго» банально розкрадають, а ще вчора прибуткова державна компанія прямує прямісінько в збитки. Які будуть компенсовані нашим з вами коштом. Як то кажуть прибічники чинного президента: «Весна покаже хто де крав».

І знаєте, що страшно по-справжньому? Те, що вугілля на «Центренерго» запросто можуть возити навіть не з РФ, а з шахт розташованих на окупованих теренах. А це – та сама торгівля на крові. Нині відновлюється все те саме, тільки в гіршому варіанті (до блокади шахти розташовані були в ОРДЛО, але перереєстровані на контрольованій території і податки платили в бюджет України). Але жодного активіста ніхто й близько не бачить. Нині їх ця тема чомусь не цікавить.

Не цікавить явне завдання шкоди державі також Ситника з НАБУ. Не зверта уваги на все це й представник президента у Кабміні і знатний борець з «Роттердам+» Андрій Герус. Навіть тоді коли в ОПУ на засіданнях ідуть розмови про те що «Роттердам+» - найбільш вигідна для країни схема із закупівлі вугілля, всі вони продовжують боротися з «Роттердамом+». Хіба ж то корупція – «Центренерго» розкрасти за участі росіян за ціною значно вищою ніж роттердамська?

Як казали на виборах прибічники чинного президента: «все буде ЗЕшибісь».

Дмитро "Калинчук" Вовнянко