"ТРАМП ГАЛЬМУЄ ВСТУП САКАРТВЕЛО Й УКРАЇНИ ДО НАТО, А НЕ СПРИЯЄ ЦЬОМУ" - Олег Пономар

"ТРАМП ГАЛЬМУЄ ВСТУП САКАРТВЕЛО Й УКРАЇНИ ДО НАТО, А НЕ СПРИЯЄ ЦЬОМУ" - Олег Пономар

Мене попросили прокоментувати (навіть не знаю як це назвати) фейк, що гуляє інтернетом, про те, що нібито Дональд Трамп розпорядився змінити статтю 5 Статуту НАТО аби це допомогло туди швидше вступити Україні та Сакартвело.

Скажу так — це не просто маячня. Це феєричне і багатошарове марення (як багатошарова канапка/бургер).

Що ж, спочатку про сам хліб нашого бургера (аксіоми):

1. Стаття 5 Статуту НАТО (напад на одну країну є нападом на всіх) є основою всієї конструкції колективної оборони Альянсу. Її не можна змінити, бо впаде весь сенс і основа НАТО. І це ніхто не буде міняти, й уві сні таке нікому не насниться.

2. Україна та Сакартвело незабаром (за історичними мірками) стануть повноцінними членами НАТО. І приймуть їх туди за чинним Статутом.

Тепер про нісенітниці, які шарами намазали на хліб.

1. Трамп не міг дати такого розпорядження, бо США не в силах змінювати Статут НАТО — для цього потрібна згода і схвалення всіх і кожного з 29 членів НАТО. Хоча Трамп є і противником НАТО і противником 5-ої статті зокрема. Він говорив відкрито — чому солдати США повинні їхати до Чорногорії, наприклад, і воювати за неї, якщо Чорногорія в силу своєї природної гарячковості спровокує військовий конфлікт зі сусідами (кремлівська методичка з каналу FOX) ?

2. Навіть, якби Трамп (гіпотетично) дав таке розпорядження — дивись пункт 1.

3. Трамп не є прихильником розширення НАТО (особливо за рахунок країн екс-СРСР) бо дивиться просто в рот Путінові.

Минулого року на саміті НАТО в Брюсселі Трамп зірвав обговорення інтеграції України до НАТО — він навмисно почав кричати на Німеччину й інших членів, чому вони недостатньо платять до казни НАТО. Я погоджуюсь, що всі члени НАТО мають виділяти 2% ВВП на оборону, і всі по трохи рухаються до цієї цифри, але навіщо використовувати цей привід, аби в присутності Президента України зривати засідання, яке повинно було визначити як і що треба робити, аби Україна швидше вступила до Альянсу? Питання є риторичним, якщо ви читаєте все, що я пишу про Трампа протягом цих двох років.

Тому — це маячня. Навіть колишній чиновник НАТО "може" її нести в люди, якщо хоче привернути увагу до своєї скромної персони чи з якихось інших причин.

Олег Пономар