"ТОВАРИСТВО СЛІПИХ. ЧОМУ МОВЧИТЬ ПРИТУЛА?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ТОВАРИСТВО СЛІПИХ. ЧОМУ МОВЧИТЬ ПРИТУЛА?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Люди добрі! Що ж це робиться? Як тепер жити? Кому вірити? Як в них рука піднялася??!

Шоумена і кандидата в мери Києва Сергія Притулу звинуватили в тому, що він привласнив волонтерські кошти і обшахраїв УТОС – Українське товариство сліпих. Ідеться про «Заклик» - об’єднану редакцію періодичних видань УТОС.

Історію розповів в своєму ролику блогер Ярослав Бондаренко. 15 липня Сергій Притула у своєму відео на ЮТУБ оголосив про виділення 8000 доларів США для ремонту в редакції УТОС. Відео, як це часто буває стало шикарною рекламою для залучення нових грошей. Частину матеріалів закупило саме Товариство сліпих – своїм коштом. Бригада прислана Притулою почала роботи, і… за якийсь час зникла. Негарна ситуація склалася. Розгромлена редакція Товариства сліпих стала просто непридатна для роботи. Спроби пов’язатися з Притулою ні до чого не призвели – він керівництво Товариства сліпих стабільно годував «завтракамі». У той самий час Притула викладав одне за одним відео, де розписував як скоро його глядачі прийдуть з тортиком і квіткою, аби відзначити завершення ремонту у Товаристві сліпих.

Дійшло до маразму – Товариству сліпих довелося самому влізти в борги, аби завершувати ремонт і почати працювати в приміщенні. Ба-більше – блогер Бондаренко надав у своєму відео реквізити керівників Товариства сліпих аби небайдужі громадяни допомогли людям, які і так без вини покарані долею. І шахраями.

Але й це не все. За словами Бондаренка обсяг робіт виконаний бригадою Притули тягнув плюс-мінус на 4000 доларів США, в той час як Притула гучно заявив про $8000 і ще «невеличкий загашник». Доречне питання – а де решта? Ідеться не про власні кошти шоумена Притули – за таких умов і питань би не було. Ідеться про гроші, які громадяни довірили Притулі на ремонт приміщення Товариства сліпих, бо повірили у його добре ім’я!

Їй-Богу, дізнавшись про це, я два дні нічого не писав – бо думав що київський «Голос», або сам Притула якось відреагують на ролик Ярослава Бондаренка. Бо справа непересічна – Притулу по суті звинуватили в брудному піарі на інвалідах! На сліпих! Ну мусили ж вони якось відреагувати – звинуватити там блогера Бондаренка у брехні, навести докази що насправді все чудово, і що гроші витрачені з користю. Ярославу Бондаренку справді перемили кістки, але не представники «Голосу», а фан-клуб Притули з соцмереж, кількість і характер писань якого аж надто скидається на класичну ботоферму. Це можна побачити в коментах під його відео.

Сам же київський «Голос» і особисто Притула про ситуацію – ані мур-мур. От взагалі. І от це вже наводить на паршиві роздуми. Піар на сліпих, це знаєте – смердить. А коли ідеться про людину що пхнеться в мери – це смердить ще дужче. Але й це не межа.

За Бондаренком виходить так, що Притула гроші заявлені для ремонту редакції УТОС «переполовинив». У середовищі волонтерів така технологія відома дуже гарно. Це коли нечисті на руку «волонтери» збирають певну суму, ділять її навпіл і на одну половину грошей справді купують приціли, коліматори, тепловізори, тощо, а другу половину просто кладуть собі в кишеню. Мовляв, ніхто не перевірятиме скільки коштів було насправді – волонтерство це діяльність виключно на довірі. І от відсутність реакції Притули та київського «Голосу» наводять на вкрай неприємні думки – вони породжують питання до Притули як до волонтера. Він випадково «переполовинив» гроші на ремонт редакції УТОС – чи він вдається до цієї технології не вперше? А якщо не вперше – то коли почав?

Це дуже важкі звинувачення. Київський «Голос» і кандидат Притула не мусять мовчати – вони мають бодай якось відреагувати на звинувачення.

Я все ще чекаю реакції.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко