"Торги й месаджі" - Олег Ельцов

"Торги й месаджі" - Олег Ельцов

Складається враження, що повідомлення медіа про нашу війну на 90% являють торги двох воюючих сторін. Якісь дурнуваті повідомлення про Ф-16, що летять в Україну, але ніяк не долетять, про шведські винищувачі Гріпени, які ми наче відмовляємось приймати, але «продовжуємо розглядати таку можливість», тощо. Це не підлягає здоровому глузду з точки зору пересічного читача, але має власну логіку у торгах ворогуючих сторін.

Нещодавно росія заявила, що ми збираємося в якості провокації підірвати власні водосховища під Києвом та Каневом. Здавалося б: абсурдна заява, в нас немає мотиву це робити, така провокація надто дорого нам обійдеться. З того ж набору дурні - регулярні повідомлення росіян про наші обстріли Запорізької АЕС. Ці абсурдні повідомлення - не кремлівська дезінформація, а попередження ворога: ми в отакий гібрідний спосіб можемо підірвати АЕС з відповідними наслідками й ніхто нічого не доведе. Зараз нам так натякають щодо водосховищ. Це серйозно. Торги тривають.

Років з десять тому я спілкувався з мудроюй поінформованою людиною: колишній нардеп, міністр, профі… Обговорювали наші перспективи у разі війни з росією. Мене здивувало, як співрозмовник блискавично відреагував на моє запитання: все дуже швидко закінчиться шляхом кількох ударів про АЕС – ми втратимо більшу частину генерації, енергосистема буде паралізована. Тобто, загроза втратити енергосистеми й наша безпорадність у цьому випадку не становили секрету для фахівців.

Вражати АЕС ворог поки не наважується. Напевно Кремль стримує «обратка» від європейців й США. Росіяне пішли іншим шляхом: вибили найпотужнішу генерацію, підстанції (до 20 прильотів по одному об’єкту), потім вразили маневрові потужності – їх майже не залишилось… Фактично, українська енергетика здебільшого тримається на атомці й імпорті. Фактично єдиним механізмом зведення дебіта з кредітом в енергетиці окрім відключень споживачів залишаються водосховища. Ми втратили лише третину ГЕС. І тут рашисти натякають: битимемо по них під чужим прапором. Чи встоять залишки енергосистеми у випадку руйнування київської та канівської дамб? Й що ворог виторговує за неушкодження ГЕС і дамб? Хто зна: апологети простих рішень народ не інформують. Єдине, що походить від влади – порада арендувати заміське житло, аби зменшити навантаження на енергосистему взимку.

Тобто за понад два роки війни повадки влади не змінилися: вона делегувала населенню функцію самозбереження, сконцентрувавшись на організації форумів з порятунку України у швейцаріях. В пресі з’являються чудернацькі, не зрозумілі для читача повідомлення. Так керівники ворогуючих штабів обмінюються месаджами-натяками. Для населення – виключно пропаганда. Владу зрозуміти можна: значно приємніше спілкуватися з сотнею світових лідерів десь в Альпах із фінальним фото з Єрмаком у центрі, аніж вирішувати проблеми кількадесяти мільйонів маленьких українців із розподіленою генерацією, з мобільним зв’язком, з водопостачанням та з підготовкою до зими…

Для населення у влади є єдиний натяк: посполиті, йдіть в інший пісочник, тут ми граємось у велику політику!