"Той, хто не знає історії, програє війни" - Юрій Касьянов

"Той, хто не знає історії, програє війни" - Юрій Касьянов

Читаємо разом спогади німецького генерал-полковника Гудеріана, у січні 1945-го - начальника штабу Сухопутних військ Німеччини. У той час врятувати рейх могло тільки диво, або ефективна робота військових командирів. Замість цього, як і в нас, верховне командування займалося нескінченними нарадами:

«...Доба і в той час теж мала тільки 24 години. Мені доводилося двічі на добу їздити до фюрера, що за напруженої обстановки було майже правилом, - двічі з Цоссена (де штаб) до Берліна, до імперської канцелярії, і назад, тобто чотири рази по 45 хв., а всього три години.

Доповіді у Гітлера тривали дві, а здебільшого три години, разом шість годин. Отже, на одні тільки доповіді про обстановку на фронтах я витрачав по вісім-дев'ять годин, аж ніяк не займаючись при цьому будь-якою корисною роботою. Займалися одними розмовами, переливали з пустого в порожнє.

Крім того, Гітлер... вимагав, щоб я був присутній також на доповідях штабу оперативного керівництва збройними силами і на доповідях представників родів військ вермахту...

На той час я був сильно перевантажений роботою, тож слухати кілька годин поспіль пересічні промови, наприклад, представників майже паралізованих військово-повітряних і військово-морських сил, було дуже болісно і морально, і фізично.

Схильність Гітлера до виголошення довгих монологів не зменшилася навіть у зв'язку з погіршенням воєнного становища нашої країни, скоріше навпаки. У нескінченно довгих промовах він намагався пояснити собі та іншим причини наших воєнних невдач, водночас усю провину за ці невдачі він звалював на інших людей або пояснював збігом обставин, ніколи не вважаючи себе в чомусь винним.

У ті дні, в які мені доводилося їздити на доповідь до фюрера двічі на добу, я повертався в Цоссен тільки вранці. Нерідко мені тільки о 6 годині ранку вдавалося ненадовго прилягти. О 8-й годині на доповідь приходили офіцери генерального штабу сухопутних військ із ранковими зведеннями груп армій.

Доповіді тривали, з перервами для вживання їжі, доти, доки мені не повідомляли, що готова машина для поїздки в імперську канцелярію..."